Compare Listings

Šik likerji v šik embalaži

Limoni Šik

Limoni. Oranži. Meloni. Lubi. A niso to prekrasna imena za likerje? Limoni – LIMONIN LIKER ŠIK – je izdelan izključno iz neškropljenih limon z obale italijanskega Amalfija. Oranži – POMARANČNI LIKER ŠIK – je logično nadaljevanje zgodbe limoninega likerja. Tudi osnovna surovina mlajšega brata Limonija prihaja iz južne Italije, konkretno s Sicilije. Meloni – MELONIN LIKER ŠIK – osnovo pridobi v zaledju slovenske Istre, približno na 400 metrov nadmorske višine, v vasi Koromači v občini Koper, kjer rastejo okusni meloni (melone), s katerimi je izbor sadnih likerjev pridobil na pestrosti. Lubi – LUBENIČIN LIKER ŠIK – pa nastane, ko se združijo mehka istrska pokrajina, mediteransko podnebje in ljubezen do rodovitne zemlje.

Limoni Šik

Uvodoma naj izdamo, da v mini mestecu na severu hrvaške Istre, v Humu, ki v bistvu velja za najmanjše mesto na svetu (ste že obiskali muzej?), vsako leto med seboj tekmujejo žganice in ostale »zanimive alkoholne pijače«. No, in leta 2022 je slovenska ekipa LIMONI ŠIK domov odnesla kar tri cenjene nagrade.

Prestižna priznanja kar vabijo, da si za Miklavževo, božično oziroma novoletno (poslovno) darilo omislimo likerje iz različnega sadja. Trgovina Limoni ŠIK je v svojem značilnem slogu, v dveh jezikih, spisala sporočilo, ki vabi k nakupu lepih daril.

Slovensko: »Ob zimskem solsticiju bo sonce naredilo svoj obrat in začelo nabirati novih moči. V času objemov, poljubov, neskončne človeške topline, bo Madam Limonina v umetniških unikatnih škatlicah radostila vse, ki se navdušujete nad najbolj okusnimi esencami limon, limon z ingverjem, melon in lubenic. Poslovna darila z unikatno škatlico najbolj prefinjenih okusov so že na voljo. Naročite jih čim prej, da jih dobri možje pravočasno prevzamejo pri Limoni Šik. Glej: www.limoni.si

Hrvaško: »Na zimski solsticij sunce će doći na red i početi skupljati novu snagu. U vremenu zagrljaja, poljubaca i beskrajne ljudske topline Madam Limona oduševit će sve ljubitelje najukusnijih esencija limuna, limuna s đumbirom, dinje i lubenice u umjetničkim unikatnim kutijama. Poslovni pokloni s unikatnom kutijom najsofisticiranijih okusa već su dostupni. Naručite ih što prije kako bi ih Djed Božičnjak preuzeo kod Limoni Šik. Glej: www.limoni.si

ZGODBA LIMONI ŠIK

»Zgodba Limoni Šik se je rodila iz čiste ljubezni do enega najbolj poznanih digestivov, limoncello, ki izvira iz južne Italije. Izdelan je iz vrste limone, ki raste le na obali Amalfija, južno od Napolija. In od tam prihajajo tudi sadeži, ki polnijo naše steklenice.

Ko je Luka Šik pred leti obiskal Sorrento, ga je prevzel okus te žgane pijače, ki vam jo bodo v Italiji obvezno ponudili po obroku. Domov se je vrnil z vrečo limon Sfusato Amalfitano, ki imajo zaščiteno geografsko poreklo, in odločen, da bo pijačo poskusil izdelati sam. Prvi poskus ni bil uspešen.

Pravzaprav do njega niti ni prišlo, saj sadež ni preživel dolge poti sredi vročega poletja do doma. Vendar je bila ljubezen do te goste, skoraj florescentno rumene, aromatizirane pijače močnejša, pomešana z vztrajnostjo in kančkom ponosa.  Poiskal je lokalnega dobavitelja limon z obale Amalfija in poskusil znova. Rezultat je bil spodbuden in domače zaloge so kmalu pošle ob glasnem odobravanju prijateljev in sorodnikov. Vmes je eksperimentiral tudi z različnimi tehnikami in sestavinami in končno prišel do pravega ravnovesja, ki daje Limoni Šik prepoznaven okus«, lahko preberemo na spletni strani www.limoni.si, radovedneži pa lahko kliknete še na www.facebook.com/limonisik.si in www.instagram.com/limonisik/.

Zgodbo Limoni Šik je, kakor lahko sklepate že iz imena, ustvarila primorska družina Šik (Kristina, Luka in hčerka Maša). Slovenske novice so zapisale: »Najmlajša v družini Šik, je že pred časom dodala nov kamenček v mozaik izjemne predstave okusov, v kateri so najprej nastopili limonini olupki, sledili so pomarančni, nedavno pa so se pridružili še okusi sladke notranjosti lubenic, melon in kakijev«.

Osemletna Maša je namreč kreatorka izjemne grafične podobe serije likerjev Limoni. »Ni nam razložila pomena, naj si jo vsak razloži po svoje, a njena slika naju je tako navdušila, da smo jo uporabili za izdelavo škatel za naše steklenice in stekleničke,« je za slovenski časopis dodala mami Kristina Šik. In tako so šik pijače Limoni dobile še šik embalažo. Kaj povedati za sam konec? Da družina Šik že snuje nove pijače, ki bodo prijetno presenečale? Ker je (tik) pred nami »veseli december«, bomo raje zaključili zelo na kratko in zelo logično: NA ZDRAVJE!

Foto: Limoni ŠIK, glej spletno stran www.limoni.si.

Sorodni članki

Triatlonski kamp Hvar

Hvar, najbolj sončni jadranski otok, bo letos decembra (9. - 18. 12.) gostil triatlonce in kolesarje na zimskih pripravah na prihajajočo tekmovalno sezono. Hvar je znan kot ena izmed najbolj priljubljenih destinacij za poletne počitnice, le malokdo pa pozna njegove lepote v zimskih mesecih.

Nadaljujte z branjem

Družina Jakšić – umetnost kamna

Družina Jakšić je umetniška družina z večstoletno tradicijo obdelave kamna. Njihova 119-letna tradicija izvira iz dalmatinskega otoka Brača, otoka, za katerega je kamen neločljiv del identitete. Na tem otoku, v kraju Donji Humac, je nastala prva kamnoseška delavnica v lasti družine Jakšić, poimenovana po "mojstru" Lovri - predniku sedanjih lastnikov. Iz tega časa, natančneje leta 1903, sega prvi pisni dokument, ki povezuje družino Jakšić z obrtjo in umetnostjo kamna.

Nadaljujte z branjem

Advent na Lošinju

Najlepša božična zgodba bo tudi letos zaznamovala otok vitalnosti, saj vse otočane in goste čakajo številni dogodki, polni presenečenj. Advent na Lošinju bo leta 2022 minil v dobrodelnosti, s sporočilom »Mir, dobro in ljubezen«, se bo v humanitarnih akcijah priskočilo na pomoč najšibkejšim.

Nadaljujte z branjem