Compare Listings

Majhen, a všečen

Akvarij Baška, jadranski živalski svet

Akvarij Baška v Baški na otoku Krku ponuja edinstveno doživetje morja in podvodnega sveta modrega Jadrana. Bogastvo in raznolikost jadranskih rib, življa nasploh, nas zna tudi presenetiti. Še posebej pa zna akvarij očarati zvedave majhne radovedneže, naše otroke.

Akvarij Baška, jadranski živalski svet

Akvarij v Baški, na otoku Krku, je razdeljen na dva dela. V prvem delu, ki se nahaja v pritličju, nas pričaka ena največjih zbirk jadranskih školjk na Hrvaškem. Avtor zbirke je znani hrvaški zbiratelj Neven Milišić, v njej pa je zbrano kar 400 vrst školjk in jadranskih polžev.

V kleti je na ogled dvajset steklenih akvarijskih enot. Portal enavtika.si je o tem zapisal takole: »Ko se iz pritličja spustimo v kletne prostore, nas v modri svetlobi pričaka kar 21 akvarijev, izmed katerih vsak vsebuje vsaj 1.000 litrov morske vode.

V njih so predstavljene vse najbolj pogoste, kakor tudi manj znane ribe, ki jih najdemo v Jadranskem morju. Med njimi so orade in brancini, ki jih pogosto srečamo na naših krožnikih v restavracijah, jastogi, škampi in pa seveda nekoliko bolj redke vrste, kot so jegulje, škarpene, kirnije.

Skupno si lahko v akvariju ogledamo preko 100 različnih vrst morskih živali«. Presenetljivo, kajne?

Upravitelj akvarija v Baški, turistična agencija Šilo Turist, pojasnjuje, da lahko na 200 kvadratnih  metrov površine Akvarija Baška, v okrog 30 kubičnih metrih vode, »doživimo pravo bogastvo jadranskega podvodnega sveta«. Delavci turistične agencije menijo, da v akvariju uživajo predvsem tisti tujci, ki v akvariju sploh še niso bili in pa otroci, njihovo navdušenje je – baje – nalezljivo. 🙂

Kje v Baški se nahaja Akvarij Baška? V samem centru, Ul. kralja Tomislava 5, ob že omenjeni turistični agenciji Šilo Turist, pred katero je tudi »kar nekaj parkirnih mest«.

Cena vstopnic za odrasle je 30 kun, za otroke od 5 do 12 let je 20 kun, za najmlajše je vstop prost.

Za delovni čas akvarija najbolje, da pokličete na telefon +385 51 856 052, pišete na mejl siloturist@ri.t-com.hr, sledite spletni strani http://www.akvarij-baska.com.hr/. Ps. Turistični agenciji Šilo Turist se uredništvo portala www.pag.si zahvaljuje za akvarijske fotografije.

Sorodni članki

VukovART, luka umetnosti

Mesto Vukovar iz leta v leto pridobiva novo, urbano, pisano podobo. Za to je kriv festival VukovART, v okviru katerega ulični umetniki poslikajo številne velike, javne površine (večinoma fasade stanovanjskih blokov). Vukovarski t.i. »murali« so že postali prava turistična atrakcija.

Nadaljujte z branjem

Geografsko središče Istre je blizu Pazina

Ali veste, da lahko stopite prav na geografski center Istre?! Majhna kamnita piramida blizu vasi Trošti, ki leži le pet kilometrov od upravnega središča Istre, turistično podcenjenega Pazina, vam bo na »milimeter natančno« pokazala točko, kje je geografsko središče Istre.

Nadaljujte z branjem

Zrmanja, najlepša hrvaška reka!?

Pretiravamo? Zna biti, saj imajo »vsake oči svojega malarja«, vsakdo ima drugačna lepotna merila. Vsekakor pa drži, da je reka Zrmanja »brez zadržkov hvaljena in opevana« v številnih člankih. V povezavi z reko Zrmanjo najdemo npr. naslednje besedne povezave: izjemna lepota, eksotičen relief, zelena reka Velebita, skrivnostna, veličastna reka, lepotica in zver, prekrasni kanjoni, edinstvena hrvaška reka, dvoglava krška plesalka itd.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.