Mandre, družinska turistična oaza

Tam, v tihem kotičku Mediterana, ki se ga še vedno ni dotaknil nervozen hrup življenja, ležijo paške Mandre. Mandre slovijo po svoji gostoljubnosti; v Mandre pridete kot gosti in odidete kot prijatelji.

Iščete apartma v Mandrah? Priporočamo: Apartmaji Damir

Mandre je klasično turistično-ribiško mestece, ki se nahaja v osrednjem delu zahodne obale otoka Paga s čudovitim pogledom na otoke Silba, Olib, Maun in Škrdo, ki se prav tako kot Mandre bahajo s prekrasnimi zalivi in plažami.

mini-IMG_4522
Mandre, užitek na kvadrat.Vzdolž mesta Mandre se razprostira plaža z bistrim morjem. »Mandrske plaže« so Mala Mandra (kamen in pesek), Sveti duh (pesek) in Mandre (kamen).

Mandre so idealen kraj za tiste, ki želijo miren dopust v prelepem naravnem okolju borovega gozda, črnik, kadulje, smilja, suhozidov in prozorno čistega morja. Za Mandre je značilna gostoljubnost domačinov, vedno pripravljenih, da bi gostom ponudili čim več užitkov v tem prelepem kraju.

mini-IMG_0727
Poglej, takšno ribo sem videl.

Tako lahko greste v času poletja na ribarenje z ribiško “kočo” in uživate v blaginji in lepotah morja in sonca. V apartmaju ali zunaj na žaru si lahko potem sami pripravite kakšno morsko ribo, ki ste jo sami pomagali uloviti.
mini-DSC_0655

Za gastronomske specialitete je poskrbljeno tudi v mestnih restavracijah, žejo lahko pogasite v številnih lokalih, ki se nahajajo že na sami plaži. Igrišče, igrišče za balinanje in otroško igrišče so samo del ponudbe vedno prijateljsko razpoloženih domačinov.

mini-DSC_0300
Cerkev v Mandrah.

Turizem se je v Mandrah začel razvijati v 70-ih letih prejšnjega stoletja. Najprej so domačini oddajali le sobice po svojih domovih, sedaj v novo zgrajenih stavbah zlahka najdete apartma po vaši želji. Mandre slovijo po svojih »družinskih dopustih«, saj ponujajo odličen spoj zgodovine (ribarstvo) in modernega (odlična skrb za slehernega turista). Tudi dejstvo, da se Mandre redno uvrščajo med najlepša mesteca v celotnem »zadarskem zaledju« zelo pomaga pri sami turistični prepoznavnosti.

mini-DSC_0291
Kavica se v Mandrah pije dobesedno na plaži in na cesti … 🙂

V času dopusta lahko obiščete Nacionalni park Plitvička jezera, slapove Krke, ki so oddaljeni samo 130 kilometrov ter tudi Nacionalni park Paklenica, ki je od Mander oddaljen približno 50 kilometrov.

Na razpolago vam je tudi brodska linija do prekrasnih otokov Kornati, na enak način se lahko zapeljete na enodnevni izlet na otok Rab, ali na enodnevni izlet na Reko, kjer lahko obiščete svetišče Matere Božje Trsatske, in prelepo Opatijo – kraljico Jadrana. Za tiste z željo po adrenalinu, predlagamo rafting na reki Zrmanja, ki je oddaljena 70 kilometrov. Tisti manj pogumni naj obvezno obiščejo mesta Pag in Zadar. Najbližje je živahna Novalja (in z njo seveda tudi svetovno znana žurerska plaža Zrće), ki je oddaljena le 10 kilometrov.