Compare Listings

Most ljubezni

Kudin most na reki Krupi

Ali veste, da je Kudin most nastal zaradi ljubezni? Kudin most na reki Krupi, blizu Obrovca, iz leta v leto postaja zmeraj bolj obiskana turistična atrakcija. In to povsem zasluženo, saj se bo tudi še tako izkušen svetovni popotnik neizmerno čudil lepoti kamnitega Kudinega mostu.

Kudin most na reki Krupi

Kudin most je bil postavljen zaradi ljubezni. Pred okrog dvesto leti, tam v začetku 19. stoletja, je most zgradil zaljubljeni mladenič Jovan Veselinović imenovan Kuda, vse v goreči želji, da bi lažje izprosil svojo srčno izvoljenko Miljo. Legenda pravi, da je Kuda svojo Miljo našel v Erveniku, petnajst kilometrov vzhodneje čez reko Krupo.

In da bi izbrano dekle Miljo ter njene starše prepričal, »da je vreden njene pozornosti in ljubezni«, je moral poiskati bližji in lažji prehod čez reko Krupo. Ko ga je našel, je pridni Kude s pomočjo svojih delovnih bratov v tehniki »suhogradnje« v samo dveh mesecih zgradil še prekrasen kamnit most.

Tisti ljudje, ki v srcu ne premorejo veliko mere romantike, pa trdijo, da je bil Kude predvsem pameten človek, mlinar, ki je most zgradil zaradi tega, da so ljudje lahko prihajali v njegov mlin.

Kakorkoli, zagotovo drži, da je bil Kudin most v tistem času glavna transportna in komunikacijska vez iz smeri Ervenika, Ravnih kotarjev in Žegarja proti Liki.

Danes je Kudin most zaščiten spomenik kulture in zmeraj bolj znana turistična atrakcija. Kudin most je dolg kar 109 metrov, s povprečno širino 1,5 metra. Sestavljen je iz dvanajstih lokov, glavni material za loke pa naj bi bila sedra (hrvaška) oz. lehnjak (slovensko).

Lehnjak je biokemična sedimentna kamnina, ki nastane, ko voda, ki vsebuje kalcijev karbonat teče čez organske ostanke (liste, veje, tudi skelete živali) in se na njih izloča ter jih na ta način obda (inkrustira). Je močno porozna, lahka in luknjičava kamnina.

Ne bomo več govorili o teh tehničnih podrobnostih mostu, ker o njih nimamo ravno veliko pojma. Vsekakor pa lahko kot večdesetletni svetovni popotniki zlahka ocenimo, da smo ob pogledu na Kudin most naleteli na (zaenkrat) še dokaj skrito turistično atrakcijo.

Tega čudovitega občutka zadovoljstva in sreče nam ne pričara sam most. Za prekrasno turistično izkušnjo je vsaj v enaki meri, kriva modrozelena reka Krupa.

Čeprav je reka Krupa dolga le okrog 11 kilometrov (tako trdi hrvaška wikipedija, številni drugi spletni viri pa navajajo druge, različne dolžine?!), je prava vodna krasotica. Reka Krupa izvira pod južnimi obronki Velebita, izliva pa se še v eno opevano hrvaško rečno lepotico, Zrmanjo (ki se izlije v Novigradsko morje).

O sami reki Krupi bomo več odstavkov v nekem posebnem članku zapisali »kaj kmalu«, že zaradi tega, ker marsikateri obiskovalec reko Krupo opisuje z izbranimi presežniki, npr. »Samo redki so spoznali reko Krupo, ampak tisti, ki so jo videli, je ne bodo nikoli pozabili.« ali pa »Kanjon reke Krupe je čudež narave, ki si zasluži biti na razglednicah«.

Ob tej priložnosti povejmo le, da je Kudin most postavljen na prav idiličnem mestu reke Krupe. Nekoliko nižje od pritoka Krnjeze, ki je – baje – najkrajša reka na Hrvaškem, dolga le 600 metrov in mestoma globoka tudi 45 metrov, se nenadoma razpre ozki kanjon Krupe, ki ponuja pogled na prostorno travnato pregrado, imenovano Deveterac.

Deveterac je dobil ime po devetih kaskadah (majhnih slapovih), ki se končajo v največjem, 13 metrov visokem slapu, čez katerega vodi »naš« Kudin most. »Med temi kaskadnimi slapovi« so nastala »majhna pretočna jezerca«, ki so porasla s šašem, trsjem in vodnimi lokvanji. Ta bujna vegetacija, ki je značilna za dokaj vlažna območja, pa po eni strani »v času visokega vodostoja« nekoliko umiri reko Krupo, hkrati pa tudi nekoliko zaščiti opevan Kudin most.

Verjemite, naleteli boste na nevsakdanji prizor, kraj, ki si zasluži, da človek v njem preživi čim več časa in se prepusti ambientalni in zvočni kulisi nadrealistične scenografije.

Pod visokim slapom reka Krupa naredi novo jezerce in večji rečni zavoj, ob katerem se je nabralo za »večjo njivo plodne zemlje«. Kampiranje tukaj je baje prepovedano, toda domačini se ne spomnijo, da bi »kdo kadarkoli kaznoval kogarkoli«, ki je vendarle prenočil tukaj.

Ob našem obisku se je na tej travnati zaplati paslo nekaj krav, po iztrebkih pa smo sklepali, da bi tudi ovce in koze morale biti nekje v bližini. Očitno smo bili vendarle premalo raziskovalni, saj ostankov porušenega mlina, nismo odkrili. Pa saj to tudi ni čudno, saj skorajda celotni kanjon prekriva smaragdna reka ali zares bujna vegetacija, ki se nezadržno razrašča ob in v vodi.

Smo za Kudin most naredili dovolj reklame? Vas zanima, kako priti do njega? Poglejmo. Za začetek navedimo, da je iz Zadra do mostu debelo uro vožnje; uro in tričetrt z avtom se bomo do mostu vozili npr. iz mesta Pag na otoku Pagu, dobre pol ure vožnje je od mostu do najbližjega večjega kraja Obrovca. Se pripeljemo z avtom prav do mostu? Ne, sploh ne.

Z avtom se bomo po pripeljali do vasice Golubić, pri stari šoli zavijemo na ozko cesto, ki vodi do hiše Veselinović (leta 2020, v času korona virusa, so tam ravno gradili manjši gostinski objekt, ki naj bi bil turistom na voljo že od leta 2021). Ob hiši Veselinović, zlahka jo boste našli, saj so ob poti postavljene table za smer Kudin most, je manjše asfaltirano parkirišče (tudi cesta do parkirišča je asfaltirana).

Od tam se boste po urejeni pešpoti, ki teče po robu strmega kanjona, spustili vse do reke Krupe oz. Kudinega mostu. S fotografiranjem vred (odpirali se vam bodo čudoviti razgledi) boste za to pot (v eno smer!) potrebovali okrog 30 do 45 minut. Planinskih čevljev ne potrebujete, vendarle pa priporočamo zanesljivo športno obutev. Hkrati opozarjamo, da znajo biti poletni dnevi izredno vroči, zato kakšno pokrivalo na glavi in plastenka vode v nahrbtniku nikakor ne bosta odveč.

Ko boste prišli do mostu vas čaka dovolj sence in osvežilne vode (tisti zares hrabri se baje v mrzli vodi reke Krupe tudi osvežijo, ste v nahrbtnik vrgli kopalke?!). Vsekakor po ogledu Kudinega mostu priporočamo še obisk »manastira Krupa« in, še posebej v poletnih vročih dneh, kopanje v reki Zrmanji, odlično kopališče s spremljajočo gostinsko ponudbo najdemo v kraju Muškovci in ga priporočam vsem, tudi družinam z otroki.

Kaj reči ob samem koncu tega zapisa o Kudinem mostu? Nekoliko čudno je, da Kudin most nima zares veliko obiskovalcev, čeprav je dostop enostaven, pešpoti so zlahka prehodne, razgledišča so atraktivna. Zato pa je toliko bolj razumljivo veselje vseh nas, ki smo obiskali Kudin most.

Vsekakor je treba poudariti, da bo vsak turist ob obisku Kudinega mostu spoznal morebiti najlepši del reke Krupe, s prečkanjem kamnitih lokov mostu pa se bo ob čarobnosti Kudine filmske romantične zgodbe zlahka spomnil vesoljne moči ljubezni.

Ps. Za konec objavljamo manjšo fotogalerijo. Fotografije nam je prijazno odstopila in dovolila objavo Brankica Dominis Mišić (zgornje fotografije, v tekstu, so nastale pod okriljem www.pag.si). Seveda se ji zahvaljujemo tudi ob tej priložnosti. In še enkrat več poudarjamo, da fotografije zelo težko prikažejo resnično spokojnost in skrito lepoto »mesta Kudin most«.

 

Sorodni članki

Museum of Hum Aura

Museum of Hum Aura je muzej starih obrti s kar 1500 eksponati, ki prikazujejo običaje in tradicijo, preteklost Istre. Kakor razkriva že njegovo ime, je Museum of Hum Aura postavljen v istrskem Humu, ki se hvali z nazivom najmanjšega mesta na svetu.

Nadaljujte z branjem

Velike zveri v Stari Sušici

V Stari Sušici, tam v zelenem srcu Hrvaške, v Gorskem kotarju, je od leta 2021 na ogled svojevrsten turistični sladkorček: »Centar za posjetitelje o velikim zvijerima« (slovensko: Center za obiskovalce o velikih zvereh, mogoče bi bilo lepše Center za velike zveri?!). Center je zasnovan kot prostor, ki obiskovalcem na inovativen in zanimiv način približa posebnosti in vrednote ohranjenega območja Gorskega kotarja, kjer živijo mogočni medvedi, volkovi in risi.

Nadaljujte z branjem

Za križen

Na otoku Hvaru že dolgih pet stoletij praznujejo veliko noč na prav poseben način – z znamenito procesijo 'Za križen' (križ, razpelo). Gre za edinstven obred posebne pobožnosti ter izraz verske in kulturne identitete prebivalcev osrednjega dela otoka Hvara. Za križen je ime za tradicionalno nočno procesijo (prehodi se okrog 25 kilometrov), na otoku Hvaru, v krajih Vrbanj, Vrboska, Jelsa, Pitve, Vrisnik in Svirče. Leta 2009 je bila hvarska tradicija procesije Za križen vpisana na Unescov seznam nesnovne svetovne dediščine v Evropi.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.