Compare Listings

Lepota, ki jemlje dih

Plaža Punta Rata, borovci v skalah

Plaža Punta Rata v Brelih, na dolgi Makarski rivieri, je zagotovo ena izmed najlepših in najbolj obleganih družinskih plaž na celotnem Jadranu. Na plaži Punta Rata se ponosno šopiri tudi največji simbol Brel – »Kamen Brela«, ki je bil fotografiran vsaj tolikokrat, kot kakšna velika filmska zvezda.

Plaža Punta Rata, borovci v skalah

Prodnata plaža Punta Rata se nahaja v Brelih. Brela so mogoče ena od najbolj obiskanih in iskanih destinacij v celotni Dalmaciji. Brela zaznamujejo spektakularne naravne lepote, čisto morje in plaže. Verjetno najlepša v celotnih Brelih je plaža Punta Rata, o kateri bomo v tem članku napisali nekaj odstavkov, sedaj pa nekaj uvodnih kratkih stavkov namenimo kraju Brela (in predvsem njegovi geografski umeščenosti).

Majhno naselje Brela, z okrog 1.600 prebivalcev, leži v srednji Dalmaciji, na obali Makarskega primorja. Skozi Brela teče slavna jadranska magistrala, avtocesta Zagreb-Split-Dubrovnik pa je po vožnji skozi tunel Sveti Ilija, ki prebije osupljiv gorski masiv Biokovo, od Brel oddaljena okrog 15 kilometrov. Prav enako kilometrov je do Makarske na jugovzhodu, severozahodno, do gusarskega Omiša, je okrog 25 kilometrov, do Splita je 50 km.

Hotelski ponudnik je na svoji spletni strani www.bluesunhotels.com tako poetično opisal »podbiokovska« Brela: »Zaradi gostih borovih gozdov, kristalno modrega morja in sproščujočega miru ter seveda vrhunskih storitev v luksuznih hotelih, so Brela ena najprivlačnejših hrvaških turističnih točk. Brela so, prva na Makarski rivieri in prva po slogu, zagotovo ohranila duh preteklega časa in tihe ekskluzivnosti, ki se odlično prepleta z rahlimi morskimi vetrci, ki neslišno božajo borove gozdičke«.

Plažo Punta Rata (in njegov slavni Kamen Brela) najdemo slab kilometer zahodneje od samega centra Brel. Plaža Punta Rata se je umestila med ozek pas med Jadranskim morjem in obiska vrednim, goratim Biokovim. Plažo Punta Rata verjetno najbolj zaznamujejo fotogenične skale, porasle z dišečimi borovci.

Punta Rata v Brelih je ponosna nosilka prestižne »modre zastave«, kar je nesporen dokaz za čistost morja, za številne turistične vsebine, različno pivsko-gostinsko ponudbo.

Seveda je na Punta Rati poskrbljeno tudi za varnost (morska reševalna služba), borova senca pa nudi dovolj zaščite pred vročim soncem tudi (majhnim) otrokom, kar je dodaten razlog, da plažo Punta Rata obožujejo celotne družine. Seveda pa se moramo zavedati, da bomo na takšnih plažah zaman iskali intimen prostor ali pa da se nam ne bo potrebno »boriti za svoj majhen košček plaže«.

Plažo Punta Rata imajo v čislih domači, hrvaški mediji in vsi ostali ocenjevalci plaž in ostalih turističnih storitev. Punta Rato so »opazili tudi v tujini«. Ameriški časopis Forbes je uvrstil to znamenito brelsko plažo med 10 najlepših plaž na svetu (šesto mesto), v Evropi pa si, vsaj tako menijo pri istem »bogataškem mediju«, plaža Punta Rata nedvomno zasluži prvo mesto.

Še en ameriški medijski velikan, Huffington Post,  je že leta 2014 razglasil Brela za sanjsko destinacijo in razlog, da čim prej „skočite“ v letalo za Hrvaško.

Belgijski portal European Best Destinations, ki ga potem povzemajo številni manjši mediji, pa je plažo Punta Rata, razglasil za eno najlepših v Evropi leta 2015. Istega leta se je temu mnenju priključil tudi ameriški portal Business Insider.

Kot piko na i, kot češnjo na torti, omenjamo Kamen Brela, ki je pravi simbol Brel, najdemo ga pa v vseh turističnih prospektih in reklamnih sporočilih, ki jih pošilja turistična skupnost Brela. Vsak turist, ki obišče Brela, opevano plažo Punta Rato, se želi fotografirati s »Kamnom Brel«. Ta »morska skala«, iz katere nezadržno poganjajo slikoviti, kljubovalni borovci in nekaj zelenega podrastja, je vsekakor miniaturni turistični biser.

Kamen Brel se nahaja na zahodni strani plaže Punta Rata, skorajda tik ob plaži in prekrasni sprehajali poti. Kamen Brela kopalce vleče k sebi kot magnet, radoživo plavajo ob tem znamenitem kamnu, skali. Na Kamen Brela tudi plezajo in kot pavi skačejo v vodo. Nekateri turisti z napihljivimi blazinami pa se le lenobno pozibavajo na morju ter se, zavedajoč neizmerne lepote, ki jo ponuja ta košček »makarskega raja«, le spoštljivo spogledujejo z legendarnim, fotogeničnim Kamnom Brela.

Domačini iz Brel so že v prejšnjem stoletju prepoznali lepoto narave v bližini njihovih domov. »Plažo Punta Rata in še nekaj hektarjev zemlje tam okrog« so tako že leta 1964 preventivno razglasili za zaščiteno področje.

V TZ Brela so ob tem zapisali takole: »Največji del zaščitene površine prekriva alepski bor (Pinus halepensis), vendar tudi mirta (Myrtus communis), planika (Arbutus unedo), brin (Juniperus oxycedrus), oljka (Olea europaea), pinija (Pinus pinea) in druge sredozemske vrste rastlin. Alepski bor dobro prenaša sušo, visoke temperature in slan veter. Zaradi svoje lastnosti, da raste iz golega kamna in zaradi odpornosti na slan veter, je idealen proizvajalec sence ob morski obali. Ne le, da prijetno diši, pač pa tudi osvežuje in blagodejno vpliva na človeško psiho, ima pa tudi antiseptične lastnosti«.

Brela se ponašajo še z nekaterimi drugimi, prav tako, krasnimi plažami, npr: Podraće, Berulia, Stomarica, Loznica, Vruja, Maestral. Fotografije nekaterih bomo dodali v to manjšo fotogalerijo, na koncu tega prispevka.

Ps. za vse fotografije iz tega prispevka se na www.pag.si zahvaljujemo TZ Brela.

Sorodni članki

Plaža Beritnica na otoku Pagu

Na plaži Beritnica (nekateri jo imenujejo tudi Beriknica), na otoku Pagu, je narava v plitvo modro-zeleno Jadransko morje skotalila tri velike, ogromne kamnite skale in tako ustvarila svojevrstno naravno umetniško instalacijo, ki nam nudi nepozaben prizor. Tik nad prodnato plažo se dviga še spektakularno kamnito plezališče Stogaj, ki le še dodatno »potencira« lepoto tega turističnega sladkorčka, ene izmed najlepših plaž na celotnem Jadranu.

Nadaljujte z branjem

Plaže Privlake

Kakšne so plaže v kraju Privlaka, tam v bližini kraljevskega Nina in nasproti otoka Vira? Lepe in predvsem peščene, zato jih praviloma obožujejo otroci in njihovi starši. Tu in tam se ob teh peščenih plažah najde tudi zdravilno blato. Če se bojite, da vam bo dolgčas, skočite na adrenalinski vodni park. Tudi naši kosmatinci imajo v Privlaki svojo plažo. Poglejmo plaže v Privlaki nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Bačvice, splitska plaža

Plaža Bačvice, ena najbolj priljubljenih splitskih plaž, se nahaja v istoimenskem splitskem okrožju oz. splitski mestni četrti. Splitska plaža Bačvice je mogoče najbolj znana plaža v celotni Dalmaciji, zlahka pa jo lahko uvrščamo tudi med najbolj prepoznavne ob celotni hrvaški jadranski obali (sem pa štejemo tudi otoke). Svojo dolgoletno slavo plaža Bačvice dolguje tudi igri picigin in pa »ekstremno žurerskim« splitskim nočnim klubom, ki med poletno turistično sezono nudijo neomejeno zabavo številnim mladim obiskovalcem iz vsega sveta.

Nadaljujte z branjem