Compare Listings

Kokingrad so ustvarjali tri leta

Bakine čarolije & Kokingrad

Ali ste vedeli, da so na Hrvaškem, v Baranji, postavili pravo graščino za pernate živali in jo poimenovali »Kokingrad« (ljubkovalno slovensko bi lahko morebiti rekli »putkin grad«)? Na simpatično idejo je prišla družina Balaš, ki na svojem kmečkem turizmu imenovanem Bakine čarolije (Slovenci bi rekli Babičine čarovnije), v baranjski vasici Karanac, – med drugim – obiskovalcem nudi tudi prenočišča (sobe, pa še kakšen apartma bi se našel).

Bakine čarolije & Kokingrad

Kokingrad, »kokošji grad«, ima komunalno strukturo, hotel, kapelico, kavarno … Potem sploh ni čudno, če so ga gradili kar dolga tri leta?! Čarobni Kokingrad je zrasel sredi Baranje, na posestvu kmečkega turizma Bakine čarolije, kjer je dobrodošel prav vsak turist. Obiskovalcu bodo hitro dali nekaj dobrega za pojest (in tega bo mnogo), nekaj odličnega za popit (tega bo hitro preveč) in – po sili razmer – ga bodo dali še spat na toplo v eno izmed sob (ali apartmajev), ki jih oddajajo. Poglejmo si baranjski Kokingrad nekoliko podrobneje.

Ko ste pomislili “v življenju sem videl(a) že vse” – ste ugotovili, da niste! Kokingrad je tisto, kar morate še videti, da lahko rečete, da ste videli prav vse. Kokingrad, natančneje mesto za kokoši in peteline, so zgradili v Baranji. Videz Kokingrada vas bo očaral že na prvi pogled.

V Baranji, v vasi Karanac, tam na severovzhodnem koncu Hrvaške, živi družina Balaš, ki ima v upravljanju svoje kmečko gospodinjstvo (kmečki turizem) Bakine čarolije (babičine čarovnije). Tipično podeželsko življenje so se odločili približati tudi drugim ljudem. Ker pa ljudi iz mesta zanimajo predvsem domače živali, je družina ustvarila, naredila Kokingrad.

Kokingrad je majhno »kokošje mesto«, kjer živijo pernate živali, sodobna arhitektura s pridihom preteklosti pa je živalim omogočila prilagojeno komunalno infrastrukturo. Ulice in ceste Kokingrada so zidane, imajo solarno ulično razsvetljavo, pa tudi kavarno Koko Bar, kjer živali uživajo hrano in vodo.

Kokingrad ima tudi svoj pernat hotel, ki je mednarodnega značaja. V njem namreč gojijo različne pasme kokoši iz vsega sveta, tako poleg hrvaških tu najdemo še ameriške, golovratke, minorke … Če je tam svoj prostor našla tudi avtohtona slovenska pasma štajerska kokoš ali štajerka ni znano.

Da domačim kokoškam ne bo dolgčas, so jim dodane še japonske in rouenske race pa tudi nilske goske. Vse pernate živali pazljivo prisluhnejo zvoniku, ki se oglaša vsakič, ko naj bi nastopil čas za nov, svež obrok hrane ali pa za nujno potreben (nočni) počitek. No, resnici na ljubo, je za zvonjenje (in njegov urnik) kokošim kaj malo mar, saj imajo popolnoma svoj dnevni oz. življenjski ritem.

»Poleg poceni elektrike je danes pomembna tudi varnost, zato smo našim živalim zgradili varnostno hišo s strešnim oknom. Tam živi naš labradorec Bobi, katerega osnovna naloga je varovanje Kokingrada. Zgrajeno imamo tudi utrdbo, v kateri živi fazan s svojo punco, s katero sta v zunajzakonski skupnosti, tam je tudi kapelica, kjer imamo nastanjene »minorke«, kokoši, ki še nimajo svojega samca.

A to še ni vse! Imamo tudi nekakšen golobnjak, ki ga sestavljata dvonadstropna palača, v kateri živita dva para golobov ter zavetišče oz. hišica, kamor se pridejo nahranit vrabci in še nekatere druge divje male živali,« navdušeno razlagajo Sreto, Nikola in Gordana iz družine Balaš.

Kokingrad krasijo številni detajli, je tako lep in praktičen, da ga rade obiskujejo tudi druge pernate živali. Vse je bilo zgrajeno v večjem sadovnjaku te družine in poleg tega, da je vse lepo videti, je tudi zelo praktično, saj dajejo kokoške Balaševim vsak dan zmeraj več jajc.

Ta vesela družina iz Baranje se s turizmom ukvarja že več kot deset let, in ker so njihovi gostje pogosto pokazali zanimanje za živali, se je porodila ideja za Kokingrad. Gradnja tega novega mesta na (turističnem) zemljevidu Hrvaške je trajala tri leta, vse pa je bilo narejeno ročno in do vseh najbolj natančnih potankosti.

»Po Kokingradu pripravljamo še degustacijsko sobo, ki bo gostom ponudila tradicionalno baranjsko hrano po njihovi izbiri. Na voljo bomo imeli številne suhomesnate izdelke, domače sokove, likerje … Imamo pet namestitvenih enot in vsaka ima svojo značilno zgodbo, vse v skladu s tradicijo kmečkega življenja v našteva Baranji«, našteva gospodinja Gordana, ki je »tudi alfa in omega« za vse njihove pernate živali in življenje v samem Kokingradu.

Da Balaševi mislijo resno, dokazuje že njihov dolgo delujoč projekt BAKA Building. Govorimo kar o dvajsetih (domačih) igrah, ki njihovim turistom predstavljajo pravi izziv. Tekmovalci se lahko pomerijo v npr. naslednjih igrah: igra »pinceka i palice«, igra s frnikulami, streljanje v tarčo s pračko, streljanje v tarčo z lokom in sulicami, »kmečki golf«, skakanje v vrečah, opazovanje ptic v lovski preži, igranje mlina, različne vrste kartanja, šah, badminton itd.

Družina Balaši je v Baranji znana tudi po obilnem in sveže pripravljenem zajtrku (zadovoljni bodo tudi vegetarijanci). Tudi sicer je turistična ponudba Baranje izjemno bogata. Ne le v hrani in pijači, tudi v raznih drugih vsebinah. V Baranji je skoraj vsak vikend kakšen koncert. Obstaja veliko število restavracij, v katerih se nemalokrat izvaja odlična tamburaška in romska glasba. Veliko je tudi velikih vinskih kleti in ostalih prostorov, kjer  lahko okušamo vina: Kopački rit, priljubljeni Tikveš in Zlatna Greda … Skratka, turistična ponudba Baranje je iz dneva v dan bogatejša.

Kmečko gospodinjstvo, kmečki turizem Bakine čarolije ponuja ugodne prenočitve (z zajtrkom), za otroke do enega leta je vse brezplačno, za tiste do sedmega leta pa je na voljo 50-odstotni popust. V Bakinih čarolijah obljubljajo, da bosta kmalu na voljo še savna in jacuzzi. Če želite nekoliko podrobneje pokukati v ta pravi mali baranjski raj, vsekakor obiščite njihovo spletno stran ali jim sledite na družbenem omrežju facebook.

Ps. Fotografije: Tatjana Trtanj.

 

Sorodni članki

Muta si zasluži naš obisk

Domačini v Muti se najverjetneje premalo zavedamo, kakšne lepote nas obdajajo. Najverjetneje se tega zavemo šele, ko se odselimo s teh čudovitih krajev in se tja kasneje še kako radi vračamo. Koroška je za mnoge Slovence regija tam nekje na severu, katero - žal - mnogi še niso niti obiskali. Kaj šele, da bi zašli v občino Muta ter se povzpeli na številne razgledne hribe nad njo.

Nadaljujte z branjem

Croatian Summer Salsa Festival

Croatian Summer Salsa Festival (slovensko bi lahko rekli »Hrvaški poletni salsa festival«) v istrskem Rovinju bo organiziran že dvajsetič, odvil se bo od 10. do 17. junija 2024. Mednarodni salsa festival v jadranskem turističnem dragulju je nekakšna krona razvoja salsa scene na Hrvaškem, vsako leto zbere več tisoč salsa plesalcev iz vsega sveta. V sklopu Croatian Summer Salsa Festival-a so v tednu dni organizirane številne plesne delavnice z najboljšimi mednarodnimi plesnimi inštruktorji, številne plesne zabave, izleti z ladjami ipd.

Nadaljujte z branjem

Naj dopust na Hrvaškem postane cenejši

Govori se, da je počitniško poletje v Hrvaški drago. Kdorkoli trdi tako, še nikoli ni odkril skritih lokalnih restavracij, kupoval v lokalnih trgovinah, obiskoval lokacij, ki jih poznajo le domačini, ali rezerviral namestitev preko lokalnih agencij brez provizije.

Nadaljujte z branjem