Compare Listings

Lepota, ki jemlje dih

Plaža Punta Rata, borovci v skalah

Plaža Punta Rata v Brelih, na dolgi Makarski rivieri, je zagotovo ena izmed najlepših in najbolj obleganih družinskih plaž na celotnem Jadranu. Na plaži Punta Rata se ponosno šopiri tudi največji simbol Brel – »Kamen Brela«, ki je bil fotografiran vsaj tolikokrat, kot kakšna velika filmska zvezda.

Plaža Punta Rata, borovci v skalah

Prodnata plaža Punta Rata se nahaja v Brelih. Brela so mogoče ena od najbolj obiskanih in iskanih destinacij v celotni Dalmaciji. Brela zaznamujejo spektakularne naravne lepote, čisto morje in plaže. Verjetno najlepša v celotnih Brelih je plaža Punta Rata, o kateri bomo v tem članku napisali nekaj odstavkov, sedaj pa nekaj uvodnih kratkih stavkov namenimo kraju Brela (in predvsem njegovi geografski umeščenosti).

Majhno naselje Brela, z okrog 1.600 prebivalcev, leži v srednji Dalmaciji, na obali Makarskega primorja. Skozi Brela teče slavna jadranska magistrala, avtocesta Zagreb-Split-Dubrovnik pa je po vožnji skozi tunel Sveti Ilija, ki prebije osupljiv gorski masiv Biokovo, od Brel oddaljena okrog 15 kilometrov. Prav enako kilometrov je do Makarske na jugovzhodu, severozahodno, do gusarskega Omiša, je okrog 25 kilometrov, do Splita je 50 km.

Hotelski ponudnik je na svoji spletni strani www.bluesunhotels.com tako poetično opisal »podbiokovska« Brela: »Zaradi gostih borovih gozdov, kristalno modrega morja in sproščujočega miru ter seveda vrhunskih storitev v luksuznih hotelih, so Brela ena najprivlačnejših hrvaških turističnih točk. Brela so, prva na Makarski rivieri in prva po slogu, zagotovo ohranila duh preteklega časa in tihe ekskluzivnosti, ki se odlično prepleta z rahlimi morskimi vetrci, ki neslišno božajo borove gozdičke«.

Plažo Punta Rata (in njegov slavni Kamen Brela) najdemo slab kilometer zahodneje od samega centra Brel. Plaža Punta Rata se je umestila med ozek pas med Jadranskim morjem in obiska vrednim, goratim Biokovim. Plažo Punta Rata verjetno najbolj zaznamujejo fotogenične skale, porasle z dišečimi borovci.

Punta Rata v Brelih je ponosna nosilka prestižne »modre zastave«, kar je nesporen dokaz za čistost morja, za številne turistične vsebine, različno pivsko-gostinsko ponudbo.

Seveda je na Punta Rati poskrbljeno tudi za varnost (morska reševalna služba), borova senca pa nudi dovolj zaščite pred vročim soncem tudi (majhnim) otrokom, kar je dodaten razlog, da plažo Punta Rata obožujejo celotne družine. Seveda pa se moramo zavedati, da bomo na takšnih plažah zaman iskali intimen prostor ali pa da se nam ne bo potrebno »boriti za svoj majhen košček plaže«.

Plažo Punta Rata imajo v čislih domači, hrvaški mediji in vsi ostali ocenjevalci plaž in ostalih turističnih storitev. Punta Rato so »opazili tudi v tujini«. Ameriški časopis Forbes je uvrstil to znamenito brelsko plažo med 10 najlepših plaž na svetu (šesto mesto), v Evropi pa si, vsaj tako menijo pri istem »bogataškem mediju«, plaža Punta Rata nedvomno zasluži prvo mesto.

Še en ameriški medijski velikan, Huffington Post,  je že leta 2014 razglasil Brela za sanjsko destinacijo in razlog, da čim prej „skočite“ v letalo za Hrvaško.

Belgijski portal European Best Destinations, ki ga potem povzemajo številni manjši mediji, pa je plažo Punta Rata, razglasil za eno najlepših v Evropi leta 2015. Istega leta se je temu mnenju priključil tudi ameriški portal Business Insider.

Kot piko na i, kot češnjo na torti, omenjamo Kamen Brela, ki je pravi simbol Brel, najdemo ga pa v vseh turističnih prospektih in reklamnih sporočilih, ki jih pošilja turistična skupnost Brela. Vsak turist, ki obišče Brela, opevano plažo Punta Rato, se želi fotografirati s »Kamnom Brel«. Ta »morska skala«, iz katere nezadržno poganjajo slikoviti, kljubovalni borovci in nekaj zelenega podrastja, je vsekakor miniaturni turistični biser.

Kamen Brel se nahaja na zahodni strani plaže Punta Rata, skorajda tik ob plaži in prekrasni sprehajali poti. Kamen Brela kopalce vleče k sebi kot magnet, radoživo plavajo ob tem znamenitem kamnu, skali. Na Kamen Brela tudi plezajo in kot pavi skačejo v vodo. Nekateri turisti z napihljivimi blazinami pa se le lenobno pozibavajo na morju ter se, zavedajoč neizmerne lepote, ki jo ponuja ta košček »makarskega raja«, le spoštljivo spogledujejo z legendarnim, fotogeničnim Kamnom Brela.

Domačini iz Brel so že v prejšnjem stoletju prepoznali lepoto narave v bližini njihovih domov. »Plažo Punta Rata in še nekaj hektarjev zemlje tam okrog« so tako že leta 1964 preventivno razglasili za zaščiteno področje.

V TZ Brela so ob tem zapisali takole: »Največji del zaščitene površine prekriva alepski bor (Pinus halepensis), vendar tudi mirta (Myrtus communis), planika (Arbutus unedo), brin (Juniperus oxycedrus), oljka (Olea europaea), pinija (Pinus pinea) in druge sredozemske vrste rastlin. Alepski bor dobro prenaša sušo, visoke temperature in slan veter. Zaradi svoje lastnosti, da raste iz golega kamna in zaradi odpornosti na slan veter, je idealen proizvajalec sence ob morski obali. Ne le, da prijetno diši, pač pa tudi osvežuje in blagodejno vpliva na človeško psiho, ima pa tudi antiseptične lastnosti«.

Brela se ponašajo še z nekaterimi drugimi, prav tako, krasnimi plažami, npr: Podraće, Berulia, Stomarica, Loznica, Vruja, Maestral. Fotografije nekaterih bomo dodali v to manjšo fotogalerijo, na koncu tega prispevka.

Ps. za vse fotografije iz tega prispevka se na www.pag.si zahvaljujemo TZ Brela.

Sorodni članki

Plaža Nugal, lepotica Makarske riviere

Plaža Nugal se nahaja med mestecem Makarska in krajem Tučepi. Je ena izmed najlepših plaž Jadrana. Dolga leta so si jo lastili nudisti, toda potem, ko se je plaža Nugal na »različnih lepotnih tekmovanjih« začela uvrščati v sam evropski in svetovni vrh, jo radi obiskujejo tudi »oblečeni kopalci«.

Nadaljujte z branjem

Pasjača, nagrajena plaža

Pod ogromnimi previsi, klifi Konaveljskih pečin je s pomočjo človeških rok nastala znamenita plaža Pasjača. To čudovito plažo so leta 2019 po izboru specializiranega portala European Best Destinations razglasili za najlepšo evropsko plažo.

Nadaljujte z branjem

Zlatni rat, naravni fenomen

Zlatni rat je ena izmed najlepših evropskih, mogoče tudi svetovnih, plaž. Kot jezik se razteza skoraj pol kilometra navpično v morje. Zaradi valov, morskih tokov in vetra stalno spreminja svojo dolžino in obliko. Zlatni rat je skorajda zagotovo najbolj znana jadranska plaža in eden izmed najpomembnejših simbolov hrvaškega turizma.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.