Compare Listings

"Međunarodni dječji festival Šibenik – Hrvatska"

Mednarodni otroški festival v Šibeniku

Od 22. 6. 2024 do 6. 7. 2024 bo v Šibeniku potekal priljubljen mednarodni otroški festival (uradno: »Međunarodni dječji festival Šibenik – Hrvatska«, krajše MDF). To je festival, ki spodbuja, podpira in izboljšuje odnos med umetnostjo in otrokom. Prvič se je odvil že leta 1958, leta 2024 je organiziran že 64-ič, in zelo kmalu je prerasel v velik festival mednarodnega pomena, ki ga vsako leto obišče ogromno otrok in njihovih staršev. Za kar 15 dni bodo oživeli prav vsi trgi in ulice Šibenika, ker bodo mesto prevzeli otroci iz različnih koncev sveta.

Mednarodni otroški festival v Šibeniku

Mednarodni otroški festival Šibenik, z uradnim hrvaškim nazivom »Međunarodni dječji festival Šibenik – Hrvatska« (uradna spletna stran: www.mdf-sibenik.com), predstavlja nesporno posebnost hrvaške kulture in je nekakšen zaščitni znak Šibenika že več kot 60 let. V svetu edinstvena in priznana hrvaška kulturna manifestacija stremi k izboljšanju estetske vzgoje otrok in razvoju vseh umetniških oblik otroške ustvarjalnosti. Mednarodni otroški festival ima poleg popolne podpore UNICEF-a in UNESC-a tudi stalno pokroviteljstvo s strani predsednika Republike Hrvaške.

Pestro festivalsko dogajanje
Zadnji teden v juniju in prvi teden julija bo v Šibeniku na vsakem vogalu odmeval iskriv otroški smeh. Na festivalu pa se bodo poleg otrok zbrali tudi številni umetniki iz Hrvaške in celega sveta. Otroci bodo skupaj z umetniki svojo ustvarjalnost razvijali skozi različne umetniške oblike kot so ples, glasba in gledališče. Na odprtih in zaprtih odrih Šibenika si bodo lahko ogledali številne filme in gledališke predstave, prisluhnili zanimivim pravljicam, se udeležili koncertov, veliko pa bo tudi dramskih, lutkovnih, glasbenih in plesnih delavnic. To pa seveda ni vse. Ustvarjalnih delavnic bo še veliko več. Za bolj podroben pregled pestrega programa po dnevih obiščite uradno spletno stran festivala: https://www.mdf-sibenik.com/.

Raziščite Šibenik in okolico
Šibenik je eno najstarejših mest na Hrvaškem, ki obiskovalcem ponuja edinstveno kombinacijo zgodovinskih znamenitosti, čudovitih plaž in slikovitih razgledov. Najbolj je poznan po katedrali svetega Jakoba, ki je uvrščena na UNESCO-v seznam svetovne dediščine. Katedrala, zgrajena v 15. in 16. stoletju, je izjemen primer renesančne arhitekture. V celoti je zgrajena iz kamna in brez uporabe vezivnih materialov. Šibenik je obdan z naravnimi lepotami s številnimi možnostmi za rekreacijo in sprostitev.

Nacionalni park Krka, le nekaj kilometrov od mesta, je znan po svojih slikovitih slapovih. Ponuja pohodniške poti, vožnje s čolnom in možnost kopanja v osvežilnih naravnih bazenih. Poleg Krke je v bližini tudi Narodni park Kornati, sestavljen iz več kot 140 otokov in otočkov. Kornati so prava oaza za ljubitelje jadranja, potapljanja in ribolova s kristalno čistim morjem in osupljivim podvodnim življenjem.

Mesto skozi vse leto gosti številne kulturne in glasbene dogodke, med katerimi izstopa ravno Mednarodni otroški festival, ki vsako poletje Šibenik za kratek čas spremeni v pravo otroško igralnico.

Promo: Hrvaška turistična skupnost, fotografije: MDF Šibenik.

Sorodni članki

Cinehill, filmski festival v Gorskem Kotarju

Cinehill, naslednik popularnega motovunskega festivala, vabi na ogled kopice filmov nagrajenih filmov na najprestižnejših festivalih. Prvo »samostojno Cinehill« izvedbo, tokrat prvič v celoti samo v Gorskem kotarju, bodo zaznamovali tudi številni znani gostje. Odlični filmi, ki jih redko vidite, tisti, ki sproščajo ali odpirajo pomembne teme, ter veliko glasbe, zabave in druženja - to je recept, ki ga festival Cinehill uspešno prenaša iz istrskega Motovuna v Gorski kotar, leta 2024 se bo festivalski program odvil med 24. in 28. julijem.

Nadaljujte z branjem

Center Noordung: poletimo v vesolje

Poletimo v vesolje. Vstopimo v svet neskončnosti. Mimo zvezd, v osrčje neznanega. V Centru Noordung v Vitanju, v markantni stavbi, ki arhitekturno spominja na vesoljsko ladjo, nas bo pozdravila robotka Vita, spoznali bomo delo slovenskega vesoljskega vizionarja Hermana Potočnika Noordunga. Osupnile nas bodo številne razstave, ki nam bodo omogočile, da – na zelo zanimiv način – pokukamo ekstremno daleč v vesolje. S pomočjo virtualnih očal se bomo počutili kot piloti ali astronavti. Za vogalom nas pričakujeta umetniška inštalacija in – najnovejša pridobitev - »vesoljska soba pobega«. Že uvodoma naj poudarimo, da je Center Noordung v Vitanju odlična izletniška izbira za prav vse družine, za prav vse generacije.

Nadaljujte z branjem

Oliver Dragojević in »Trag u beskraju«

Sled v večnosti (po hrvaško Trag u beskraju) je v prvi vrsti pesem v genialni izvedbi Oliverja Dragojevića. »Trag u beskraju« pa je hkrati tudi ime glasbene prireditve, ki jo vsako leto, po smrti velikana hrvaške glasbe, 29. julija leta 2018, sredi poletja prirejajo v Veli Luki, »Oliverjevi domači luki«, na otoku Korčuli. Na koncertu v čast in v spomin na Oliverja Dragojevića je zmeraj slovesno, solze pa še zmeraj tečejo v potokih.

Nadaljujte z branjem