Compare Listings

Prekrasne plaže v Vodicah

Katera plaža v Vodicah je najlepša?

To je zares težko vprašanje. Še redni obiskovalci Vodic se ne moremo zediniti ali je najlepša plaža Plava plaža, plaža Male Vrulje ali plaža Hangar.

Katera plaža v Vodicah je najlepša?

Seveda imajo tudi nekatere druge plaže v Vodicah svoje adute. Za začetek naštejmo vse plaže v Vodicah: že omenjene, skorajda zagotovo med najlepšimi plažami, so plaža Plava plaža, plaža Male Vrulje in plaža Hangar.  Tem trem plažam bomo v tem prispevku namenili največ pozornosti, naš (finalni) fokus pa bo vendarle na znani Plavi plaži, saj je skorajda zagotovo najbolj hvaljena vodiška plaža.

Ostale plaže v Vodicah (po seznamu in zemljevidu turistične skupnosti Vodice) – v naključnem vrstnem redu – pa so še: Vičevica (nekateri jo uvrščajo v del Plave plaže), Imperial (še nekoliko južneje od  impozantnega hotela Olimpia Sky), Lovetovo – Srima (med plažo Imperial in Srimo), plaža Srima (Srima je naselje južno ob Vodicah, toda plažo Srima hrvaški mediji in TZ Vodice večinoma uvrščajo kar med vodiške), Mali dvor (pred vhodom v Srimo), plaža Trstevica (spada med vodiške, čeprav se morate na njo s čolnom odpeljati na bližnji otoček Prvić).

Seveda ne smemo pozabiti tudi na naše štirinožne prijatelje. Tudi Vodice niso pozabile na pse, namenili so jim tri plaže za pse. Na straneh TZ Vodice so o svojih plažah za pse zapisali takole: »Na območju mesta Vodice so tri plaže, na katerih je dovoljeno kopanje psov.

Dve plaži sta v Vodicah, ena se nahaja v središču mesta, druga pa na zahodni strani mesta, za plažo Vičevica. Tretja plaža se nahaja na skrajnem vzhodu Srime. Tu lahko lastniki psov prosto uživajo v morju s svojimi hišnimi ljubljenčki. Plaže za pse so prodnate in skalnate.«

Plaža Male Vrulje

Turistična skupnost Hrvaške je zapisala: »Plaža Vruje je prodnata laguna, položnega, plitkega vstopa v morje. Nad plažo se razprostira borov gozd, ki daje prijetno senco.

Ob plaži so gostinski in trgovski objekti, njena posebnost pa je bazen za vaterpolo.« Ampak, TZ Hrvaške, to ni vse, njena prava posebnost je, menimo na www.pag.si, prava pravcata betonska laguna.

Še preden so v Vodicah pred leti popolnoma dokončali izgradnjo plaže Male Vrulje (celotna sedanja površina plaže Male Vrulje meri kar 6.500 kvadratnih metrov) je hrvaški medijski gigant Jutranji v dolgem naslovu zapisal: »Čudež v Vodicah. Urejajo plažo, kjer bo morje toplejše za 10 stopinj. Ta projekt bo drastično podaljšal našo sezono!”

Prodnato/betonska Plaža Male Vrulje je namreč zasnovana po sistemu zaprte lagune in bazena, ki ustvarja do deset stopinj višjo temperaturo od okoliške morske vode. To omogoča znatno podaljšanje kopalne sezone, vse od zgodnje pomladi do pozne jeseni. Vse elemente, ki so bili uporabljeni pri urejanju plaže, je mogoče reciklirati in modularno preseliti ter nadgraditi, odvisno od prihodnjih potreb in zahtev same turistične destinacije.

»S to izvedeno rekonstrukcijo je plaža Male Vrulje pridobila svojo večnamensko uporabnost, prostor plaže Male Vrulje, se bo lahko zvečer/ponoči uporabljal tudi kot oder, na katerem se bodo lahko ob ambientalni osvetlitvi izvajale različne kulturne vsebine«, poudarjajo na občini Vodice. Poudariti moramo, da je plaža Male Vrulje, s svojo »lagunsko obliko«, izredno atraktivna, redko lahko naletimo na tako »zanimive umetne plažne oblike«.

Plaža Hangar

Prodnata plaža Hangar, ki se po oceni turistične skupnosti Vodice razteza na kar 5.940 kvadratnih metrih, je ena izmed najbolj priljubljenih urbanih plaž v Vodicah.

Od plaže Hangar pa do središča Vodic je le 10 minut lenobne hoje, sama plaža pa stoji tik pred markantnim hotelskim kompleksom Olympia Sky in Olympia. Borova drevesa v bližini ustvarjajo naravno senco na plaži, s plaže Hangar se ponuja čudovit razgled na samo mesto Vodice, pa tudi na otok Prvić.

Plaža Hangar je »za vse ljudi«, vsakdo lahko najde nekaj zase. Idealna je za družine z otroki, mlade pare, starejše osebe. Številni športi (pedalini, potapljanje, najem koles, veliki in visoki tobogani), pa tudi odlična ponudba hrane in pijače uvrščajo to plažo med najbolje opremljene plaže na celotni jadranski obali. Kar po drugi strani pomeni tudi, da na plaži Hangar morate »pričakovati gnečo«, izboriti se boste morali za svoj prostor pod soncem. 🙂

Kljub že napisanemu pa je vendar najpomembnejša značilnost plaže Hangar njeno nočno življenje, ki se začne podnevi na sami plaži, zabava v barih in številnih nočnih klubih pa neredko traja prav vse do zgodnjih jutranjih ur. Zagotovo lahko brez zadržkov zapišemo, da vesela, predvsem mladostna, atmosfera (skorajda) nikoli ne zapusti plaže Hangar.

Plaža Plava plaža

Plava plaža je zaradi svoje kakovosti ponosna nosilka modre zastave (mednarodno priznanje čistosti morja in urejenosti plaže). Plava plaža (slovensko bi to bilo modra plaža) je sicer ena izmed najlepših, pa tudi ena izmed najbolj »opevanih, hvaljenih« plaž v Vodicah. Nahaja se ob obalni promenadi, ki povezuje Vodice (od hotela Punta) in Tribunj.

Plava plaža se razteza na kar 17.350 kvadratnih metrih (tako poroča TZ Vodice) in je z okrog 4 kilometri dolžine tudi največja vodiška plaža. Plava Plaža je delno betonska (poglejte te čudovite šestkotnike!), delno prodnata in v manjši meri celo peščena, zato je zelo privlačna izbira za kopanje in sončenje, še posebej pa je priljubljena pri družinah z manjšimi otroci.

TZ Hrvaške navaja, da je Plava plaža »prepoznavna tudi po plitkem morju, idealnem za otroke. Visoke rastline ob plaži obiskovalcem nudijo prijetno bivanje, kopalci pa se lahko osvežijo in sprostijo v katerem od številnih gostinskih objektov. Plaža Plava plaža je prilagojena tudi invalidnim osebam.«

Na Plavi ​​plaži lahko samo lenarite, v ta namen si lahko izposodite senčnike in udobne ležalnike. Lahko pa ste tudi športno aktivni. Zato so tu poleti organizirane šole jadranja in potapljanja, lepo so vzdrževana odbojkarska in košarkarska igrišča, na voljo so vožnja z vodnimi bananami, vodni skuterji in parasailing. Zvečer se plaža spremeni v zbirališče tistih, ki si želijo dobre zabave in vročega nočnega življenja. Veselo rajanje se ne ustavi vse do sončnega vzhoda.

Kaj reči ob koncu tega krajšega zapisa o vodiških plažah? Zagotovo velja, da imajo vsake oči svojega »malarja« … Kopalci na plaže prihajajo z zares številnimi in »samosvojimi« željami. Verjamemo pa, da urejene, z raznolikimi turističnimi vsebinami okrašene, vodiške plaže večinoma zadovoljijo še tako zahtevnega obiskovalca. No, res pa je tudi, da z vodiškimi plažami nikakor ne bodo zadovoljni tisti obiskovalci, ki si želijo na plaži predvsem samote, miru in tišine. 🙂

Ps. Spletni portal o hrvaškem turizmu – www.pag.si se Turistični skupnosti Vodice (fotograf Andrija Carli in Sky Meda Production) zahvaljuje za fotografije.

Sorodni članki

Plaža Sakarun, najlepša hrvaška plaža?!

Plaža Sakarun se redno uvršča na sam vrh različnih seznamov najlepših hrvaških, evropskih in svetovnih plaž. "Plaža Sakarun, nedaleč od severne konice Dugega otoka v zadarskem arhipelagu, je neverjetna eksplozija barv, temno zelenih borovcev, penečih belih se kamenčkov in modrega morja. Plaža Sakarun je eden izmed najlepših krajev na Hrvaškem," so zapisali v enem izmed britanskih časopisov. Poglejmo podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Monty’s Dog Beach & Bar

Monty's Dog Beach & Bar v Crikvenici (»pasja franšiza« se je razširila tudi na Rab) je pasja plaža in pasji bar. Da, pravilno ste prebrali, Monty's Dog Beach & Bar v Crikvenici, je prvi tovrstni bar na Hrvaškem, ki ponuja pivo, sladoled, pecivo in zdravilne čaje za vaše pse. Plaža Monty's Dog Beach & Bar oz. plaža »Podvorska« (takšno je njeno uradno ime), neuradno pa velja celo za najboljšo plažo za pse na Hrvaškem, odprta je od julija 2010 in od takrat vsako leto ponuja dodatne vsebine.

Nadaljujte z branjem

Plaža Oprna

Daleč od živčnega mestnega vrveža so na otoku Krku skriti številni majhni zalivi s peščenimi in prodnatimi plažami, plaža Oprna pa brez dvoma velja za eno izmed lepših. Še več: plaža Oprna neredko slovi celo kot najlepša plaža na otoku Krku, mnogi »oboževalci plaž« pa jo smatrajo celo za eno najlepših plaž na celotni hrvaški obali.

Nadaljujte z branjem