Compare Listings

Jezeri, ki očarata

Modro in Rdeče jezero v Imotskem

Ne samo, da bosta slavni jezeri v Imotskem skoraj zagotovo navdušili vsakega turističnega obiskovalca, »obarvani« jezeri vas bosta dobesedno začarali. Modro jezero s svojim čudovitim pristopom in krasno izletniško izkušnjo, Rdečo jezero pa s svojo magijo, svojo ezoterično močjo, ki te kar srka v globočine matere Zemlje.

Modro in Rdeče jezero v Imotskem

Že v našem »osnovnem« prispevku o Imotskem in Imotski krajini smo (v manjši meri) opozarjali na Modro in Rdeče jezero, ki kot celota tvorita pravi turistični biser. Tudi v tem novinarskem žlobudranju nikakor ne bomo odstopali od hvalospeva temu dvojnemu naravnemu fenomenu ob samem mestu Imotski.

Tako Modro kot Rdeče jezero sta kraški jezeri. Drug od drugega sta oddaljeni le slab kilometer, zato ju bomo na našem turističnem portalu obravnavali kot enoten turistični produkt. Modro jezero se dobesedno drži mesta Imotski, Rdečo jezero pa je od samega urbanega naselja nekoliko bolj oddaljeno.

Sprehajalna pot do Modrega jezera

Obe jezeri sta bili nekoč podzemni jezeri. S porušitvijo stropa v kraško jamo, ki se je potem napolnila z vodo, pa sta nastali dve jezeri, Modro in Rdeče. Najprej bomo zapisali nekaj odstavkov o Modrem, potem pa še o Rdečem jezeru.

MODRO JEZERO: odličen izlet za vso družino
Ljudje so jezeru dali ime »modro« zaradi njegove modrine, ima pa – ko je najvišji vodostaj – obliko ledvic. Jezero zna biti v času največjih količin vode dolgo celo 800 in široko 500 metrov. Nad jezerom se dvigajo strme stene (od 386 do 538 metrov nadmorske višine), na najvišji skali so pred stoletji zgradili trdnjavo Topana, s katere je lep razgled na samo jezero.

Do gladine jezera je urejena odlična, zelo široka sprehajalna pot. Od trdnjave Topane pa tja do same vode bolj počasni in uživaški sprehajalci potrebujemo kakšnih 15 ali 20 fotografskih minut. Mnogi domačini se pridejo v vročih mesecih v majhno, »skrčeno« Modro jezero osvežit, saj postane jezero mini »kopališče«, pa tudi turisti poleti radi, klub neodobravanju turističnih delavcev, vsaj za kakšno minuto skočimo v vabljivo vodo.

Največja globina Modrega jezera je 90 metrov, seveda pa skozi leto niha, zna se zgoditi, da tudi popolnoma presuši, takrat domači ekipi volkodlaki in škrati na njegovem dnu odigrata nogometno tekmo (glej youtube posnetek).

RDEČE JEZERO: od višine se zvrti

Rdeče jezero

Rdeče jezero je ime dobilo po rdečih skalah, zelo strmih in visokih stenah, ki ga obdajajo. Rdeče jezero obišče mnogo manj turistov, kot pa Modrega. To pa zaradi tega, ker je dostop do same vode za povprečnega turista popolnoma nemogoč. Toda naj vas to ne odvrne od ogleda, saj je pogled od zgoraj, z višine v »tisto ogromno luknjo«, v katero se je zavleklo Rdeče jezero, tako fantastičen, da tega prizora ne boste pozabili do konca svojega življenja.

Majhno razgledišče je tik ob lokalni cesti, ki pelje mimo jezera. Tako jezero kot razgledišče boste torej zlahka našli. Rdeče jezero, ta naravni čudež, od zgoraj zgleda kot vodnjak, ki ga je skopal zelo žejen velikan.

Hrvaški jamarji, ki so leta 1998 organizirali veliko speleološko-potapljaško raziskovalno ekspedicijo, so odkrili, da višinska razlika znaša 528 metrov, sama globina jezera pa naj bi bila vsaj 287 metrov, kar bi Rdeče jezero zagotovo uvrščalo v sam vrh najbolj globokih jezer v Evropi.  Leta 2013 so v Rdeče jezero spustili podmornico, ki je izmerila 255 metrov globine, številni pa menijo, da je končna globina jezera celo tam okrog 350 metrov.

Francoski speleolog Frederic Swierczynski pa je 6. maja 2017 postal prvi človek, ki se je potopil v Rdeče jezero in se dotaknil dna. Celoten potop je trajal štiri ure, jamar Frederic pa se je dna Rdečega jezera dotaknil na globini 245 metrov. Globina vode očitno niha, vendar ne tako zelo kot v Modrem jezeru, le tam okrog 35 metrov, pravijo raziskovalci.

Kopalci v Modrem jezeru

Rdeče jezero, predvsem zaradi težavnosti pristopa, privlači številne adrenalinske »odvisneže«. Že nekaj let tukaj izredno pogumni športniki, kot pajki, nad vodo raztegnejo mreže, potem pa, privezani na elastične vrvi, skačejo v globino (okrog 160 metrov je prostega pada, klik za ogled youtube posnetka).

O obeh jezerih, Rdečem in Modrem, krožijo številne legende. Ena izmed njih govori, da je iz »obale« nemogoče v Rdeče jezero zalučati kamen, ki bi se dotaknil vode (baje ga močni zračni tokovi zmeraj »odnesejo na skale, stene ob jezeru«).

Sam tega nisem poskusil (sem pozabil!), zato pa se bom tega lotil naslednjič, zagotovo to mistično dvojno jezersko turistično atrakcijo ponovno obiščem kaj kmalu. Če ne prej, pa takrat, ko bosta jezeri uvrščeni na seznam Unescovih Geo Parkov (postopki že tečejo) …

Za fotografije se zahvaljujemo TZ Imotski, glej  https://visitimota.com/.

Sorodni članki

Museum of Hum Aura

Museum of Hum Aura je muzej starih obrti s kar 1500 eksponati, ki prikazujejo običaje in tradicijo, preteklost Istre. Kakor razkriva že njegovo ime, je Museum of Hum Aura postavljen v istrskem Humu, ki se hvali z nazivom najmanjšega mesta na svetu.

Nadaljujte z branjem

Velike zveri v Stari Sušici

V Stari Sušici, tam v zelenem srcu Hrvaške, v Gorskem kotarju, je od leta 2021 na ogled svojevrsten turistični sladkorček: »Centar za posjetitelje o velikim zvijerima« (slovensko: Center za obiskovalce o velikih zvereh, mogoče bi bilo lepše Center za velike zveri?!). Center je zasnovan kot prostor, ki obiskovalcem na inovativen in zanimiv način približa posebnosti in vrednote ohranjenega območja Gorskega kotarja, kjer živijo mogočni medvedi, volkovi in risi.

Nadaljujte z branjem

Za križen

Na otoku Hvaru že dolgih pet stoletij praznujejo veliko noč na prav poseben način – z znamenito procesijo 'Za križen' (križ, razpelo). Gre za edinstven obred posebne pobožnosti ter izraz verske in kulturne identitete prebivalcev osrednjega dela otoka Hvara. Za križen je ime za tradicionalno nočno procesijo (prehodi se okrog 25 kilometrov), na otoku Hvaru, v krajih Vrbanj, Vrboska, Jelsa, Pitve, Vrisnik in Svirče. Leta 2009 je bila hvarska tradicija procesije Za križen vpisana na Unescov seznam nesnovne svetovne dediščine v Evropi.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.