Compare Listings

Globalni projekt Highlander se je rodil na Hrvaškem

Highlander Velebit

Highlander je daljinska pohodniška preizkušnja na kateri udeleženci v petih dneh večinoma premagajo 100 kilometrov po neobljudenih poteh, spijo na organiziranih lokacijah na prostem ter vse kar potrebujejo (razen hrane in vode) nosijo s seboj. Ekipa pohodniškega festivala Highlander udeležence pričaka na kontrolnih točkah, kjer je poskrbljeno za dodatna okrepčila, dodatno zabavo ter druženje.

Highlander Velebit

Highlander Velebit se je zaključil 25. avgusta 2022. Na večdnevnem planinskem »festivalu« Highlander Velebit je več kot 650 udeležencev neizmerno uživalo v hrvaškem pohodniškem dogodku leta.  Športni udeleženci so na Hrvaško prišli kar iz trinajstih držav sveta z namenom premikanja lastnih meja in odkrivanja planinskih lepot edinstvenega Velebita. Poglejmo nekoliko podrobneje.

Po pričakovanjih je Highlander Velebit letos zbral več kot 650 udeležencev. Njihovi upi o avanturi življenja so bili preseženi, zadovoljstvo in sreča je bila vidna na obrazih vseh prisotnih. Sloviti Velebit je namreč od 20. do 25. avgusta 2022 že šesto leto zapored gostil športno-avanturistične navdušence, večinoma planince, udeležence (tokrat iz 13-ih držav sveta), ki so si upali doživeti nekaj novega ali ponoviti že doživeto.

Planinci iz Hrvaške, Slovenije, Češke, Poljske, Srbije, Nemčije, Francije, Kolumbije, Velike Britanije, Avstrije, Bosne in Hercegovine, Irske in Madžarske so se dobre volje spustili v še en gorski podvig, v nekaj dnevno avanturo Highlander Velebit. Ker se število udeležencev na prireditvi Highlander Velebit iz leta v leto povečuje, se – seveda – spreminjata tudi vzdušje in končno doživetje. Toda tudi tisti udeleženci, ki se pohodniškega dogodka Highlander Velebit udeležujejo že več let, se strinjajo, da doživetje ni nikoli enako, vsekakor pa je zmeraj več kot odlično.

Highlander Velebit je planinska prireditev, ki promovira zdrav, športen življenjski slog, aktiven oddih, digitalno razstrupljanje, a tudi spoštovanje narave, ki nam ponuja naravne lepote in neizmerne koristi, dobrote, lepote. Zato udeleženci HIGHLANDER-ja v znak hvaležnosti za vse, kar nam narava daje, sledimo filozofiji »Leave No Trace« in »Erase The Trace«, torej skrbimo za naravo, udeležence pa se aktivno nagovarja, da v naravi ne puščajo ničesar, še več, da v naravi poberejo smeti, ki jih najdejo, in razmišljajo o naravni dediščini, ki jo puščajo vsem prihodnjim generacijam.

Najstarejši letošnji udeleženec Highlander Velebit-a je bil 76-letni Serge Risteau, ki je prehodil 48-kilometrsko progo, pohodniškim navdušencem pa se je pridružilo tudi osem otrok in 12 psov. Najmlajši med njimi so bili: 8-letna Ida Knez, ki je prehodila ‘novo pot, novo ruto’ od Baških Oštarij do Starigrada-Paklenice, 10-letni Sven Kolar, ki je premagal pot od Zavižana do Baških Oštarij in Mihael Marečić, ki je zaključil vikend avanturo Highlander Experience.

11-letno Mio, ki jo je popolnoma navdušilo prečenje 104-kilometrske proge Highlander Velebit, je pohodna pustolovščina Highlander Velebit tako navdihnila, da je napisala pesem o svojih dogodivščinah na Highlander Velebit-u. Ko je na kontrolni točki Highlander Velebit-a predstavila svojo pesem, je požela stoječe ovacije, ki jih je bilo slišati daleč med planinskimi vrhovi čudovitega Velebita.

Letos so imeli udeleženci Highlander Velebit-a možnost izbire različno dolgih pohodniških poti, Highlander Velebit ponuja dolžine poti 104 km (5 dni, HIGHLANDER), 48 km (3 dni, HIGHLANDER 55) in 31 km (30 ur, HIGHLANDER EXPERIENCE). Start dirke je bil vrh Zavižana v Narodnem parku Severni Velebit, od koder so se udeleženci podali po slavni razgledni Premužićevi poti, ki je ponujala osupljivo naravno kuliso, pot pa se je nadaljevala v neposredni bližini »Hajdučkih in Rožanskih kukova« ter peljala skozi številne planinske pašnike in gozdove.

Tisti udeleženci, ki so izbrali najdaljšo pot, so jo končali po petih dneh v Starigradu, med prireditvijo pa so imeli možnost počitka na kontrolnih točkah v organizaciji Highlander Velebit-a. Na kontrolnih, spalnih, točkah je pohodnike Highlander Velebit-a vselej pričakal zanimiv izobraževalno-zabavni program: masaža, joga, zvoki didgeridooja, glasba na kitari, na cilju Highlander Velebit-a pa je udeležence že tretje leto zapored očaral glasbeni duo Acoustica.

Pripadniki hrvaške vojske so imeli predavanje o varnosti v gorah, Robert Pfarrer je udeležence poučeval o orientaciji in navigaciji, Den Error pa je spregovoril o svojih dogodivščinah pri osvajanju 5 od 7 najvišjih vrhov sveta: Aconcagua, Kilimandžaro, Elbrus, Denali in Mount Everest.

Čeprav je bila letošnja prireditev Highlander Velebit avgusta, ko znajo biti razmere na planini Velebit še posebej težke, problematične znajo biti predvsem visoke poletne visoke temperature, je Highlander Velebit 2022 spremljalo lepo vreme, prijetne in ne pretirano visoke temperature, na nekaterih odsekih poti pa je udeležence ujel tudi dež, ki pa je bil za pohodnike prava poletna osvežitev.

Pohodniki na poti Highlander Velebit so imeli priložnost videti številne živali, med katerimi je najbolj izstopal družabni bik. 900-kilogramski štirinožni planinec se je z vsemi udeleženci Highlander Velebit-a družil na kontrolni točki Skorpovac in z njimi preživel celo več dni.

»Ker sem velik ljubitelj narave in pohodništva, je Highlander Velebit izpolnil vsa moja pričakovanja. Vzdušje, ki je vladalo vse dni na izhodišču zahtevnih poti, je bilo odlično in vsekakor še nameravam ponoviti to enkratno izkušnjo. Še posebej so me razveselile mnoge živali, ki smo jih srečevali na poti, pa tudi ustvarjanje novih prijateljstev s planinci z vsega sveta, ki so tako kot jaz uživali v svojevrstni avanturi življenja,« je navdušeno razlagal udeleženec pohodniške izkušnje Highlander Velebit, Christoph iz Francije.

Projekt Highlander se zmeraj bolj uveljavlja na trgu aktivnega in zelenega turizma. Časopis Delo je zapisal: »Highlander je 5 dnevna pohodniška dogodivščina, na kateri udeleženci prehodijo 100 kilometrov in je del največje svetovne serije pohodniških prireditev«.

Highlander se je prav z Velebita razširil v 17 držav sveta s tendenco nadaljnjega širjenja, pohodništvo kot dejavnost pa postaja vse bolj privlačno ne le za ljubitelje avantur, ampak tudi za tiste, ki si želijo pobegniti od dolgočasnega vsakdana. Poleg tega Highlander prinaša tudi hvale vredno promocijo države, kjer se dogodek odvija. Mimogrede, Highlander se odvije tudi v Sloveniji, prva pot teče po Julijskih, druga pa po Kamniško-Savinjskih Alpah.

Tudi na Hrvaškem se odvijeta dva Highlander dogodka v enem letu. Vsem tistim, ki ste morda zamudili uživanje v lepotah Velebita, ne bo treba čakati do naslednjega poletja na priložnost, da to nadoknadite, saj ima Hrvaška od letos še eno lokacijo, kjer bo potekal Highlander. Zagrebška Medvednica bo ljubitelje gora gostila od 28. do 30. oktobra, več informacij pa najdete na www.highlanderadventure.com/medvednica/en-us.

Ps. Za pomoč pri sestavi članka in za poslane fotografije se uredništvo www.pag.si zahvaljuje organizatorjem projekta Highlander ter fotografom: Predrag Vučković, Aleksandar Dmitrović, Tomislav Može, Bogdan Kosanović in Ivan Zrinušić.


Sorodni članki

Gulet: prestižno butično križarjenje

Ko si predstavljamo idealno potovanje, nas pogosto prevzamejo slike čudovitih plaž, turkiznega morja in spektakularnih sončnih zahodov. Obala Jadranskega morja v teh sanjah pogosto zaseda posebno mesto, Hrvaška pa s svojo izjemno naravno lepoto uresničuje želje mnogih turistov. Kako bi te sanjarije dopustnikov lahko naredili še bolj spektakularne? Odgovor se skriva v besedi - gulet. Križarjenje na guletih, prekrasnih jadrnicah, je namreč zelo romantično, vsekakor pa mogoče najbolj privlači tudi dejstvo, da je celotno potovanje ukrojeno po željah potnikov.

Nadaljujte z branjem

CRO Race

Osma izvedba mednarodne kolesarske dirke CRO Race bo potekala od 26. septembra do 1. oktobra 2023. Cro Race bo štartal v obmorskem Primoštenu, zaključil pa se bo v hrvaškem glavnem mestu, Zagrebu. Lani, torej leta 2022, je na dirki CRO Race zmagal Slovenec Matej Mohorič, ki je »za dlako«, zaradi bonifikacijskih sekund, ugnal svetovnega zvezdnika, Jonasa Vingegaarda iz Danske. Na preteklih dirkah CRO Race so sodelovale tudi nekateri drugi asi svetovnega kolesarstva: Mark Cavendish, Vincenzo Nibali, Giacomo Nizzolo, Adam Yates.

Nadaljujte z branjem

Sveta Marija, otok na otoku

Čudež narave: na otoku Mljetu je jezero, na katerem se nahaja še en otok, to je majhen otoček Sveta Marija. Otok Mljet se ponaša z naravnim fenomenom, otočkom Sveta Marija, ki je svoje mesto pod soncem našel na južni strani Velikega jezera. Otoček Sveta Marija je zelo slikovit, pred dobrim tisočletjem so na njem benediktinci zgradili samostan s cerkvijo sv. Marije. Benediktinski samostan in čudovita cerkev na otočku Sveta Marija tvorita spomenik izjemne harmonije in arhitekturnega navdiha.

Nadaljujte z branjem