Compare Listings

"Kockasta ljubezen"

Izjemne destinacije za pare na Hrvaškem

Za okrepitev vaše veze ni boljšega načina kot potovanje. Naj si bo to nova ljubezen, ki mora šele zrasti ali če želite podžgati zublje stare ljubezni, naredi potovanje na nek romantičen kraj prave čudeže. In Hrvaška je za take pustolovščine popolna izbira, saj ponuja obilico takih krajev, kjer lahko vaša ljubezen resnično zacveti.

Izjemne destinacije za pare na Hrvaškem

Tukaj je seznam osmih, morebiti najbolj, romantičnih destinacij na Hrvaškem.

Zagreb

Glavno mesto države ponuja obilo kotičkov, kjer lahko pari uživajo v svoji ljubezni. Za mesto, v katerem se čuti vpliv Dunaja in Budimpešte, so značilni številni parki, fontane in trgi.  So kot nalašč za dolge romantične sprehode in piknike, še zlasti spomladi. Prav tako sta vredni obiska jezeri Bundek in Jarun.

Mesto, ki je neločljivo povezano z romantiko, pa je Zagreb Eye, razgledišče v centru mesta. Nahaja se na 16. nadstropju nebotičnika na glavnem trgu (bana Jelačića) in ponuja osupljivo panoramo tako na Zgornje kot Spodnje mesto in najpomembnejše zagrebške stavbe. Zgornje mesto, eno najstarejših mestnih predelov, vas bo zagotovo zapeljalo v romantično vzdušje s svojimi   tlakovanimi ulicami, romantičnimi kavarnicami in renesančnimi zgradbami. Ne spreglejte niti turističnega ogleda mesta ‘Zagreb in Love’, ki vam približa nekatere od znamenitih zagrebških ljubezenskih zgodb, parov in tradicionalnih  navad in običajev, povezanih z ljubeznijo.

Dubrovnik

Ta zelo cenjena turistična destinacija je, odkar je že na tisoče parov prišlo sem, da bi obnovili ali okrepili svojo ljubezen v enkratnem pravljičnem okolju, dobila tudi vzdevek „mesto romance”.

Najbolj prepoznavni mestni simbol je starodavno obzidje, s katerega je prekrasen pogled na romantičen sončni zahod v Dubrovniku. Že odmik od vsakdanjega življenja običajno podžge iskrico ljubezni. Vožnja z gondolo na vrh hriba Srđ je dober način, da s svojim dragim deliš poglede na celotno mesto.  Tudi mestne gostilne in hoteli cenijo to romantično vzdušje, zato raziščite, kaj vse je v njihovih ponudbah za lepšo ljubezen – nekateri hoteli imajo celo vključene posebne romantične pakete za pare.

Če si želite resnično romantične izkušnje, obiščite bližnji otoček Lokrum; je povsem blizu Dubrovnika, nanj pa lahko prispete s trajektom v vsega 20 minutah (do otoka in nazaj v Dubrovnik vozijo ladjice vsake pol ure). Lokrum je bil nekoč kraj, kjer je dubrovniško plemstvo preživljalo vikende in počitnice, danes pa je na njem nekaj lepih botaničnih vrtov, plaža, samostan in antična trdnjava. Zaradi svoje izjemne naravne lepote je otok zaščiten kot naravni park in popoln kotiček za preživljanje popoldneva s svojo boljšo polovico.

Zadar

National Geographic je proglasil Zadar za eno vodilnih romantičnih destinacij, saj ozke mestne ulice in z marmorjem tlakovane potke sprožajo enkratne romantične vibracije. Uživajte v znamenitih zadarskih sončnih zahodih na prekrasno zasnovani promenadi in opazujte, kako se mesto koplje v toplem zlatem siju. Lokalna kuhinja prav tako spodbudi občutke ljubezni, saj so ob obali številne restavracije, kjer lahko okušate morske specialitetah ob soju sveč.

Uživate lahko tudi v glasbenih večerih v starem delu mesta, še zlasti tistih v starodavni cerkvi Sv. Donata.  Kultura je v Zadru zelo cenjena, saj gosti več festivalov, kot sta Filmski festival Avvantural ali KalegART, ki predstavlja vznemirljivo ulično umetnost.

Nedavne zadarske sodobne alt instalacije bodo zagotovo zasejala romantična čustva: Pozdrav soncu je pravzaprav pomanjšana predstavitev sončnega sistema, medtem ko so Morske orgle v resnici orgle, ki pa jih poganjajo morski valovi. Valovi potiskajo zrak skozi orgelske cevi in ustvarjajo presenetljive glasbene simfonije.

Split

Split je največje hrvaško obalno mesto, ki nežno prepleta zgodovino, kulturo in naravne lepote. Simbol mesta je Dioklecijanova palača, ki so jo zgradili za istoimenskega cesarja pred 1700 leti. Ruševine pripovedujejo zgodbo že davno minulega časa in so popolne za raziskovanjem z vašo ljubo osebo. Druge znamenitosti vključujejo med drugim tudi Katedralo Sv. Duje in kip Grgurja Ninskega, srednjeveškega hrvaškega škofa – ne pozabite podrgniti njegovega palca za srečo!

Mestna promenada je popolna za romantične večerne sprehode, polna kavarnic in uličnih prodajalcev. Če se naveličate množic, pa obiščite park Marjan, največji splitski park, kjer boste našli mir, tišino in romantično vzdušje. Ne pozabite tudi obiskati plaž – splitske plaže, kot je Bačvice, so med najboljšimi v državi.

Hvar

Zgodovina gre pogosto z roko v roki  z romantiko in Hvar je kraj z dolgo in bogato zgodovino. Kaj pa romantika? Pričnete lahko z romantično večerjo v eni od majhnih restavracijah vzdolž promenade v mestu Hvar ali se sprehodite skozi Staro mesto. Hvar resnično blesti v priložnostih za medene tedne.

Turistične agencije organizirajo različne romantične dogodke, kot na primer romantične piknike v kakem od otoških vrtovih oljk, kjer lahko pari uživajo v času zase, stran od množic. Nekatere ponujajo celo romantične izlete v katerega od hvarskih zalivov, kjer lahko uživate v večerji ob sončnem zahodu, pripravljeni posebej in samo za vas.

Pohajkovanje po Trgu sv. Štefana je lahko popoln romantičen večer; glavna mestna znamenitost je tik ob pristanišču. Običajno je poln uličnih prodajalcev, glasbe, plesa, s številnimi kavarnami in restavracijami ob straneh.

Če ste s partnerjem športna tipa, lahko gresta celo na pohod z enega konca otoka do drugega; posejan je z idiličnimi sivkinimi polji, sadovnjaki in vinogradi, tako, da lahko resnično odkrijete srce Hvara.

Brač

Turistom najljubši je otok Brač blizu Splita, znan po plaži Zlatni Rat, ki se pogosto pojavlja v hrvaških turističnih brošurah. Plaža, priljubljena zaradi svoje posebne oblike in športnih možnosti, je velik turistični magnet. Je tudi vroča točka hrvaškega surfanja – tokovi in vreme so ravno pravšnji in mnogi pridejo na Brač samo zaradi surfanja. Tudi, če še niste nikoli surfali, imate na voljo številne kratke tečaje, ki vam bodo pomagali osvojiti osnove.

Če pa surfanje ni dovolj romantično za vas, vam predlagamo pohodništvo. Notranjost otoka je polna vinogradov (domačini so zelo ponosni na svojo vinogradniško tradicijo) in vasic s tradicionalnimi kamnitimi hiškami. Obisk vasic (nekaj od njih je zapuščenih), kjer lahko vidimo, kako se jih še ni dotaknila modernizacija in urbanizacija hrvaške obale, tudi pogosto prižge romantično iskro.

Če ste pri volji, lahko greste vse do hriba Sv. Vid, najvišjega jadranskega vrha, in uživate v izjemnih pogledih na Brač in bližnje otoke.

Vis

Za razliko od Brača, Vis ni pretirano obljuden. Je za ljudi, ki znajo ceniti nedotaknjeno naravo in njeno resnično sproščujočo atmosfero. Je precej proč od celine in dosegljiv le s trajektom iz Splita, kar pripomore k ohranitvi njegove avtentičnosti in enkratnosti. Na otoku sta dve naselji: Komiža in mesto Vis, toda tu ni velikih hotelov: predlagamo najem apartmaja pri domačinih. Veliko ljudi se preživlja z oddajo sob turistom in najti kakšno ne bi smel biti problem.

Otok je poln samotnih zalivov, špilj in plaž, ki so kot nalašč za romantične počitnice in piknike. S partnerjem bosta lahko našla zalivček čisto zase in verjetno vaju ves dan ne bo nihče motil. V notranjost vodijo številne poti, in podobno kot na Braču, lahko raziskujete otoške vinograde. Zagotovo poskusite lokalni vini Mali Plavac ali Vugava v lokalni gostilni (oz.‘konobi’ po hrvaško). Ribiška tradicija je na otoku še vedno močna in če želite, lahko greste celo na lov z domačini – z veseljem vas bodo naučili stvar ali dve o ribolovu.

Rovinj

Kamnite hiške in majhni trgi so ustvarili sentimentalno vzdušje že pred davnimi leti. Odkrijte rovinjske kulturne znamenitosti, kulinarične specialitete in skrite naravne lepote, ki bodo naredile vajino ljubezen močnejšo kot kadarkoli. Prireditve, kot Avant-garde Jazz Festival, Tradicionalni ribiški večeri in Noč Sv. Lovrenca bodo pripravili dobro romantično podlago za razcvet vajinega odnosa.

Kot za večino Istre, je poletje najprimernejši čas tudi za obisk Rovinja. Takrat lahko resnično uživata v ozkih uličicah in ulicah ali morda v kozarcu vina na terasi restavracije. Pari radi obiščejo bližnji otok Sv. Katarine ali raziskujejo bližnji gozd Zlati Rt, včasih pa se je najbolje prepustiti preprostemu in le uživati v lenobnem popoldnevu na kateri od mestnih plaž.

Seveda pa romantika deluje najbolje takrat, ko pride spontano, zato se prepustite vzdušju kateregakoli predlaganega mesta in pustite, da ljubezen z nekom posebnim v vašem življenju resnično raste. Želimo vam veliko sreče.

Fotografije: EXTREME MONKEY.

Sorodni članki

Gulet: prestižno butično križarjenje

Ko si predstavljamo idealno potovanje, nas pogosto prevzamejo slike čudovitih plaž, turkiznega morja in spektakularnih sončnih zahodov. Obala Jadranskega morja v teh sanjah pogosto zaseda posebno mesto, Hrvaška pa s svojo izjemno naravno lepoto uresničuje želje mnogih turistov. Kako bi te sanjarije dopustnikov lahko naredili še bolj spektakularne? Odgovor se skriva v besedi - gulet. Križarjenje na guletih, prekrasnih jadrnicah, je namreč zelo romantično, vsekakor pa mogoče najbolj privlači tudi dejstvo, da je celotno potovanje ukrojeno po željah potnikov.

Nadaljujte z branjem

Oliver Dragojević in »Trag u beskraju«

Sled v večnosti (po hrvaško Trag u beskraju) je v prvi vrsti pesem v genialni izvedbi Oliverja Dragojevića. »Trag u beskraju« pa je hkrati tudi ime glasbene prireditve, ki jo vsako leto, po smrti velikana hrvaške glasbe, 29. julija leta 2018, sredi poletja prirejajo v Veli Luki, »Oliverjevi domači luki«, na otoku Korčuli. Na koncertu v čast in v spomin na Oliverja Dragojevića je zmeraj slovesno, solze pa še zmeraj tečejo v potokih.

Nadaljujte z branjem

Cinehill – Motovun Film Festival

Motovunski filmski festival bo leta 2023 očaral občinstvo na kar dveh lokacijah. Pripravite se na čarobno doživetje v svetu filma, saj se festival razširja. Tradicionalnemu Motovunu v Istri se pridružuje še Petehovac v Gorskem kotarju. Ker se festival seli iz hribov v gore nosi nova ideja ime Cinehill. Ohranjajoč svojo osnovno idejo Motovun Fulm Festival obljublja množico neodvisnih filmov in navdušujočih umetniško-zabavnih dogodkov, ki so oviti v sproščeno in živahno vzdušje.

Nadaljujte z branjem