Compare Listings

Široka ulica in dobri duh

Kalelarga in maraskino, simbola Zadra

  • 24. novembra, 2020
  • Blog
  • 0

Zadar ima v svojem rokavu številne turistične adute. Po »centru Zadra«, po njegovem »starem« polotoku, se lahko sprehajamo ure in ure, pa nam ne bo dolgčas. Kaj dolgčas, zmanjkovalo nam bo časa, da sploh spoznamo njegove glavne turistične znamenitosti.

Kalelarga in maraskino, simbola Zadra

Vsekakor lahko v prestižno družino zadarskih turističnih »sladkorčkov« štejemo tudi glavno, Široko ulico oz. Kalelargo in Marasko, podjetja, ki je znano predvsem po proizvodnji alkoholnih pijač. Poglejmo nekoliko podrobneje v tekstu, ki ga je za www.pag.si prijazno pripravila turistična vodička in lastnica agencije Dream Day Jasmina Simić Peccolo.

Od antičnih časov, nekateri zgodovinarji pa trdijo, da že od prej, je Kalelagra glavna žila mesta Zadar. Kot glavna prečna rimska ulica, cardo maximus, je služila za neoviran dvosmerni promet, ki je vodil vse do glavnega rimskega trga Foruma. Danes je ona Široka ulica, toda le uradno, ker v »đir« se gre na Kalelargo.

Mimogrede objavljamo kratko pojasnilo, zakaj nismo prevajali hrvaške besede »đir«? Iz preprostega razloga, ker nismo našli ustrezne slovenske besede. Spogledovali smo se z besedo »sprehod«, ki pa ne pokriva v celoti hrvaške besede »đir«, ki bi naj bila po pojasnilu v Zagrebu živeče slovenske turistične vodičke Marjete Trkman Kravar, »nekaj, tisto kar opraviš, ne z osnovnim namenom, da se boš sprehajal, ampak da nekoga srečaš, da nekoga vidiš in da tebe vidijo«. Lahko bi tudi npr. rekli, da ko »điramo« po Zadru, delamo »krog« po Zadru.  

V svoji bogati in burni zgodovini so Kalelargom »đirali« mnogi: Rimljani, hrvaški kralji, Benečani, papeži, Avstrijci, Francozi, Italijani. Prvi »đirevi« so bili predvsem v obliki  procesij, tako posvetnih kot verskih, danes pa so veliki »điri« v Zadru predvsem na veliki petek, »telovo«, cvetno nedeljo, vse od cerkve sv. Šime do cerkve sv. Stošije, največje katedrale v Dalmaciji.

Kalelarga je bila vedno tudi kraj površnega pomenkovanja in zabave. Ženske so hodile na eni strani ulice in moški na drugi strani Kalelarge, v upanju, da bodo med sprehajanjem našli neskončno ljubezen. Vsekakor je bila Kalelarga in lahko rečemo, da je to tudi ostala, mestni prostor za spogledovanje in zaljubljanje.

Tako kot v preteklosti je tudi zdaj Kalelarga vzletno-pristajalna steza neuradnih modnih revij, kjer so prikazani novi modni kosi oblačil. Ko pa nastopi poletna turistična sezona, se po  Kalelargi vije reka turistov, ki prihajajo z vsega sveta, vsi v iskanju čudovitih dni hrvaške zgodovine, pa tudi zato, da bi izbrali in pokusili vsaj nekaj lokalnih gastro dobrot.

Prebivalci Zadra potrpežljivo čakajo na vrsto, na konec turistične sezone, ko bodo vendarle našli svoj košček miru in odpravili na »đir« po svoji neuničljivi Kalelargi.

S Kalelargo je povezana tudi znana gastronomska zadarska blagovna znamka, liker maraskino. In to že več kot petsto let. Sladka, bela, prozorna alkoholna tekočina, osvežilnega okusa, je narejena po skrivnem receptu iz dalmatinske višnje maraske.

Liker so začeli izdelovati že v 16. stoletju, v dominikanskem samostanu, ki je zrastel v neposredni bližini Kalelarge. Je pa bil liker, ki so ga ljubkovalno imenovali tudi »sončeva rosa«, odgovor iz obupa na uničujoči epidemiji kuge in kolere.

Aromatični sadni liker maraskino je naletel na ogromno pozitivnih odzivov po vsem svetu, povpraševanje po tem nenadomestljivem eliksirju življenja je v 19. stoletju komajda zadostila proizvodnja v kar 17 zadarskih  destilarnah, med katerimi sta bili najbolj poznani Drioli in Luxardo. Kakor verjetno že veste, danes liker Maraskino, in številne druge izdelke, izdeluje podjetje Maraska.

V številnih mestnih kavarnah na zadarski Kalelargi je liker maraskino stoletja povzročal nalezljiv smeh in postal priljubljeni soudeleženec nekontroliranih in razkošnih zabav. Na stotisoče zabojev likerja maraskina so naložili na tovorne ladje in jih iz zadrskega pristanišča razpošiljali po evropskih dvorih, kjer so razveseljevali prefinjene brbončice kronanih in nekronanih glav.

Privlačnost kraljevskega likerja so potrdili tudi umetniki kot so Balzac, Baudelaire in Hitchcock, Casanova pa ga je rad uporabil kot »enega svojih neustavljivih šarmantnih adutov v rokavu«. Liker maraskino so točili tudi na prvi in poslednji plovbi legendarnega Titanika.

Maraskino je danes avtohtono darilo mesta Zadar. Od začetka proizvodnje tega alkoholnega napitka iz višenj sorte maraskino pa vse do danes je receptura izdelave slavnega zadarskega likerja maraskino ostala dobro čuvana skrivnost; špekulira se o razmerju dodatkov in samega sadja, o aromah in odstotku kuhanega sladkorja.

Liker maraskino se odlično dopolnjuje z ostalimi sestavinami v nekaterih čudovitih koktajlih, liker maraskino je opojna sestavina v številnih slastnih slaščicah, kot dobri duh Zadra liker maraskino ponosno združuje živahno modernost in bogato tradicijo Kalelarge. Pomenljivo je, da za liker maraskino pravijo: “Če te ujame, te ne spusti.”

Ps. Za fotografije se zahvaljujemo TZ Zadar in ljubiteljski fotografinji iz Zadra, Jasni Pranjić. Tekst je, kakor smo že omenili, spisala Jasmina Simić Peccolo.

Sorodni članki

  • Blog

Prav lep je ta vaš Zagreb

"Veste, če bi živel v Zagrebu, bi šel vsak dan na to vašo tržnico v Dolcu. Potem bi kupil časopis in se usedel na kavo v eno od kavarn v Tkalčićevi. Ta ulica je tako čarobna, ljubka, polna duše. Verjamem tudi, da je polna tudi odličnih zgodb."

Nadaljujte z branjem
  • Blog

Motovun, velikan mehkega srca in čarobne energije

Mesto, kjer je živel izumitelj ladijskega vijaka, o njem pisal Vladimir Nazor v povesti Veli Jože, kjer so našli največji tartuf na svetu, ker se stikajo močne zemeljske energijske linije in kjer lahko občudujemo prekrasne sončne zahode nad Motovunskim gozdom in reko Mirno ter s svojo lego in obzidanim mestom na hribu priteguje tako poglede kot obiskovalce. Morda pa je bila to celo nekdanja Troja. Idealno mesto za obisk.

Nadaljujte z branjem
  • Blog

Česa v Dubrovniku ne smete zamuditi

O Dubrovniku se govori že stoletja in gotovo se vam zdi, da ga že poznate, čeprav ga morda še niste imeli prilike obiskati. Zmeraj je idealen čas za doživetje lepot Dubrovnika, mesta, ki je bilo in ostalo večen vir zanimivih tem in lokacij, ki jih je vsekakor potrebno uvrstiti v načrt potovanja.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.