Compare Listings

Ustvaril jo je človek

Pasjača, nagrajena plaža

Pod ogromnimi previsi, klifi Konaveljskih pečin je s pomočjo človeških rok nastala znamenita plaža Pasjača. To čudovito plažo so leta 2019 po izboru specializiranega portala European Best Destinations razglasili za najlepšo evropsko plažo.

Pasjača, nagrajena plaža

Pasjačo najdemo trideset kilometrov južneje od znamenitega Dubrovnika in 12 kilometrov do »turistično podcenjenega« Cavtata. Prav enako kilometrov, torej 12, je med plažo Pasjača in državno mejo med Hrvaško in Črno Goro. Plaži Pasjači je najbližje malo naselje z imenom Popovići (v občini Konavle).

Najbolj zanimivo pri »zgodbi o Pasjači« je njen dostop. Če imamo plovilo lahko, seveda, dostopamo  z morske strani, poudariti pa moramo, da zaradi zahtevnega sidranja parkiranih čolnov ali jaht pred Pasjačo »zagotovo ni mnogo«. Legendaren pa je dostop do Pasjače po kopnu. Na plažo Pasjačo lahko namreč pridemo le po ozki, strmi poti in stopnicah, vsekanih v strmino, na posameznih mestih gremo tudi skozi skalo, skozi predor, majhen tunel.

Na spletni strani www.beachrex, ki je posvečena plažam (po Evropi), lahko zasledimo podatek, da je od avtomobilskega parkirišča pa do plaže okrog 300 metrov. Ter da je višinska razlika med plažo in parkiriščem, na katerem je prostora za največ 30 avtomobilov, 100 metrov. Drugi spletni viri trdijo, da je višinske razlike med Pasjačo in vrhom klifa okrog 200 metrov?! Nič, bo treba iti na jug Dalmacije z zares dolgim metrom v roki. Vsekakor pa je višine, vzpona nazaj po strmini, dovolj, da se obisk skrbno odsvetuje vsem tistim, ki imajo zdravstvene težave.

Natančno spletno raziskovanje nam razkrije, da je plaža Pasjača nastala dokaj slučajno. Dubrovnik.net o tem zapiše približno tako: V dveh letih 1955–56 so iz Konaveljskega polja proti Pasjači izkopali kanal, da bi lahko odtekla odvečna voda s polja ter bi tako močvirje spremenili v rodovitno zemljo. Ves izkopani material je bil vržen na rob morja, ob vznožje visokih skal, v bližini morskega kopališča, imenovanega »Crvene bare«, ki je ležal tik ob »današnji opevani plaži« Pasjači.

“Spominjam se, da je bil ob morju navržen zares velik kup kamenja in zemlje, potem pa so med ostrimi zimami morski tokovi ves ta material prenesli na mesto, kjer je danes slovita plaža Pasjača. Valovi so svojim delovanjem v nekaj letih te skale spremenili v prod in droben pesek.

Ker pa je bilo sedaj (torej od približno leta 1958) na novo ustvarjeno plažo težko priti po stari poti, se je krajevni odbor leta 1970 odločil, da bodo naredili novo pot do plaže. Ekipi lokalnih delavcev so se v danem trenutku pridružili tudi rudarji iz Bosne, ki so z eksplozivom prebili skalo in naredili tunele,« so še po pričevanju neimenovanega domačina iz Popovićev zapisali na dalmatinskem spletnem portalu Dubrovnik.net.

Plažo Pasjačo seveda najbolj pogosto obiskujejo domačini, prebivalci vasi Popovići, ki za plažo Pasjača pridno in zavzeto skrbijo iz leta v leto. Na plaži Pasjača ne boste našli barčkov, sladoledarjev, ležalnikov, burekov in hamburgerjev, še internet in gsm signal sta na Pasjači zelo muhasta. Le kopanje, sončenje in druženje, kar je zelo dobro za naše otroke, se družno strinjajo mame in babice iz bližnjih vasic.

Odkar pa je plaža Pasjača, tudi s pomočjo prestižne nagrade za najlepšo plažo, postala prepoznana v Evropi, jo seveda obiskuje zmeraj več (tujih) turistov. Predvsem romantiki in zaljubljenci želijo svojo srečo ovekovečiti tudi s fotoaparatom.

Nič čudnega torej, da so socialna omrežja polna številnih prekrasnih prizorov, ki jih razdaja plaža Pasjača. Tudi nam je fotografije turkiznih barv radodarno odstopil hrvaški popotnik in »veseli instagramer« Dominik Brebrić (za kar se mu ob tej priložnosti v uredništvu www.pag.si še enkrat hvaležno zahvaljujemo).

Sorodni članki

Plaža Sakarun, najlepša hrvaška plaža?!

Plaža Sakarun se redno uvršča na sam vrh različnih seznamov najlepših hrvaških, evropskih in svetovnih plaž. "Plaža Sakarun, nedaleč od severne konice Dugega otoka v zadarskem arhipelagu, je neverjetna eksplozija barv, temno zelenih borovcev, penečih belih se kamenčkov in modrega morja. Plaža Sakarun je eden izmed najlepših krajev na Hrvaškem," so zapisali v enem izmed britanskih časopisov. Poglejmo podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Monty’s Dog Beach & Bar

Monty's Dog Beach & Bar v Crikvenici (»pasja franšiza« se je razširila tudi na Rab) je pasja plaža in pasji bar. Da, pravilno ste prebrali, Monty's Dog Beach & Bar v Crikvenici, je prvi tovrstni bar na Hrvaškem, ki ponuja pivo, sladoled, pecivo in zdravilne čaje za vaše pse. Plaža Monty's Dog Beach & Bar oz. plaža »Podvorska« (takšno je njeno uradno ime), neuradno pa velja celo za najboljšo plažo za pse na Hrvaškem, odprta je od julija 2010 in od takrat vsako leto ponuja dodatne vsebine.

Nadaljujte z branjem

Plaža Oprna

Daleč od živčnega mestnega vrveža so na otoku Krku skriti številni majhni zalivi s peščenimi in prodnatimi plažami, plaža Oprna pa brez dvoma velja za eno izmed lepših. Še več: plaža Oprna neredko slovi celo kot najlepša plaža na otoku Krku, mnogi »oboževalci plaž« pa jo smatrajo celo za eno najlepših plaž na celotni hrvaški obali.

Nadaljujte z branjem