Compare Listings

S turistično agencijo Marunuša po Krki

Krka Safari

Tokrat vas popeljemo na vodno avanturo po reki Krki. Veslali boste v zgornjem toku Krke, tam v bližini mesteca Knin in njegove slovite trdnjave ter uživali v razgledih in mirni vožnji po rečni gladini. Izlet Krka Safari z gumijastimi čolni nam bo predstavila turistična agencija Marunuša, ki turistom ponuja tudi druge, številne storitve. Poglejmo izlet Krka Safari nekoliko podrobneje.

Krka Safari

Knin, skriti biser Šibensko-kninske županije in Dalmatinske Zagore, šele doživlja svoj turistični razcvet. Ste že obiskali slavno kninsko trdnjavo? Knin je mesto z vsemi naravnimi predpogoji za številne aktivnosti v naravi in ​​nasploh aktivni turizem. Knin obdaja 9 gora (Orlovica, Ilica, Plješevica, Bukovac, Badanj, Dinara, Kozjak, Svilaja, Promina), skozenj (oz. ob njem) pa teče kar 7 rek, rečic (Krka, Krčić, Kosovčica, Orašnica, Radljevac, Marčinkovac, Butižnica).

V Kninu lahko kolesarite po eni od trinajstih označenih kolesarskih stez, pešačite, se odpravite na najvišji vrh Hrvaške ali katero od drugih gora, vozite kajak, jahate konje, uživate v offroad avanturah (quad, buggy, jeep safari) ali zipline-u. Bistre vode njegovih rek so največji naravni potencial Knina. Poleg tega, da se Knin oskrbuje s pitno vodo iz Marčinkovca, se to čudovito vodno bogastvo uporablja tudi v številne turistične namene.

Izvir reke Krke in slap Krčić nudita prizor, ki ga morate doživeti, če se boste nahajali v bližini Knina. Tukaj se namreč dogaja edinstven fenomen, ki ni zabeležen nikjer drugje na svetu. Istoimenska reka se konča pri slapu Krčić in se izliva v izvir druge reke, Krke.

Vse do slapa Krčić se lahko pripeljete po asfaltirani cesti ali pa uživate v razgledu z razgledišča. Reka Krčić vsako poletje presahne, zato takrat pride v ospredje izvir reke Krke, ki je približno 10 kilometrov nižje razglašen za nacionalni park (glej tekst z naslovom Narodni park Krka).

Njegov najlepši okras so (kaskadni) lehnjakovi (hrvaško: sedrasti) slapovi, kar 7 jih je – Bilušića buk, Brljan, Manojlovački slapovi, Rošnjak, Miljacka, Roški slap in Skradinski buk. Krka je dolga 72,5 km in teče skozi Knin v dolžini okrog osmih kilometrov do Sastavaka (izliv Butižnice v Krk). Ob Krki se je mogoče sprehajati, teči in kolesariti, delno tudi po novo urejeni peš in kolesarski stezi, delno pa po nabrežju.

Najboljši način, da doživite bistrost reke Krke in uživate v raznoliki naravi, ki jo obdaja, pa je izlet z imenom Krka Safari, ki ga opravimo z gumijastimi čolni. Turistična agencija Marunuša te izlete izvaja vse od aprila pa do oktobra. Zbirno mesto je Ekološko informacijski center, naravna oaza, ki se nahaja na južni vpadnici mesta Knin, ob vznožju slovite kninske trdnjave, ob reki Krki.

Pred odhodom na ogled, izlet si lahko tukaj ogledate zbirko starin in predmetov, najdenih v Krki, popijete pijačo in uživate v miru in naravi. Sledi prevoz vseh izletnikov in čolnov do manjšega »ribnika«, rečne okljuke, ki je 200 metrov nižje od samega izvora reke Krke ter vkrcanje na čolne.

Izletniška tura Krka Safari je dolga 4,5 km in traja od 1 do 2 uri, odvisno od hitrosti veslanja in postankov ob bregovih reke za fotografiranje ali uživanje v pokrajini. Tura Krka Safari poteka ob prenovljeni stezi za pešce in kolesarje, ob ranču s konji, ki jih lahko opazujete, kako iščejo osvežitev v senci ali reki, ob izlivu Kosovčice v Krko, pod železniškim mostom, uživali boste v čudovitem razgledu na veliko kninsko trdnjavo, ob izlivu Orašnice v Krk, ob bližnjem  športno rekreacijskem območju Marunuš, cilj izletnikov pa je pri Ekološko informacijskem centru.

Pogosto prejmemo klic ali sporočilo, da želi skupina turistov rezervirati termin za rafting na Krki. V naši turistični agenciji, oz. pravilneje bi bilo napisati socialnem podjetju Marunuša, se temu navihano in poredno smejimo, ker je naša storitev safarija čisto nasprotje raftingu. S tremi majhnimi brzicami, ki le nekoliko dodajo pridih avanture, je vožnja po Krku mirna in prijetna, sproščeno lahko uživamo v prelepi reki Krki in naravi, ki jo obdaja.

Na nekaterih delih reke Krke ni treba niti veslati, rečni tok odnese čoln navzdol, gostje Krka Safarija pa imajo možnost popolne sprostitve. Turo smo poimenovali Krka Safari zato, ker vključuje oglede narave in znamenitosti z gumijastega čolna, ki popolnoma lahkotno drsi po reki Krki.

Poleg svetovno znanih afriških safarijev, na katerih si ogledujemo naravo in divje živali, safarije lahko imenujemo tudi ture z džipi, štirikolesniki, kolesi ali kot pri nas z gumijastimi čolni. Sicer pa wikipedija pravi, da safari (arabsko: potovanje) prvotno pomeni potovanje po ekvatorialni vzhodni Afriki v karavani z nosači in tovornimi živalmi, z raziskovalnim (fotografiranje in opazovanje) in lovskim namenom.

Toda vrnimo se k našemu Krka Safariju. Smer našega gibanja je vzhod-zahod, zato se je na izletniško turo najbolje podati zjutraj, ko je sonce za nami in nam ne ovira pogleda z odbijanjem od vodne gladine.

Iz naše perspektive »turističnih vodičev, spremljevalcev« je ogled videti približno takole: izletniško skupino sprejmemo pri Ekološko informacijskem centru, ogledajo si zbirko starin in predmetov najdenih v/ob Krki, raziščejo obalo Krke pod našim centrom, mi pa jih pogostimo s kavo ali žganjem in razložimo podrobnosti same ture, Krka Safarija.

Naše izletnike večinoma najbolj skrbi, da bi se po nerodnosti prevrnili s čolnom, saj je kopanje v Krki le za tiste najpogumnejše (športnike). Treba je namreč vedeti in upoštevati, da je poleti temperature vode reke Krke samo okoli 12 stopinj Celzija, temperatura zraka pa se ponavadi giblje med ekstremnimi 30 in 40 stopinjami Celzija.

Toda naj vas pomirim. Doslej se je prevrnila le ena naša skupina, pa še ta le zaradi tega, ker so se izletniki oklepali vej bližnjih okoliških dreves na samem bregu reke Krke. Medtem, ko so se izletniki neprevidno držali za drevesne veje, pa je tok počasi odnašal čoln in jih spodnesel v vodo.

Vsi, ki boste upoštevali naša navodila, ste popolnoma varni, saj so čolni izredno stabilni. Poudarjam pa, da je reka Krka v zgornjem toku izredno mirna in dokaj počasna reka s tremi manjšimi brzicami iz česar sledi, da je nevarnost prevrnitve čolna in nenamernega kopanja zares izredno majhna. Kljub temu so turisti veseli novice, da je v ceno ture vključeno tudi nezgodno zavarovanje.

Ko smo goste seznanili z vsemi podrobnostmi izletniške ture, Krka Safarija, jim dodelili vesla in ustrezne zaščitne jopiče ter nepremočljivo vrečo (za različne drobnarije), sledi prevoz do začetka, izhodišča same ture.

Vožnja do tja traja le približno 5 minut, peljemo se skozi središče Knina, gostje pa izkoristijo priložnost in nas neredko povprašajo o zgodovini mesta, načinu življenja, drugih zanimivostih v okolici ali priporočilih posameznih restavracij. Med potjo tudi izvemo, ali so gostje že obiskali izvir Krke in slap Krčić. Če tega še niso storili, jih pred začetkom same ture z največjim veseljem odpeljemo tja in jim razkažemo ta naš čarobni kraj.

Slap Krčić v poletnem, sušnem obdobju »ponikne, izgine«, ker mu preprosto zmanjka vode. Zato je navdušenje naših izletnikov, ko jim na mobilnikih pokažemo videe slapa v polni (jesensko-zimski) moči, še posebej veliko. Potem ponavadi rečejo, da morajo priti sem spet jeseni ali pozimi, ko slap spet mogočno privre na dan in začara obiskovalce.

Po skupinskem uživanju v modrem in smaragdno zelenem izviru reke Krke ali mogočnem slapu Krčić je čas, da se naš Krka Safari nadaljuje. Našim gostom razložimo, kako naj držijo veslo in kako naj krmarijo čoln. Če gredo na turo sami, brez vodnika, se tu ločimo in jih počakamo na cilju.
Če pa gredo izletniki na ogled skupaj z našim izkušenim vodnikom, pa jim ta pomaga pri navigaciji, plutju in podrobno razlaga o krajih, ki bežijo mimo nas, ko plujemo po reki Krki. Izletnikom je najbolj všeč pogled na kninsko trdnjavo, ki je iz rečne perspektive videti prav fantastična.

Trdnjava se nahaja na hribu Špas, 100 metrov nad samim mestom Knin, videti in doživeti trdnjavo, ki je svoje trenutke slave doživela tudi v času hrvaške osamosvojitvene vojne (spomnimo se vojne operacije Oluja oziroma Nevihta po slovensko), pa je povsem drugačno, kot če na njo gledamo iz kakšnega drugega dela mesta.

Običajno se takrat ustavimo in pridno fotografiramo, saj so fotografije s tako čudovitim ozadjem prav odlična kninska razglednica. Naši avanturistični gostje so navdušeni tudi nad čistočo same reke Krke, a kar ne morejo verjeti, da še vendarle obstajajo ljudje, ki v reko mečejo različne odpadke. Takšna dejanja so zavržna in so vsekakor graje vredna.

Zadnji kilometer izleta Krka Safari je speljan ob nasipu, vse od južnega do zahodnega dela trdnjave, tako da še ni prepozno za dober fotografski posnetek ali kratek video.

Ob koncu Krka Safarija so gostje izredno sproščeni in zelo zadovoljni, večino časa so namreč uživali v različnih odtenkih modrozelene Krke, slišali pa so le simpatično žvrgolenje ptic in čričkov. Njihova pozitivna energija okuži tudi nas, veseli smo, da je gostom všeč naša storitev, naše mesto Knin in s to pozitivno energijo smo pripravljeni na prihod nove skupine, na nove izzive, na nove izlete.

Za konec naj izdamo, da je v okviru Krka Safarija turistom na voljo več vrst gumijastih čolnov – Sunny ali Palava za 1 ali 2 osebi, Baraka za skupino do 4 oseb ali Ontario za skupino do 6 oseb.
Cena ture je odvisna od čolna, ki ga izberete in vključuje 1 veslo na osebo, 1 rešilni jopič na osebo, 1 nepremočljivo torbo na čoln, nezgodno zavarovanje za čas ture, parkirišče in prevoz od cilja do starta.
Možno je tudi doplačilo za vodnika na čolnu. Vodnik vam bo pomagal pri veslanju, navigaciji in vam razkril lokalne značilnosti. Pri nas si lahko izposodite tudi akcijsko kamero GoPro, ki bo vašo dogodivščino Krka Safari zabeležila za vedno.

Več informacij o izletu Krka Safari in ostali, zelo bogati, ponudbi turistične agencije Marunuša najdete na uradni spletni www.marunusa.hr, na družbenih omrežjih (www.facebook.com/marunusa in www.instagram.com/marunusa), po elektronski pošti na info@marunusa.hr ali po telefonu na + 385 (0)22 206 476.

Ps. Foto: Srečko Vukov, turistična agencija Marunuša in www.pag.si.

 

Sorodni članki

Island Pag Trail

Tekaška prireditev Island Pag Trail se odvija na otoku Pagu, v kraju Kolan, ki je znan predvsem po svojem odličnem siru. Say cheese and run; Island Pag Trail bo v srcu otoka Paga, v Kolanu, leta 2024 potekal med prvomajskimi prazniki, natančneje 4. maja. Tekaške trase Island Pag Traila so znane po čudoviti naravi in so primerne za vso družino. Island Pag Trail spada med tekaške vikende, ki ponujajo idealen popoln pobeg od mestne gneče in vsakdana ter priložnost za uživanje v prelepi naravi in športnih aktivnostih.

Nadaljujte z branjem

Croatian Summer Salsa Festival

Croatian Summer Salsa Festival (slovensko bi lahko rekli »Hrvaški poletni salsa festival«) v istrskem Rovinju bo organiziran že dvajsetič, odvil se bo od 10. do 17. junija 2024. Mednarodni salsa festival v jadranskem turističnem dragulju je nekakšna krona razvoja salsa scene na Hrvaškem, vsako leto zbere več tisoč salsa plesalcev iz vsega sveta. V sklopu Croatian Summer Salsa Festival-a so v tednu dni organizirane številne plesne delavnice z najboljšimi mednarodnimi plesnimi inštruktorji, številne plesne zabave, izleti z ladjami ipd.

Nadaljujte z branjem

Naj dopust na Hrvaškem postane cenejši

Govori se, da je počitniško poletje v Hrvaški drago. Kdorkoli trdi tako, še nikoli ni odkril skritih lokalnih restavracij, kupoval v lokalnih trgovinah, obiskoval lokacij, ki jih poznajo le domačini, ali rezerviral namestitev preko lokalnih agencij brez provizije.

Nadaljujte z branjem