Compare Listings

Modro in Rdeče jezero v Imotskem

Modro in Rdeče jezero v Imotskem

Že v našem »osnovnem« prispevku o Imotskem in Imotski krajini smo (v manjši meri) opozarjali na Modro in Rdeče jezero, ki kot celota tvorita pravi turistični biser. Tudi v tem novinarskem žlobudranju nikakor ne bomo odstopali od hvalospeva temu dvojnemu naravnemu fenomenu ob samem mestu Imotski.

Tako Modro kot Rdeče jezero sta kraški jezeri. Drug od drugega sta oddaljeni le slab kilometer, zato ju bomo na našem turističnem portalu obravnavali kot enoten turistični produkt. Modro jezero se dobesedno drži mesta Imotski, Rdečo jezero pa je od samega urbanega naselja nekoliko bolj oddaljeno.

Sprehajalna pot do Modrega jezera

Obe jezeri sta bili nekoč podzemni jezeri. S porušitvijo stropa v kraško jamo, ki se je potem napolnila z vodo, pa sta nastali dve jezeri, Modro in Rdeče. Najprej bomo zapisali nekaj odstavkov o Modrem, potem pa še o Rdečem jezeru.

MODRO JEZERO: odličen izlet za vso družino
Ljudje so jezeru dali ime »modro« zaradi njegove modrine, ima pa – ko je najvišji vodostaj – obliko ledvic. Jezero zna biti v času največjih količin vode dolgo celo 800 in široko 500 metrov. Nad jezerom se dvigajo strme stene (od 386 do 538 metrov nadmorske višine), na najvišji skali so pred stoletji zgradili trdnjavo Topana, s katere je lep razgled na samo jezero.

Do gladine jezera je urejena odlična, zelo široka sprehajalna pot. Od trdnjave Topane pa tja do same vode bolj počasni in uživaški sprehajalci potrebujemo kakšnih 15 ali 20 fotografskih minut. Mnogi domačini se pridejo v vročih mesecih v majhno, »skrčeno« Modro jezero osvežit, saj postane jezero mini »kopališče«, pa tudi turisti poleti radi, klub neodobravanju turističnih delavcev, vsaj za kakšno minuto skočimo v vabljivo vodo.

Največja globina Modrega jezera je 90 metrov, seveda pa skozi leto niha, zna se zgoditi, da tudi popolnoma presuši, takrat domači ekipi volkodlaki in škrati na njegovem dnu odigrata nogometno tekmo (glej youtube posnetek).

RDEČE JEZERO: od višine se zvrti

Rdeče jezero

Rdeče jezero je ime dobilo po rdečih skalah, zelo strmih in visokih stenah, ki ga obdajajo. Rdeče jezero obišče mnogo manj turistov, kot pa Modrega. To pa zaradi tega, ker je dostop do same vode za povprečnega turista popolnoma nemogoč. Toda naj vas to ne odvrne od ogleda, saj je pogled od zgoraj, z višine v »tisto ogromno luknjo«, v katero se je zavleklo Rdeče jezero, tako fantastičen, da tega prizora ne boste pozabili do konca svojega življenja.

Majhno razgledišče je tik ob lokalni cesti, ki pelje mimo jezera. Tako jezero kot razgledišče boste torej zlahka našli. Rdeče jezero, ta naravni čudež, od zgoraj zgleda kot vodnjak, ki ga je skopal zelo žejen velikan.

Hrvaški jamarji, ki so leta 1998 organizirali veliko speleološko-potapljaško raziskovalno ekspedicijo, so odkrili, da višinska razlika znaša 528 metrov, sama globina jezera pa naj bi bila vsaj 287 metrov, kar bi Rdeče jezero zagotovo uvrščalo v sam vrh najbolj globokih jezer v Evropi.  Leta 2013 so v Rdeče jezero spustili podmornico, ki je izmerila 255 metrov globine, številni pa menijo, da je končna globina jezera celo tam okrog 350 metrov.

Francoski speleolog Frederic Swierczynski pa je 6. maja 2017 postal prvi človek, ki se je potopil v Rdeče jezero in se dotaknil dna. Celoten potop je trajal štiri ure, jamar Frederic pa se je dna Rdečega jezera dotaknil na globini 245 metrov. Globina vode očitno niha, vendar ne tako zelo kot v Modrem jezeru, le tam okrog 35 metrov, pravijo raziskovalci.

Kopalci v Modrem jezeru

Rdeče jezero, predvsem zaradi težavnosti pristopa, privlači številne adrenalinske »odvisneže«. Že nekaj let tukaj izredno pogumni športniki, kot pajki, nad vodo raztegnejo mreže, potem pa, privezani na elastične vrvi, skačejo v globino (okrog 160 metrov je prostega pada, klik za ogled youtube posnetka).

O obeh jezerih, Rdečem in Modrem, krožijo številne legende. Ena izmed njih govori, da je iz »obale« nemogoče v Rdeče jezero zalučati kamen, ki bi se dotaknil vode (baje ga močni zračni tokovi zmeraj »odnesejo na skale, stene ob jezeru«).

Sam tega nisem poskusil (sem pozabil!), zato pa se bom tega lotil naslednjič, zagotovo to mistično dvojno jezersko turistično atrakcijo ponovno obiščem kaj kmalu. Če ne prej, pa takrat, ko bosta jezeri uvrščeni na seznam Unescovih Geo Parkov (postopki že tečejo) …

Za fotografije se zahvaljujemo TZ Imotski, glej  https://visitimota.com/.

Objavljeno

Sorodni članki

Faust Vrančić, renesančni vizionar

V naši kategoriji biser Jadrana tokrat pozornost namenjamo genialcu Faustu Vrančiću (1551-1617) in spominskemu centru, ki so ga njemu v čast leta 2012 postavili na otoku Prviću. Najbolj znan Vrančićev izum je Leteči človek (Homo volans); to je »prvi pravi zametek današnjega padala oz. padalca«.

Nadaljujte z branjem

Svetvinčenat in legende: Hiša čarovnice Mare

Hrvaška novinarka Barbara Ban iz Hello Istria je očarana: »Kako neki vas ta Svetvinčenat, oz. Savičenta, ne bi začaral?! Prav preprosto je. Te ulice, trg, kaštel, cerkvice … To malo istrsko mestece s 300 prebivalci je tako čarobno, da se enostavno morate ustaviti in malce razgledati«.

Nadaljujte z branjem

Vidova Gora, najvišji vrh jadranskih otokov

Vidova gora je najvišji vrh otoka Brača in vseh jadranskih otokov. Visoka je 780 metrov. Nahaja se na južni strani Brača, iznad svetovno znane bolske plaže. Z vrha Vidove gore je odličen razgled na otoke srednje in južne Dalmacije, včasih pa tudi vrhove italijanskih Apeninov.

Nadaljujte z branjem

Join The Discussion