Compare Listings

Široka ulica in dobri duh

Kalelarga in maraskino, simbola Zadra

  • 24. novembra, 2020
  • Blog
  • 0

Zadar ima v svojem rokavu številne turistične adute. Po »centru Zadra«, po njegovem »starem« polotoku, se lahko sprehajamo ure in ure, pa nam ne bo dolgčas. Kaj dolgčas, zmanjkovalo nam bo časa, da sploh spoznamo njegove glavne turistične znamenitosti.

Kalelarga in maraskino, simbola Zadra

Vsekakor lahko v prestižno družino zadarskih turističnih »sladkorčkov« štejemo tudi glavno, Široko ulico oz. Kalelargo in Marasko, podjetja, ki je znano predvsem po proizvodnji alkoholnih pijač. Poglejmo nekoliko podrobneje v tekstu, ki ga je za www.pag.si prijazno pripravila turistična vodička in lastnica agencije Dream Day Jasmina Simić Peccolo.

Od antičnih časov, nekateri zgodovinarji pa trdijo, da že od prej, je Kalelagra glavna žila mesta Zadar. Kot glavna prečna rimska ulica, cardo maximus, je služila za neoviran dvosmerni promet, ki je vodil vse do glavnega rimskega trga Foruma. Danes je ona Široka ulica, toda le uradno, ker v »đir« se gre na Kalelargo.

Mimogrede objavljamo kratko pojasnilo, zakaj nismo prevajali hrvaške besede »đir«? Iz preprostega razloga, ker nismo našli ustrezne slovenske besede. Spogledovali smo se z besedo »sprehod«, ki pa ne pokriva v celoti hrvaške besede »đir«, ki bi naj bila po pojasnilu v Zagrebu živeče slovenske turistične vodičke Marjete Trkman Kravar, »nekaj, tisto kar opraviš, ne z osnovnim namenom, da se boš sprehajal, ampak da nekoga srečaš, da nekoga vidiš in da tebe vidijo«. Lahko bi tudi npr. rekli, da ko »điramo« po Zadru, delamo »krog« po Zadru.  

V svoji bogati in burni zgodovini so Kalelargom »đirali« mnogi: Rimljani, hrvaški kralji, Benečani, papeži, Avstrijci, Francozi, Italijani. Prvi »đirevi« so bili predvsem v obliki  procesij, tako posvetnih kot verskih, danes pa so veliki »điri« v Zadru predvsem na veliki petek, »telovo«, cvetno nedeljo, vse od cerkve sv. Šime do cerkve sv. Stošije, največje katedrale v Dalmaciji.

Kalelarga je bila vedno tudi kraj površnega pomenkovanja in zabave. Ženske so hodile na eni strani ulice in moški na drugi strani Kalelarge, v upanju, da bodo med sprehajanjem našli neskončno ljubezen. Vsekakor je bila Kalelarga in lahko rečemo, da je to tudi ostala, mestni prostor za spogledovanje in zaljubljanje.

Tako kot v preteklosti je tudi zdaj Kalelarga vzletno-pristajalna steza neuradnih modnih revij, kjer so prikazani novi modni kosi oblačil. Ko pa nastopi poletna turistična sezona, se po  Kalelargi vije reka turistov, ki prihajajo z vsega sveta, vsi v iskanju čudovitih dni hrvaške zgodovine, pa tudi zato, da bi izbrali in pokusili vsaj nekaj lokalnih gastro dobrot.

Prebivalci Zadra potrpežljivo čakajo na vrsto, na konec turistične sezone, ko bodo vendarle našli svoj košček miru in odpravili na »đir« po svoji neuničljivi Kalelargi.

S Kalelargo je povezana tudi znana gastronomska zadarska blagovna znamka, liker maraskino. In to že več kot petsto let. Sladka, bela, prozorna alkoholna tekočina, osvežilnega okusa, je narejena po skrivnem receptu iz dalmatinske višnje maraske.

Liker so začeli izdelovati že v 16. stoletju, v dominikanskem samostanu, ki je zrastel v neposredni bližini Kalelarge. Je pa bil liker, ki so ga ljubkovalno imenovali tudi »sončeva rosa«, odgovor iz obupa na uničujoči epidemiji kuge in kolere.

Aromatični sadni liker maraskino je naletel na ogromno pozitivnih odzivov po vsem svetu, povpraševanje po tem nenadomestljivem eliksirju življenja je v 19. stoletju komajda zadostila proizvodnja v kar 17 zadarskih  destilarnah, med katerimi sta bili najbolj poznani Drioli in Luxardo. Kakor verjetno že veste, danes liker Maraskino, in številne druge izdelke, izdeluje podjetje Maraska.

V številnih mestnih kavarnah na zadarski Kalelargi je liker maraskino stoletja povzročal nalezljiv smeh in postal priljubljeni soudeleženec nekontroliranih in razkošnih zabav. Na stotisoče zabojev likerja maraskina so naložili na tovorne ladje in jih iz zadrskega pristanišča razpošiljali po evropskih dvorih, kjer so razveseljevali prefinjene brbončice kronanih in nekronanih glav.

Privlačnost kraljevskega likerja so potrdili tudi umetniki kot so Balzac, Baudelaire in Hitchcock, Casanova pa ga je rad uporabil kot »enega svojih neustavljivih šarmantnih adutov v rokavu«. Liker maraskino so točili tudi na prvi in poslednji plovbi legendarnega Titanika.

Maraskino je danes avtohtono darilo mesta Zadar. Od začetka proizvodnje tega alkoholnega napitka iz višenj sorte maraskino pa vse do danes je receptura izdelave slavnega zadarskega likerja maraskino ostala dobro čuvana skrivnost; špekulira se o razmerju dodatkov in samega sadja, o aromah in odstotku kuhanega sladkorja.

Liker maraskino se odlično dopolnjuje z ostalimi sestavinami v nekaterih čudovitih koktajlih, liker maraskino je opojna sestavina v številnih slastnih slaščicah, kot dobri duh Zadra liker maraskino ponosno združuje živahno modernost in bogato tradicijo Kalelarge. Pomenljivo je, da za liker maraskino pravijo: “Če te ujame, te ne spusti.”

Ps. Za fotografije se zahvaljujemo TZ Zadar in ljubiteljski fotografinji iz Zadra, Jasni Pranjić. Tekst je, kakor smo že omenili, spisala Jasmina Simić Peccolo.

Sorodni članki

Rdeče korale imajo čarobno moč

»Na videz rastlina, mineral iz apnenčastega skeletnega sistema, v resnici pa žival. Po izročilu mnogih ljudstev so korale božanska bitja in njihov božanski izvor se je odražal v njihovi lepoti. Po starodavni legendi je rdeča korala nastala, ko je Perzej odsekel Meduzino glavo in jo vrgel v morje. Morske alge, prekrite s krvjo iz Meduzine glave, so okamenele in postale čudovite korale.«

Nadaljujte z branjem

Tatjana Šavorić o avanturi Via Adriatica

Tatjana Šavorić je žena, mama trem otrokom, medicinska sestra, planinka. Tatjana Šavorić je s svojim 25 kil težkim nahrbtnikom v 45 dneh prehodila vseh 1.100 kilometrov po hrvaški obmorski planinski poti imenovani Via Adriatica. Tatjana Šavorić je prva in edina ženska, ki je Vio Adriatico v zimskih razmerah prehodila sama. O svojem podvigu je Tatjana Šavorić, na naše veliko veselje, napisala knjigo z naslovom Moja Planina - Kroz gore uz more, od Prevlake do Istre.

Nadaljujte z branjem
  • Blog

Tinjan in Kringa: kalvarije, evropski suhozid in vampir

Srednja, osrednja, centralna Istra je res posebna. Ne samo zaradi pokrajine, majhnih sladkih mestec na hribih, urejenih vasic, svojih običajev in tradicije tudi govora, temveč tudi zaradi svoje zgodovine in zanimivih legend. Tokrat smo v Tinjanu in Kringi, stopamo po stopinjah istrskih velikanov, legend in evropskega suhozida.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.