Compare Listings

»Privlačijo me neznani kraji«

Sabina Remar: Rada imam aktivne počitnice

Sabina Remar v intervjuju za www.pag.si: »Moja duša je popotniška duša, že od nekdaj. Sem presrečna, da moja služba sovpada s potovanji po celem svetu. Moje idealne počitnice so nekakšen miks lenarjenja in bolj aktivnega odkrivanja vsega novega. Ne predstavljam si, da bi morala 14 dni samo poležavati na soncu.«

Sabina Remar: Rada imam aktivne počitnice

Namesto uvoda, izsek iz intervjuja s Sabino Remar: »Torej želim biti časovno karseda neobremenjena in krojiti dan po svoje. Najbolj me privlačijo še meni neznani kraji. To pomeni, da želim obiskati vedno nove destinacije, se približati drugačni kulturi in spoznavati zanimive ljudi, domačine, ki me znova in znova navdihujejo.«

1. Sabina Remar, lep pozdrav iz našega spletnega portala www.pag.si. Za začetek bi vas prosil, da nam najprej poveste nekaj stvari o vašem trenutnem delu, pa tudi načrtom v prihodnosti … Pred leti smo vas poznali predvsem kot misico, manekenko, sedaj pa berem tudi, da ustvarjate nakit …
Res je. Največ časa še vedno namenjam manekenstvu. Poleg tega pa imam svojo linijo unikatnega in ročno izdelanega nakita SABINA REMAR Design, ki obsega že pet kolekcij. Ogledate si jih lahko na spletni strani www.mihaelakezman.si/sabina-remar, kot tudi na Facebook strani https://www.facebook.com/sabinaremardesign/ in Instagram profilu https://www.instagram.com/sabinaremar_design/.

Zadnje leto pa je moja velika ljubezen tudi film z naslovom The Enlightenment. To je moj prvi samostojni filmski projekt, zato še toliko bolj zahteven in zanimiv. Moja vloga pri tem projektu je vloga izvršne producentke filma, sodelujem pa tudi kot glavna igralka v samem filmu. Spremljate nas lahko na Facebook stran filma: https://www.facebook.com/theenlightenmentmovie/, kjer je na ogled tudi uradni trailer filma.

2. Kakšna pa je Sabina zasebno? Kaj radi počnete, imate kakšni hobi, v čem uživate in kaj vam »gre na živce«?
Sabina zasebno… je zelo preprosta oseba, človeška. Pravzaprav razume prav vse na tem svetu. Je odkritosrčna in pozitivna, malce navihana in temperamentna. Prava strelka. Obožuje ples, glasbo in umetnost nasploh. Ne predstavlja si življenja brez potovanj. Rada se druži z duhovitimi, neobremenjenimi ljudmi, vizionarji, polni novih in včasih tudi bolj norih idej. Niso ji pa po godu ljudje, ki radi naredijo problem iz prav vsake reči, saj verjame, da je vse rešljivo, če se problema lotimo na pravi in predvsem miren način.

3. Ker je www.pag.si turistični portal, se bova od sedaj naprej pogovarjala predvsem o turizmu in njegovemu obrobju. Sabina, povejte nam, prosim, kakšna turistka ste vi osebno? Kaj si želite od počitnic? Radi potujete?
Moja duša je popotniška duša, že od nekdaj. Sem presrečna, da moja služba sovpada s potovanji po celem svetu.
Moje idealne počitnice so nekakšen miks lenarjenja in bolj aktivnega odkrivanja vsega novega. Ne predstavljam si, da bi morala naprimer 14 dni samo poležavati na soncu. To pri meni ne pride v poštev. Rada imam aktivne počitnice, na katerih si lahko vzamem tudi čas samo zase in za počitek. Torej želim biti časovno karseda neobremenjena in krojiti dan po svoje.

Najbolj me privlačijo še meni neznani kraji. To pomeni, da želim obiskati vedno nove destinacije, se približati drugačni kulturi in spoznavati zanimive ljudi, domačine, ki me znova in znova navdihujejo.

4. Katere so tiste turistične destinacije, ki so vas navdušile in zakaj prav te?
Težko se odločim med vsemi do sedaj obiskanimi kraji, saj prav vsak od njih predstavlja oziroma ti ponudi tisto nekaj posebnega, kar doživiš le tam in nikjer drugje na svetu in kar za vedno nosiš v prelepem spominu.

Vseeno pa lahko izpostavim Singapur, z vmesnim skokom do Indonezije – otok Bintan. Singapur je čudovito mesto, s pravo mešanico različnih kultur in posledično tudi energije. Otok Bintan pa je tako blizu Singapurja, a kljub temu pravo nasprotje velikemu multikulturnemu mestu. Je poezija narave.

Še en kraj ima prav posebno mesto v mojem srcu in to je Istanbul, kjer sem živela in delala vse skupaj pol leta. Čudoviti ljudje, s čudovito kulturo ter občutkom in spoštljivim odnosom do drugih ljudi.

5. Vem pa tudi, da imate zelo radi Jadransko morje. Kolikor sem lahko zasledil iz medijev, ste redno jadrali po Jadranu. Imate svoje skrite kotičke? Kam ste se najraje napotili …
Res je. Vsako leto odplujemo. In vsekakor imam svoje skrite kotičke in ti naj kar lepo ostanejo skriti.
Prekrasen je Vis, Hvar, Korčula, Makarsko področje in še bi lahko naštevala.

6. Kateri hrvaški kraj oz. mesto vam je nasploh najbolj pri srcu? Zakaj? Kaj pa ljudje, Dalmatinci …
Prav vsako poletje se z največjim veseljem vračam na otok Krapanj (blizu Šibenika), kjer sem doživela prav posebno izkušnjo. Namreč na morju se mi je pripetila manjša nevšečnost in ta otok je bil najbližji, kjer smo lahko zasilno privezali svoj čoln. Nikoli ne bom pozabila ustrežljivosti domačinov in pripravljenosti priskočiti na pomoč. Moram priznati, da se po tej prigodi, na tem otoku, počutim kot doma. Po vsej verjetnosti je to čar manjših, bolj oddaljenih otokov, kjer so ljudje res nekaj posebnega.

7. Neumni bi bili, če ne bi izkoristili priložnosti in če ne bi v tem intervjuju povezali mode (oblačil) in turizma. Vsekakor imamo pred seboj Sabino Remar, osebo, ki zelo dobro pozna oba svetova. Sabina, za začetek sklopa teh vprašanj, nam prosim izdajte nekaj vaših osebnih nasvetov, kaj s seboj nujno vzeti na potovanje oz. podvprašanje, kaj vzeti s seboj na morje? Kateri so tisti kosi oblačil, ki jih priporočate za v (morski) »potovalni kovček«?
Saj veste kakšne smo ženske…vedno nam nekaj manjka, čeprav imamo najpogosteje preveč reči s seboj. A zadnja leta sem se nekako organizirala, da si doma preudarno pripravim stylinge, ki se med seboj dobro kombinirajo in tako precej prihranim pri sami količini prtljage. Vsekakor je nujen kos prtljage dolga in krajša poletna obleka, par hlač, tudi jeans in nekaj zgornjih delov, v kombinaciji z jaknami za hladnejše večere. Obvezen kos je tudi ogromna večnamenska ruta in kakšno naglavno pokrivalo.

9. Še podvprašanje na to temo. Na morje vendarle ne moremo odnesti celotne garderobne omare. Kateri kosi oblačil se najlažje kombinirajo poleti, na žgočem (dalmatinskem) soncu? Kateri materiali se najbolje obnesejo (bombaž, lan?) … Prisegate na kakšno znamko? Kateri je vaš najbolj priljubljen kos oblačila za na morje?
Še vedno je najlepši poletni kos lahka lanena ali bombažna bela oblekica. Vsekakor pa je za vse poletne dni zelo priročna večnamenska ruta v večji velikosti, ki jo lahko ponosimo kot zgornji del oblačila, kot krilo ali oblekico, kot naglavno pokrivalo ali pa samo tako za čez ramena ob hladnejših večerih. Zadnje čase pa se navdušujem tudi nad t.i. »belt bag«, tj. manjša torbica za okoli pasu, ki se lahko nosi tudi na druge načine (na rami ali v roki) in je zato več kot primerna za lahkotne poletne dni. Ker pa zelo rada podprem naše domače slovenske ustvarjalce, je moja trenutna najljubša izbira poletna torbica, s podpisom TejaJeglichDesign.

10. Kaj pa obutev, kaj priporočate za na morje? Koliko parov obutve vzeti s seboj?
Sama ponavadi vzamem največ dvoje natikače, ene sandale z višjo peto v naravnih odtenkih, da se k vsaki opravi lepo povežejo in pa obvezno kakšen par superg. Vsakokrat poskušam vzeti s seboj čimmanj obutve, saj sem ugotovila, da na dopustu dejansko nosim le dva ali tri različne pare.

11. Ste ena izmed najbolj cenjenih manekenk za kopalke, če se smem tako izraziti. Kaj bi svetovali našim bralkam, kakšne kopalke naj si kupijo, na kaj naj bodo pozorne, ko si bodo izbirale kopalke?
Hvala na komplimentu!
Dandanes je na trgu toliko lepe in raznovrstne ponudbe, da sem kar jezna, ko vidim kakšno deklico, ki si nadane popolnoma neprimeren model kopalk. Vsekakor se moramo v prvi vrsti zavedati svojega telesa in na podlagi le-tega izbrati primeren model za svojo postavo ter primerno barvo, ki lepo pristoji našemu tenu kože. Ni vse v zadnjih modnih smernicah! Sama se zadnja leta navdušujem predvsem nad enodelnimi kopalkami, ki ustvarijo bolj sofisticiran videz.

12. Kaj pa ličenje? Kaj svetujete pri »poletnem ličenju«? Zagotovo imate v »rokavu« kakšen dober nasvet za naše bralke?
Poleti odsvetujem »težko« ličenje. S tem mislim predvsem na težke podlage in nasplošno preveč ličil. Poleti pustimo koži naj zadiha, naj sončni žarki polepšajo naš obraz in napolnijo z vitamini. Le malo maskare, rdečila na lička in nežnega sijaja na ustnice in poletni make up je končan.

Sama pa že nekaj poletij ne morem brez obrazne vodice, ki jo vselej nosim v svoji torbici (priporočam manjše embalaže) in po potrebi osvežim svoj obraz. Prava osvežitev in balzam v vročih poletnih dneh.

13. Sabina, v svoji karieri, ste prepotovali pol sveta … Zato lahko s svojimi izkušnjami vendarle pokomentirate tudi hrvaški (morski) turizem. Kje vidite njihove največje težave, probleme? Kaj bi morali čim prej izboljšati? In po drugi strani, kaj je za pohvaliti pri naših južnih sosedih?
Menim, da je njihov največji problem ta, da svojo prekrasno obalo jemljejo preveč samoumevno. Vse prevečkrat se obnašajo nespoštljivo do turistov, so počasni in nerazgledani kar se jezika tiče. Morda je to le odnos do slovenskih turistov, a to je vse prej kot dopustno, saj smo Slovenci tisti, ki jim vsako leto precej napolnimo blagajno. Menim, da je dopustovanje na Hrvaškem, v primerjavi z drugimi evropskimi destinacijami , postalo precej drago.

So pa vsekakor tudi pozitivne stvari. Kot vsepovsod, se tudi pri naših sosedih najdejo ustrežljivi, spoštljivi in prijazni gostitelji in ravno k tem se vedno znova rada vračam. Na koncu koncev, njihova obala, morje kot tako in prelepa narava prevagajo vse morebitne nevšečnosti v odnosu z ljudmi.

14. Sabina, imate skladno in čudovito telo? Zelo pazite na prehrano, športate? V čem je skrivnost?
Moram priznati, da imam res srečo kar se tiče izgleda, saj se nikoli v življenju nisem posluževala raznih diet in se na kakršenkoli drug način odrekala vsem »pregreham«. Res pa je, da tudi kadar se moram malo bolj pripraviti na kakšno bolj pomembno modno revijo, potrebujem le dobrih 14 dni striktne vadbe in prehrane, in že sem nazaj v želeni formi. Morda sem prav zaradi tega dejstva pri bolj »ta lenih« kar zadeva samih športnih aktivnosti.

Je pa tudi dejstvo, da sem vsakodnevno v »akciji«, tj. na nogah in leteča po vseh opravkih, ki so tudi neka vrsta aktivnost. In nenazadnje sem mnenja, da tudi, če nimamo časa resno in vsakodnevno telovaditi, to lahko storimo prav na vsakem koraku (npr. namesto dvigala, uporabimo stopnice ipd.). Na koncu se vse sešteva in posledično pripomore k boljši kondiciji.

15. In ko smo že omenili hrano, nam lahko izdate vaše priljubljene lokale, ki jih zmeraj radi obiskujete na hrvaški obali?
Veliko je dobrih lokalov. Od bolj prestižnih do tistih pravih, domačih. Na otoku Žut – restavracija Fešta, v Vodicah pri Gušteju, kjer lahko okusite najboljši steak s svežim zeljem, ter meni najbolj prisrčna družina na celem jadranu, katera vodi lokal Ronilac na otoku Krapanj in kjer vam pripravijo res tisto pravo domačo hrano.

16. Bi radi našim spletnim bralcem še radi kaj sporočili, pa mi nismo vprašali? Mogoče bi z nami delili kakšno prigodo iz potovanj? Vsekakor pa velika hvala, Sabina, za vse vaše izčrpne odgovore.
Z največjim veseljem, a mojih popotniških prigod, takšnih in drugačnih, je še za najmanj en takšen intervju!

Sorodni članki

Oliver Dragojević in »Trag u beskraju«

Sled v večnosti (po hrvaško Trag u beskraju) je v prvi vrsti pesem v genialni izvedbi Oliverja Dragojevića. »Trag u beskraju« pa je hkrati tudi ime glasbene prireditve, ki jo vsako leto, po smrti velikana hrvaške glasbe, 29. julija leta 2018, sredi poletja prirejajo v Veli Luki, »Oliverjevi domači luki«, na otoku Korčuli. Na koncertu v čast in v spomin na Oliverja Dragojevića je zmeraj slovesno, solze pa še zmeraj tečejo v potokih.

Nadaljujte z branjem

Cinehill – Motovun Film Festival

Motovunski filmski festival bo leta 2023 očaral občinstvo na kar dveh lokacijah. Pripravite se na čarobno doživetje v svetu filma, saj se festival razširja. Tradicionalnemu Motovunu v Istri se pridružuje še Petehovac v Gorskem kotarju. Ker se festival seli iz hribov v gore nosi nova ideja ime Cinehill. Ohranjajoč svojo osnovno idejo Motovun Fulm Festival obljublja množico neodvisnih filmov in navdušujočih umetniško-zabavnih dogodkov, ki so oviti v sproščeno in živahno vzdušje.

Nadaljujte z branjem

Weekend Food Festival

V Rovinju, na največjem gastronomskem dogodku – ne le na Hrvaškem, ampak v regiji -, se bodo v sredini aprila 2023 na Weekend Food Festivalu zbrala nekatera najbolj zveneča svetovna kuharska imena. Obiskovalci, tudi tisti, ki niso »kuharski profesionalci«, bodo verjetno zastrigli z ušesi, ko bodo slišali, da v Rovinj, na Weekend Food Festival, prihaja tudi najbolj znan pizzaiolo na svetu - Franco Pepe.

Nadaljujte z branjem