Compare Listings

Otroško igrišče naj bo plaža

Otroci in morje

Morje, plaža in otrok. Partner v bližini. Blagoslov za vsakega normalnega človeka. Zame še posebej. Tudi, če imate zelo majhnega otroka, ne odlašajte, odpravite se na morje in uživajte v slanih družinskih trenutkih, ki vam jih lahko nudi le morje. Verjemite, dobesedno neprecenljivo bo.

Otroci in morje

Sam se nisem nikoli resno spraševal, pa to niti takrat, ko sem imel ne nekajmesečnega dojenčka, ali naj gremo na morje. Itak da gremo. Brez pardona. Morje je zakon, za starejše in za otroke, tiste male, malo večje in že kar velike, za vse starosti torej.

No, sem pa zadnjič vendarle naletel na mlad par, ki je resno dvomil o tem ali je sploh dobro, da se odpravijo z majhnim otrokom na morje. Zadržek je bil predvsem pri dojenčku: kako bo na njega vplivala sprememba okolja, pa kako bo zdržal na dolgi poti, pa kako bo prenašal vročino, pa kaj bodo naredili, če ta mala štruca zboli, pa kaj bo jedel (bo dobil kakšno črevesno virozo?) …

Skratka, polno nekih nesmislov in neupravičenih strahov. Še dobro, da ima par tudi že nekajletnega (pametnega) otroka, ki je trmasto vztrajal, da se morajo tudi tokrat vsi skupaj čim prej odpraviti na morje. Kljub vsemu mi je ta »družinski incident« dal misliti in bom zaradi tega napisal nekaj enostavnih odstavkov, zakaj je super, če se z otrokom vsaj enkrat na leto odpravimo na morje.

ODMISLITE (NEPOTREBNE) STRAHOVE
Ljudje božji, pot bo otrok preživel in to brez zapletov. Saj ga verjetno ne boste pozabili kje v avtomobilu, na vročini, kajne? V avtu pa imate klimo kajne? Do apartmaja ali hotela lahko naredite nekoliko postankov, počivali boste vsi. Pa se vmes tudi nahranili. Torej?

Otrok lahko na morju zboli, pravite? Res je. Ampak zboli lahko tudi doma, ali pa pri babici. Kjerkoli, še v bolnišnici dodatno zbolevamo. In če bo otrok zbolel, vi pa se boste znašli nekje na lepem modrem Jadranu, ne skrbite, tudi Hrvaška ima ambulante in doktorje. Usposobljene. Poskrbeli bodo za vaše največje bogastvo. Edino na ustrezna zavarovanja ne pozabite, da vas slučajno ne bo bolela denarnica.

»Sonce bo skurilo otroka.« Kaj bo, jezno porečem? Če starš ne zna poskrbeti, da otrok ne bi bil opečen, potem si ne zasluži biti starš. Otroka je treba ustrezno varovati pred žgočim soncem, ga skriti pred vročim soncem. Biti v senci, se izogibati najbolj vročih ur dneva, takrat počivati. In piti dovolj tekočine.

Tako, osnovne strahove pred potjo na morje ste odvrgli, sedaj pa se lotimo tistih lepših stvari, razlogov, zakaj je »fajn« če je otrok na morju. Pa začnimo, naštejmo nekaj odličnih razlogov, zakaj odpeljati otroka na morje.

KLIMA ZA BOGOVE (in za naše male pamže!)
Nisem ravno zdravnik, pa vendar vem, da mediteranska klima opojno deluje na naše zdravje in počutje. Recimo, vam »paše« morski zrak? Ob morju zadihate s »polnimi pljuči«? Vonj po borovcih vam je prav v užitek? Mnogi, ki imajo težave z dihanjem, na morju ozdravijo. Na morju morska voda s svojo soljo deluje odlično na delovanje naših žlez, pa tudi koža postane bolj zdrava, sijoča, mehka. Kar pa tudi ni slabo, kajne?

Prej smo opozarjali na nevarnosti pretiranega sončenja. Sedaj pa bomo hvalili sonce in vitamin D, ki ga najlažje vnesemo ravno preko (previdnega!) sončenja. Čemu pomaga vitamin D? Mini skok na google: preprečuje multiplo sklerozo in rak. Natančnejše raziskovanje tematike o blagodejnosti morja na naše zdravje bi zlahka obrodilo še več »google zadetkov«, ampak mislim, da je to zaenkrat vendarle dovolj? Se lahko složno strinjamo, da morje zelo ugodno vpliva na naše zdravje in počutje? Da. In enak učinek ima na naše otroke. Spomnite se samo, kako sladko spijo naše male štručke na plaži, v senci …

OTROCI POSTANEJO MINI IDIANA JONESI
Se spomnite dolgih ur na plaži, ko se je zdelo, da sploh nimate (majhnega) otroka? Zgodil se je mini čudež, plaža je postala vaša najboljša varuška. Otrok se je zaigral, vaš otrok je postal raziskovalec, postal je mini Idiana Jones.

Spletni portal www.zastarše.si je to razložil na zelo lep način: »Pomislite, koliko denarja letno porabite za razne igračke, knjige ali aktivnosti, ki otroku omogočajo odkrivanje novih tekstur in čutnih izkušenj. Otroci skozi nove senzorične izkušnje razvijajo fino motoriko, pridobivajo znanja o tem, kako deluje svet in vadijo tudi jezik. Zdaj pa pomislite, koliko različnih tekstur dobimo na plaži. Tu so suh pesek, moker pesek, kamenčki, školjke, morska trava, voda, topel pesek, hladen pesek, veter itd. Ko otroci pridejo na takšen prostor, se začnejo obnašati kot znanstveniki in se učijo skozi svoja čutila. Za male znanstvenike je plaža popoln laboratorij.« Lepo so to napisali, kajne? Kaj je nam treba še storiti? Skorajda nič, mogoče le tu in vzeti v roke kakšen fotoaparat in digitalno zabeležiti to morsko družinsko idilo.

NARAVA, ZABAVA IN DOMIŠLJIJA
Se vam zdi čuden mednaslov? Čuden miks? Pa ni. Otroci na morju dostikrat prvič »srečajo« naravo, zabavo in domišljijo. Medtem, ko doma dostikrat (manjše in še manjše) otroke zavijamo v vato in jih brez potrebe ščitimo – ponavadi – le pred našimi strahovi, se nam staršem na morju zlahka zgodi, da otrokom dovolimo malo več svobode, kar pa zlahka pripelje do neverjetnih učinkov. Ponovimo: otrok odkrije naravo, zabavo, tudi domišljijo. Pesek na plaži, valovi, ki ga pljuskajo, polno kamenčkov in ostalih gradbenih elementov, ki kar kličejo po ustvarjalnosti. Male ribe, ribice in mini rakci, ki vzbujajo otrokovo radovednost. Morje s svojo širino, ritmičnim gibanjem in harmoničnimi zvoki. Pa ostali otroci, ki se igrajo z našimi otroci. Plaža postane otroku najboljša igralnica na svetu. Otrok vpija nove izkušnje, se uči, razvija, postaja človeček … Super. Bravo!

V tem sestavku smo skorajda nehote govorili predvsem o manjših otrocih (dojenčkih, če hočete), vendar pa – kar zagotovo veste tudi sami – večji, pa še malo večji otroci na morju uživajo še bolj. Morje je – vsaj meni – sinonim za brezskrbno otroštvo. Oh, ko bi se lahko sam vrnil v tiste čase. Žal se ne morem, se pa zato vsako leto neizmerno rad vračam na morje. In najdem radosti in užitke ustrezne mojim letom.

Sorodni članki

Weekend Food Festival

V Rovinju, na največjem gastronomskem dogodku – ne le na Hrvaškem, ampak v regiji -, se bodo tretje leto zapored, od 19. do 21. aprila 2024 na Weekend Food Festivalu zbrala nekatera najbolj zveneča svetovna kuharska imena. Eden najpomembnejših gastronomskih festivalov letos prinaša številne novosti, odpira pereče programske teme, privablja ugledna imena gastronomske scene iz regije in sveta, pripravlja bogat gostinski program in zagotavlja odlično zabavo.

Nadaljujte z branjem

Gulet: prestižno butično križarjenje

Ko si predstavljamo idealno potovanje, nas pogosto prevzamejo slike čudovitih plaž, turkiznega morja in spektakularnih sončnih zahodov. Obala Jadranskega morja v teh sanjah pogosto zaseda posebno mesto, Hrvaška pa s svojo izjemno naravno lepoto uresničuje želje mnogih turistov. Kako bi te sanjarije dopustnikov lahko naredili še bolj spektakularne? Odgovor se skriva v besedi - gulet. Križarjenje na guletih, prekrasnih jadrnicah, je namreč zelo romantično, vsekakor pa mogoče najbolj privlači tudi dejstvo, da je celotno potovanje ukrojeno po željah potnikov.

Nadaljujte z branjem

Oliver Dragojević in »Trag u beskraju«

Sled v večnosti (po hrvaško Trag u beskraju) je v prvi vrsti pesem v genialni izvedbi Oliverja Dragojevića. »Trag u beskraju« pa je hkrati tudi ime glasbene prireditve, ki jo vsako leto, po smrti velikana hrvaške glasbe, 29. julija leta 2018, sredi poletja prirejajo v Veli Luki, »Oliverjevi domači luki«, na otoku Korčuli. Na koncertu v čast in v spomin na Oliverja Dragojevića je zmeraj slovesno, solze pa še zmeraj tečejo v potokih.

Nadaljujte z branjem