Compare Listings

Vodni park Istralandia

Istralandia, najbolj zabavna voda v Istri

Številni osvežilni bazeni, vodna reka in čudoviti tobogani za majhne, malo večje in največje otroke, seveda tudi za njihove razposajene mame in neumorne očke, pa tudi neuničljive babice in optimistične dedke tam v Istri, vodnem parku Istralandija, vsako počitniško sezono čakajo tebe in vsesplošno (adrenalinsko) zabavo.

Istralandia, najbolj zabavna voda v Istri

Dober lučaj od slovenske meje, med krajema Brtonigle in Novigrad, kakšnih 19 kilometrov od Umaga, blizu avtoceste istrskega ipsilona, je leta 2014 vzklilo čudovito vodno zabavišče Istralandia. Še svetovni znani medijski turistični poznavalec TripAdvisor je leta 2017 prepoznal odlično kvaliteto Istralandije in jo razglasil za drugi najboljši vodni park v Evropi, takoj za aquaparkom Siam na španskih Tenerifih. Istralandija je tudi dobitnik prestižne nagrade Parksmania Awards. Vsekakor lahko brez zadržkov zaključimo, da je to eden izmed boljših vodnih parkov v bližini Slovenije.

Vodni park Istralandia se razprostira na več kot 80 tisoč kvadratnih metrov, od tega je vodnih površin več kot 4.500 kvadratnih metrov, vodo črpajo iz zemeljskih globin in z njo ravnajo nadvse preudarno. V Istralandiji so inženirji povezali okrog 1.500 metrov vodnih cevi in ustvarili preko 20 atraktivnih toboganov, med katerimi je najvišji in najbolj adrenalinski tako imenovani »Prosti pad« (Free Fall), ki je visok zavidljivih 27 metrov.

Najprej bomo poimensko našteli slabo deseterico bazenov, ki več kot zadovoljijo vsakega obiskovalca: Jumping Kids Pool (trije nivoji mini skakalnic), Family Pool (prozorne stene idealne stene za delanje fotografij in kontrolo manjših otrok), Spray Kids Arena (otroško kraljestvo z inovativnimi škropilniki in igralnico), otroški bazen (vodni grad, gusarska ladja, tobogani, različni »vodni efekti«), hidromasažni bazen (ležišča za sproščanje, hidromasažni zalivčki) in bazen z valovi (majhni in veliki valovi).

Seveda pa ob vseh (zelo čistih) bazenih in ostalih (atraktivnih) napravah vidimo pozorne uslužbence in preudarne reševalce, ki skrbijo za varnost vseh obiskovalcev (največ je Hrvatov, Slovencev, Nemcev, Avstrijcev in Italijanov). V sami Istralandiji so ponosni tudi na svojo »prvo pomoč«, ki jo nudi njihovo izurjeno osebje.

V Istralandiji, ki je prilagojen tudi invalidom, ponosno povedo, da niso »najzabavnejša voda v Istri« po naključju. In dodajajo: »Spusti z različnih višin, ob spremljavi svetlobnih in zvočnih efektov, kjer zabavo zase najdejo vsi družinski člani, do najbolj dinamičnih za ljubitelje adrenalinskih voženj. Višji in hitrejši kot so, večje je vznemirjenje, vse skupaj pa je povsem varno«.

Minimalna višina otrok za spust po različnih veličastnih toboganih je, zaradi varnosti, seveda predpisana in sicer takole:
1,40 m: Free Fall, Flying Boats, Top Gun, Black Kamikaze;
1,20 m: Crazy Hills, Family Rafting, Space Rocket, Space Combo;
1,00 m: Mini surf, Fantasy hole, Bunga hole, Sea Hole, Sky River, Escape Hole.

Poleg vodne osvežitve, ki jo nudijo bazeni in tobogani, v Istralandiji organizirajo tudi različne športne in zabavne prireditve (teki z drčanjem, tečaji plesa, igralnice, zabave z animatorji, zabavno-učne delavnice za otroke, aqua aerobika, zumba, odbojka na pesku, čarovniki, koncerti – celo pihalna godba zaigra v bazenu itd.).  Za vse žejne in lačne se najdejo solidni bifeji in pa samopostrežna restavracija (ter več kioskov s hitro prehrano). Če ste pozabili kopalke, si jih lahko kupite v priročni manjši trgovinici. Tam boste našli tudi kakšne druge nujne potrebščine ali pa spominke na vodni park Istralandija. Ne smemo pozabiti tudi na samo čistočo v Istralandiji; higiena na straniščih, po kopalnicah in tuših je na zelo visokem nivoju.

Istralandija trenutno lahko sprejme do 5 tisoč obiskovalcev dnevno. Lastniki, ki so v osnovno naložbo vložili okrog 10 milijonov evrov, pa pravijo, da imajo s tem aqua parkom v naslednjih letih še mnogo večje načrte: radi bi se razširili iz sedanjih 8 na 21 tisoč kvadratnih metrov površine, radi bi bili odprti celo leto (ne samo sezonsko, v toplejših mesecih, sedaj se vodni park zapre v drugi polovici septembra), radi bi uvedli tudi nočno kopanja, vse to pa seveda zahteva tudi nove zaposlene (uprava vodnega parka računa, da bodo potrebovali okrog 250 delavcev). Vsekakor pa vas bomo o novostih v Istralandiji, če bo do njih prišlo, še obveščali.

Vodni park Istralandia je odprt od 10.00 pa vse do 19.00. Če imate hišne ljubljenčke, lahko pridete v Istralandijo kar z njimi, v posebnih boksih bodo vaši psi varno počakali na vas. Dnevna karta za enega odraslega stane nekaj manj kot 30 evrov, za otroke je cena dnevne zabave – seveda – ustrezno manjša. Za osnovne informacije, ker se spreminjajo, pa je vendarle najbolje pogledati kar na uradni spletni strani, ki je prevedena tudi v slovenščino: www.istralandia.hr.

Sorodni članki

Hrvaški pomorski muzej Split

Hrvaški pomorski muzej Split (hrvaško: Hrvatski pomorski muzej Split) je specializirana znanstvena ustanova, ki raziskuje, zbira, ohranja, varuje in obnavlja ter predstavlja pomorsko dediščino. Aktualna muzejska zbirka je koncipirana skozi dve razstavni celoti (trgovsko in vojno pomorstvo), dopolnjuje pa jo zunanja zbirka.

Nadaljujte z branjem

Muzej pelješke tradicije

Muzej pelješke tradicije (nekateri hrvaški mediji ga imenujejo tudi »Muzej pelješke težačke tradicije«) bi lahko v nekoliko svobodnejšem slovenskem prevodu imenovali »muzej kmečke, dninarske tradicije, izročila Pelješca«.

Nadaljujte z branjem

Mesečev plato nad Baško na otoku Krku

Tokrat se bomo sprehodili do Meseca in nazaj. Nad Baško, na otoku Krku, le 380 metrov nad morjem se namreč razkriva surov, kamnit, planotast svet, ki je (baje) dejansko podoben luninemu površju in je zato ustrezno poimenovan Mesečev plato (včasih tudi Planina Mjesec). Do Mesečevega platoja (hrvaško Plato Mjeseca) vodi dokaj široka, izredno urejena planinsko-sprehajalna pot, ki jo – ob pohodnikih – radi prevozijo tudi (gorski) kolesarji.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.