Compare Listings

Ustvaril jo je človek

Pasjača, nagrajena plaža

Pod ogromnimi previsi, klifi Konaveljskih pečin je s pomočjo človeških rok nastala znamenita plaža Pasjača. To čudovito plažo so leta 2019 po izboru specializiranega portala European Best Destinations razglasili za najlepšo evropsko plažo.

Pasjača, nagrajena plaža

Pasjačo najdemo trideset kilometrov južneje od znamenitega Dubrovnika in 12 kilometrov do »turistično podcenjenega« Cavtata. Prav enako kilometrov, torej 12, je med plažo Pasjača in državno mejo med Hrvaško in Črno Goro. Plaži Pasjači je najbližje malo naselje z imenom Popovići (v občini Konavle).

Najbolj zanimivo pri »zgodbi o Pasjači« je njen dostop. Če imamo plovilo lahko, seveda, dostopamo  z morske strani, poudariti pa moramo, da zaradi zahtevnega sidranja parkiranih čolnov ali jaht pred Pasjačo »zagotovo ni mnogo«. Legendaren pa je dostop do Pasjače po kopnu. Na plažo Pasjačo lahko namreč pridemo le po ozki, strmi poti in stopnicah, vsekanih v strmino, na posameznih mestih gremo tudi skozi skalo, skozi predor, majhen tunel.

Na spletni strani www.beachrex, ki je posvečena plažam (po Evropi), lahko zasledimo podatek, da je od avtomobilskega parkirišča pa do plaže okrog 300 metrov. Ter da je višinska razlika med plažo in parkiriščem, na katerem je prostora za največ 30 avtomobilov, 100 metrov. Drugi spletni viri trdijo, da je višinske razlike med Pasjačo in vrhom klifa okrog 200 metrov?! Nič, bo treba iti na jug Dalmacije z zares dolgim metrom v roki. Vsekakor pa je višine, vzpona nazaj po strmini, dovolj, da se obisk skrbno odsvetuje vsem tistim, ki imajo zdravstvene težave.

Natančno spletno raziskovanje nam razkrije, da je plaža Pasjača nastala dokaj slučajno. Dubrovnik.net o tem zapiše približno tako: V dveh letih 1955–56 so iz Konaveljskega polja proti Pasjači izkopali kanal, da bi lahko odtekla odvečna voda s polja ter bi tako močvirje spremenili v rodovitno zemljo. Ves izkopani material je bil vržen na rob morja, ob vznožje visokih skal, v bližini morskega kopališča, imenovanega »Crvene bare«, ki je ležal tik ob »današnji opevani plaži« Pasjači.

“Spominjam se, da je bil ob morju navržen zares velik kup kamenja in zemlje, potem pa so med ostrimi zimami morski tokovi ves ta material prenesli na mesto, kjer je danes slovita plaža Pasjača. Valovi so svojim delovanjem v nekaj letih te skale spremenili v prod in droben pesek.

Ker pa je bilo sedaj (torej od približno leta 1958) na novo ustvarjeno plažo težko priti po stari poti, se je krajevni odbor leta 1970 odločil, da bodo naredili novo pot do plaže. Ekipi lokalnih delavcev so se v danem trenutku pridružili tudi rudarji iz Bosne, ki so z eksplozivom prebili skalo in naredili tunele,« so še po pričevanju neimenovanega domačina iz Popovićev zapisali na dalmatinskem spletnem portalu Dubrovnik.net.

Plažo Pasjačo seveda najbolj pogosto obiskujejo domačini, prebivalci vasi Popovići, ki za plažo Pasjača pridno in zavzeto skrbijo iz leta v leto. Na plaži Pasjača ne boste našli barčkov, sladoledarjev, ležalnikov, burekov in hamburgerjev, še internet in gsm signal sta na Pasjači zelo muhasta. Le kopanje, sončenje in druženje, kar je zelo dobro za naše otroke, se družno strinjajo mame in babice iz bližnjih vasic.

Odkar pa je plaža Pasjača, tudi s pomočjo prestižne nagrade za najlepšo plažo, postala prepoznana v Evropi, jo seveda obiskuje zmeraj več (tujih) turistov. Predvsem romantiki in zaljubljenci želijo svojo srečo ovekovečiti tudi s fotoaparatom.

Nič čudnega torej, da so socialna omrežja polna številnih prekrasnih prizorov, ki jih razdaja plaža Pasjača. Tudi nam je fotografije turkiznih barv radodarno odstopil hrvaški popotnik in »veseli instagramer« Dominik Brebrić (za kar se mu ob tej priložnosti v uredništvu www.pag.si še enkrat hvaležno zahvaljujemo).

Sorodni članki

D’OR Beach Club

»Tam, kjer so se luksuz, trajnostni razvoj in narava združili v eno zlito celoto, je na zahodni obali Istre nastala nepogrešljiva postojanka za vse hedoniste. D`OR Beach Club je postavljen na obali, v Funtani, korak do Poreča. Tam, kjer se prepletajo modri odtenki neba in morja, je D`OR Beach Club sonce obsijalo z zlatimi odtenki. Pri opremljanju D`OR Beach Club-a so bili uporabljeni izključno naravni materiali s poudarkom na lesu kot simbolu narave.

Nadaljujte z branjem

Festival peska Nin

Festival peska v Ninu (hrvaško: »Festival pijeska Nin«) pokaže čarobnost, ki se ustvari v pesku in ostane v spominu. Če imate radi pesek, vam bo mestece Nin zelo všeč. Peščene plaže mesteca Nin so dolge kar 8 kilometrov, odlikuje pa jih kakovosten pesek in čisto morje. Zato nikakor ne preseneča, da se v Ninu od leta 2015 vsak avgust prireja Festival peska, kjer lahko umetniki, prebivalci, turisti in otroci pokažejo svoj kiparski talent pri izdelavi peščenih motivov, skulptur. Poglejmo podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Plaža Stiniva, otok Hvar

Če ste turist, ki je našel nastanitev v čudovitem mestecu Hvar na istoimenskem otoku, lahko poiščete morsko osvežitev v številnih majhnih zalivčkih plavega Jadrana. Domačini, Hvarčani, vam bodo povedali, da se oni najraje usedejo v (lasten) čolnič in se na kopalni izlet odpeljejo na eno izmed številnih prekrasnih plaž na raznolikih, sanjskih Peklenskih otokih.

Nadaljujte z branjem