Compare Listings

15. poldnevnik - 15. meridian

Najtočnejši čas na Hrvaškem

  • 3. aprila, 2017
  • Blog
  • 0

Prav pod najvišjim vrhom otoka Paga, pod Sv. Duhom, in prav na mestu, kjer se otok razdeli natanko na dve polovici, poteka namišljena geografska linija, 15. poldnevnik vzhodne zemljepisne dolžine. Se tam čas ustavi?

Najtočnejši čas na Hrvaškem

To je osnova za CET (centralni evropski čas). In zagotovo lahko rečemo, da je na tej točki čas najbolj točen.

Zelo priljubljena izletniška točka med kolesarji, izletniki in mnogimi turisti, je le 5 km oddaljena iz mesta Pag. Obalna cesta, nekoč edina povezava med Pagom in Novaljo,  vodi nad prelepimi zelenkastimi zalivčki skozi predel Bošana. Pisane prodnate plaže se dvigujejo v stene in nadaljujejo v najvišji del otoka, Sv. Vid. Cesta nas vodi še skozi poseben rezervat gozdne vegetacije Dubrava – Hanzine, kjer so še edini ostanki originalnega gozda črnega hrasta, proti plaži Sv. Duh in Zrće.  Ob cesti je tudi več enkratnih razgledišč na Paški zaliv.

Opazili bomo velik krog s skalo na sredi. To je 15. poldnevnik. Linija, ki ga označuje, je predstavljena s kovinsko črto. Na njej je blok iz temnega kamna, ki stoji na sredini širokega kamnitega kroga. Kamen ima vrisan otok, ki ga seka črta 15. vzhodnega poldnevnika.  Ta se razteza vse od Severnega tečaja preko Arktičnega Oceana, Evrope, Afrike, Atlantskega Oceana, Južnega Oceana in Južnega tečaja, ter skupaj s 165. zahodnim poldnevnikom tvori veliko krožnico okrog Zemlje. Ta poldnevnik, ali kakor mu pravijo na Pagu, Meridijan, je glavna os za izračun srednjeevropskega časa. Prav zaradi tega je mesto Pag tudi ponosen lastnik ene prvih sončnih ur v Evropi.

Sorodni članki

Rdeče korale imajo čarobno moč

»Na videz rastlina, mineral iz apnenčastega skeletnega sistema, v resnici pa žival. Po izročilu mnogih ljudstev so korale božanska bitja in njihov božanski izvor se je odražal v njihovi lepoti. Po starodavni legendi je rdeča korala nastala, ko je Perzej odsekel Meduzino glavo in jo vrgel v morje. Morske alge, prekrite s krvjo iz Meduzine glave, so okamenele in postale čudovite korale.«

Nadaljujte z branjem

Tatjana Šavorić o avanturi Via Adriatica

Tatjana Šavorić je žena, mama trem otrokom, medicinska sestra, planinka. Tatjana Šavorić je s svojim 25 kil težkim nahrbtnikom v 45 dneh prehodila vseh 1.100 kilometrov po hrvaški obmorski planinski poti imenovani Via Adriatica. Tatjana Šavorić je prva in edina ženska, ki je Vio Adriatico v zimskih razmerah prehodila sama. O svojem podvigu je Tatjana Šavorić, na naše veliko veselje, napisala knjigo z naslovom Moja Planina - Kroz gore uz more, od Prevlake do Istre.

Nadaljujte z branjem
  • Blog

Tinjan in Kringa: kalvarije, evropski suhozid in vampir

Srednja, osrednja, centralna Istra je res posebna. Ne samo zaradi pokrajine, majhnih sladkih mestec na hribih, urejenih vasic, svojih običajev in tradicije tudi govora, temveč tudi zaradi svoje zgodovine in zanimivih legend. Tokrat smo v Tinjanu in Kringi, stopamo po stopinjah istrskih velikanov, legend in evropskega suhozida.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.