Compare Listings

Villa Fresca »ima rimsko zgodovino«

Villa Fresca

Čudovita Villa Fresca je počitniška vila na sami obali, v kateri se boste vsak dan zbudili z enim najlepših pogledov na Jadransko morje. Vendar pa idealna lega vile Fresca na Lipaunski plaži v Bibinju pri Zadru ni edina edinstvena lastnost, posebnost te vile. Vila Fresca ima namreč tudi zelo zanimivo, staro zgodbo – še iz rimskih časov.

Villa Fresca

Villa Fresca je bila zgrajena na »podlagi« arheološke najdbe rimske vile iz prvega stoletja, katere ostanki so še vedno vidni v morju pred Villo Fresca in v samem pritličju vile v obliki mozaika. Najem Ville Fresce vam bo tako zagotovil edinstvene sanjske počitnice na hrvaški obali.

Villa Fresca – notranjost

Vila Fresca s 700 kvadratnimi metri parcele in notranjo površino 248 kvadratnih metrov nudi namestitev 21 gostom. Vilo sestavljajo štirje čudoviti ločeni apartmaji, ki se nahajajo v različnih nadstropjih, zato je idealna za skupne družinske počitnice ali počitnice z večjo skupino prijateljev, med katerimi bodo imeli gostje svojo zasebnost tudi med skupnimi počitnicami.

En prostoren apartma z eno spalnico se nahaja v pritličju. V drugem nadstropju sta dva apartmaja, vsak od njiju ima dve spalnici, na vrhu pa je apartma s tremi spalnicami. Vse spalnice so opremljene z udobno zakonsko posteljo, na voljo pa je tudi ena enojna postelja. V vsakem apartmaju je mogoče namestiti eno dodatno enojno posteljo.

Na voljo je še 5 kopalnic s tušem in drugimi kopalniškimi pripomočki, kot so brisače, sušilec za lase itd. Največji apartma v zgornjem nadstropju ima svoj pralni stroj, medtem ko si drugi trije apartmaji delijo pralni stroj, ki se nahaja v ločeni pralnici. Villa Fresca ima štiri popolnoma opremljene sodobne kuhinje, v katerih lahko gostje pokažejo svoje odlične kuharske sposobnosti in povabijo družino/prijatelje na pokušino pripravljenih jedi v eno od štirih lepo urejenih jedilnic.

Štiri dnevne sobe so opremljene z raztegljivim kavčem, na katerem lahko spi en gost, in satelitsko televizijo, ki v kombinaciji s čudovitim razgledom na Jadransko morje ustvarjajo popoln prostor za sprostitev v Villi Fresca. Pri najemu vile Fresca vzemite na svoje čudovite počitnice tudi svoje hišne ljubljenčke, saj je vila prijazna do hišnih ljubljenčkov.

Villa Fresca – zunanjost

Vila Fresca ima štiri balkone z vrtnim pohištvom in ležalniki, na katerih se lahko gostje sprostijo ob koktajlu ali kozarcu dalmatinskega vina, medtem ko uživajo v čudovitem pogledu na morje pred seboj. Poleg tega bodo tisti, ki radi kuhajo, še posebej navdušeni nad prostorom za žar, kjer lahko pripravijo okusne jedi z žara. Gostje, ki pridejo z avtomobilom, imajo na voljo zasebna parkirišča na samem posestvu Ville Fresca.

Villa Fresca – posebnosti, razno

Tam, kjer danes stoji Villa Fresca, je med prvim in četrtim stoletjem stala rimska vila. Leta 2018 je Oddelek za arheologijo Univerze v Zadru opravil raziskavo na tej lokaciji. Na najdišču so odkrili ostanke rimske vile (villa rustica). Raziskovan je bil le le obrobni del kompleksa, ki je bil sestavljen iz dveh stavb. Znotraj objekta A je bil odkrit del, ki je bil prekrit z mozaiki, stene pa so prekrite s freskami, kar kaže, da gre zagotovo za stanovanjski, rezidenčni del vile. Metoda slikanja ustreza prvemu pompejskemu slogu (tudi slog inkrustacije), katerega glavna značilnost je posnemanje stenske obloge marmorne plošče.

Pokrivanje sten z marmorjem je bil priljubljen dekorativni element notranje ureditve rimskih hiš, ker pa je bil marmor zelo drag, so se pogostokrat zatekli k cenejši verziji, poslikavi sten, ki so imitirale marmorne obloge. Čas izgradnje rimskega kompleksa sega v konec prvega stoletja, kar potrjujejo tako stavbni elementi kot tudi premično arheološko gradivo. Ker ima rimski kompleks več faz gradnje, lahko upravičeno sklepamo, da je ta antična vila obstajala vsaj do četrtega stoletja.

Villa Fresca – okolica, kraj
Bibinje je mirna dalmatinska vasica tik ob Zadru (8 km), ki vam bo zagotovila vse pogoje za mirne, a zabavne počitnice v Dalmaciji. Udeležite se različnih dejavnosti, kot so odbojka na mivki, deskanje na vodi, pohodništvo, kolesarjenje, jadranje itd., obiščite narodni park Krka (75 km), kjer se lahko kopate, obkroženi s čudovitimi kaskadnimi slapovi, ali narodni park Kornati, znan kot “navtični raj”. Zapeljite se z ladjo na enega od otokov zadrskega arhipelaga ali obiščite zgodovinska mesta Zadar (8 km), Nin (25 km) in Šibenik (66 km) ter spoznajte prelepo zgodovinsko in kulturno dediščino Hrvaške.

Ps. Tekst in fotografije www.adriaticluxuryvillas.com.


Sorodni članki

Villa Romantica

Romantična počitniška hiša Villa Romantica ima na petdesetih kvadratnih metrih eno spalnico z udobno zakonsko posteljo, eno kopalnico in prostorno dnevno sobo, ki je povezana s popolnoma opremljeno kuhinjo in jedilnico. Na osamljeni in veliki parceli parceli (1.200 kvadratnih metrih) sta prostor našla romantičen, ogrevan bazen (32 kvadratnih metrov) in prostoren jacuzzi (210x210 cm), ki sta ob zunanji letni kuhinji (z žarom), morebiti celo glavna aduta Ville Romantice, prave ljubezenske oaze v južnem delu Istre.

Nadaljujte z branjem

Kuća Biljkinog Oca

"Kuća Biljkinog Oca", po slovensko bi lahko to morebiti prevedli v Hiša Očeta Rastlin, je več stoletij stara počitniška hiša v Baranji, v vasici Lug, v občini Bilje. Biljkin Otac je sicer alter ego, »drugi jaz«, vsestranskega Vedrana Grizbacherja. Biljkin Otac, Vedran, je od otroštva zaljubljen v zelene in cvetoče rastline, sam se najraje opiše z naslednjimi besedami ljubitelj rastlin, kreativec in permakulturni navdušenec. Posledično je zato njegova počitniška hiša dobila ime po njegovem vzdevku Biljkin Otac, poimenovana je »Kuća Biljkinog Oca«.

Nadaljujte z branjem

Holiday House Tinna

Počitniška hiša Holiday House Tinna se nahaja v samem srcu zelene oaze Hrvaške, v hrvaškem »Prigorju«. Holiday House Tinna je tradicionalna podeželska lesena hiša, ki je obdana s pisano naravo. Holiday House Tinna je preurejena v čaroben dopustniški dom, ki nudi posebno počitniško izkušnjo.

Nadaljujte z branjem