Compare Listings

15. poldnevnik - 15. meridian

Najtočnejši čas na Hrvaškem

  • 3. aprila, 2017
  • Blog
  • 0

Prav pod najvišjim vrhom otoka Paga, pod Sv. Duhom, in prav na mestu, kjer se otok razdeli natanko na dve polovici, poteka namišljena geografska linija, 15. poldnevnik vzhodne zemljepisne dolžine. Se tam čas ustavi?

Najtočnejši čas na Hrvaškem

To je osnova za CET (centralni evropski čas). In zagotovo lahko rečemo, da je na tej točki čas najbolj točen.

Zelo priljubljena izletniška točka med kolesarji, izletniki in mnogimi turisti, je le 5 km oddaljena iz mesta Pag. Obalna cesta, nekoč edina povezava med Pagom in Novaljo,  vodi nad prelepimi zelenkastimi zalivčki skozi predel Bošana. Pisane prodnate plaže se dvigujejo v stene in nadaljujejo v najvišji del otoka, Sv. Vid. Cesta nas vodi še skozi poseben rezervat gozdne vegetacije Dubrava – Hanzine, kjer so še edini ostanki originalnega gozda črnega hrasta, proti plaži Sv. Duh in Zrće.  Ob cesti je tudi več enkratnih razgledišč na Paški zaliv.

Opazili bomo velik krog s skalo na sredi. To je 15. poldnevnik. Linija, ki ga označuje, je predstavljena s kovinsko črto. Na njej je blok iz temnega kamna, ki stoji na sredini širokega kamnitega kroga. Kamen ima vrisan otok, ki ga seka črta 15. vzhodnega poldnevnika.  Ta se razteza vse od Severnega tečaja preko Arktičnega Oceana, Evrope, Afrike, Atlantskega Oceana, Južnega Oceana in Južnega tečaja, ter skupaj s 165. zahodnim poldnevnikom tvori veliko krožnico okrog Zemlje. Ta poldnevnik, ali kakor mu pravijo na Pagu, Meridijan, je glavna os za izračun srednjeevropskega časa. Prav zaradi tega je mesto Pag tudi ponosen lastnik ene prvih sončnih ur v Evropi.

Sorodni članki

  • Blog

Kalelarga in maraskino, simbola Zadra

Zadar ima v svojem rokavu številne turistične adute. Po »centru Zadra«, po njegovem »starem« polotoku, se lahko sprehajamo ure in ure, pa nam ne bo dolgčas. Kaj dolgčas, zmanjkovalo nam bo časa, da sploh spoznamo njegove glavne turistične znamenitosti.

Nadaljujte z branjem
  • Blog

Prav lep je ta vaš Zagreb

"Veste, če bi živel v Zagrebu, bi šel vsak dan na to vašo tržnico v Dolcu. Potem bi kupil časopis in se usedel na kavo v eno od kavarn v Tkalčićevi. Ta ulica je tako čarobna, ljubka, polna duše. Verjamem tudi, da je polna tudi odličnih zgodb."

Nadaljujte z branjem
  • Blog

Motovun, velikan mehkega srca in čarobne energije

Mesto, kjer je živel izumitelj ladijskega vijaka, o njem pisal Vladimir Nazor v povesti Veli Jože, kjer so našli največji tartuf na svetu, ker se stikajo močne zemeljske energijske linije in kjer lahko občudujemo prekrasne sončne zahode nad Motovunskim gozdom in reko Mirno ter s svojo lego in obzidanim mestom na hribu priteguje tako poglede kot obiskovalce. Morda pa je bila to celo nekdanja Troja. Idealno mesto za obisk.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.