Compare Listings

Majhen, a všečen

Akvarij Baška, jadranski živalski svet

Akvarij Baška v Baški na otoku Krku ponuja edinstveno doživetje morja in podvodnega sveta modrega Jadrana. Bogastvo in raznolikost jadranskih rib, življa nasploh, nas zna tudi presenetiti. Še posebej pa zna akvarij očarati zvedave majhne radovedneže, naše otroke.

Akvarij Baška, jadranski živalski svet

Akvarij v Baški, na otoku Krku, je razdeljen na dva dela. V prvem delu, ki se nahaja v pritličju, nas pričaka ena največjih zbirk jadranskih školjk na Hrvaškem. Avtor zbirke je znani hrvaški zbiratelj Neven Milišić, v njej pa je zbrano kar 400 vrst školjk in jadranskih polžev.

V kleti je na ogled dvajset steklenih akvarijskih enot. Portal enavtika.si je o tem zapisal takole: »Ko se iz pritličja spustimo v kletne prostore, nas v modri svetlobi pričaka kar 21 akvarijev, izmed katerih vsak vsebuje vsaj 1.000 litrov morske vode.

V njih so predstavljene vse najbolj pogoste, kakor tudi manj znane ribe, ki jih najdemo v Jadranskem morju. Med njimi so orade in brancini, ki jih pogosto srečamo na naših krožnikih v restavracijah, jastogi, škampi in pa seveda nekoliko bolj redke vrste, kot so jegulje, škarpene, kirnije.

Skupno si lahko v akvariju ogledamo preko 100 različnih vrst morskih živali«. Presenetljivo, kajne?

Upravitelj akvarija v Baški, turistična agencija Šilo Turist, pojasnjuje, da lahko na 200 kvadratnih  metrov površine Akvarija Baška, v okrog 30 kubičnih metrih vode, »doživimo pravo bogastvo jadranskega podvodnega sveta«. Delavci turistične agencije menijo, da v akvariju uživajo predvsem tisti tujci, ki v akvariju sploh še niso bili in pa otroci, njihovo navdušenje je – baje – nalezljivo. 🙂

Kje v Baški se nahaja Akvarij Baška? V samem centru, Ul. kralja Tomislava 5, ob že omenjeni turistični agenciji Šilo Turist, pred katero je tudi »kar nekaj parkirnih mest«.

Cena vstopnic za odrasle je 30 kun, za otroke od 5 do 12 let je 20 kun, za najmlajše je vstop prost.

Za delovni čas akvarija najbolje, da pokličete na telefon +385 51 856 052, pišete na mejl siloturist@ri.t-com.hr, sledite spletni strani http://www.akvarij-baska.com.hr/. Ps. Turistični agenciji Šilo Turist se uredništvo portala www.pag.si zahvaljuje za akvarijske fotografije.

Sorodni članki

Otok Hvar – 10 top turističnih zanimivosti

Hvar, po velikosti četrti med hrvaškimi jadranskimi otoki, najbolj obiskan otok v osrčju Dalmacije, skriva številne – takšne in drugačne - lepote, ki jih je vsekakor vredno raziskati. Otok Hvar je izjemno priljubljen predvsem med mlajšo generacijo, ki išče odličen prosti čas z neumorno in divjo zabavo. Po drugi strani pa je otok Hvar dobro zapisan tudi med starejšimi popotniki, vsemi, ki si želijo počitnic v čudoviti naravi in šepet kristalno čistega Jadranskega morja.

Nadaljujte z branjem

Badija, otok jelenčkov

Ste že slišali za otok Badija? Nahaja se na vzhodnem delu Pelješkega kanala, kanal Ježevica pa ga ločuje od otoka Korčule. Vsekakor je Badija vreden našega obiska. Zakaj? Kratek odgovor se skriva v naslednjih besedah: plaže, samostan in jelenčki lopatarji (damjaki). Poglejmo razloge za obisk otoka Badija nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Tatjana Šavorić o avanturi Via Adriatica

Tatjana Šavorić je žena, mama trem otrokom, medicinska sestra, planinka. Tatjana Šavorić je s svojim 25 kil težkim nahrbtnikom v 45 dneh prehodila vseh 1.100 kilometrov po hrvaški obmorski planinski poti imenovani Via Adriatica. Tatjana Šavorić je prva in edina ženska, ki je Vio Adriatico v zimskih razmerah prehodila sama. O svojem podvigu je Tatjana Šavorić, na naše veliko veselje, napisala knjigo z naslovom Moja Planina - Kroz gore uz more, od Prevlake do Istre.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.