Compare Listings

Majhen, a všečen

Akvarij Baška, jadranski živalski svet

Akvarij Baška v Baški na otoku Krku ponuja edinstveno doživetje morja in podvodnega sveta modrega Jadrana. Bogastvo in raznolikost jadranskih rib, življa nasploh, nas zna tudi presenetiti. Še posebej pa zna akvarij očarati zvedave majhne radovedneže, naše otroke.

Akvarij Baška, jadranski živalski svet

Akvarij v Baški, na otoku Krku, je razdeljen na dva dela. V prvem delu, ki se nahaja v pritličju, nas pričaka ena največjih zbirk jadranskih školjk na Hrvaškem. Avtor zbirke je znani hrvaški zbiratelj Neven Milišić, v njej pa je zbrano kar 400 vrst školjk in jadranskih polžev.

V kleti je na ogled dvajset steklenih akvarijskih enot. Portal enavtika.si je o tem zapisal takole: »Ko se iz pritličja spustimo v kletne prostore, nas v modri svetlobi pričaka kar 21 akvarijev, izmed katerih vsak vsebuje vsaj 1.000 litrov morske vode.

V njih so predstavljene vse najbolj pogoste, kakor tudi manj znane ribe, ki jih najdemo v Jadranskem morju. Med njimi so orade in brancini, ki jih pogosto srečamo na naših krožnikih v restavracijah, jastogi, škampi in pa seveda nekoliko bolj redke vrste, kot so jegulje, škarpene, kirnije.

Skupno si lahko v akvariju ogledamo preko 100 različnih vrst morskih živali«. Presenetljivo, kajne?

Upravitelj akvarija v Baški, turistična agencija Šilo Turist, pojasnjuje, da lahko na 200 kvadratnih  metrov površine Akvarija Baška, v okrog 30 kubičnih metrih vode, »doživimo pravo bogastvo jadranskega podvodnega sveta«. Delavci turistične agencije menijo, da v akvariju uživajo predvsem tisti tujci, ki v akvariju sploh še niso bili in pa otroci, njihovo navdušenje je – baje – nalezljivo. 🙂

Kje v Baški se nahaja Akvarij Baška? V samem centru, Ul. kralja Tomislava 5, ob že omenjeni turistični agenciji Šilo Turist, pred katero je tudi »kar nekaj parkirnih mest«.

Cena vstopnic za odrasle je 30 kun, za otroke od 5 do 12 let je 20 kun, za najmlajše je vstop prost.

Za delovni čas akvarija najbolje, da pokličete na telefon +385 51 856 052, pišete na mejl siloturist@ri.t-com.hr, sledite spletni strani http://www.akvarij-baska.com.hr/. Ps. Turistični agenciji Šilo Turist se uredništvo portala www.pag.si zahvaljuje za akvarijske fotografije.

Sorodni članki

Zakladnica Medžimurja – “Riznica Međimurja“

Muzej Zakladnica Medžimurja (v hrvaškem originalu - "Riznica Međimurja“) v Čakovcu, ki je bil odprt leta 2021 na 2.426 kvadratnih metrih, se osredotoča predvsem na ohranjanje, interpretacijo in promocijo medžimurske nesnovne dediščine. Velika večina strokovnjakov meni, da je muzej Zakladnica Medžimurja v trenutku postal biser hrvaškega celinskega turizma.

Nadaljujte z branjem

Telašćica, Naravni park Telašćica

Naravni park Telašćica se ob vsej skupni lepoti, popolnoma upravičeno, hvali predvsem s svojimi tremi posameznimi (turističnimi) sladkorčki. Prvi med njimi je edinstven zaliv Telašćica kot najvarnejše, najlepše in največje naravno pristanišče v Jadranskem morju, ki ima 25 zalivčkov in majhnih plaž. Sledi sam Dugi otok oziroma njegove tako imenovane »skale« (klifi), ki se dvignejo celo nad 160 metrov nadmorske višine in se spustijo vse do globine 90 m. Na koncu pa je tukaj še slano jezero Mir z zdravilnimi lastnostmi, ki »lebdi v Jadranskem morju«.

Nadaljujte z branjem

Baška plošča in Baška pot glagolice

Glagolica je pomemben del zgodovine Baške, je nekakšen zaščitni znak, simbol Baške in je tudi zelo pomembna za samo kulturno/turistično promocijo Baške na otoku Krku. Znamenita Baška plošča v cerkvi sv. Lucije v Jurandolu, v neposredni bližini Baške, je prvi celovit hrvaški jezikovni spomenik, ki uporablja glagolico. Občina Baška je v to čast, da je zibelka glagolice na Hrvaškem, tudi zasnovala in postavila zanimivo Baško pot glagolice. Poglejmo podrobneje.

Nadaljujte z branjem