Compare Listings

»Fešta od plave ribe«

Blue Fish Festival

Letošnji, že tretji Blue Fish Festival (23. in 24. 6. 2023), praznik plave ribe, na otoku Ugljanu (nasproti Zadra) je presegel vsa pričakovanja, tako organizatorjev kot gostov, ki jih je bilo tokrat v Kaliju, na Punta Artine, več kot kdaj koli prej.

Blue Fish Festival

V dveh dneh Blue Fish Festivala so bile prodane vse porcije kakovostne plave ribe, pripravljene na različne inovativne načine. A to ne preseneča, če upoštevamo, da so bili “glavni in odgovorni” znani hrvaški kuharski »chefi«, kot so David Skoko, Tomislav Karamarko, Josip Vrsaljko in Saša Began.

Kualjska pogača, bao buns s skušo, marinirano v riževem vinu, tunin ragu s torteloni in lešniki, frigani inčuni s krompirjevo solato, mandljevo kremo in pikantno omako so le nekatere od okusnih jedi, ki so jih eminentni kuharski mojstri ponudili številnim domačim in tujim gostom, ki niso varčevali z besedami pohvale in zahvale.

»Takšnih kombinacij s plavo ribo še nismo poskusili nikjer in moramo reči, da smo navdušeni«, je povedal mlad nemški par, ki je v Kali prispel izključno zaradi Blue Fish Festivala. Poleg inovativnih jedi so bili na voljo tudi svetovno znani prigrizki, ki ne zahtevajo veliko kompliciranja. Na suši, ki so ga pripravljali japonski mojstri, so gosti v vrsti potrpežljivo čakali več deset minut. Kajti, ko se združijo vrhunske sestavine iz Kalija in dolgoletna japonska tradicija – se pri izbiri ne morete zmotiti.

Organizatorja Blue Fish Festivala, zakonca Andrea in Marko Trešin, nista mogla skriti navdušenja nad letošnjo izvedbo festivala na otoku Ugljanu: »In zdaj, ko je vsega konec, smo še vedno pod močnim vtisom. Bilo je čudovito videti toliko ljudi, ki so prišli na naš dogodek. Vzdušje je bilo sijajno, gostje zadovoljni in nasmejani, kuharski mojstri veseli, pripravljeni na šalo tudi v največji gneči.

Pohvaliti moram tudi glavna pevca, našega festivalskega veterana Marka Pecotića Peco in mladega, nadarjenega Adija Šošo, ki sta v dveh dneh ustvarila magično zabavo za vse generacije«. »Enostavno, bilo je popolno,« sta iskreno dodala organizatorja, ki sta – spomnimo – v »njuno mesto” prinesla dve pomembni nagradi: priznanje za promocijo avtohtonih jedi v sodobnih kulinaričnih razmerah, ki jo je podelila Turistična skupnost Zadarske županije in priznanje, da je njun festival, po izboru znanega britanskega medija “The Independent”, uvrščen med “10 najboljših poletnih festivalov na Hrvaškem”.

Poleg vrhunske kulinarike so bili gostje tretjega Blue Fish Festivala deležni kar nekaj posebnih kotičkov za pijačo. Od kakovostnih lokalnih vin, skrbno izbranih s strani sommeliera Ivana Stiblika (ki je organizator Zadar Wine Festivala), do domačega gina “Old Pilot’s”, do desetih vrhunskih gostujočih barmanov, ki so vsak festivalski poskrbeli za pravi šov z atraktivnim mešanjem inovativnih signature cocktailov, da ni bil žejen prav nihče.

Letošnji Blue Fish Festival je ponovno dokazal, da lahko dobra ideja malih ljudi, z malo poguma in vrhunskimi lokalnimi sestavinami v kombinaciji z odlično organizacijo naredi čudeže za majhen otoški kraj, kot je Kali. Očitno dober glas seže v deveto vas?! 🙂 Se vidimo naslednje leto v Kaliju, se vidimo na Blue Fish Festivalu? 🙂

Ps. Uredništvo www.pag.si, portala o hrvaškem turizmu, se za pomoč pri pripravi teksta in za fotografije zahvaljuje organizatorjem Blue Fish Festivala.

Sorodni članki

CRO Race

Osma izvedba mednarodne kolesarske dirke CRO Race bo potekala od 26. septembra do 1. oktobra 2023. Cro Race bo štartal v obmorskem Primoštenu, zaključil pa se bo v hrvaškem glavnem mestu, Zagrebu. Lani, torej leta 2022, je na dirki CRO Race zmagal Slovenec Matej Mohorič, ki je »za dlako«, zaradi bonifikacijskih sekund, ugnal svetovnega zvezdnika, Jonasa Vingegaarda iz Danske. Na preteklih dirkah CRO Race so sodelovale tudi nekateri drugi asi svetovnega kolesarstva: Mark Cavendish, Vincenzo Nibali, Giacomo Nizzolo, Adam Yates.

Nadaljujte z branjem

Visualia Festival Pulj

Visualia Festival (of Light) je festival na Hrvaškem, ki se vsako leto septembra odvija v mestu Pulj (hrvaško Pula). Visualia festival je posvečen sodobnim umetniškim izrazom in inovativni uporabi tehnologije v umetnosti. Poleg edinstvene priložnosti, da obiskovalci doživijo umetniška dela na drugačen način, Visualia Festival ponuja tudi platformo za umetnike z vsega sveta, da izrazijo svojo ustvarjalnost in inovativnost. Če želite doživeti inovativno umetnost in tehnologijo na enem mestu, če želite doživeti neko drugo dimenzijo, čarobnost, ne zamudite priložnosti obiskati Visualia Festivala med 21. in 23. septembrom 2023 v istrskem Pulju.

Nadaljujte z branjem

Burger Festival Zagreb plus Zagreb Street Art Festival

Od 7. do 17. septembra 2023 bo v sklopu Zagreb Burger Festivala postavljenih kar 20 stojnic najbolj kreativnih gastro čarovnikov, pet koncertov v živo, nemi kino, kulinarične delavnice, dnevni domiselni program za otroke in Zagreb Street Art Festival z več kot 165 umetniki z vsega sveta (33 držav). Z veliko nestrpnostjo čakamo 7. september 2023, ko bo na zagrebškem Trgu dr. Franja Tuđmana štartal deset dni dolg razkošen, nam ljubi Burger Festival Zagreb.

Nadaljujte z branjem