Compare Listings

Majhen, a všečen

Akvarij Baška, jadranski živalski svet

Akvarij Baška v Baški na otoku Krku ponuja edinstveno doživetje morja in podvodnega sveta modrega Jadrana. Bogastvo in raznolikost jadranskih rib, življa nasploh, nas zna tudi presenetiti. Še posebej pa zna akvarij očarati zvedave majhne radovedneže, naše otroke.

Akvarij Baška, jadranski živalski svet

Akvarij v Baški, na otoku Krku, je razdeljen na dva dela. V prvem delu, ki se nahaja v pritličju, nas pričaka ena največjih zbirk jadranskih školjk na Hrvaškem. Avtor zbirke je znani hrvaški zbiratelj Neven Milišić, v njej pa je zbrano kar 400 vrst školjk in jadranskih polžev.

V kleti je na ogled dvajset steklenih akvarijskih enot. Portal enavtika.si je o tem zapisal takole: »Ko se iz pritličja spustimo v kletne prostore, nas v modri svetlobi pričaka kar 21 akvarijev, izmed katerih vsak vsebuje vsaj 1.000 litrov morske vode.

V njih so predstavljene vse najbolj pogoste, kakor tudi manj znane ribe, ki jih najdemo v Jadranskem morju. Med njimi so orade in brancini, ki jih pogosto srečamo na naših krožnikih v restavracijah, jastogi, škampi in pa seveda nekoliko bolj redke vrste, kot so jegulje, škarpene, kirnije.

Skupno si lahko v akvariju ogledamo preko 100 različnih vrst morskih živali«. Presenetljivo, kajne?

Upravitelj akvarija v Baški, turistična agencija Šilo Turist, pojasnjuje, da lahko na 200 kvadratnih  metrov površine Akvarija Baška, v okrog 30 kubičnih metrih vode, »doživimo pravo bogastvo jadranskega podvodnega sveta«. Delavci turistične agencije menijo, da v akvariju uživajo predvsem tisti tujci, ki v akvariju sploh še niso bili in pa otroci, njihovo navdušenje je – baje – nalezljivo. 🙂

Kje v Baški se nahaja Akvarij Baška? V samem centru, Ul. kralja Tomislava 5, ob že omenjeni turistični agenciji Šilo Turist, pred katero je tudi »kar nekaj parkirnih mest«.

Cena vstopnic za odrasle je 30 kun, za otroke od 5 do 12 let je 20 kun, za najmlajše je vstop prost.

Za delovni čas akvarija najbolje, da pokličete na telefon +385 51 856 052, pišete na mejl siloturist@ri.t-com.hr, sledite spletni strani http://www.akvarij-baska.com.hr/. Ps. Turistični agenciji Šilo Turist se uredništvo portala www.pag.si zahvaljuje za akvarijske fotografije.

Sorodni članki

Island Pag Trail

Tekaška prireditev Island Pag Trail se odvija na otoku Pagu, v kraju Kolan, ki je znan predvsem po svojem odličnem siru. Say cheese and run; Island Pag Trail bo v srcu otoka Paga, v Kolanu, leta 2024 potekal med prvomajskimi prazniki, natančneje 4. maja. Tekaške trase Island Pag Traila so znane po čudoviti naravi in so primerne za vso družino. Island Pag Trail spada med tekaške vikende, ki ponujajo idealen popoln pobeg od mestne gneče in vsakdana ter priložnost za uživanje v prelepi naravi in športnih aktivnostih.

Nadaljujte z branjem

Croatian Summer Salsa Festival

Croatian Summer Salsa Festival (slovensko bi lahko rekli »Hrvaški poletni salsa festival«) v istrskem Rovinju bo organiziran že dvajsetič, odvil se bo od 10. do 17. junija 2024. Mednarodni salsa festival v jadranskem turističnem dragulju je nekakšna krona razvoja salsa scene na Hrvaškem, vsako leto zbere več tisoč salsa plesalcev iz vsega sveta. V sklopu Croatian Summer Salsa Festival-a so v tednu dni organizirane številne plesne delavnice z najboljšimi mednarodnimi plesnimi inštruktorji, številne plesne zabave, izleti z ladjami ipd.

Nadaljujte z branjem

Čipka iz agave

Benediktinski samostan v mestu Hvar na istoimenskem dalmatinskem otoku je kulturni in zgodovinski spomenik. Samostan, v katerem danes živi le okrog ducat nun, je svetovno znan po edinstveni čipki, ki je narejena iz nežnih nitk rastline agave. Tradicija izdelovanja hvarske čipke iz agave, ki je zelo cenjena predvsem zaradi svojih kompleksnih vzorcev in detajlov iz tisoče tankih niti, sega slabih 150 let nazaj. »Tehnologija izdelovanja takšne vrste čipke« je bila v mestece Hvar baje prinesena iz španskega otoka Tenerife (del Kanarskih otokov).

Nadaljujte z branjem