Compare Listings

Trdnjava svetega Mihovila nekoč in danes

Trdnjava svetega Mihovila

Ena izmed štirih trdnjav, ki krasijo čudoviti Šibenik, je mogočna trdnjava svetega Mihovila. Trdnjava svetega Mihovila je danes kulturno in družbeno središče mesta z bogato zgodovino, ki sega v 11. stoletje našega štetja. Trdnjava svetega Mihovila je izredno priljubljena lokacija tudi za turiste.

Trdnjava svetega Mihovila

Trdnjava svetega Mihovila stoji v mestu Šibenik, Dalmaciji na Hrvaškem. Nekoč je služila predvsem kot obrambni steber mesta Šibenik, zato stoji na strateško ugodni lokaciji na približno 70 metrih nadmorske višine.

Lokacija trdnjave svetega Mihovila pa ni samo strateško ugodna, temveč tudi turistično izredno privlačna. Leži v središču Šibenika, v bližini zaščitenega narodnega parka Krka ter blizu pomembnih prometnih poti v Dalmaciji. Trdnjava svetega Mihovila kot razgledna točka nudi popoln razgled nad celotnim mestom Šibenik in modrim Jadranskim morjem. Do svetovno znane atrakcije, šibeniške katedrale svetega Jakoba (Jakova), je le nekaj minut brezskrbnega hoda.

Razgled, ki ga trdnjava svetega Mihovila ponuja, ni nič manj zanimiv kot zgodba o njeni zgodovini. Skozi leta, stoletja je bila trdnjava večkrat poškodovana, dozidana, obnovljena. Zgodovinski dokumenti beležijo srednjeveški in kasnejši razvoj trdnjave, vendar točna letnica njene izgradnje ni točno znana. Prvič je trdnjava svetega Mihovila omenjena na božični dan, leta 1066, v času kraljevine Petra Krešimirja IV., zato je Šibenik večkrat označen kot »Krešimirjevo mesto«.

Petar Krešimir IV. je povezan z zadarsko rodbino Mandijevcev, vladal je od leta 1058 do leta 1074. Trdnjava svetega Mihovila je svoje ime prevzela od cerkve svetega Mihovila, ki je do uničenja stala znotraj njenega obzidja. Tudi začetki nastanka trdnjave svetega Mihovila niso popolnoma pojasnjeni, a zgodovinska predpostavka je, da je bila trdnjava zgrajena v času prvega vala pokristjanjevanja na Hrvaškem, torej med koncem 8. stoletja do začetka 9. stoletja.

Prvič je trdnjava svetega Mihovila omenjena v besedilu iz 12. stoletja. Cerkev danes ni ohranjena. Leta 1663 je bila skupaj z velikim delom trdnjave uničena v eksploziji smodnika; eksplozijo je povzročila nevihtna strela. Na mestu cerkve in njene okolice je bilo takrat zasnovano manjše pokopališče svete Ane. Ta svetnica je zaščitnica pred nevihtami.

Trdnjava je ime dobila po svetem Mihovilu, nekateri ga kličejo tudi Mihael ali Mihajlo, svetopisemskem nadangelu, poveljniku nebeške vojske, nasprotnika zlim Luciferjevim silam. Sveti Mihovil je danes tudi zaščitnik policistov, vojakov in vojaških pilotov. Sveti Mihovil pa je postal tudi največji zavetnik mesta Šibenika.

V 12. stoletju, v času vladanja Petra Krešimirja, je bilo današnje mesto Šibenik izpostavljeno notranjim verskim sporom, kar pojasni dodatno vlogo šibeniške trdnjave svetega Mihovila. Trdnjava je služila kot obramba pred verskimi napetostmi, razprtijami.

To potrjuje že njena prva omemba, ki je označena kot castrum ali utrjeno mesto Šibenik. Leta 1054 sta se ločili zahodna in vzhodna Cerkev. Ločitev je sprožila številne spopade med zagovorniki različnih ver. Zmagala je katoliška cerkev z idejo o bogoslužju v latinščini in ne v domačem jeziku.

Šibeniška trdnjava svetega Mihovila tako ni bila samo simbol obrambe pred morebitno zunanjo nevarnostjo, temveč je postala tudi pomembno versko in kulturno središče.

Stara pripoved nam razkriva, da se je kralj Koloman Ogrski, hrvaški kralj med letoma 1102 in 1116 ter ogrski kralj med letoma 1095 in 1116, udeležil slovesne maše v cerkvi svetega Mihovila, torej znotraj trdnjave. Mašo je vodil škof sveti Janez (Ivan) Trogirski, ki je kasneje uspešno branil mesto Trogir pred istim kraljem Kolomanom.

Kljub »svojim različnim vlogam« je bila trdnjava svetega Mihovila v srednjem veku pomembna predvsem zaradi svoje pomembne obrambne naloge. Zgodovinski eseji opisujejo mnogo pomembnih bitk na ozemlju Šibenika. Mesto sta ogrožala tako beneška oblast kot neusmiljeni jadranski pirati.

Ti so bili v 12. stoletju dokaj razširjeni na vzhodni Jadranski obali. Toda piratski napadi in ropi trdnjave svetega Mihovila niso kaj prida prizadeli. Kot zanimivost dodajamo, da se je tudi rimski papež sredi 13. stoletja v pismih pritoževal nad »neposlušnimi šibeniškimi pirati«, ki so iz svojega mesta pregnali sloviti krščanski templarski red.

Prvo vrzel mogočnih zidov trdnjave svetega Mihovila je povzročil močan vojaški pohod Benečanov nad Šibenik, leta 1116. Beneško in madžarsko ruvanje za oblast na tleh Dalmacije se je nadaljevalo vse do leta 1412, ko so Benečani nad trdnjavo svetega Mihovila vendarle prevzeli dolgotrajno oblast. Toda že predtem, torej v 13. stoletju, je Šibenik ta nekaj časa postal ozemeljska enota slavnih knezov Šubićev in škofovski sedež.

Visoke dajatve in strogo določene obveznosti prebivalcev Šibenika s strani knezov so vodile v gospodarski zaostanek, ki je kasneje povzročil upor proti hrvaški plemiški rodbini Šubićev. Uporniki so trdnjavo deloma porušili, toda z vnovično obnovo obzidja se je pričela tudi borba za dolgoročnejši prevzem trdnjave svetega Mihovila.

Beneški admiral Vettor Pisani je leta 1412, ob poskusu zavzetja trdnjave svetega Mihovila, požgal skorajda celotno mesto Šibenik. Pod oblastjo Benečanov je trdnjava svetega Mihovila in z njo Šibenik ostala skorajda nepretrgoma naslednja štiri stoletja. Trdnjavo svetega Mihovila postopoma ojačajo v (novih) zidovih, kamnu in v »živi vojaški moči«.

Sredi 15. stoletja je bila tako trdnjava sv. Mihovila prevladujoča obrambna točka mesta s stalno posadko 40 vojakov. Iz zgodovinskih zapisov izvemo, da je bila trdnjava dobro opremljena s takratnim orožjem. Vojaki so imeli 27 malokalibrskih topov, pet pušk, približno sto samostrelov in 77 lokov z več kot 3.000 puščicami, pa tudi 68 sulic, 42 oklepov in 68 ščitov. Približno v istem obdobju sta pri trdnjavi omenjeni tudi dve vodni cisterni, ki sta se do danes ohranili v njeni notranjosti.

V 16. stoletju so novo grožnjo Šibeniku predstavljali pritiski Osmanskega cesarstva. Zaradi strahu pred krvavimi turškimi napadi so obrambo mesta Šibenik okrepili še z drugimi trdnjavami (trdnjava Barone, trdnjava sv. Ivan in na morju trdnjava sv. Nikole).  Naša trdnjava, trdnjava svetega Mihovila, je tako nekako izgubila na svoji »elitni, edinstveni obrambni« pomembnosti.  Turški napadi so se v Šibeniku, nasploh na teh prostorih, nadaljevali še dolga leta in desetletja, vendar je bila trdnjava svetega Mihovila v tej vojni vihri dobesedno nepremagljiva.

Trdnjave svetega Mihovila niso mogli resneje ogroziti »zunanji mogočni faktorji«, je pa Šibenčane in njihovo trdnjavo svetega Mihovila »očitno zapustila sreča«. Kako si naj namreč drugače razlagamo dejstvo, da je v mrzli zimski noči leta 1663 strela prvič udarila v skladišče smodnika, kar je povzročilo eksplozijo in požar, ki je – med drugim – popolnoma uničil tudi, že omenjeno, cerkev sv. Mihovila.

Podoben scenarij se je ponovil tudi leta 1752, ko je strela povzročila še močnejšo eksplozijo in uničila velik del zahodnega obzidja trdnjave svetega Mihovila. Tudi sama notranjost trdnjave svetega Mihovila je takrat utrpela veliko škodo. Šele leta 1832 je avstrijska vojska obnovila dele zidov trdnjave svetega Mihovila in jih nadgradila po svojih potrebah. Do današnjih dni so od takrat sledile predvsem še prenove in obnove.

Nazadnje je bila trdnjava svetega Mihovila prenovljena leta 2014. Nadgradili so jo nova vsebina, ureditev njenega podzemnega dela in poletna etapa na prostem ter ji s tem podali novo funkcijo poletnega odra, trdnjava svetega Mihovila tako postane središče raznih večjih šibeniških kulturnih (predvsem glasbenih) prireditev. Prenovljena trdnjava pa je – seveda – obdržala tudi svojo značilno arhitekturo zgodovinskega pomena.

Trdnjava svetega Mihovila je primer značilne vojaške arhitekture. Njena dolga zgodovina se odraža v slogovnih karakteristikah različnih obdobij. Ima obliko nepravilnega kvadrata z okni pravokotne oblike.

Nepravilni kvadrat dopolnjujeta dva kvadratna stolpa na vzhodu in dva  stolpa nepravilnih oblik na severu trdnjave. Trdnjavo utrjujejo dvojne stene, ki se spuščajo po pečini vse do morja. Prehod do morja so v bojnih časih uporabljali za umik, pobeg ali oskrbo vojaške posadke.

Na dediščino šibeniških plemičev spominjajo ohranjeni grbi, ki krasijo stene prelepe trdnjave svetega Mihovila. Njeno vojaško notranjost si lahko danes dobro predstavljamo tudi ob ogledu replik orožja narejenih po številnih ohranjenih zgodovinskih dokumentih.

Ob ogledu trdnjave svetega Mihovila radovedne turiste spremlja fascinantno zvočno-slikovno ozadje, ki zapolnjuje kar 90 odstotkov notranjih sten trdnjave. Tako nam upravljavci trdnjave svetega Mihovila omogočijo interaktivno doživljanje šibeniškega zgodovinskega dogajanja skozi stoletja.

Ogled trdnjave je popoln za preživljanje kvalitetnega časa za vse obiskovalce Šibenika. Utrdba se namreč nahaja le dobrih sto, dvesto metrov od starega središča mesta.

Naše popotovanje v zgodovino trdnjave svetega Mihovila se začne z multimedijskim vodnikom. Na recepciji trdnjave si lahko izposodimo zvočni vodnik, ki ga sestavljajo slušalke in pametna tablica. Multimedijski vodnik bo naš odličen pripovedovalec o vsebini trdnjave.

Zanimiv in tehnološko napreden ogled trdnjave svetega Mihovila je omogočila prav dveletna prenova, ki se je zaključila leta 2014. Na površini 2600 kvadratnih metrov je potekal tudi projekt, ki je trdnjavi dodal velik odprt oder s 1077 sedeži, notranjost trdnjave je opremljena s 34 projektorji, 16 zvočniki in multimedijsko 3D-razstavo v šestih jezikih.

Razgledni stolpi trdnjave svetega Mihovila so opremljeni s panoramskimi teleskopi. Trdnjava je tako turistična popolnoma zaživela, se razcvetela. Projekt prenove je trdnjavi svetega Mihovila podal naziv kulturnega spomenika z izjemnim, ne samo kulturnim in gospodarskim pomenom, temveč tudi izbrane zgodovinske dediščine.

Spomenik-trdnjava svojo hvalo potrjuje s svojimi različnimi programi, ki jih organizirajo visoko motivirani ustvarjalci. Na velikem poletnem odru trdnjave so bili izvajani različni glasbeni festivali in koncerti številnih priznanih pevcev: Massimo, Gibboni, Nina Badrić, Maksim Mrvica, Gabi in Matija Dedić, Mario Biondi, Bryan Ferry, The National, LADO Ensemble in celo glasbena skupina s slovenskim predstavnikom 2Cellos.

Če vam opis o številnih vzponih in padcih, eksplozijah in obnovitvah, izobraževanju in zabavi ni ustvaril dovolj dobre predstave o trdnjavi svetega Mihovila, vam predlagam, da si jo ustvarite sami z obiskom prečudovitega Šibenika.

Eden izmed promocijskih sloganov trdnjave je: »Bodite ustvarjalci svoje poti!«. Tako lahko vaša pot vodi skozi izobraževalni program, z razgledom na morje in jadranske otoke, ali pa vas zapelje na glasbeni večer, kjer vas bodo prevzele čarobne glasbene melodije.

Ps. za fotografije se uredništvo www.pag.si zahvaljuje turistični skupnosti Šibenik.

Sorodni članki

Riva Split

Riva Split je splitska mestna dnevna soba, najbolj priljubljen in pomemben javni prostor v Splitu. Riva Split je s svojo promenado neizogiben simbol mesta Split in velja za prvovrstno središče Splita. Riva Split je velikansko prizorišče splitskega mestnega življenja, kjer se na sami obali, na južni strani Dioklecijanove palače, ob samem robu »starega Splita«, skozi celotno leto odvijajo številne – predvsem - kulturne in zabavne prireditve. Seveda je Riva Split najbolj »živa« poleti, ko jo sredi turistične sezone napolnijo tisočeri obiskovalci iz vseh koncev sveta.

Nadaljujte z branjem

Via Crucis, podvodni muzej

Via Crucis je podvodni muzej, ki ga najdemo v zalivu Jelinak v bližini Trogirja. Projekt muzeja pod vodno globino je plod zasebne, podjetniške pobude, zasnovalo ga je podjetje Blue Nautica. Na morsko dno, na globini od štirih do desetih metrov, so postavili kar 52 betonskih kipov z religiozno tematiko, s svojimi štirinajstimi postajami križevega pota je muzej postal podvodna atrakcija, kot takšna celo edinstvena na svetu. In to še ni vse, čez nekaj časa so z vsemi ustreznimi ekološkimi merami potopili še borbeno letalo SOKO Jastreb 21.

Nadaljujte z branjem

Katedrala sv. Lovre v Trogirju

Trogirska katedrala sv. Lovre je eden najpomembnejših »spomenikov Trogirja«, izredno pomembna hrvaška turistična znamenitost in UNESCO-va zaščitena svetovna dediščina. Katedrala sv. Lovre, ki ji pravijo tudi katedrala sv. Ivana Trogirskega, zavzema glavno mesto med turističnimi znamenitostmi, ki jih v Trogirju nikakor ne primanjkuje. Gradnja katedrale sv. Lovre je trajala dolga stoletja, kar se verjetno najbolje vidi po krasnem zvoniku. Pri gradnji trogirske katedrale je sodelovalo več domačih in tujih mojstrov. Najpomembnejša umetniška vrednost katedrale sv. Lovre je portal (vhod) mojstra Radovana, ki je prava mojstrovina romanskega obrtništva oziroma umetnosti, s svojo brez časovno lepoto pa očara tudi kapela sv. Ivana Trogirskega.

Nadaljujte z branjem