Compare Listings

Roswell, časovni stroj

Roswell, kavbojska vas

Zakaj se ne bi odpravili na ameriški Divji zahod, v dobo kavbojev in Indijancev? Še posebej če je ta Divji zahod najti v »bližnjem«, hrvaškem Gorskem kotarju? Kultna, filmska kavbojska vas Roswell, tam v bližini Fužin, vas že nestrpno pričakuje.

Roswell, kavbojska vas

Številne generacije smo odraščale ob t.i. »kavbojkah«, (ameriških) filmih o kavbojih in Indijancih. Poulični otroci smo se, posledično, redno igrali »kavbojce in indijance« (z lesenimi puškami in loki nam je bilo zelo lepo, pa čeprav smo takrat bili še brez sofisticiranih digitalnih igric na računalnikih in prenosnih telefonih).

Kavbojska vas Roswell je bila postavljena blizu kraja Fužine v Gorskem kotarju. Roswell, majhna kavbojska vas, je bila ustvarjena zaradi filmskega snemanja nove trilogije o ponosnem indijanskem poglavarju Winnetouju in njegovem zanesljivem kavbojskem prijatelju Old Shatterhandu.

Filmsko snemanje filma je potekalo leta 2015 in leta 2016, večinoma na območju Gorskega kotarja, Platka, pa tudi v bližini Reke, delno tudi v Istri, v NP Krka, v plezalni Paklenici, na prekrasnem Velebitu in v kanjonu reke Zrmanje ter v studijih v Nemčiji.

Tri nadaljevanja filmske zgodbe Winnetou, o legendarnem indijanskem poglavarju Apačev, ki jo je v svojih romanih ustvaril znameniti nemški pisatelj Karl May, temeljijo na njegovih kratkih zgodbah Winnetou I, Zaklad v srebrnem jezeru in Winnetou III.

Ta tri nadaljevanja Winnetouja (Winnetou – Novi svet, Winnetou – Zaklad Srebrnega jezera, Winnetou – Zadnja bitka) je režiral Philipp Stölzl, glavni scenarist je bil Jan Berger, producent pa je bil Christian Becker.

V glavnih vlogah sta nastopala Wotan Wilke Möhring kot Old Shatterhand in Nik Xhelilaj kot Winnetou (namesto Pierra Bricea, ki je igral Winnetouja v prvi trilogiji, posneti v Dalmaciji v šestdesetih letih, glej tekst z naslovom NP Paklenica je plezalni raj).

Nekateri drugi igralci: Iazua Larios kot Nscho Tschi, Milan Peschel kot Sam Hawkens, Jürgen Vogel kot Joseph Rattler in Gojko Mitić kot Magua (Tangua iz originalne zasedbe Winnetouja iz 60-ih).

Nekateri bolj znani hrvaški igralci, ki so tudi sodelovali na snemanju: Csilla Barath Bastaić, Katarina Strahinić, Ivan Ožegović, Bojan Navojec in Marko Cindrić ter številni statisti (prek 5.000). Kot zanimivost dodajamo, da so za snemanje potrebovali približno 70 konj. Po končanem snemanju so se nemški filmarji z domačini (Fužine) pametno dogovorili, da kavbojske vasice Roswell ne bodo podrli in uničili, ampak jo bodo ohranili predvsem v turistični namen. Filmski ustvarjalci so tako Gorjanom (prebivalcem Gorskega kotarja) predali osnovno filmsko kuliso, celotno mini kavbojsko vasico Roswell, ki je s turistično ponudbo pričela leta 2018.

Kavbojska vasica Roswell se postavlja z naslednjimi lesenimi objekti: veliko železniško leseno konstrukcijo, manjšo cerkvico, pokopališče, kovačnico, pojilo za konje in hleve za konje, banko, saloon (gostilno), pivovarno, kitajsko pralnico, pošto, nepremičninsko agencijo, trgovino, vodni stolp, žago, javno kopalnico (spa), šerifovo pisarno in zanimivo »radoživo in veselo« hišo, ki jo upravljata razuzdani in pomanjkljivo oblečeni dekleti z imeni Fat Betty in Sweet Dolly.

Tik ob kavbojski vasici Roswell naj bi turistični zanesenjaki postavili tudi nekaj indijanskih šotorov. »Novost, ki jo bomo poskušali uvesti, je nekakšen robinzonski turizem, ker imamo štiri prave indijske šotore, ki jih bomo postavili takoj, ko bo lepo, toplejše vreme. Tam bo, ob ognju, mogoče celo prespati. Mislim, da bo to zares zanimivo doživetje«, pojasnjuje Valentina Šipuš.

Valentina s partnerjem Marinom Čargonjo, alfo in omego ranča Čargonja, ponuja številne dodatne turistične vsebine v kavbojski vasi Roswell, poleg oddelka za turizem občine Fužine pa sodelujeta tudi pri organizaciji različnih poletnih prireditev v kavbojski vasici Roswell.

Turistom, ki bodo obiskali kavbojsko vasico Roswell, ne bo dolgčas. V Roswellu so na voljo konji za jahanje, lahko se pomerite v streljanju (puška winchester in indijanski lok), se družite s številnimi domačimi živalmi (konji, koze, osli, kokoši in zajci), mečete železno podkev, tekmujete v vihtenju lasa (vrvi), se popeljete s kočijo, se fotografirate ob fotografijah, ki so bile narejene v času filmskega snemanja, zaplešete ob zvokih klavirja ter se – seveda – sprehodite po sami kavbojski vasi.

Lahko si tudi omislite tudi strokovnega vodiča, ki vam bo razkril marsikaj zanimivega o Roswellu, pa tudi o kavbojcih in Indijancih. Če vas bo mučila žeja, se ustavite v kavbojskem saloonu ter si privoščite viski ali pivo; če vozite pa vendarle raje popijte kaj brezalkoholnega.

Tudi lačni ne boste. Številni obiskovalci si privoščijo jedi, ki jih je navdihnil ameriški Divji zahod. Enostavnost priprave hrane in kakovost sestavin je v gorskokotarskem Roswellu zmagovalna kombinacija, v gostinski ponudbi pa gostitelji Gorjani niso pozabili niti na najmlajše niti na vegetarijance. Če vam ponudba ni všeč, si lahko najamete žar in sami pripravite hrano, ki vam je najbolj pri srcu. Kul, kajne?

Do kavbojske vasi Roswell lahko pridete iz treh smeri: 1) iz smeri Vrat – po izvozu z avtoceste (zavijte levo), vozite približno 6 km (od tega je 4 km »dobre« makadamske ceste); 2)  iz smeri jame Vrelo – makadamska cesta okrog 6 km; 3) iz smeri državne ceste (D3) na območju med vasicama Fužine – Lokve (zavijanje s ceste in vožnja 2 km po makadamu). Postavljene so številne obcestne table in kažipoti, zato verjamemo, da se boste, tudi s pomočjo avtomobilske navigacije, zlahka znašli med t.i. kavbojci in Indijanci.

Za vstop v kavbojsko vasico Roswell je treba po osebi odšteti le nekaj simboličnih evrov, otroci (od 4 do 18 let) plačajo le »polovičko«.

Za vse ostale servisne informacije predlagamo, da kliknete na naslednji spletni strani: www.facebook.com/tfuzine in www.tz-fuzine.hr, ki ponujata tudi številne druge informacije o turističnih znamenitostih občine Fužine, ki se nahaja v osvežilnem, poletno zimzelenem Gorskem kotarju, dokaj blizu je tudi NP Risnjak.

Ps. Fotografije (v samem tekstu in naslovnici): Turistična skupnost Fužine; manjša fotogalerija pod tekstom: www.pag.si, slovenski turistični portal o hrvaškem turizmu.

Sorodni članki

Narodni in naravni parki Hrvaške

Hrvaška ima eno največjih zalog pitne vode v Evropi, hrvaška beseda »krš« (kras) pa je postala sinonim za skalnato pokrajino. Čiste reke in turkizno morje, raznolike rastlinske in živalske vrste, endemična območja in neokrnjena pokrajina zagotavljajo popolno doživetje narave na Hrvaškem. Naj bo Hrvaška zelena ali kamnita – prekrasna je! Sprehodimo se skozi narodne (hrvaško: nacionalne) in naravne parke Hrvaške, prvih je 8 drugih pa 12.

Nadaljujte z branjem

Fortica, trdnjava mesta Hvar

Hvarska trdnjava se nahaja na manjšem hribu tik nad samim starim mestnim jedrom mesteca Hvar. Trdnjava, ki jo domačini ljubkovalno imenujejo »Fortica«, včasih pa tudi »Španjola«, je bila zgrajena v šestnajstem stoletju. Trdnjava Fortica popolnoma dominira nad mestom Hvarom in ima čudovit pogled na mesto Hvar, otok Hvar in bližnje Peklenske otoke. Ob jasnem vremenu lahko vidite vse do otoka Visa.

Nadaljujte z branjem

Cerkev svete Foške

Cerkev svete Foške v hrvaški Istri, v bližini Peroja pri Vodnjanu, je triladijska bazilika. Zaradi preddverja, ki se je leta 1956 zrušilo in ostalo nepokrito, je zunanjost cerkve svete Foške bolj impresivna kot notranjost. Je pa potrebno poudariti, da je cerkev svete Foške oziroma njeno ohranjeno benediktinsko slikarstvo verjetno najboljši monumentalni primer romanskega stenskega slikarstva na Hrvaškem.

Nadaljujte z branjem