Compare Listings

Jadranje za začetnike

Prvič na jadranju – pomembni napotki

Potrebnih je precej let jadranja, da bi postali pravi morski volk, vendar lahko osnove osvojite v zelo kratkem času. Pripravili smo vam nekaj napotkov, da bo vaše učenje tako prijetno in hitro, kot le mogoče.

Prvič na jadranju – pomembni napotki

Jadranje je čudovita zadeva; krmiljenje svoje ladjice preko širne  modrine morja je fantastično doživetje. Mnogi, ki so ga poskusili, so postali njegovi goreči privrženci, saj jih privlači svoboda, sprostitev in celo kreativnost tega športa. Tistim, ki pa se jadranja še niso lotili, se zdi morda zahtevno. To ni povsem res.

Pomembno je omeniti, da naj začetniki v jadranju:

 • vadijo svoje jadralne veščine v mirnih vodah. Če se šele učite jadranja, počnite to v idealnih pogojih – v področjih z malo prometa z blagim vetrom.
 • Priporočamo tudi uporabo manjše ladjice, s katero je lažje pluti in manevrirati, je bolj odzivna in običajno ima le eno jadro – to so dejavniki, ki vam bodo učenje olajšali.
 • Vedno morate biti seznanjeni z vetrom, vremenom in plimovanjem; preverjanje vremenskih napovedi je ena od vaših glavnih prioritet.
 • Seznanite se z nastavitvami jader – vedno morate vedeti, kako reagirati v določenih vetrovnih pogojih. Običajno je jadro spuščeno, če je veter zelo blag ali zelo močan, in razpeto, ko je veter zmeren.

Kakšno opremo vzeti na jadrnico?

 • Rešilni jopiči za vse člane so absolutna nuja,
 • prav tako kot čevlji z gumiranim podplatom (ki ne drsijo na mokri palubi),
 • oblačila za slabo vreme,
 • nekaj osnovnih zdravil,
 • rokavice,
 • trakovi za lase, sončna očala, pokrivalo, sončna krema.
 • Prav bo prišel vodoodporen nahrbtnik, še posebej za zaščito občutljive tehnologije, kot so kamere in mobilni telefoni.
 • S seboj vzemite tudi dovolj vode in hrane.


Obvezna oprema jadrnice
je odvisna od njene velikosti in vrste, vedno pa potrebujete naslednje: dodatno vrv, bokobrane, komplete za orodje (z dodatnimi osnovnimi rezervnimi deli), dovolj goriva, sidro in vrv (verigo z vrvjo), daljnoglede, karte in kompas, kavelj za čoln ter vso potrebno varnostno opremo (gasilni aparat, svetilko, signalne rakete, rog za meglo, piščalko, navigacijske luči, VHF radio, radarski reflektor, drenažno črpalko, komplet prve pomoči, nož, pripomočke za reševanje iz vode – (manever »človek v morju«).

Na jadrnici bodite previdni – ne stojte na vrveh in jadrih in nikakor si jih ne zavijate okoli dlani. Poskusite se ves čas držati nečesa. Med jadralnimi navdušenci velja rek: ena roka zate, druga za čoln. Imeti mobilnik ali denarnico v žepu je nespametno, saj velikokrat končajo zgubljeni v morju.

Dobro se je seznaniti z jadralnimi izrazi – ko boste osvojili ključne besede, si boste olajšali komunikacijo z drugimi na krovu, pa tudi z drugimi plovili. Jadralna terminologija je obsežna, za začetnika pa bodo zadoščali osnovni izrazi:

 1. Premec – prednji del čolna se imenuje premec. To nam tlakuje pot do osvojitve naslednjih dveh pomembnih jadralnih izrazov – levi in desni bok.
 2. Desni bok – kadar ste obrnjeni proti premcu, je desni bok desna stran jadrnice. Jadranje zahteva to definicijo, kajti »levo« in »desno« lahko postane na odprtem morju   nejasno.
 3. Levi bok – leva stran ladjice, ko ste obrnjeni proti premcu.
 4. Krma -zadnja del ladjice.
 5. Smer vetra – izraz, ki definira smer, v kateri piha veter.
 6. Zavetrje – smer, nasprotna trenutnemu vetru, včasih se ji reče tudi »lee«
 7. Krmilo – kos lesa ali kovine, nameščen pod ladjico, ki se uporablja za usmerjanje plovila. Večja plovila ga upravljajo s kolesom, manjša pa imajo običajno direkten krmilni mehanizem.
 8. Bum – vodoravni del (deblo) na dnu jadra; gibanje jadrnice je odvisno od prilagajanja buma na smer vetra.
 9. Tacking (obračanje proti vetru) – osnovni manever premikanja premca v veter, ki spremeni smer, iz katere piha veter, iz ene strani ladjice na drugo. To bo tudi premaknilo bum z ene strani na drugo.
 10. Jibing – (obračanje z vetrom) – nasprotno od tackinga. V tem smislu se ne uporablja tako pogosto kot usmerjanje čolna neposredno v veter. Manevriranje sestoji iz obračanja krme čolna skozi veter, ki spreminja smer vetra z ene strani ladjice na drugo. To je vožnja z vetrom, ki piha od zadaj.


Nekatera območja, ki so še posebej primerna za jadranje, lahko ob optimalnem vremenu in vetrovih postanejo precej natrpana, zato je pomembno poznati osnovna pravila vodnega prometa, da bi se izognili morebitnim nesrečam. Osnovno pravilo je sicer prednost desnega, ki pa ima še veliko dodatnih izpeljank. Zapomnite si naslednje:

 1. Ob srečanju z drugo jadrnico, ki pluje v isto smer, ima prednost tista, ki pluje z vetrom z desnega boka.
 2. Jadrnica, ki pluje v zavetrju, ima prednost pred tisto, ki pluje z vetrom
 3. Pri prehitevanju naj bo dovolj vmesne razdalje.

Običajno imajo večje ladje prednost pred manjšimi, še posebej na omejenih področjih, kot so na primer kanali. To pa zato, ker večje ladje težje upočasnjujejo ali zavijajo v kratkem času. Jadrnice imajo prednost pred čolni z motorji (izjema je prejšnje pravilo velikih ladij). Če  spreminjate smer, da bi izognili morebitnemu trčenju, storite to dovolj zgodaj in očitno, da bo drugo plovilo jasno razumelo, kaj počnete. Sicer pa imajo prednost tudi plovila na vrisanih pomorskih linijah.

Predvsem pa uporabljajte zdravo mero pameti, pri čemer naj bo varnost na prvem mestu. Sledeč pravilom in predpisom bo vaša jadralna izkušnja prijetna. Vaše znanje bo naraščalo z vsakim dnem, preživetem na morju. Ne oklevajte in zaprosite za pomoč in nasvete drugih, izkušenejših jadralnih navdušencev – njihovi nasveti vam bodo pomagali pri napredovanju. In predvsem, ne pozabite uživati med jadranjem, na koncu koncev je to srž vsega.

Sorodni članki

Mesečev plato nad Baško na otoku Krku

Tokrat se bomo sprehodili do Meseca in nazaj. Nad Baško, na otoku Krku, le 380 metrov nad morjem se namreč razkriva surov, kamnit, planotast svet, ki je (baje) dejansko podoben luninemu površju in je zato ustrezno poimenovan Mesečev plato (včasih tudi Planina Mjesec). Do Mesečevega platoja (hrvaško Plato Mjeseca) vodi dokaj široka, izredno urejena planinsko-sprehajalna pot, ki jo – ob pohodnikih – radi prevozijo tudi (gorski) kolesarji.

Nadaljujte z branjem

Jelsa Trail

Jelsa Trail: tekaško tekmovanje v treh kategorijah, dolžinah (5, 11 in 20 km). Tek Jelsa Trail bo, kakor pove že ime, organiziran v Jelsi na otoku Hvaru, 23. 4. 2022. Organizatorji, ki sicer redno snujejo številna tekaška tekmovanja po Dalmaciji, napovedujejo: Čeprav bo to šele prvo tekaško, trail, tekmovanje v Jelsi, obljubljamo čudovite tekaške proge in atraktiven spremljevalni program celotne prireditve Jelsa Trail.

Nadaljujte z branjem

Island Pag Trail

Pomlad je že tukaj in simpatična ovčka Emili napoveduje težko pričakovani Island Pag Trail. Say cheese and run - Island Pag Trail bo 30. aprila 2022 potekal v Kolanu, srcu otoka Paga.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.