Compare Listings

22 dejstev o Hrvaški, ki jih zagotovo niste vedeli

Saj ni res, pa je!

Izvedite veliko zanimivih dejstev o Hrvaški, ki vas bodo nasmejala, a tudi šokirala. Strinjali se bomo – Hrvaška je, brez fige v žepu, čudovita država. Ima zares veliko naravnih lepot, bogato kulturno dediščino, zanimive običaje ter prijazno lokalno prebivalstvo. Poleg tega, tako kot vsako državo, tudi Hrvaško krasijo številne zanimivosti, ki znajo biti smešne ali celo šokantne!? Nekatere od njih morda že poznate, a zagotavljam vam, da boste mnoge spoznali prvič.

Saj ni res, pa je!

Katere so te zanimivosti, »šokantna dejstva«? To boste izvedeli v samem nadaljevanju tega članka, želimo vam polno užitkov ob branju teksta. No, pa začnimo.

1. Sedenje na betonu vas lahko stane življenja. Hrvati nikoli ne sedijo na betonu, nanj položijo vsaj blazino, plastično vrečko, kos oblačila, papirja ali kartona. Sedenje na betonu, še posebej mrzlem, povzroča celo vrsto »smrtonosnih« zdravstvenih obolenj in težav. Če vas starejša populacija vidi sedeti na betonu, se pripravite na zbadanje, na rotenje in – celo – kletvice.

2. Hrvati si brez izjem pokrivajo ledvice. Če so vaše »ledvice gole”, boste takoj zboleli. Večina Hrvatov nosi spodnje majice, da ne bi “pokazali ledvic”. Menijo, da kazanje golih ledvic vodi v različne vrste zelo težkih bolezni, odpoved ledvic in podobno. Ne glede na to, za čim ste zboleli, če ste redno kazali svoje ledvice, se je to zgodilo izključno zaradi vaših golih ledvic.

3. Prepih je smrt. Prepih je, načeloma – v nehrvaških domovih -, nekakšen ljubek veter, ki piha skozi hišo. Na Hrvaškem pa zlahka rekli, da je prepih nezakonit, naš sovražnik številka 1. Če imate hkrati odprti dve okni, dvoje vrat ali okno in vrata – zaprite jih – ker vas lahko prepih hipoma ubije. Prepih je eden največjih sovražnikov Hrvatov in morate se ga paziti.

4. Preklinjanje je na Hrvaškem del vsakdana. Ne bodite presenečeni, če v vsakdanjem pogovoru pogosto slišite kletvice. Hrvati radi preklinjajo tudi iz ljubezni, sploh ko po dolgem času vidijo ljubljeno osebo. Naj vas tudi ne presenetijo urejene dame in gospodje, ki na poti nekaj preklinjajo iz užitka in nadaljujejo svoj dan, kot da se ni nič zgodilo. Hrvati še posebej radi zmerjajo politike. Pomembno je biti pozoren na obrazno mimiko. Če se nekdo med preklinjanjem mršči – takrat praviloma preklinja iz jeze, če pa nekoga treplja ali pa ima nevtralen izraz obraza, ki ga dopolni z nasmehom – takrat se na Hrvaškem preklinja iz veselja.

5. Juho in čaj na Hrvaškem uživamo le, če smo bolni. Poleg tega juha ni obrok sama po sebi, temveč uvod v več hodov jedilnika. Bodite previdni, če naročite čaj v kavarni, ker bo to pomenilo, da ste bolni. Pripravite se tudi na morebitne žalitve, kletvice in norčevanje domačinov. Ni neobičajno, da Hrvati diskriminiramo pivce čaja, ki niso bolni.

6. Na Hrvaškem morate vsaj enkrat na teden pojesti nekaj dobrega »na žlico«. Takšna jed je običajno kakšna enolončnica ali kaj podobnega, ki se “je na žlico”. Hrvati namreč verjamejo, da so takšne jedi dobre za njihov prebavni trakt in da večina zdravstvenih težav izhaja iz tega, da niste ničesar jedli z žlico.

7. Zobotrebci so obvezni del (gospodinjskih) pripomočkov pri vsakem obroku. Skoraj vsi Hrvati uporabljajo zobotrebce, še posebej po mesnem obroku. Zares jih uporabljajo (skorajda) prav vsi, od mladih do starejših. Najbolj vljudne uporabnike zobotrebcev boste prepoznali po tem, da si ob čiščenju zob z zobotrebcem pokrijejo usta z drugo roko. Pravi Hrvat je lahko celo zelo užaljen in jezen, če se usede v restavracijo, kjer ni zobotrebcev, ki bi jih lahko uporabil.

8. Lase je treba obvezno posušiti s sušilcem za lase. Na Hrvaškem ne obstaja tako imenovano naravno sušenje las, razen morda v najbolj vročih poletnih dneh. Uporaba sušilnika za lase je res nujna, verjeli ali ne, tudi za moške, ki imajo kratke lase. Če las ne posušite (sploh ali popolnoma), tvegate velike zdravstvene težave, vnetje možganov in kdo ve kaj še. Mokri lasje, ko se »gre ven«, so eden od glavnih razlogov za prepire v družinah z najstniki. Prav tako, tudi če ste lase popolnoma posušili (s sušilcem za lase), nikoli ne pojdite ven takoj po umivanju las. Ni predpisano, koliko ur se mora »čakati«, preden se s posušenimi lasmi lahko odpravimo izven doma. Je pa znano, da vam lahko prehiter odhod (po sušenju las), povzroči tudi resne zdravstvene težave.

9. Na Hrvaškem mora vsaka »prava«, glavna jed vsebovati lep kos mesa. “Vegetarijanski” obrok pomeni le, da v njem ni – praviloma – velikega kosa mesa. Tudi “vegetarijanski” obrok je na Hrvaškem skuhan z majhnimi koščki slanine ali kakšne druge vrste mesa, ki jedi daje »pravi« okus, to meso pa se lahko iz te glavne jedi »po potrebi« tudi odstrani in kasneje uporabi za malico. Če torej kdo od domačinov ponuja vegetarijansko hrano, zlasti na vaseh, se pozanimajte, kako točno je ta jed pripravljena.

10. Hrvaške punce najlonke nosimo skoraj celo zimo. Večina žensk nosi hlačne nogavice pod hlačami, ki služijo kot dodatna plast toplote. Najlonke in spodnje majice so znak, da je zima prišla (tudi če temperatura ne pade pod ničlo). Če ne nosite enega ali drugega ali obojega, spet tvegate različne strašne zdravstvene težave in neprijetna obolenja.

11. Žganje popravi in pozdravi čisto vse. Imate vročino? Krpo namočite v žganje in si jo položite na roke in noge. Imate globoko krvavo vreznino? Žganje jo bo razkužilo. Vas boli grlo? Popijte žganje, ubilo bo škodljive bakterije. Vas boli hrbet? Z žganjem masirajte boleče mesto. Vas je zapustila punca, žena? Pij žganje, bolje ti bo. Vsak pravi hrvaški dom mora imeti v vitrini steklenico ali dve (domačega) žganja.

12. Drugo domače zdravilo, ki se uporablja za marsikaj, je svinjska mast. Poleg tega, da Hrvati kuhajo s svinjsko mastjo, jo uporabljajo tudi kot naravno zdravilo za številne težave, kot so vneto grlo, bronhitis, spolne težave in podobno. Svinjska mast je še en nepogrešljiv hrvaški izdelek, ki ga mora imeti vsaka hrvaška hiša.

13. Hrvaška mladoporočenca na lastni poroki pogosto ne poznata vsaj 10 ljudi, včasih se ta številka lahko povzpne tudi tja do 30?! Čeprav pred poroko nimajo denarja, za poroko porabijo toliko finančnih sredstev, kot bi jih potrebovali za nakup zelo solidnega rabljenega avtomobila. Upajo pa, da povabljenci na poroko ne bodo skopi pri obdarovanju in da z darovanim denarjem ne bodo pokrili le poročnih stroškov, ampak tudi dodatno zaslužili. Eden od povabljenih – običajno je to kakšen starš od mladoporočencev – ves večer skrbi za kuverte denarja.

14. Pitje kave je glavna hrvaška dejavnost, tudi ob delavnikih. Kavarne v hrvaških mestih so vedno polne in imeti kavarno na Hrvaškem pomeni imeti posel, ki ne bo nikoli trpel. Na kavah se ljudje običajno ob cigaretah pritožujejo, da ne najdejo službe, ogovarjajo druge, komentirajo dnevne novice, podkupljive politike, »lokalne šerife« in podobno. Hrvati imajo takoj za prvo, dogovor za drugo kavo. Domačini gredo pogosto »od kave do kave« in tako preživijo (ves naporen) dan.

15. Stoli v kavarni (in še kje) morajo imeti blazine. Če stoli nimajo blazin, tam pravi Hrvat ne bo nikoli sedel. Blazine za stole so izjemno pomembne, saj ščitijo vse organe in ugodno počutje. Zakaj? Še enkrat preberite alineje, točke 1, 2 in 3.

16. Vegeta je obvezna začimba za vsako jed. Hrvati obožujejo vegeto in jo dajo v čisto vse jedi. Kdor – začuda – ne ve: vegeta je zelenjavna začimba, ki se uporablja za juhe, piščanca, zelenjavo, krompir in še marsikaj. Zlata Bartl, ki je bila konec 50-ih let prejšnjega stoletja vodja tima v Podravkinem raziskovalnem laboratorij, je vegeto izumila leta 1957. Če ne kuhaš z vegeto, nisi pravi Hrvat. Dodajamo le še, da je univerzalni dodatek k jedem – vegeta, eden izmed najbolj prepoznavnih hrvaških proizvodov.

17. Torbice ne spustiš na tla, ker to pomeni, da ne boš imela denarja. Če ste nekje v kavarni, imejte torbico na stolu poleg sebe, lahko v naročju ali na mizi, mogoče jo kam obesite. Postavite jo kamor koli, ampak nikoli pa na tla. Prav tako se ne usedite na rob mize, saj to pomeni, da se ne boste nikoli poročili.

18. Jugo je še en sovražnik Hrvatov. Jugo, “južni veter!” ali »južina« prihaja z juga in prinaša različne težave, kot so neizogibni glavoboli. Ko bo jugo, se pazi čemernih Hrvatov! Hrvati resnično verjamejo, da jih južni veter naredi čemerne in razdražljive ter da vse, kar gre ta dan narobe – gre zaradi južnega vetra!

19. Vozniki avtobusov dostavljajo pakete bolje kot uradna hrvaška pošta. Ali morate poslati paket nekomu drugemu v drug del Hrvaške ali v tujino? Preprosto pripeljite svoj paket na avtobusno postajo, poiščite avtobus, ki vozi na lokacijo, kamor želite dostaviti paket, vozniku namenite nekaj manjše gotovine in zadeva je rešena. Oseba na drugi strani bo pričakala avtobus in zadovoljna sprejela »poslani« paket.

20. Pečenje velike živali je znak praznovanja. Na Hrvaškem skoraj vsak velik dogodek obeležimo s peko jagenjčka ali prašička na ražnju. Od porok in krstov, pa vse do velikih praznovanj rojstnih dni in fantovščin ter porok – vsepovsod se ponuja dobro zapečen odojek ali jagenjček na ražnju. Če se zbere večja družba, lahko zagotovo pričakujete veliko pečeno žival. Številni gostje pridejo na slavja samo zaradi »pečenih mesnih poslastic«. K obema se dobro priležejo svež kruh, mlada čebula, paradižnik in druga sezonska zelenjava. Po starem običaju se obe specialiteti več ur pripravljata na prostem ali v krušni peči, zato velja peka odojka ali jagnjeta za izjemen družabni dogodek.

21. Najboljše olivno olje je v rabljenih plastičnih steklenicah. Večina Hrvatov ima svoj vir olivnega olja. Običajno je to družinski član, prijatelj ali prijateljev prijatelj, ki pridela lastno sveže olivno olje. Običajno se natoči in dostavi v rabljenih, plastičnih steklenicah (Coca-Cole ali Fante). Poleg tega je to olivno verjetno najboljše, najčistejše in najokusnejše olje, ki ga boste kdaj poskusili.

22. Na Hrvaškem velja naslednje. Dalmatinec je priljubljena pasma psov, ki je prvotno ime dobila v Dalmaciji. Gre za simpatične bele pse s črnimi lisami, ki jih ne boste videli tako pogosto, a ko jih zagledate, boste uživali v lepoti te pasme. Na spletnem portalu www.mrpet.si so o karakterju psa dalmatinca zapisali: »Dalmatinec ima močno razvit čuvajski nagon, čeprav je na videz zelo prijazen in zvest, pa ima tudi močan lovski nagon. Znan je kot odličen lovec na podgane. Zelo rad ima zabavo, vodo in obožuje igro. Zelo se naveže na ljudi in sledil vam bo kot senca. Dalmatinec vselej opozori lastnika pred tujcem in je zelo zaščitniški do svoje družine, vendar ugrizne le ob provokaciji«. Dalmatinci (ljudje, ki živijo v Dalmaciji) so izjemno ponosni na to pasjo pasmo in njihovo priljubljenost v svetu.

Zaključek. Morda kot tuj turist ne boste spoznali vseh vidikov hrvaškega lokalnega prebivalstva in zanimivosti, ki ste jih prebrali zgoraj, zagotovo pa boste imeli »bližnje srečanje vsaj s kakšnim podobnim primerom«.

Kakor koli že, nikar se ne jezite, pretirano »živcirajte«, ne jemljite česa preveč osebno k srcu. Ne pozabite, večino »neprijetnih in motečih zadev«, ki jih Hrvati počno, ne delajo iz nekakšnega sovraštva ali morebitnih slabih namenov, ampak je to le del njihove kulture in narodove identitete. Zato poskusite prepoznati kulturno-sociološke vidike tudi opisanih zanimivosti in če se vas globoko dotaknejo – uživajte v njih, obrnite jih na šalo in izkusite, kako je živeti kot Hrvat vsaj en dan! Ker dokler ne sediš na mrzlem betonu in preventivno nosiš spodnjo majico – je vse dobro in tako kot mora biti! Pa lep dan želim. 🙂

Ps. Ta tekst je delo naše »zunanje sodelavke«, energične Valentine Vučičić, Hrvatice iz kookylovestotravel.com. Fotografije: novinarji www.pag.si.

Sorodni članki

Muta si zasluži naš obisk

Domačini v Muti se najverjetneje premalo zavedamo, kakšne lepote nas obdajajo. Najverjetneje se tega zavemo šele, ko se odselimo s teh čudovitih krajev in se tja kasneje še kako radi vračamo. Koroška je za mnoge Slovence regija tam nekje na severu, katero - žal - mnogi še niso niti obiskali. Kaj šele, da bi zašli v občino Muta ter se povzpeli na številne razgledne hribe nad njo.

Nadaljujte z branjem

Čipka iz agave

Benediktinski samostan v mestu Hvar na istoimenskem dalmatinskem otoku je kulturni in zgodovinski spomenik. Samostan, v katerem danes živi le okrog ducat nun, je svetovno znan po edinstveni čipki, ki je narejena iz nežnih nitk rastline agave. Tradicija izdelovanja hvarske čipke iz agave, ki je zelo cenjena predvsem zaradi svojih kompleksnih vzorcev in detajlov iz tisoče tankih niti, sega slabih 150 let nazaj. »Tehnologija izdelovanja takšne vrste čipke« je bila v mestece Hvar baje prinesena iz španskega otoka Tenerife (del Kanarskih otokov).

Nadaljujte z branjem

Naj dopust na Hrvaškem postane cenejši

Govori se, da je počitniško poletje v Hrvaški drago. Kdorkoli trdi tako, še nikoli ni odkril skritih lokalnih restavracij, kupoval v lokalnih trgovinah, obiskoval lokacij, ki jih poznajo le domačini, ali rezerviral namestitev preko lokalnih agencij brez provizije.

Nadaljujte z branjem