Compare Listings

Kreta, TOP 10 turističnih znamenitosti + bonusi

Kreta, lepotica Sredozemlja

  • 6. novembra, 2023
  • Svet

Ah, Kreta! Kreta je največji grški otok, na katerega se rado vračajo vsi turisti, verjamemo, da se boste tudi vi. Kreta je največji med grškimi otoki, kraj, kjer se srečata zgodovina in mitologija in kjer se vonj oljčnih nasadov meša s slanim vetrom Sredozemskega morja. Kreta slovi po čudovitih plažah, divjih naravnih lepotah in izvrstni kulinariki. Kreta, zibelka zahodne civilizacije, je baje tako popolna, da se je na njej smel roditi vrhovni bog grške mitologije Zeus.

Kreta, lepotica Sredozemlja

Kreta se ponaša s tisoč kilometri slikovite obale, obnaša se kot ljubeča mati visokih dvatisočakov, svobodnih planot in podzemnih jam, Kreta velja za deželo iskreno gostoljubnih in ponosnih ljudi. Kreta je, po mnenju mnogih, – preprosto rečeno – mistično lepa, Kreta je eden tistih čarobnih koščkov sveta, ki si vsekakor zasluži naš obisk, naše turistično raziskovanje. Poglejmo si Kreto in njenih 10 TOP turističnih znamenitosti nekoliko podrobneje.

Kreta, otok Kreta. Za začetek podajmo nekaj osnovnih geografskih značilnosti, ki nam jih razkrije svetovna wikipedija: »Kreta je največji in najbolj poseljen grški otok, 88. največji otok na svetu in peti največji otok v Sredozemskem morju za Sicilijo, Sardinijo, Ciprom in Korziko. Kreta leži približno 160 km južno od grške celine in približno 100 km jugozahodno od turške Anatolije.

Kreta ima površino 8450 km2 (3260 kvadratnih kilometrov) in obalo dolgo 1046 kilometrov. Meji na južno mejo Egejskega morja, na severu je Kretsko morje (ali Severnokretsko morje), na jugu pa Libijsko morje (ali Južnokretsko morje). Kreta pokriva veliko razdaljo od zahoda proti vzhodu, vendar je ozka od severa proti jugu, saj obsega tri zemljepisne dolžine in le polovico zemljepisne širine«.

Kreta je zelo gorata, njen značaj pa določa visoko gorsko območje, ki se razteza od zahoda proti vzhodu in ga sestavlja šest različnih »gorskih skupin«: Bele gore ali Lefka Ori (2.453 metrov nadmorske višine; ime “Bele gore” izhaja iz dejstva, da se vršaci v zimskih mesecih pogosto prekrijejo z belim snegom), gorovje Idi (Psiloritis) (2 456 metrov nadmorske višine), gorovje Asterousia (1.231 metrov nadmorske višine), Kedros (1.777 metrov nadmorske višine), gorovje Dikti (2.148 metrov nadmorske višine) in Thrypti 1.489 (metrov nadmorske višine).

Te gore Kreto bogatijo z dolinami, kot je dolina Amari, rodovitnimi planotami, kot so planote Lasithi, Omalos in Nidha, jamami, kot so Gourgouthakas, Diktaion in Idaion (rojstni kraj starogrškega boga Zeusa), ter številnimi soteskami: Samariá, Imbros, Kourtaliotiko, Ha, Platania, Richtis. Bogato raznolikost Krete, ob morju in plažah, dopolnjujejo tudi sladkovodne reke: Geropotamos, Koiliaris, Anapodiaris, Almiros, Giofyros, Keritis in Megas Potamos. Le dve sladkovodni jezeri najdemo na Kreti: Jezero Kournas in jezero Agia sta v regionalni enoti Chania.

Kreta je najbolj naseljen grški otok z več kot 600.000 prebivalci. Okrog 45 odstotkov ljudi živi v glavnih mestih Krete, ostali se preživljajo na podeželju. Heraklion je največje mesto in prestolnica Krete, kjer živi več kot četrtina prebivalstva otoka. Do leta 1971 je bilo glavno mesto Chania. Pomembnejša mesta/kraji so: Heraklion (Iraklion ali Kandija; nekaj več kot 144.000 prebivalcev), Chania (Haniá, slovensko Hanija, 88.500 prebivalcev), Retimno (34.300 prebivalcev), Ierapetra (23.700 prebivalcev), Agios Nikolaos (20.700 prebivalcev) in Sitia (14.400 prebivalcev).

Gospodarstvo Krete temelji predvsem na turizmu, vendar ima pomembno vlogo tudi kmetijstvo (otok je znan predvsem po oljkah in oljčnem olju ter vinogradih z odličnimi vini). Domačini so ponosni na ponosni na statistični podatek, da je Kreta eden redkih grških otokov, ki se lahko preživlja tudi brez turistične industrije.

Mini skok v zgodovino: Kreta je bila med letoma 2700 in 1420 pred našim štetjem središče prve napredne evropske civilizacije, Minojcev (z legendarnim kraljem Minosom, ki je vladal iz svoje labirintske palače v Knososu). Minojsko civilizacijo je prevzela mikenska civilizacija s celinske Grčije. Kreti je pozneje vladal Rim, nato pa Bizantinsko cesarstvo, Andaluzijski Arabci, Beneška republika in Osmansko cesarstvo. Leta 1898 je Kreta, katere prebivalci so se že nekaj časa želeli pridružiti grški državi, dosegla neodvisnost od Osmanov in uradno postala kretska država. Kreta je postala del Grčije decembra 1913.

Kako do Krete? Otok je dobro oskrbovan in obiskan s trajekti, večinoma prihajajo iz Pireja, v bližini Aten. Otok ima tri letališča: Nikos Kazantzakis v Heraklionu, letališče Daskalogiannis v Chanii in manjše – lokalno – letališče v Sitii. Prvi dve služita mednarodnim povezavam in sta glavni vstopni točki za turistične potnike na otok.

Večina tistih, ki si želijo ogledovanja otoka, si najame rent-a-car vozilo. Mini priporočilo za »turistične raziskovalce«: če boste na otoku nekoliko več časa, resno razmislite o tem, da vsaj enkrat menjate prenočišče, razdalje na otoku niso ravno majhne. Npr. od zahodno ležeče Hanie pa do vzhodne Sitie je – tako trdi google maps – treba prevaliti kar 267 dolgih kilometrov, za to pa bi otoških cestah potrebovali skorajda štiri uri naporne vožnje. Nekoliko preveč, kajne? 🙂

Sledi le še uvod v TOP 10 turistične Krete: pokrajina Krete je osupljiva kombinacija surovih gora in nedotaknjenih plaž. Bele gore ali Lefka Ori prevladujejo na zahodnem delu otoka, njihovi vrhovi pa so tudi v toplejših mesecih pogosto prekriti s snegom. Soteska Samaria, dramatična razpoka v državi, ponuja vznemirljivo izkušnjo pohodništva, medtem ko s palmami obdani plaži Elafonisi in laguna Balos vabita s svojo kristalno čisto vodo.

Toda privlačnost tega čudovitega otoka presega njegovo fizično lepoto. Kultura otoka Kreta je živa tapiserija, prepletena s stoletnimi vplivi različnih civilizacij. Kretska hrana je znana po svojih zdravilnih »svojstvih«, pri čemer igrajo glavno vlogo oljčno olje, lokalna zelišča in sveži kmetijski produkti. Ne pozabite poskusiti krožnika dakosa, tradicionalne kretske solate s paradižniki in feta sirom, ali klasične tzatziki omake iz ožetih kumar.

Prebivalci Krete so znani po topli gostoljubnosti in stoletnih tradicijah. Ena takšnih tradicij je kretska poroka, praznična prireditev polna glasbe, plesa in kulinaričnih užitkov. Ko smo že pri glasbi, se otok ponaša z lastno zvrstjo, glasbo kretske lire, ki odmeva z dušo tega edinstvenega kraja. Med potovanjem po Kreti boste na vsakem koraku naleteli na številne arheološke zaklade. Palača v Knososu, arheološko čudo, naj bi bila središče minojske civilizacije. Arheološki muzej v Heraklionu hrani osupljivo zbirko minojskih artefaktov, ki nudijo vpogled v slavno preteklost otoka.

Zgodovinski pomen Krete se ne konča z antiko; otok je odigral ključno vlogo v drugi svetovni vojni. Bitka za Kreto, ki se je odvijala leta 1941, je bila eden izmed pomembnih trenutkov v drugi svetovni vojni, otok pa še vedno nosi krvave brazgotine in številne spomenike tega burnega časa.

Morda je eden najbolj zanimivih vidikov Krete njena bogata tradicija folklore in legend. Zgodba o Minotavru, pol človeku, pol biku, bitju, zaprtem v labirintu v Knososu, je znana po vsem svetu. Raziščite ruševine Knososa in počutili se boste, kot da ste stopili v srce tega starodavnega mita.

Kreta je znana tudi po svojih festivalih in praznovanjih. Karneval v Rethymnonu s svojimi barvitimi paradami in maskiranimi veseljaki je razburljiv, celo nekoliko razvraten, dogodek pred velikonočnim praznovanjem. Medtem je praznik svetega Tita v Heraklionu versko praznovanje, ki združuje vero, kulturo in kanček veselja.

Kreta ni le otok; je živo pričevanje trajnih čudes Grčije. V tem članku bomo delili 10 najboljših stvari (plus bonuse), ki jih je treba videti in početi na Kreti. Turisti, popotniki, pripnite se z varnostnim pasom ali pa si obujte raziskovalne čevlje, družno se bomo podali na modro-belo grško avanturo otoka Krke. Toplo pozdravljeni v deželi TOP 10 turističnih znamenitosti otoka Krete.

1. Palača v Knososu – odkritje starodavnih skrivnosti

Prvi postanek nas popelje do palače v Knososu, legendarnega labirinta kralja Minosa, po navedbah wikipedije tudi najstarejšega mesta v Evropi. Palača in njeni ostanki ležijo ob severni obali Krete, nedaleč od upravnega središča Heraklion. To je kraj, kjer se grška mitologija in zgodovina neopazno zlijeta. Sprehodi se po ruševinah labirinta ter si predstavljaj veličino minojske civilizacije. Vsekakor bodite ob obisku palače pozorni na delovni čas, saj se spreminja glede na letni čas, nizko ali visoko sezono.

S starodavnim mestom so povezane številne legende. Vladal naj bi mu kralj Minos, kar povezuje palačo z miti, kot sta labirint z Minotavrom in zgodba o Dedalu in Ikarju. Najdišče je šele leta 1878 odkril grški arheolog Minos Kalokairinos, leta 1900 pa je izkopavanja prevzel sir Arthur Evans in v 35 letih iz arheoloških plasti rekonstruiral palačo iz obdobja minojske civilizacije. V daljšem članku wikipedija dodaja: »Nekateri arheologi so ugovarjali, ker Evans in njegovi restavratorji niso pustili palače in civilizacije v prvotnem stanju, temveč so oblikovali sodoben artefakt, ki temelji na sodobni umetnosti in arhitekturi«.

Bonus nasvet 1: Po potopu v bogato preteklost se odpravite v “Karnagio”, prijetno taverno v bližini, da poskusite slavni kretski dakos. Ta jed sestavlja dvopek, ki je obložen z zrelimi paradižniki, oljčnim oljem, feta sirom in zelišči. Doživeli boste pravi izbruh sredozemskih okusov za vaše brbončice. Neizogibna je tudi riževa sladica ali nekaj svežega sadja, kot so npr. lubenice ali lokalno grozdje.

2. Soteska Samaria – pohod skozi čare narave otoka Krete

Če ste ljubitelj narave, je soteska Samaria nepogrešljiva lokacija. Gre za dokaj surov, 16 kilometrov dolg kanjon, ki bo poskrbel za občudovanje visokih skal in bujnega zelenja. Na pot se morate podati zgodaj zjutraj, da vas ne preseneti vročina. Natančne informacije in bogato fotografsko gradivo ponuja spletni portal www.hribi.net, klikni na Xyloskalo – Agia Roumeli (Kreta, Soteska Samaria).

Barbara je na svoji spletni strani www-barbara-adventure.si zapisala: Samaria je najdaljša, najbolj priljubljena in prav tako najbolj množično obiskana soteska na Kreti in spada pod okrilje Nacionalnega parka Samaria. S pričetkom na planoti Omalos, na 1230 metrih nadmorske višine, se proti morju vije 16 kilometrov slikovite poti do vasice Agia Roumeli. Za pot do plaže boste potrebovali med 4 in 7 ur, odvisno od vmesnih postankov, saj lepote kar ne zmanjka. Ker pa je to glavna »romarska pot« otoka, ne pričakujte, da boste deležni divjine, ki bo pričarana samo za vas, ampak si jo boste delili s številnimi drugimi, ki jo prav tako kot vi, želijo doživeti in odkriti«.

Bonus nasvet 1: Vaša pohodniška avantura se praviloma konča v očarljivi vasici Agia Roumeli. Tam obišči “Taverno Gigilos” in si privošči obilen krožnik jagnječjega kleftika. Počasi kuhan v glinenem loncu z zelišči je odličen primer okusne tradicionalne kretske kuhinje, s katero ne morete zgrešiti.

Bonus nasvet 2: Obvezno preverite odpiralni čas Samaria Canyona na uradni spletni strani, saj se spreminja glede na vremenske razmere, torej slabo vreme. Vsekakor priporočam cel dan za sotesko Samaria, ker je tam veliko razglednih točk, pohodniških poti in drugih zanimivosti, ki vas bodo očarale.

3. Chania oz. Hanija – beneška eleganca

Chania, slovensko Hanija, s svojimi beneškimi in otomanskimi vplivi je kraj, kjer se srečata zgodovina in lepota. Beneške stavbe in turški elementi sestavljajo edinstven arhitekturni slog, ki ga je v 16. stoletju zasnoval beneški arhitekt Michelle Sammichelli. Hanija vas bo navdušila s svojim vplivom pristanišča in obale, njej v prid govori tudi dejstvo, da je bila Hanija nekoč celo prestolnica Krete.

Turistična agencija Palma je zapisala: »Chania je sinonim za peščene plaže, morske lagune s turkizno modrim morjem, neokrnjeno naravo in tradicionalnim podeželjem s številnimi vasicami. Mesto Chania se lahko pohvali z marsikatero zgodovinsko znamenitostjo, med drugim ima mesto najbolje ohranjeno srednjeveško mestno jedro, zgrajeno v beneškem slogu.

Ozke ulice, pisane hiške in značilno pristanišče z ikoničnim beneškim svetilnikom vas popeljejo v bogato obdobje Beneške republike, a takoj za vogalom lahko občudujete bizantinske samostane in utrdbe, turške mošeje in javna kopališča. Ena večjih znamenitosti Chanie so tudi beneške ladjedelnice iz 16. stoletja z značilnimi obokanimi stropi. Preplet različnih kultur daje mestu Chania poseben šarm in svetovljanski značaj«.

Bonus nasvet 1: Sprehodite se po slikovitem starem mestnem jedru Hanije, raziščite beneško pristanišče in se odpravite v prijetno restavracijo Tamamo z mirnim dvoriščem. Za sladico naročite Soutzouk Loukoum, sladek užitek iz sladkorja, škroba in oreščkov.

Bonus nasvet 2: Če ste navdušeni nad plavanjem, obiščite bližnjo znamenito peščeno plažo Maleme ali enega od številnih muzejev Hanije, kot sta pomorski ali arheološki muzej, posebno povabilo velja tudi za znamenito mestno tržnico.

Bonus nasvet 3: Hanija je še posebej živahna ponoči, pa tudi romantike takrat ne primanjkuje. Hanija je polna ljubkih restavracij in prijetnega ambienta pristaniškega mesta. Staro mestno jedro je polno trgovin s spominki, zato se potrudite, da s seboj vzamete nekaj ročno izdelanih drobnarij iz čudovite Hanije.

4. Plaža Elafonisi – roza pesek in turkizna voda

Plaža Elafonisi je košček raja na jugozahodni obali Krete. S svojim rožnatim peskom in plitvo turkizno vodo so »mokre sanje« vsakega ljubitelja plaže. Rožnati pesek je glavna atrakcija plaže Elafonisi, žal pa ga je vse manj zaradi nesramnih in nekulturnih kopalcev, ki si ga radi vzamejo za domov kot spominek na Kreto.

Mnogo ljudi je strašno razočaranih predvsem zaradi velike gneče obiskovalcev na plaži Elafonisi. Še zmeraj pa prevladujejo tisti, ki so navdušeni nad plažo Elafonisi. Tomo Krasek je npr. na google maps zapisal nekako takole: »Zelo lepa plaža, za gibalno ovirane kar precejšen zalogaj po prašnem skalnatem makadamu pri 30 in več stopinjah Celzija. Priporočam obisk bolj zgodaj, ker se laguna hitro napolni z množico ljudi, tako, da vse skupaj zgleda kot versko romanje. Drugače pa je plaža Elafonisi raj za otroke in prava paša za oči, zlahka misliš, da nisi v Grčiji ampak nekje na Karibih. Vredno truda«.

Spletni portal www.1001beach.com skupaj z videom dodaja naslednje besede: »Infrastruktura na plaži je na najvišji ravni, zato je sprostitev v tem sodobnem kraju užitek. Plaža ponuja vse udobje, ki ga potrebujete za sprostitev: praktični ležalniki, naravni senčniki, osvežilni koktajli, tukaj so tuš kabine, garderobe in trgovine s spominki, v katerih lahko svojcem kupite prijetna presenečenja. Poleg tega ima plaža posebnost – nagrado Modra zastava, ki se podeljuje čistim, lepim in varnim plažam«.

Info iz zgodovine: Spomenik v bližini parkirišča opominja na tragično zgodbo, ki se je zgodila na veliko noč leta 1824. Turki so tukaj pobili 600 žensk in otrok, ki so pobegnili na Elafonissi v upanju, da jih ti ne bodo našli. Turki so našli prehod, ker so sledili oslu, ki je iskal svojega gospodarja.

Bonus nasvet 1: Vsekakor morate biti pozorni na uro prihoda na plažo Elafonisi – najbolje je priti zgodaj zjutraj ali dokaj pozno zvečer, glede na veliko priljubljenost in gnečo na tej slavni kretski plaži. Po sončenju lahko lakoto potešite v restavraciji Captain George ali restavraciji Panorama s čudovitim razgledom. Okusite sveže ribe na žaru, lokalne ribje specialitete, ki pričarajo bistvo Mediterana.

Bonus nasvet 2: Če ste najeli avto, vam priporočam, da skočite še do plaže Kedrodasos, ki se nahaja v bližini, v pravi divjini in je glede prave, divje narave vsekakor mirnejša in celo nekoliko lepša od plaže Elafonisi.

5. Rethymno – kraj, kamor vabi zgodovina

Rethymno je kraj, kjer je zgodovina stoletij vklesana v vsak kamen. Sprehodite se po ozkih in zelo sproščenih ulicah starega mestnega jedra, obiščite bližnjo dolgo plažo, beneško trdnjavo Fortezza, ki je ena najbolje ohranjenih na otoku. Zanimivost: Romantična utrdba, odlična za sprehod ob sončnem zahodu, je – baje – ob prelomu tega stoletja služila kot zatočišče “damam večera”, ki so nekatere dele gradu spremenile v bordele. Mesto ima sicer tako staro kot novo pristanišče, staro pristanišče pa daje davni dobi poseben čarobni okvir. Stopite pod mestna vrata in obiščite tržnico Rimondi.

Rethymno je vsekakor vreden ogleda tudi zaradi »Rimondi fontane, lože, cerkve Agios Frangiskos, mošeje Neratze in mestnega parka. Rethymno je vse, kar mora biti grško mesto, in še več. Turistična skupnost Grčije meni: »Rethymno združuje udobje velikega mesta in lepoto starega mesta. Oba elementa vas bosta očarala«. Številne druge spletne strani neredko navajajo, da je Rethymno tudi eno od najbolje ohranjenih srednjeveških mest v Grčiji s številnimi nedotaknjenimi zgodovinskimi zgradbami in eno najlepših mest na Kreti. Po obisku mesta se lahko s tem popolnoma strinjamo.

Bonus nasvet 1: Če se boste tukaj znašli poleti v mesecu juliju, obvezno obiščite festival vina, saj je Rethymno znan po izjemnem vinu, ki presega vsa pričakovanja. Treba se je vprašati: Kako bi obisk Krete izgledal brez uživanja v lokalnem vinu in žganju!?

Bonus nasvet 2: Odpravite se do gostilne »To Pigadi«. Tukaj lahko poskusite tradicionalno kretsko jed »apaki«, prekajeno svinjino, vloženo v vinu in začimbah.

6. Arheološki muzej Heraklion – zaklad antike

Stopite v Arheološki muzej Heraklion, zakladnico starodavnih artefaktov iz bogate zgodovine Krete. Muzej je posebej znan po svoji zbirki iz Minosove palače v Knossosu, vključno z impresivnimi freskami, kot je “Princ iz lirske freske” in “Kraljica iz lirske freske”. Ta muzej je eden najstarejših v vsej Grčiji, a tudi eden najpomembnejših v Evropi, vsekakor je najboljši na svetu za minojsko umetnost, med (manjšimi) kipi npr. izstopa znamenita “Snake Goddess figurine”. Prava poslastica ga je obiskati, sploh če ste ljubitelj zgodovine in kulture.

Spletna stran www.zletalomnapoti.si poudarja: »Z vašimi otroci si lahko ogledate številne arheološke predmete, kot so kipi, freske, orodja in keramika. Poleg tega muzej ponuja tudi številne interaktivne razstave, ki vam in vašim mladim sopotnikom omogočajo poglobitev v zgodovino Kretskih civilizacij. Arheološki muzej Heraklion je tako odličen kraj za poučno in zabavno popoldne celotne družine«. Poleg standardne razstave artefaktov je na voljo tudi nekaj razstav različnih tematik (s področja zgodovine), ki se spreminjajo, zato preverite program na uradni spletni strani.

Bonus nasvet 1: V bližini restavracija “Peskesi” ponuja okus pristne kretske kuhinje. Naročite jagnjetino s krompirjem ter kremno omako iz ovčjega mleka, ki vas bo popeljala v daljno kretsko preteklost.

7. Laguna Balos – raj na osami

Laguna Balos, na skrajnem severozahodu Krete, s kristalno čistim morjem in belimi peščenimi plažami je skriti biser, do katerega lahko pridete s čolnom ali z dokaj zahtevnim pohodom, od parkirišča do plaže je še vsaj dober kilometer peš poti (imejte primerno obutev!). Upoštevajte, da je vročina, zato je vsekakor enostavnejša in bolj elegantna vožnja s čolnom. Učite se iz moje napake in zaradi gneče obiščite plažo Balos, čim prej.

Resnici na ljubo je treba sicer povedati, da ima Laguna Balos nizko in toplo vodo, kar olajša rast mikroorganizmov, ki včasih povzročajo neprijeten vonj. Imejte v mislih, da plaža Laguna Balos ob sončnem zahodu zapre svoja vrata. Nočitve, kampiranje in podobno ni dovoljeno, ker je Laguna Balos del zaščitenega naravnega območja.

Na spletni strani www.grcija.si so zapisali: »Laguna Balos, skupaj z Elafonisi spada med deset najlepših plaž na svetu. Če boste šli v Kissamos in ne boste obiskali Lagune Balos, boste zamudili priložnost za uživanje ob prekrasnem razgledu. Z besedami je težko opisati to lepoto, če je ne vidiš sam!« Vsekakor velja, da je Laguna Balos ena izmed najbolj fotografiranih točk na otoku Kreta, s hipnotizirajočo turkizno vodo in panoramsko pokrajino.

Bonus nasvet 1: Po raziskovanju Lagune Balos, tega naravnega čudesa, obiščite “Gramvousa Restaurant”, kjer postrežejo boureki. Ta lokalna jed vsebuje plasti bučk, krompirja in sira, pečene do blažene popolnosti. Gramvousa je sicer bližnji piratski otok, ki ga je prav tako mogoče raziskati, a le s čolnom.

8. Samostan Arkadi – simbol poguma

Samostan Arkadi zavzema pomembno mesto v zgodovini Krete kot simbol upora proti Otomanskemu (turškemu) cesarstvu. Raziščite arhitekturo tega pravoslavnega samostana in njegovo prijetno, mirno okolico. Samostan Arkadi izvira iz šestnajstega stoletja in je eden najpomembnejših samostanov na Kreti, lep je kot stara razglednica, slovi kot idealen prostor za fotografsko seanso za družbena omrežja. Samostan Arkadi se nahaja se približno 29 kilometrov jugovzhodno od že omenjenega Rethymna.

Na spletni strani www.potujemo.info smo naleteli na lepe stavke: »Arkadi je lep baročni samostan in predstavlja glavni simbol kretskega odpora proti Turkom. Leta 1866 se je tja zateklo nekaj manj kot tisoč vaščanov, ki so se skupaj z menihi upirali 15000 vojakom s tridesetimi topovi. Po dolgem obleganju je glavni menih zažgal skladišče, napolnjeno s smodnikom in eksplozija je ubila večino ljudi v samostanu, skupaj s turškimi vojaki, ostale preživele pa so pobili jezni Turki. Samostan je bil skozi zgodovino središče izobraževanja, kopiranje rokopisov in delavnice za zlato vezenje pa so zagotavljali samostanu bogate prihodke«.

Bonus nasvet 1: V ” Tourist Shop Arkadi Cafe – Restaurant “, v bližini samostana, so nam postregli čudovit krožnik stifade, enolončnice iz počasi kuhane govedine, biserne čebule in aromatičnih začimb. Bilo je odlično.

9. Matala – hipijevske vibracije in jame

Matala je ribiška vasica, ki se nahaja 75 km jugozahodno od Herakliona. Matala, nekoč hipijevsko zatočišče, slovi po svojih očarljivih jamah, izklesanih v skale. Jame gledajo na plažo Matala. Jame so hipiji zasedli v šestdesetih letih 20. stoletja, kasneje sta jih družno pregnala Cerkev in vojaška hunta.

Domnevajo, da so jame nekoč uporabljali kot grobnice, vendar je bolj verjetno, da so jih uporabljali kot bivalne prostore glede na njihovo prostornino (trupla ne potrebujejo toliko prostora za hojo ??). Ena od jam se imenuje “Brutospeliana”, ker jo je po legendi obiskoval rimski general Brutus.

Danes so jame ponoči osvetljena in ponujajo romantično, a tudi rahlo srhljivo vzdušje. Če se poleti znajdete v Matali, bodite del tridnevnega hipijevskega festivala, med katerim so ulice pobarvane, zabava pa je skoraj v vsaki kavarni in restavraciji. Če niste navdušeni nad avanturami, se vsekakor zadovoljite z bližnjo čudovito peščeno plažo Matala.

Matala se ponaša z mitološko zgodbo, ki gre – na kratko – nekako takole: Ko je Zevs v podobi belega bika zapeljal princeso Evropo, je prečkal morje in jo pripeljal na plažo Matala. Tam se je spremenil v orla in jo odnesel v Gortys, kjer je z njo seksal.

Bonus nasvet 1: Raziščite jame in uživajte v sproščenem vzdušju, čez dan pa se morebiti podajte na lahkotno avanturo do rdeče peščene plaže, ki se nahaja preko hriba. Upoštevajte, da je na rdeči plaži le ena majhna kavarna s koktajli in da je plaža napol nudistična.

Bonus nasvet 2: “Restavracija Matala”, včasih tudi Taverna Corali,,ponuja odličen obrok kretskih dobrot, izbor majhnih jedi z olivami, lokalnim sirom in podobno.

10. Planota Lasithi – Zevsovo rojstno mesto

Naš tokratni končni cilj nas popelje na planoto, plato Lasithi (Lasithi Plateau), mirno območje proti vzhodu Krete, ki je obdano z gorami. Planota Lasithi je idealno mesto za vas, če ste ljubitelji narave in želite raziskati čar pristne Krete.

»Največ preživelih mlinov na veter na Kreti, se nahaja v kraju Seli Ambelou na planoti Lasithi in veljajo za zaščitni znak območja. Stare mline so prebivalci tega območja včasih uporabljali za mletje žita.

Planota Lasithi pa je še vedno preplavljena z belimi bombažnimi jadri vetrnic, ki so ostale od prve, največje in najlepše vetrne elektrarne na svetu, s približno 13000 vetrnicami, ki danes služijo za črpanje vode in namakanje rodovitne zemlje. Ikonične vetrnice dajejo področju videz pokrajine z belimi jadri, kakršnega ni nikjer drugje na svetu«, je zapisano na www.potujemo.info.

Obiščite Diktejsko jamo, za katero verjamejo, da je rojstni kraj Zevsa, in se potopite v mitološko avro. Jama ni zelo velika, a skriva očarljive razglede. Wikipedija zapiše: »Jama Psychro je starodavna minojska sveta jama na planoti Lasithi v okrožju Lasithi na vzhodu Krete. Psychro je povezana z Diktajsko jamo (Diktaean Cave), enim od domnevnih krajev Zevsovega rojstva. Po drugih legendah je Zevsov rojstni kraj Ajdska jama na gori Ida«.

Na spletu zasledimo tudi naslednje pojasnilo: Sistem jam znotraj gorovja Diktej. Po grški mitologiji je tu boginja Rea skrila novorojenega Zevsa pred svojim možem, bogom Kronom. Otroku je bilo usojeno, da strmoglavi očetovo moč in postane vrhovni bog grškega panteona. Dolgo časa je jama nosila Zevsovo ime in je bila sveta za častilce boga gromovnika«.

Bonus nasvet 1: Pojdite v “Taverno Mimi” in poskusite krožnik jedi »gamopilafo«. Ta kompleksna grška jed je sestavljena iz riža in različnih vrst mesa, kot so kozje, jagnječje, telečje, piščančje in občasno svinjsko. Meso se kuha ločeno, juha pa se kasneje uporabi za kuhanje riža, ki je dodatno začinjen z limoninim sokom in velikimi količinami masla. Jejte kot Zeus, saj si ne zaslužite nič manj!

Počasi se približujemo koncu. Še prej dodajamo tri dodatne destinacijske točke, ki jih morate vključiti tudi v svoj Kreta planer.

11. Plaža Preveli

To je ena tistih rajskih plaž s fotografij popotniških revij. Tu se reka izliva v morje, okolico krasi park palm, ki vam bodo jemale dih. Plaža Preveli se nahaja na južni kretski obali, okrog 35 kilometrov od mesta Rethymno (ki pa je naslonjen na severno stran Krete). Plaža Preveli se nahaja v zaščitenem naravnem območju, ob izlivu reke in ob samostanu Preveli. Mini nasvet: plaža Preveli v visoki turistična sezoni ni primerna za ljudi, ki ne prenašajo gneče.

12. Agios Nikolaos

To čudovito mestece leži na starodavnih ruševinah in je top destinacija za vse pare. V središču kraja Agios Nikolaos je jezero, kjer lahko poskusite sveže ribe. Agios Nikolaos je poln lepih ulic, restavracij (priporočam barvito restavracijo Karnagio tik ob Egejskem morju), pa tudi stilskih nakupovalnih trgovinic. Na spletni strani www.najinapotovanja.si lahko v humornem stilu beremo: »Agios Nikolaos je majhno, a zelo slikovito mesto, ki je znano predvsem po jezeru, ki se steka v morje. O krožijo številne urbane legende – od tega, da se je v njem kopala boginja Atena, do tega, da je jezero s podzemnim rovom povezano z vulkanom na Santoriniju. Bi verjeli? Po kozarčku, dveh, treh, mogoče ja«. 🙂

13. Plaža Seitan Limania

To je ena najlepših plaž na Kreti, blizu popularnega mesta Hanija, na zahodnem delu Krete, tudi zato je tam skorajda vedno gneča. Plaža Seitan Limania je okrašena z mehkim peskom in dramatičnimi, strmimi skalami, ki jo obkrožajo. Hrabri obiskovalci iz (dokaj) visokih skal brezbrižno skačejo v morje. Ker gre za majhen zaliv, se raje izognite vrhuncu sezone in ga obiščite zgodaj ali pozno poleti. Vendar plaža Seitan Limania (še) ni »infrastrukturno urejena«, zato je priporočljivo, da vse potrebne stvari prinesete s seboj. Do plaže je sicer potrebno hoditi približno 20 minut po lahko prehodnih poteh, ki se začnejo od mesta, kjer pustite avto. Seveda pa je dostop možen tudi s čolnom.

Kaj povedati za konec? Kreta je lepa, Kreta je pristna. Kreta ponuja neverjetno naravno raznolikost. Na otoku lahko najdete čudovite plaže s kristalno čistim morjem, visoke gore z impresivnimi kanjoni, bujne doline in rodovitne ravnine. Otok Kreta nudi številne možnosti za aktivno preživljanje časa, kot so planinarjenje, kolesarjenje, potapljanje in ostali vodni športi.

Kreta ponuja tudi edinstveno kulturo in tradicijo. Glasba, ples in umetnost igrajo ključno vlogo v življenju prebivalcev Krete. Tzatziki, musaka in souvlaki so le nekatere od značilnih grških jedi, ki vas bodo navdušile s svojo bogato aromo. Poleti je otok Kreta poln lokalnih festivalov, kjer lahko spontano doživite miks glasbe in plesa.

Otok Kreta je neverjetna destinacija, ki popolnoma zadovoljuje različne interese popotnikov iz vseh koncev sveta. Ne glede na to, ali ste ljubitelj zgodovine, narave, kulinarike ali pa se samo želite sprostiti na eni izmed prečudovitih plaž, ki jih na Kreti ne manjka, vam lahko ta velik grški otok ponudi zares veliko. Kreta, ta čarobna destinacija na vsakogar, ki jo obišče, pusti neizbrisen vtis in se trajno vtisne v spomin.

Ps. Tekst: Valentina Vučičić plus Peter Gavez, fotografije (žal v nekoliko »manjšem okvirju« kot smo ga vajeni na našem portalu) je prispevala Turistična skupnost otoka Kreta.

Sorodni članki

  • Svet

Madrid, srce Španije

Madrid, živahna prestolnica Španije, je mesto, ki spretno prepleta bogato zgodovino z moderno energijo. Ujet v srcu Iberskega polotoka, se Madrid razvija v cvetočo svetovno metropolo, ki obiskovalce očara s svojo osupljivo arhitekturo, svetovno znanimi muzeji, živahno kulturo in pregovornim gostoljubjem. V Madridu se zdi, da se čas hkrati upočasnjuje in pospešuje, ob neizmernem španskem temperamentu pa ponuja edinstveno mešanico sproščenega uživanja in dinamičnega vzdušja. Madrid v vsakem mesecu leta turiste vabi, da doživimo toplo srce in iskreno dušo Španije.

Nadaljujte z branjem
  • Svet

Ljubljana, veseli december

Praznični december je za marsikoga najlepši čas v letu. Številna mesta po Evropi, po svetu, v času veselega decembra pripravijo razigrane božične sejme, obiskovalce in turiste s svojim spremstvom neredko obiščeta Dedek Mraz in Božiček, ulice so bogato okrašene z milijoni božičnih lučk, diši po kuhanem vinu, glasba se razlega na vseh večjih mestnih trgih. Odličen veseli december vsako leto pripravijo tudi v glavnem slovenskem mestu, Ljubljani.

Nadaljujte z branjem
  • Svet

Bohinj, kraljestvo zlatoroga

"Bohinj je prelep za umor," je izjavila slavna pisateljica kriminalk Agatha Christie, najbolj prodajana in prevajana avtorica vseh časov, ko je leta 1967 z možem obiskala ta turistični raj v objemu prečudovitih Julijskih Alp. Bohinj, neizmerno ponosen na svoje osvežilno Bohinjsko jezero, ponuja predvsem športno-avanturistično raziskovanje po neizmernih naravnih lepotah, saj v večjem delu leži tudi na območju alpskega Triglavskega narodnega parka. Z drugimi besedami: Bohinj ni dobra izbira za »lenobne turiste«, bodo pa neizmerno uživali predvsem tisti turisti, ki uživajo v športnih aktivnostih.

Nadaljujte z branjem