Compare Listings

Josip Konta – magično povezan z Lošinjem

Josip Konta, slikar in kipar

»Kiparski in slikarski opus Josipa Konte sestavlja več glavnih ciklov: Skupine ljudi, Sprehajalci, Plesalci, Jezdeci, Konji, Akti in Morja. Slikal je tudi krajine in portrete, v slikarstvu in kiparstvu pa se je ukvarjal s sakralno motiviko, ki jo upodablja skozi prizmo človeškega trpljenja in sreče. Portreti niso njegova najljubša tema, a se pojavljajo v njegovem opusu, morske krajine pa so mu najljubše in se občasno pojavljajo v vseh ciklih. Zanj kot slikarja niso zelo pomembni obrazi, pomembnejša mu je kompozicija, tako da včasih od obraza ostane le silhueta, na kateri se bere stanje zavesti junaka«. Tako o slikarju Josipu Kontu zapiše hrvaška wikipedija, mi bomo v članku spregovorili tudi o magični povezavi med otokom Lošinj in umetnostjo Josipa Konte. Poglejmo.

Josip Konta, slikar in kipar

Josip Konta, rojen leta 1946 v Livnu. Ljubezen do umetnosti je v njem tlela že, ko je bil še deček. Spomenik Antuna Augustinčića “Nošenje ranjenika”, ki je bil postavljen v Livnu v začetku 50. let prejšnjega stoletja, ga je spodbudil k izdelavi lastnih skulptur. Po končani petletni Srednji šoli za uporabno umetnost v Sarajevu je Josip Konta nadaljeval svojo umetniško pot na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu, kjer je pod mentorstvom legendarnega prof. Antuna Augustinčića končal tudi podiplomski študij, torej mojstrsko delavnico.

Josip Konta je postal prvi akademski kipar iz livanjske regije, ki je resnično bogata z uglednimi likovnimi umetniki, kot so Jurkić, Marjanović, Šeremet, Šiško, Propadalo, Vlašić, Anić … V petih desetletjih svoje kariere je Konta postal priznan hrvaški kipar, njegovo ime pa je znano tudi na mednarodni sceni. Njegove skulpture – močne, čustvene in introspektivne – odražajo njegova stališča o družbi, odtujitvi in človeški naravi.

Konta pogosto poudarja pomen introspekcije in samoproučevanja. Pravi: “V vsakem kosu bronaste kiparske skulpture iščem del sebe, odsev svoje duše in občutkov. Moje skulpture niso le materialne oblike; so izrazi mojih najglobljih čustev, strahov in upanj.”

Kontina zgodba zajema konje in človeške figure, ki projicirajo določene ideje, čustva in stanja človeškega duha. Interakcija med konji in ljudmi mu ponuja idealen oder za raziskovanje in prikazovanje notranjih stanj in odnosov, ki jih doživljamo. Konj, s katerim je Josip Konta vzpostavil povezavo že v zgodnjem otroštvu, predstavlja odličen motiv za prikaz človeškega idealnega odseva. Josip Konta dodaja: “Prek tega razmerja med človekom in konjem raziskujem notranje boje naše primarne identitete, alter ega in našega idealnega odseva, ki potekajo znotraj vsakega posameznika. Na ta način ustvarjam dela, ki odražajo kompleksnost človeške narave.”

V središču Zagreba se nahaja posebno mesto, ki je ključno za razumevanje Kontine umetnosti – njegov atelje. Skrit v srcu mesta (Dalmatinska ul. 7, 10000, Zagreb), ta atelje, imenovan Josip Konta art studio, je popolna simbioza umetnosti in sodobnega industrijskega oblikovanja. Zamišljen kot umetniški vesolje, zanemarjen industrijski prostor, star več kot sto let, je Josip Konta preuredil v zatočišče za umetnost.

Tukaj, obdan z ustvarjalno energijo in inspiracijami, Josip Konta ustvarja svoja dela. Visoki stropi, opečnate stene in galerijska razsvetljava naredijo ta prostor podoben newyorškim loft stanovanjem, medtem ko slike in kiparstva dodajajo avtentičnost in značaj, ustvarjajoč atmosfero, ki odraža Kontino strast in vizijo. Vrata svojega ateljeja Josip Konta rad odpira dobrohotnim ljubiteljem umetnosti, da lahko brez obremenitve uživajo v njegovi umetnosti.

Zaradi svoje posebnosti in neprilagodljivosti, skorajda boemskega značaja, Josip Konta nikoli ni dal veliko na promocijske in komercialne aktivnosti, ki so sestavni del vsake umetnosti. Vendar pa ima danes, v svojih sedemdesetih letih, Josip Konta svojo ekipo, ki skrbi za vse, tako da se lahko popolnoma predaja svojemu ustvarjalnemu svetu.

Otok Lošinj, biser Jadrana, že od časov avstro-ogrske monarhije privlačna destinacija zaradi svoje zdravilne klime, pravljične narave in razkošnih letovišč (na primer, leta 1913 je bilo na Lošinju realizirano kar 250.000 prenočitev). Vendar pa ga od drugih čudovitih jadranskih otokov dodatno ločuje njegova povezanost z umetnostjo, zlasti z deli edinstvenega Josipa Konte. V osrčju otoka Lošinja se nahaja Boutique Hotel Alhambra, prvotno zgrajen v obdobju med letoma 1912 in 1914, ki je po obnovi in razširitvi postal današnji prelep razkošni hotel, ki kombinira zgodovinske elemente s sodobnim razkošjem.

V zadnjih nekaj letih je Boutique Hotel Alhambra gostitelj samostojne razstave Kontovih kipov. Ta lošinjski hotel, znan po svoji eleganci in razkošju, zdaj povezuje preteklost in sedanjost tudi skozi Kontovo umetnost. Razstavljene skulpture, ki obsegajo cikluse iz prejšnjega stoletja, pripovedujejo zgodbe o spreminjajočih se stanjih človeške duše in njenih globokih eksistencialnih konfliktih.

Hotel Bellevue, še en biser otoka, je bil prvotno odprt leta 1967 kot eden prvih luksuznih hotelov na otoku. Leta 2014 je ta čudovit hotel doživel temeljito obnovo, ki je še dodatno poudarila njegovo razkošno ponudbo in ga modernizirala v skladu s standardi 5 zvezdic. Hotel Bellevue, obdan z dišečimi borovci in s nepozabnim pogledom na Jadransko morje, je gostitelj skupinske razstave umetnikov v svojem obsežnem galerijskem prostoru, omogočajoč gostom, da se potopijo v globoke misli Kontovega umetniškega kreativnega duha, pa tudi drugih priznanih umetnikov, katerih vrhunska dela lahko ogledate in kupite na razstavi.

Naj boste ljubitelj umetnosti ali popotnik, željan novih doživetij, otok Lošinj in Josip Konta ponujata nepozabno potovanje skozi svet lepote, introspekcije in kreativnosti. V tem čudovitem okolju ima vsak obiskovalec priložnost začutiti sinergijo med naravo, kulturo in edinstvenim talentom Josipa Konte. Za več informacij o umetniku Josipu kontu predlagamo, da obiščete odlično spletno stran https://josipkontaart.com/ ali pa facebook www.facebook.com/JosipKontaArt.

Ps. Za pomoč pri pripravi besedila ter za fotografije se uredništvo www.pag.si zahvaljuje ekipi iz www.josipkontaart.com.

Sorodni članki

Gulet: prestižno butično križarjenje

Ko si predstavljamo idealno potovanje, nas pogosto prevzamejo slike čudovitih plaž, turkiznega morja in spektakularnih sončnih zahodov. Obala Jadranskega morja v teh sanjah pogosto zaseda posebno mesto, Hrvaška pa s svojo izjemno naravno lepoto uresničuje želje mnogih turistov. Kako bi te sanjarije dopustnikov lahko naredili še bolj spektakularne? Odgovor se skriva v besedi - gulet. Križarjenje na guletih, prekrasnih jadrnicah, je namreč zelo romantično, vsekakor pa mogoče najbolj privlači tudi dejstvo, da je celotno potovanje ukrojeno po željah potnikov.

Nadaljujte z branjem

Sveta Marija, otok na otoku

Čudež narave: na otoku Mljetu je jezero, na katerem se nahaja še en otok, to je majhen otoček Sveta Marija. Otok Mljet se ponaša z naravnim fenomenom, otočkom Sveta Marija, ki je svoje mesto pod soncem našel na južni strani Velikega jezera. Otoček Sveta Marija je zelo slikovit, pred dobrim tisočletjem so na njem benediktinci zgradili samostan s cerkvijo sv. Marije. Benediktinski samostan in čudovita cerkev na otočku Sveta Marija tvorita spomenik izjemne harmonije in arhitekturnega navdiha.

Nadaljujte z branjem

SkyBike Dubrovnik

SkyBike Dubrovnik je vrhunska adrenalinska atrakcija, ki ponuja osupljiv razgled na zgodovinsko hrvaško mesto. Dubrovnik, neverjetno obmorsko dalmatinsko mestece, znano predvsem po starodavnem obzidju, očarljivi pokrajini in zgodovini, je v svoje kraljestvo pustolovščin vnesel edinstven pridih z uvedbo vznemirljivega izziva Sky Bike. Toda tako, v samem uvodu moramo poudariti, da je Sky Bike Dubrovnik pustolovščina za tiste, ki se ne bojijo višine. Torej, si upate? :-) Poglejmo si SkyBike Dubrovnik nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem