Compare Listings

Šef Different Split-a

Dasen Petrić, vodnik po drugačnem Splitu

Dasen Petrić, petintridesetletnik, ki ga v Splitu poznajo tudi kot voditelja kvizov, se vse bolj uveljavlja kot priljubljen turistični vodič z neobičajnimi mestnimi ogledi (Different Split), ki privabljajo množice. Kaj ga dela drugačnega od drugih vam razkrivamo v intervjuju.

Dasen Petrić, vodnik po drugačnem Splitu

Kdo je Dasen Petrić in s čim se ukvarjate v zadnjem času?​

Končal sem študij na fakulteti za informacijske tehnologije, vendar se v tej stroki nekako nisem našel. Na nekdanji mestni, splitski radijski postaji KL sem nekaj časa vodil kulturno oddajo. Profesionalno delo pa me vleče k drugim poslom.  Pozimi organiziram pub kvize znanja v kavarnah ‘Zenta’, ‘Fabrique’, ‘Plan B’ in ‘Dreamers’, poleti pa delam kot turistični vodič. Med brskanjem po internetu sem namreč naletel na nekaj, kar mi je kot ljubitelju zgodovine, vzbudilo zanimanje.

Turizem je v Splitu leto za letom osnovna dejavnost, nekaj zaradi nesposobne ali pokvarjene mestne administracije, ki zaradi neobstoječe razvojne strategije otežuje življenje občanom, nekaj pa zaradi dejstva, da je turizem edino področje, znotraj katerega meščani lahko najdejo službo ali ustvarijo posel. Nekdo daje v najem, drugi odpira sezonske gostinske objekte ter tekmuje v širjenju nadstropij, drugi spet dela v njih ali vodi turiste po mestu. Kakor je rekla neka moja prijateljica, šele, ko poleti odide iz Splita, se zave, da se vsakih pet minut ne omenjajo sobe, čiščenja apartmajev ali pranje posteljnine.

Najti službo v Splitu večini prebivalcev predstavlja pravi izziv, še posebej, če ob dostojnem zaslužku iščejo nekaj, v čemer bi uživali. Vendar, kjer je domišljija in volja, tam je tudi pot in način.

Tudi sam sem si svoj poslovni načrt zamislil v tej gospodarski veji in upam, da mi ga bo uspelo tudi ustvariti. Med turističnimi vodiči vlada namreč velika konkurenca, verjamem pa, da bomo z originalnim pristopom k zgodovini Splita našli svoje mesto v tem poslu.

Opravil sem tečaj za turističnega vodiča in se odločil za vodenje mestnih ogledov, vendar ne običajnih, ki turiste popeljejo po palači in pripovedujejo uradno zgodovino. Ture, ki sem si jih zamislil in jih vodim, so malo drugačne, z drugačnim pristopom, tudi s podatki, ki jih v že znanih turističnih priročnikih ni.

www.differentsplit.com

Verjetno mislite na projekt »Different Split« (Drugačen Split)?

Tako je. Different Split je projekt, s katerim sem pričel pred dvema letoma. Z njim želim pokazati mestnim obiskovalcem (pa tudi domačinom) drugi stran medalje, če se lahko tako izrazim. Suhoparne zgodovinske ture z 20-30 ljudmi, ki tečejo za vodičem, ki jim recitira podatke iz knjig, so stvar preteklosti. Prihodnost tovrstnih mestnih ogledov je v zasebnih in malih skupinicah, kjer se lahko vodič posveti vsakemu gostu in se z njim poveže.

Idejo sem dobil pravzaprav nepričakovano. Nekega dne sem sedel za računalnik, iščoč posel, ki bi ga lahko opravljal. V iskalnik sem vpisal »delo, ki ga lahko opravljaš doma na računalniku«. Postopno so me povezave pripeljale do nenavadnih tur po celem svetu, tudi v Zagrebu. Začel sem preučevati “dark turizem” zasnovan na mračnih zgodbah iz zgodovine nekega mesta, turistom pa nudi obiske po zaporih, kraje usmrtitev znanih osebnosti, prodaje sužnjev, prostitucije in podobno

Takrat sem spoznal, da nečesa takega v mojem rojstnem mesti še ni.  Eno celo zimo sem preživel po splitskih knjižnicah, brskal po zgodovinskih knjigah, zbiral podatke in dejstva, da bi zvedel ali je v Splitu sploh kaj zanimivega materiala za tovrstne oglede. Preučeval sem zlasti pisne vire v o Splitu, saj podatkov te vrste na internetu  ni bilo. Naletel sem na zanimiva in številna dejstva ter zgodbe,  ki jih turisti slišijo le redko, ne poznajo jih niti Splitčani. Splitska zgodovina ima celo več zgodb, kot sem jih pričakoval.

Na podlagi zbranih podatkov, sem si zamislil projekt  “Different Split”, v sklopu katerega popeljem turiste na malo drugačen obhod mesta, kot so ga navajeni. Zaenkrat ponujamo 5 različnih mestnih ogledov, ki trajajo po uro in pol. Zaradi vedno večjega zanimanja turistov sem dobil tudi že ponudbe nekaterih agencij. Vsekakor nameravam ponudbo v naslednji sezoni še razširiti, saj je o našem mestu še veliko zanimivega in neodkritega.

Kako doživijo turisti mesto pod vašim vodstvom?

Zasnoval sem več  turističnih ogledov. Med njimi je najbolj popularen “Dark tour”, v katerem vas popeljemo po mračnih mestnih ulicah in palače ter odkrijemo manj znano, temno stran našega mesta, velikokrat zamolčano iz različnih časovnih obdobij. Vključuje bordele, prostitucijo, uboje, gobavce, sekanje glav, heretike, prešuštnike, sužnje, carje, preprodajalce  in druge marginalce, pa tudi sežiganje čarovnic,.. Po pravici povedano, tega zadnjega v Splitu v resnici ni bilo in to me je prav presenetilo. Na nek način to kaže, da je bil Split že v srednjem veku precej tolerantno mesto.

Zgodbe, ki se pletejo okoli temne strani Splita, večini mestnih prebivalcev niso znane. Preden sem pričel zares, sem naredil nekaj ogledov s prijatelji iz mesta, ki so bili iskreno začudeni nad bogato mestno zgodovino. Ta ogled ni primeren za mlajše otroke, saj ima veliko podrobnosti, ki niso za mlada ušesa in razlago temu ustrezno prilagodim.

Zelo zanimiva je tudi zgodba o vinski zgodovini.  naslednja je tematska tura, vezana na Marjan, hrib nad Splitom. Imamo tudi vojno zgodbo, War tour, in pa Beer gazing, kjer smo združili občudovanje sončnih zahodov na splitskem Sustipanu z okušanjem odličnih hrvaških craft piv.

Gotovo ste polni novih načrtov in idej?

Seveda imamo vedno neke načrte, od zagona novih spletnih strani, do novih oglednih tur, ki jih ustvarjamo. Ideje so eno, do uresničitve je daleč in mnoge ideje se ne prebijejo skozi vsa “sita”, ki se najdejo na poti.

Split ima nešteto zanimivosti, palač, spomenikov, turisti  s(m)o ga prekrižarili že po dolgem in počez. Ima še kaj skrivnosti?

Skrit kotičke se da še vedno najti, če verjamete ali ne. Čeprav pravijo, da je Split star že 1.700 let, pa živijo ljudje na tem področju že mnogo dlje. Na Marjanu, hribu nad Splitom, so Delmati živeli že dva tisoč let pr.n.št. Zgodovina je tukaj zelo dolga in vsako obdobje je pustilo sledi. Potrebno je samo biti vztrajen in še mnogo tega bo prišlo na dan.

Od najstarejšega poštnega nabiralnika na Balkanu, ki je “Za Ložo”, blizu tržnice, do najstarejšega zvonika slovanske gradnje nad Železnimi vrati. Split je poln teh malih podrobnosti, v katerih lahko uživate dneve in dneve med svojim obiskom tukaj. Zame je to vsekakor tudi nekdanje pokopališče na Sustipanu. Za Sustipan je veliki George Bernard Shaw menil, da je tu najlepši kraj za občudovanje sončnega zahod, preverite sami.

Gotovo se da v Splitu tudi dobro jesti in piti?

Za pijačo bi najprej priporočil caffe bar Basket, najstarejšo mestno gostilno, ki se še upira navalu turistov. V centru je super Leopold – če ste ljubitelj dobrega piva, je tam ponudba praktično neskončna. Zanimivi lokali, če želite zaiti tja, kamor gredo domačini, so zagotovo: Adriatic Social Club, Dellamorte, Drama…itd. Kar se tiče dobre “spize”, ki vam ne bo pustila luknje v denarnici, pa predlagam: Insulo, Varoš, Villo Spiza, Makrovega, Marjan, Kaleto, Hvaranina….

Kaj pa splitske plaže, kam turisti najraje zahajajo in kam domačini?

Čeprav sem odraščal na Bačvicah v bližini največje in najbolj znane plaže v Splitu, grem sedaj kot odrasel tja zelo redko, razen, če se grem osvežit, čemur pa ne rečem kopanje. Nanjo je najbolje iti zgodaj zjutraj, če utegnete, takrat je resnično navdušujoča. Split ima zares ogromno plaž, za razliko od večine velikih mest na Jadranu. Tako da, v katerokoli smer  boste šli, levo ali desno od pristanišča, boste naleteli na kaj zanimivega.

Če ste bolj za samoto, bi priporočil severozahodni del Marjana, kjer so številne senčnate plažice in kjer boste imeli svoj mir. Če ste mobilni, še nekaj plaž blizu Splita: Duće proti Omišu so zelo priljubljene, niz peščenih plaž ena za drugo. Če ste bolj za prod in kamenčke, potem pojdite na Čiovo. Sedaj, ko je novi most, je to mnogo hitreje, imate pa tudi ladjico, ki pelje z Rive nekajkrat dnevno na otoček Čiovo, tako, da je to dobra in hitra možnost.

Živite v čudovitem mestu, kjer kot sami pravite,  je še vedno kaj novega. Kam pa sicer radi zahajate, kaj bi priporočili  bralcem našega portala?

Težko bi izbral priljubljene lokacije,  veliko jih je, Hrvaška je tako bogata in raznolika, da je to že pravi mali čudež. Od kulturnih bogastev do naravnih. Pa vendar, osredotočil se bom samo na Dalmacijo in ta priobalni del, ker se mi zdi, da je Slovencem, ki gredo na dopust, ta morda najbolj dostopen. Če radi planinarite (in ne dvomim, da je v Sloveniji ogromno takih), morate obvezno iti na Velebit. To pogorje med Dalmacijo in Liko, kot da je pobralo najboljše iz obeh predelov. Niso kar tako izbrali Velebita za snemanje popularnih filmov o Winetouju.

Če pa ste bolj za plaže in morje, vam priporočam Vis. Ta, do nedavnega čisto vojaški otok (noben tujec se mu do leta 1991 ni smel približati), ima toliko prekrasnih plaž, da boste v njih uživali dneve in dneve, od Stončice, Zaglava in Srebrne do Stinive. Njegova dolga vojaška zgodovina pa vam zagotavlja tudi lep pristop do raznih trdnjav, bunkerjev in seveda, do Titove votline.

Če pa imate raje reke in se želite na kopanju resnično osvežiti, pa vam priporočam kanjon reke Krupe, ki je še skoraj v celoti turistično neizkoriščen, a prekrasen ter lahko brez sramu ponosno stopi bok ob bok mnogo bolj popularnim slapovom Krke ali Plitvičkim jezerom.

Kar se tiče kulture, najdete ob obali vsekakor številna grško-rimska mesta, vsako s svojo zgodovino, pa tudi novejša hrvaška mesta, kot je Šibenik s svojimi veličastnimi in nedavno obnovljenimi trdnjavami. Dubrovnika vsekakor ne smete izpustiti, čeprav se mi  zdi, da bi obisk teh mest v juliju in septembru bil prenaporen, zlasti glede na tisoče in tisoče ljudi, ki se zlivajo vanje (priporočam zgodnjo pomlad ali pozno jesen).

 

Sorodni članki

Weekend Food Festival

V Rovinju, na največjem gastronomskem dogodku – ne le na Hrvaškem, ampak v regiji -, se bodo tretje leto zapored, od 19. do 21. aprila 2024 na Weekend Food Festivalu zbrala nekatera najbolj zveneča svetovna kuharska imena. Eden najpomembnejših gastronomskih festivalov letos prinaša številne novosti, odpira pereče programske teme, privablja ugledna imena gastronomske scene iz regije in sveta, pripravlja bogat gostinski program in zagotavlja odlično zabavo.

Nadaljujte z branjem

Putoholičari: Svet je lep!

Iva in Branko sta iz Medžimurja, sta »putoholičarja«, potovanja se jima pretakajo po krvi, »sta potovalna odvisneža«. S hrvaškim projektom »Putoholičari« svet predstavljata na čudovit turističen način. Njuni bralci (uporabniki, če hočete) se štejejo v stotisočih. Potovanja so postala njun način življenja in dela, rada raziskujeta svet in drugačne kulture. In te svoje izkušnje, s številnimi uporabnimi popotniškimi nasveti vred, neizmerno rada delita z ljudmi. Tudi zato se vsekakor splača poiskati spletne strani in družabna omrežja, pod »katere so podpisani putoholičari«. Bonus: velika, lepa fotogalerija.

Nadaljujte z branjem

»Zaljubljena v gore«

Vanya Sever je »dobesedno zatreskana« v slovenske gore. V (predvsem gorenjske) gorske višave, iz štajerskega Maribora, hiti, ko je le mogoče. In tam dela neverjetno lepe, izvrstne fotografije. V bistvu bi lahko brez zadržkov rekli, da je Vanya Sever zagotovo »nezaustavljiva, prostovoljna promotorka slovenskih gora«. Tudi zato smo z njo naredili daljši intervju, pa – seveda – dodali čudovito in veliko »fotografsko gorsko razstavo«. Mimogrede opozarjamo v samem uvodu; če iščete odlične ideje za prekrasne planinske izlete, potem je tale intervju dobesedno idealen za vas.

Nadaljujte z branjem