Compare Listings

Široka ulica in dobri duh

Kalelarga in maraskino, simbola Zadra

  • 24. novembra, 2020
  • Blog

Zadar ima v svojem rokavu številne turistične adute. Po »centru Zadra«, po njegovem »starem« polotoku, se lahko sprehajamo ure in ure, pa nam ne bo dolgčas. Kaj dolgčas, zmanjkovalo nam bo časa, da sploh spoznamo njegove glavne turistične znamenitosti.

Kalelarga in maraskino, simbola Zadra

Vsekakor lahko v prestižno družino zadarskih turističnih »sladkorčkov« štejemo tudi glavno, Široko ulico oz. Kalelargo in Marasko, podjetja, ki je znano predvsem po proizvodnji alkoholnih pijač. Poglejmo nekoliko podrobneje v tekstu, ki ga je za www.pag.si prijazno pripravila turistična vodička in lastnica agencije Dream Day Jasmina Simić Peccolo.

Od antičnih časov, nekateri zgodovinarji pa trdijo, da že od prej, je Kalelagra glavna žila mesta Zadar. Kot glavna prečna rimska ulica, cardo maximus, je služila za neoviran dvosmerni promet, ki je vodil vse do glavnega rimskega trga Foruma. Danes je ona Široka ulica, toda le uradno, ker v »đir« se gre na Kalelargo.

Mimogrede objavljamo kratko pojasnilo, zakaj nismo prevajali hrvaške besede »đir«? Iz preprostega razloga, ker nismo našli ustrezne slovenske besede. Spogledovali smo se z besedo »sprehod«, ki pa ne pokriva v celoti hrvaške besede »đir«, ki bi naj bila po pojasnilu v Zagrebu živeče slovenske turistične vodičke Marjete Trkman Kravar, »nekaj, tisto kar opraviš, ne z osnovnim namenom, da se boš sprehajal, ampak da nekoga srečaš, da nekoga vidiš in da tebe vidijo«. Lahko bi tudi npr. rekli, da ko »điramo« po Zadru, delamo »krog« po Zadru.  

V svoji bogati in burni zgodovini so Kalelargom »đirali« mnogi: Rimljani, hrvaški kralji, Benečani, papeži, Avstrijci, Francozi, Italijani. Prvi »đirevi« so bili predvsem v obliki  procesij, tako posvetnih kot verskih, danes pa so veliki »điri« v Zadru predvsem na veliki petek, »telovo«, cvetno nedeljo, vse od cerkve sv. Šime do cerkve sv. Stošije, največje katedrale v Dalmaciji.

Kalelarga je bila vedno tudi kraj površnega pomenkovanja in zabave. Ženske so hodile na eni strani ulice in moški na drugi strani Kalelarge, v upanju, da bodo med sprehajanjem našli neskončno ljubezen. Vsekakor je bila Kalelarga in lahko rečemo, da je to tudi ostala, mestni prostor za spogledovanje in zaljubljanje.

Tako kot v preteklosti je tudi zdaj Kalelarga vzletno-pristajalna steza neuradnih modnih revij, kjer so prikazani novi modni kosi oblačil. Ko pa nastopi poletna turistična sezona, se po  Kalelargi vije reka turistov, ki prihajajo z vsega sveta, vsi v iskanju čudovitih dni hrvaške zgodovine, pa tudi zato, da bi izbrali in pokusili vsaj nekaj lokalnih gastro dobrot.

Prebivalci Zadra potrpežljivo čakajo na vrsto, na konec turistične sezone, ko bodo vendarle našli svoj košček miru in odpravili na »đir« po svoji neuničljivi Kalelargi.

S Kalelargo je povezana tudi znana gastronomska zadarska blagovna znamka, liker maraskino. In to že več kot petsto let. Sladka, bela, prozorna alkoholna tekočina, osvežilnega okusa, je narejena po skrivnem receptu iz dalmatinske višnje maraske.

Liker so začeli izdelovati že v 16. stoletju, v dominikanskem samostanu, ki je zrastel v neposredni bližini Kalelarge. Je pa bil liker, ki so ga ljubkovalno imenovali tudi »sončeva rosa«, odgovor iz obupa na uničujoči epidemiji kuge in kolere.

Aromatični sadni liker maraskino je naletel na ogromno pozitivnih odzivov po vsem svetu, povpraševanje po tem nenadomestljivem eliksirju življenja je v 19. stoletju komajda zadostila proizvodnja v kar 17 zadarskih  destilarnah, med katerimi sta bili najbolj poznani Drioli in Luxardo. Kakor verjetno že veste, danes liker Maraskino, in številne druge izdelke, izdeluje podjetje Maraska.

V številnih mestnih kavarnah na zadarski Kalelargi je liker maraskino stoletja povzročal nalezljiv smeh in postal priljubljeni soudeleženec nekontroliranih in razkošnih zabav. Na stotisoče zabojev likerja maraskina so naložili na tovorne ladje in jih iz zadrskega pristanišča razpošiljali po evropskih dvorih, kjer so razveseljevali prefinjene brbončice kronanih in nekronanih glav.

Privlačnost kraljevskega likerja so potrdili tudi umetniki kot so Balzac, Baudelaire in Hitchcock, Casanova pa ga je rad uporabil kot »enega svojih neustavljivih šarmantnih adutov v rokavu«. Liker maraskino so točili tudi na prvi in poslednji plovbi legendarnega Titanika.

Maraskino je danes avtohtono darilo mesta Zadar. Od začetka proizvodnje tega alkoholnega napitka iz višenj sorte maraskino pa vse do danes je receptura izdelave slavnega zadarskega likerja maraskino ostala dobro čuvana skrivnost; špekulira se o razmerju dodatkov in samega sadja, o aromah in odstotku kuhanega sladkorja.

Liker maraskino se odlično dopolnjuje z ostalimi sestavinami v nekaterih čudovitih koktajlih, liker maraskino je opojna sestavina v številnih slastnih slaščicah, kot dobri duh Zadra liker maraskino ponosno združuje živahno modernost in bogato tradicijo Kalelarge. Pomenljivo je, da za liker maraskino pravijo: “Če te ujame, te ne spusti.”

Ps. Za fotografije se zahvaljujemo TZ Zadar in ljubiteljski fotografinji iz Zadra, Jasni Pranjić. Tekst je, kakor smo že omenili, spisala Jasmina Simić Peccolo.

Sorodni članki

»Otočna trail ekspedicija«

Zgodba o »otočni trail ekspediciji« se je začela pred dvema letoma, torej leta 2020, povsem po naključju, kot kombinacija nenavadne ideje in okoliščin, ki jih je povzročil koronavirus, ki je »ustavil svet«. Osnovna in prvotna ideja je bila narediti trail dirko, torej tekaško dirko v naravi, na otoku Palagruža, ki slovi kot najbolj oddaljen hrvaški otok.

Nadaljujte z branjem

Monty’s Dog Beach & Bar

Monty's Dog Beach & Bar v Crikvenici (»pasja franšiza« se je razširila tudi na Rab) je pasja plaža in pasji bar. Da, pravilno ste prebrali, Monty's Dog Beach & Bar v Crikvenici, je prvi tovrstni bar na Hrvaškem, ki ponuja pivo, sladoled, pecivo in zdravilne čaje za vaše pse. Plaža Monty's Dog Beach & Bar oz. plaža »Podvorska« (takšno je njeno uradno ime), neuradno pa velja celo za najboljšo plažo za pse na Hrvaškem, odprta je od julija 2010 in od takrat vsako leto ponuja dodatne vsebine.

Nadaljujte z branjem

Brnistra, simbol istrskega Ližnjana

Življenja polna rumena prevleka brnistre (žuke) je zadišala v Istri, pa tudi ob celotni obali Jadrana. V Ližnjanu, tam na jugovzhodu Istre, ima ta izredno uporabna in koristna rastlina, zelo pomembno vlogo. Skupaj poglejmo, zakaj si je brnistra prislužila mesto v grbu Ližnjana in zakaj so ženske v času cvetenja brnistre še posebej zapeljive?!

Nadaljujte z branjem