Compare Listings

Idealna plaža za majhne otroke?!

Rajska plaža na otoku Rabu

Najbolj znana peščena plaža na otoku Rabu, verjetno pa kar na celotnem (hrvaškem) Jadranu, je Rajska plaža. Peska polna Rajska plaža je dolga kar 1.5 kilometra in je največja turistična znamenitost kraja Lopar.

Rajska plaža na otoku Rabu

Peščena Rajska plaža na otoku Rabu, v turističnem naselju Lopar, se pogosto znajde na seznamih top 10 jadranskih ali top 100 sredozemskih plaž. Rajski plaži (angleško: Paradise Beach) se je celo uspelo uvrstiti na seznam top 100 svetovnih plaž planetarnega medijskega giganta, ameriškega CNN-a.  Čudovit razgled na Velebit v daljavi in ​​otoček Lukovina v samem zalivu daje Rajski plaži poseben pridih. Zavidljivo, kajne?

Od leta 2003 na Rajski plaži ponosno vihra t.i. modra zastava, ki je mednarodni simbol kakovosti, varovanja okolja in varnosti kopalcev. Modra zastava je osnovno znamenje čistega in lepega morja ter tudi obale.

Morje v samem zalivu, ki ga obeležuje prav peščena Rajska plaža, je izredno plitvo (»kar nekaj 10 ali 100 metrov je visoko le do gležnjev oz. kolen«) in toplo, kar pomeni, da je idealno za igro predvsem mlajših, le nekajletnih otrok.

Rajska plaža je, kakor smo že zapisali v uvodu, dolga okrog kilometer in pol.

Rajska plaža je široka vsaj 30 metrov, na svojih 4.500 kvadratnih metrih pa sprejme pa vsaj pet tisoč kopalcev, so zapisali uradni viri.

Če imate psa, se z njim bosonogi sprehodite do skrajnega južnega dela Rajske plaže in uživajte v skupnem kopanju.

Rajsko plažo, tudi zaradi gostote obiskovalcev, krasi obilje raznolikih turističnih vsebin. Kopalcem, če jim lahko tako rečemo (mnogi se po tej nizki vodi le sprehajajo, v njej poležavajo in se brezskrbno igrajo), so na voljo številni ležalniki in senčniki, ogromno je otroških igral, tudi dolgih vodnih toboganov, vodnih rekvizitov in številnih športnih pomagal, ki prikličejo široke nasmehe na obraze množičnim obiskovalcem Rajske plaže. Zimzelena športna hita sta – seveda – odbojka in mali nogomet na pesku …

Seveda ob/na sami Rajski plaži ne manjka tudi restavracij in »številnih hitrih prehranjevalnic (fast foodov, pizzerij in pekarn)«. Tudi vročim palačinkam in mamljivim ocvrtim fritulam se je težko upreti, pa naj bo še tako vroč dan. Kioski in slaščičarne s sladoledom, stojnice z zrelimi sadeži in na gosto posejani bari pa bodo poskrbeli, da ne boste nikoli čutili prave žeje.

Slovenska wikipedija piše, da Rajsko plažo obdaja borov gozd, na enem izmed hrvaških portalov pa sem prebral naslednji stavek: »Plitvo morje Rajske plaže je vedno toplo in sončno, valovi zelenih borov pa zagotavljajo senco za oddih od vročih objemov peska in morja«.

Hm, sam ob obisku Loparja nisem imel ravno občutka, da je borov osvežilni gozd čisto blizu Rajske plaže. Na sami Rajski plaži je več ali manj videti samo pesek, pesek in pesek. In roko na srce, mnogim plaža takšne vrste ni všeč.

Zakaj? Ker se ta zelo droban, »sipek« pesek magično znajde dobesedno povsod, ne samo na plaži: v vseh naših oblačilih, v vseh naših prostorih, v naši prtljagi in celo v naši hrani, ki jo uživamo … 🙁

Novinarji hrvaškega Novega lista so v pandemičnem letu 2020 opozorili še na naslednje nevšečnosti na katere so naleteli na Rajski plaži: »Nismo mogli najti tušev in kabin za preoblačenje, cena ure parkiranja na uradnem parkirišču znaša kar 20 kun.

Na Rajski plaži vam vsekakor ne bo dolgčas in večja kot je vaša denarnica, večja bo vaša zabava. Kot že velikokrat se je tudi v tem primeru za pravilen izkazal star pregovor – koliko denarja, toliko muzike.«

Konec Rajske plaže deli  betonirana sprehajalna pot, takoj za njo pa so že postavljeni prvi šotori in avtodomi, ki so našli prostor v kampu San Marino.

Na spletni strani www.avtokampi.si so zapisali: »V zadnjih letih so v kampu San Marino uredili novo naselje mobilnih hišic Lopar Garden Village in izboljšali otroško animacijo. Gostom je v kampu na voljo tudi wellness center z savnami, masažami, fitnesom in lepotnim salonom.«

Kolikor se spomnim, pretirane naravne sence na Rajski plaži nisem videl, večinoma si ljudje v boju s pretiranimi sončnimi žarki pomagajo s senčniki, baldahini itd.  Vsekakor pa drži, da mala vojska kopalcev neumorno uživa v čofotanju v plitvi morski vodi. Za majhne otroke je mivkasta plaža res raj in predvsem njim, vsaj takšen je občutek, je prilagojena vsa turistična ponudba Rajske plaže. 🙂

Rajska plaža ne spi niti zvečer – rock in zimzeleni glasbeni »komadi« se prepletajo na gostinskih terasah, zabavno je na »cocktail-bar party-jih«, marsikoga zasrbijo pete, ko se iz zvočnikov zasliši plesna glasba.

Turistična skupnost Lopar na Rajski plaži organizira tudi dodatne prireditve, med najbolj znanimi sta zagotovo »skulpture v pesku« (Rajska plaža postane atelje na prostem) in pa samba festival, ko Rajsko plažo obiščejo številne samba skupine (in takrat se na Rajski plaži pleše v vročih brazilskih ritmih).

Seveda pa Rajska plaža ni edina plaža v Loparju in njegovi okolici. V številnih zalivih najdemo plaže za skorajda vse okuse. Omenjamo nekatere bolj znane: Stolac, Ciganka in Sahara (vse nudistične), Livačina, Dubac, Crikvena Dražica, Sturič, Dedan, Kunjka, Tiha, Kod kamena, Mel, Podšilo.

Vsekakor se zdi, da v Loparju, v katerem naj bi se po pripovedovanju v 4. stoletju rodil kamnosek Marin, ustanovitelj republike San Marino, plaž kar mrgoli (našteli so jih celo 22).

Pa ponuja Lopar, ob plažah, še kakšne druge turistične znamenitosti? O tem pa v nekem drugem članku, vsekakor vas vabimo, da pred tem vržete pogled tudi na naš hrvaški turistični zemljevid: https://pag.si/hrvaski-turisticni-zemljevid/.

Foto v tekstu: Turistična skupnost Lopar, mini fotogalerija na koncu: www.pag.si.

 

 

Sorodni članki

Plaža Slanica na Murterju

Plaža Slanica v zalivu Slanica je svojevrstna, skorajda glavna plaža letovišča, turistične destinacije, kraja Murter na istoimenskem dalmatinskem otoku Murterju. Plaža Slanica je hkrati tudi ena najlepših in najbolj priljubljenih plaž na otoku Murterju. Še več, plaža Slanica skorajda zagotovo sodi v skupino najlepših, zagotovo pa tudi najbolj obiskanih, (peščenih) plaž na celotnem Jadranu.

Nadaljujte z branjem

Plaža Sakarun, najlepša hrvaška plaža?!

Plaža Sakarun se redno uvršča na sam vrh različnih seznamov najlepših hrvaških, evropskih in svetovnih plaž. "Plaža Sakarun, nedaleč od severne konice Dugega otoka v zadarskem arhipelagu, je neverjetna eksplozija barv, temno zelenih borovcev, penečih belih se kamenčkov in modrega morja. Plaža Sakarun je eden izmed najlepših krajev na Hrvaškem," so zapisali v enem izmed britanskih časopisov. Poglejmo podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Monty’s Dog Beach & Bar

Monty's Dog Beach & Bar v Crikvenici (»pasja franšiza« se je razširila tudi na Rab) je pasja plaža in pasji bar. Da, pravilno ste prebrali, Monty's Dog Beach & Bar v Crikvenici, je prvi tovrstni bar na Hrvaškem, ki ponuja pivo, sladoled, pecivo in zdravilne čaje za vaše pse. Plaža Monty's Dog Beach & Bar oz. plaža »Podvorska« (takšno je njeno uradno ime), neuradno pa velja celo za najboljšo plažo za pse na Hrvaškem, odprta je od julija 2010 in od takrat vsako leto ponuja dodatne vsebine.

Nadaljujte z branjem