Compare Listings

Sončni vzhod in zahod z Ano Rucner in njenim violončelom

Ana Rucner: Pozdrav poletju

Po dobrem mesecu dni bivanja na Kitajskem, kjer je imela vrsto uspešnih koncertov, se je popularna glasbenica Ana Rucner vrnila v rodno Hrvaško in napovedala dva spektakularna koncerta, ki ju bo imela na isti dan, 21. junija 2024, in sicer v Dubrovniku in v Medulinu, v hrvaški Istri. Projekt se imenuje Pozdrav poletju (originalno, hrvaško: Pozdrav ljetu).

Ana Rucner: Pozdrav poletju

Dubrovnik in Medulin, dva svojevrstna bisera hrvaške obale, se bosta to poletje, na isti dan (21. 6. 2024), združila na edinstven način zahvaljujoč neverjetni glasbeni čarovniji Ane Rucner in njenega čudovitega violončela. »Na Kitajskem sem imela vrsto uspešnih koncertov, snemanj za različna podjetja in ogromno marketinških aktivnosti. Sedaj pa sem že na Hrvaškem, kjer z neizmernim veseljem napovedujem zelo zanimiv projekt, spektakel Pozdrav ljetu«, je pred dnevi s ponosom pojasnjevala atraktivna in zelo zanimiva glasbenica Ana Rucner, ki je bila pred leti poročena z Vladom Kalemberjem, pevcem v slavni jugoslovanski pop skupini Srebrna krila.

Ana Rucner bo prvič na isti dan prinesla čarobnost glasbe v oba čudovita obmorska, jadranska kraja. Ob zori, ob 5.10 uri zjutraj, 21. junija, bo v amfiteatru Excelsa nekretnine posijalo prvo poletno sonce na edinstvenem Srđu nad Dubrovnikom (za pokušin, klik na dubrovniški video: Ana Rucner – Lindjo). Intimen koncert, poznan kot Pozdrav poletju (‘Pozdrav ljetu’), bo pravo doživetje, nežno obsijano tudi z zvoki njenega violončela, ki bo ustvarilo nepozabno vzdušje in na spektakularen način zaznamovalo začetek najlepšega letnega časa.

Ampak to še ni vse. Še istega dne se bo violončelistka Ana Rucner, ki ima tudi lep glas, iz Dubrovnika preselila na arheološko najdišče Vižula v istrskem Medulinu, kjer bo na tem čarobnem mestu, s koncertom pričakala sončni zahod (točno ob 20.54). Glasba Ane Rucner, prežeta s čustvi in nabita z energijo, bo zagotovo ustvarila nepozabne trenutke in obogatila že tako bogato kulturno dediščino teh dveh izjemnih mest, ki sta med seboj oddaljena čez 700 kilometrov.

»21. junij je moj dan, ko praznujem in se bogu zahvaljujem za nebeški dar glasbe. Že leta se s svojim violončelom ob zori vzpenjam na dubrovniški Srđ, da s svojimi dragimi gosti proslavim prvi poletni dan in svetovni dan glasbe. Tega koncerta se zelo veselim, saj je zame veliko več kot le glasba. Tisti blaženi trenutki, ki jih takrat doživljamo skupaj, so posebna milina, povezanost in sinergija. Temu dnevu v Dubrovniku sem sedaj dodala še en majhen izziv, in sicer drugi koncert, s katerim bom v oddaljeni Istri, za lahko noč, pospremila prvo poletno sonce.

Čaka me veliko ur vožnje od ene lokacije do druge lokacije, a tega se veselim, saj sem se tako namenila obeležiti tudi svetovni dan glasbe. Z glasbo na dveh čudovitih lokacijah, Dubrovniku in Istri, božanskem amfiteatru “Excelsa nekretnine” na Srđu in “Arheološkem parku Vižula” v srcu Medulina. Vstop na oba koncerta je prost, bodite z mano, da bomo skupaj praznovali ta poseben dan,« vzhičeno napoveduje simpatična Ana Rucner.

»Dejstvo, da je v Arheološkem parku Vižula že drugo leto zapored koncert ‘Pozdrav ljetu – Sunset Edition‘, nas iskreno veseli. Lanskoletne slike koncerta so razveselile številne ljudi po svetu in omogočile ogled lepot starodavne vile Vižula z najlepšim ozadjem morja in sončnega zahoda. Nadaljevanje te tradicije z Ano Rucner kaže, kako idealna je lokacija starodavne rimske vile za takšne kulturne dogodke v poletnem času,« je poudaril Ivan Kirac, župan občine Medulin.

Mihale Idžaković, direktor TZ občine Medulin, je na tiskovni konferenci dodal: “Naša regija iz leta v leto beleži rast turistične ponudbe in pridno privablja vse več in več obiskovalcev iz vseh koncev sveta. Kot turistična skupnost imamo nalogo gostom omogočiti nepozabno doživetje, zato smo izjemno veseli in ponosni, da je Arheološki park Vižula tako s strani umetnikov in gostov prepoznan kot edinstven prostor za izvedbo intimnih programov, ki nikogar ne pustijo ravnodušnega. Glasba umetnice Ane Rucner gane do srca, še posebej, ko se združita prelep zvok njenega violončela in naravna kulisa sončnega zahoda.«

Nikola Dobroslavić, župan Dubrovniško-Neretvanske županije pa je dejal: »Resnično me veseli, da se ‘Pozdrav poletju’ tudi letos vrača v naše mesto, srednjeveški Dubrovnik, in da najlepši letni čas dočakamo z najlepšim razgledom na svetu – iz našega Srđa. Prav tako želim pohvaliti in čestitati naši odlični umetnici Ani Rucner, ki je začela s to lepo tradicijo in jo tudi nadaljuje. ‘Pozdrav poletju’ je prireditev, ki prispeva k dodatni promociji našega čudovitega Dubrovnika, naše županije. Verjamem, da bo prireditev Pozdrav poletju, ki jo je zagnala Ana Rucner, tudi letos, kljub zgodnji uri, ponovno pritegnila veliko število naših sodržavljanov in obiskovalcev, turistov«.

Za konec poudarimo: Ne zamudite edinstvene priložnosti, da skupaj z Ano Rucner uživate v čarih Medulina in Dubrovnika ter na najlepši možni način pozdravite vroče turistično poletje. Vstop za vse obiskovalce je popolnoma brezplačen, to je darilo umetnice Ane Rucner in samih organizatorjev.

Ps. Fotografije: Ana Rucner (https://anarucner.com/).

Sorodni članki

Cinehill, filmski festival v Gorskem Kotarju

Cinehill, naslednik popularnega motovunskega festivala, vabi na ogled kopice filmov nagrajenih filmov na najprestižnejših festivalih. Prvo »samostojno Cinehill« izvedbo, tokrat prvič v celoti samo v Gorskem kotarju, bodo zaznamovali tudi številni znani gostje. Odlični filmi, ki jih redko vidite, tisti, ki sproščajo ali odpirajo pomembne teme, ter veliko glasbe, zabave in druženja - to je recept, ki ga festival Cinehill uspešno prenaša iz istrskega Motovuna v Gorski kotar, leta 2024 se bo festivalski program odvil med 24. in 28. julijem.

Nadaljujte z branjem

Center Noordung: poletimo v vesolje

Poletimo v vesolje. Vstopimo v svet neskončnosti. Mimo zvezd, v osrčje neznanega. V Centru Noordung v Vitanju, v markantni stavbi, ki arhitekturno spominja na vesoljsko ladjo, nas bo pozdravila robotka Vita, spoznali bomo delo slovenskega vesoljskega vizionarja Hermana Potočnika Noordunga. Osupnile nas bodo številne razstave, ki nam bodo omogočile, da – na zelo zanimiv način – pokukamo ekstremno daleč v vesolje. S pomočjo virtualnih očal se bomo počutili kot piloti ali astronavti. Za vogalom nas pričakujeta umetniška inštalacija in – najnovejša pridobitev - »vesoljska soba pobega«. Že uvodoma naj poudarimo, da je Center Noordung v Vitanju odlična izletniška izbira za prav vse družine, za prav vse generacije.

Nadaljujte z branjem

Oliver Dragojević in »Trag u beskraju«

Sled v večnosti (po hrvaško Trag u beskraju) je v prvi vrsti pesem v genialni izvedbi Oliverja Dragojevića. »Trag u beskraju« pa je hkrati tudi ime glasbene prireditve, ki jo vsako leto, po smrti velikana hrvaške glasbe, 29. julija leta 2018, sredi poletja prirejajo v Veli Luki, »Oliverjevi domači luki«, na otoku Korčuli. Na koncertu v čast in v spomin na Oliverja Dragojevića je zmeraj slovesno, solze pa še zmeraj tečejo v potokih.

Nadaljujte z branjem