Compare Listings

Muzeji iluzij se množijo

Intervju: Paolo Tičina (Muzej iluzij Zadar)

Vodja prodaje v zadarskem muzeju iluzij, Paolo Tičina: Morske orgle in Pozdrav soncu sta vsekakor največji atrakciji Zadra. Po Trip Adviserju je Muzej iluzij deseta atrakcija v Zadru. Glede na to, da smo prisotni šele leto dni, pa smo prepričani, da bomo v nekaj letih napredovali med top atrakcije.

Intervju: Paolo Tičina (Muzej iluzij Zadar)
 1. Prvi muzej iluzij na Hrvaškem je bil v Zagrebu. Zadarski pa je drugi in to edini na morski obali in takoj je postal pravi hit. Kako je padla odločitev, da bo prav tukaj in kdo je bil pobudnik? V čem se zadarski muzej razlikuje od drugih, tudi v svetovnem merilu?

Po uspehu v Zagrebu smo takoj pričeli s projektom Muzej iluzij Zadar, saj smo vedeli, da je Zadar mesto kulturnega in družinskega turizma.

Muzej obsega 300 kvadratnih metrov površine. Ker je zagrebški muzej že v enem letu postal najbolj znan muzej metropole, smo kot idealno mesto za širjenje uspešne zgodbe izbrali Zadar. Zadarski muzej je večji od zagrebškega, eksponati se razlikujejo, dodanih je tudi nekaj novih.

Koncept muzeja je tak, da obiskovalce spodbuja k zabavi in interakciji s čim več fotografiranja in deljenja na družabnih omrežjih.

Iluzija stola na primer spremeni nekaj lesenih stojal v vizualno iluzijo stola, vidna pa je le iz določenega zornega kota za fotografiranje. Da je v tem muzeju vse mogoče, dokazuje tudi stoja na stropu dnevne sobe, kar seveda dosežemo z iluzijo. Glavna atrakcija zadarskega muzeja je Vortex tunel.

 1. Se vam zdi, da ga obiskujejo predvsem turisti, ki že obiščejo Zadar, morda zaradi Pozdrava soncu in Morskih ogrel, še dveh tukajšnjih atrakcij? Ali pa pridejo v muzej prav namensko?

Morske orgle in Pozdrav soncu sta vsekakor največji atrakciji Zadra. Po Trip Adviserju je Muzej iluzij deseta atrakcija v Zadru. Glede na to, da smo prisotni šele leto dni, pa smo prepričani, da bomo v nekaj letih napredovali med top atrakcije. Veseli smo, da smo uspeli dopolniti zadarsko ponudbo in da lahko zadarskim gostom ponudimo nekaj novega in drugačnega.

 1. Muzej je primeren za vse starosti, saj ima veliko različnih iluzij. Katere pa najbolj pritegnejo otroke, kje se največ zaustavljajo odrasli? Katera je vaša glavna atrakcija, najbolj obiskana, popularna?


Rekel bi, da je ves muzej sklop iluzij, ki navdušujejo obiskovalce. Otroke najbolj prevzame interaktivni del muzeja, kjer morajo sami raziskovati, zato menimo, da prav na ta način naši eksponati združujejo zabavo in učenje. Obenem se odrasli skupaj z njimi na nek način vračajo v otroštvo, ko gledajo skozi Kaleidoskop, se fotografirajo v Obrnjeni ali Ames sobi, v kateri otroci postanejo velikani, medtem, ko se jim starši pomanjšajo. V vsaki starosti najdete nekaj zanimivega, kar vas bo pritegnilo in zabavalo med obiskom Muzeja.

 1. Muzej je zagotovo zanimiv tudi zato, ker je interaktiven, ker lahko predmete prijemaš, na njih sediš, namenjen je zabavi, učenju in razmišljanju. To zagotovo pritegne tudi otroke, ki sicer ne marajo preveč obiskov muzejev in galerij? Menite, da jih privlači nepričakovano, zabava, to, da so lahko tudi razposajeni, kot na primer v Vortex tunelu ?

Menimo, da otroke, pa tudi odrasle, najbolj pritegne interaktivni vidik muzeja. V njem se skozi igro in zabavo lahko marsičesa naučijo, hkrati pa vidijo tudi edinstvene eksponate in atrakcije, ki jih do sedaj niso imeli prilike spoznati. Taka so na primer Vortex tunel in Poševna soba, kjer se lahko naučimo česa o ravnotežju in Lebdeča voda, kjer se seznanimo o ustvarjanju iluzij s pomočjo svetlobe. Vse smemo fotografirati, tako, da lahko spomin na obisk Muzeja »odnesemo tudi s seboj«. Ob vsem tem ima Muzej iluzij tudi svojo Pametno igralnico, kjer se obiskovalci vseh starosti lahko igrajo in tekmujejo v reševanju različnih ugank in sestavljank ter  se učijo s konceptom miselnih iger, ki spodbujajo kognitivne sposobnosti. Nekateri v igralnici ostanejo tudi več ur.

 1. Kako se počutite v muzeju vi, ki ste v njem vsak dan in poznate ozadje in vzroke, ki prevarajo naše možgane, da vidijo tisto, česar v resnici ni? Se vam zdi še vedno zanimivo?

Način, kako optične iluzije »prevarajo« naše možgane, ostaja fascinanten, ne glede na čas, ki ga preživimo v Muzeju. Prav zato se veliko obiskovalcev odloči tudi za ponovne obiske muzeja. Konstantno skrbimo za  iskanje in vključevanje novih eksponatov, ki bi jih lahko vključili v muzejsko zbirko. Ne glede na to, koliko smo seznanjeni s teorijo in vzroki, zaradi katerih naši možgani vidijo to, česar v resnici ni, pa je prav to tisto, kar nas iz dneva v dan navdušuje in zabava.

 1. Franšiza Muzeja iluzij se širi, sedaj so muzeji v Zagrebu, Zadru in Ljubljani. Morda veste, če se pripravlja še kateri? Kakšna je pravzaprav zgodovina nastanka tovrstnih muzejev? Kdo se je prvi spomnil napraviti take muzeje? Ste to videli kje v tujini?

Muzej iluzij je enkraten svetovni izdelek, ki kombinira arhitekturo muzeja, sobe iluzij, optične iluzije in miselne uganke. Prvi Muzej iluzij so odprli junija 2015 v Zagrebu, leto zatem pa v Zadru. Za zadarskim je septembra 2016 odprl svoja vrata Muzej iluzij v Ljubljani, julija 2017 pa še Muzej iluzij na Dunaju.

Prav zaradi velikega zanimanja za tovrstno obliko zabave načrtujemo širjenja koncepta še v druga mesta po svetu. Muzej iluzij je nastal kot spoj različnih vizij in konceptov po letih načrtovanj in raziskovanj v želji, da se domačim in tujim gostom ponudi nov in enkraten način zabave in izobraževanja za vsa življenjska obdobja.

 1. Koliko obiskovalcev ste že imeli, odkar ste odprli vaš muzej v Zadru? Ste morebiti naredili kake ankete? Imate morda s tem v zvezi za bralce turističnega portala www.pag.si kak zanimiv podatek?

O številkah ne bi govoril, so pa Muzeji iluzij med najbolj obiskanimi muzeji v mestih. Atrakcija, ki je v Zadru pritegnila največ obiskovalcev, je bil tudi Vortex tunel, edina taka atrakcija v tem delu Evrope. Od letošnjega leta lahko izkušnjo prehoda skozenj doživite tudi v muzejih v Ljubljani in na Dunaju.

 1. Ko smo brskali po vaši spletni strani http://www.zadar.muzejiluzija.com, nas je pritegnilo tudi to, da organizirate v muzeju tudi dogodke, rojstnodnevne zabave… Vstopnica za 60 hrvaških kun, za otroke 40 (družinska karta 150 HRK) se mi ne zdi draga, saj se lahko v muzeju še kako zabavamo. Odlično je tudi to, da ste med turistično sezono odprti že od 9.00 pa vse do 24.00 ure. Povejte mi, prosim, približno koliko časa ostanejo ljudje v muzeju? Tako si bodo turisti lažje planirali izlet v Zadar.

Povprečen ogled muzeja traja približno eno uro, kar pa ne pomeni, da vsi ostanejo toliko časa. Imamo namreč tudi obiskovalce, ki ne želijo oditi, dokler ne rešijo vseh didaktičnih iger v muzeju in tako ostanejo tudi po več ur.

 1. Očitno je, da Hrvaška že nekaj časa ne nudi turistom samo sonca in morja. Da pa bi bile na voljo dobre vsebine, je potrebno odlično delo. Čestitamo vam za to. Kam bi še usmerili naše bralce, slovenske turiste, ki so se namestili nekje med Pagom in Biogradom?

Vsekakor bi jim predlagali, da obiščejo Nin, Zaton, Petrčane ter naše otoke (Ugljan, Pašman, Dugi Otok, Silbo, Iž in druge). Vsako  mestece v okolici Zadra ima svoje čare, svoje plaže in vsebine, ki jih lahko raziskujejo. Vse je blizu, potrebno je le nekaj pustolovskega duha in radovednosti.

 1. Moram vas vprašati še to, kar nam je pri intervjujih že skoraj prišlo v navado…kam greste uslužbenci muzeja na kosilo, večerjo? Nam lahko kaj priporočite? In kam se hodite kopat? Katere so najboljše zadarske plaže (ali bližnje)?

Najljubša restavracija ekipe Muzeja iluzij je po vsej verjetnosti 5 bunara, ki je v bližini muzeja in nudi zelo okusno hrano in bi jo priporočili vsakomur. Prav tako pa je treba izpostaviti tudi restavracije Pašta & Svašta, Restoran Foša, Bon Apetit, Bruschetta, Mamma Mia,…

Kar se tiče kopanja lahko priporočimo nekaj mestnih plaž. Plaža Kolovare je v samem centru mesta ter plaža Borik. V Marini Sukošan je krasna plaža z vsemi dodatnimi vsebinami. Nin ima čudovit peščen zaliv, ki je super za družine z otroci. Na koncu pa ne smemo pozabiti niti na plažo Sakarun na Dugem otoku, ki je tudi ena od najlepših hrvaških plaž.

 1. Ob vseh spoštovanja vrednih večjih zanimivostih in atrakcijah v Zadru (http://pag.si/zadar-kralj-severnega-jadrana/), kaj bi rekli, katere pa so tiste »miniature« (če jih smem tako imenovati), ki so vredne turistove pozornosti? Na kaj bi vi sami opozorili, želeli, da ljudje v Zadru vidijo?

Zvečer je vsekakor treba pokukati v Zadarsko Varoš in pregledati ozke uličice, prepolne majhnih restavracij in barov, ki živijo vse dolge poletne noči. Potem je tu Zadarsko gledališko poletje ter Blues and Jazz Festival, kamor vsako leto pripeljejo nekaj svetovno znanih imen. Zamuditi ne gre niti Noči polne lune, tu je tudi Kvart Art Voštarnica, novo nastali festival urbane zadarske scene, poln delavnic, koncertov in celodnevnih vsebin.

 1. Bi želeli našim bralcem še kaj sporočiti?

Obiščite muzeje iluzij in se zabavajte…

Ps. Fotografije sta prispevala ljubljanski in zadarski muzej iluzij.

Sorodni članki

Oliver Dragojević in »Trag u beskraju«

Sled v večnosti (po hrvaško Trag u beskraju) je v prvi vrsti pesem v genialni izvedbi Oliverja Dragojevića. »Trag u beskraju« pa je hkrati tudi ime glasbene prireditve, ki jo vsako leto, po smrti velikana hrvaške glasbe, 29. julija leta 2018, sredi poletja prirejajo v Veli Luki, »Oliverjevi domači luki«, na otoku Korčuli. Na koncertu v čast in v spomin na Oliverja Dragojevića je zmeraj slovesno, solze pa še zmeraj tečejo v potokih.

Nadaljujte z branjem

Ljubljanske sobe pobega izzivajo

Kaj je soba pobega ali »escape room« igra? Igre »escape room« so interaktivna doživetja, kjer ekipe igralcev rešujejo uganke in izzive, da bi rešile nalogo (misijo) v določenem času, običajno v 60-ih minutah. Koncept, ki ima korenine na Japonskem, je v obliki, kot jih poznamo danes, vzcvetel v Budimpešti, Beogradu in Ljubljani (blagovna znamka Enigmarium) ter se bliskovito razširil po vsem svetu.

Nadaljujte z branjem

Kravata ima svoj muzej – Cravaticum

Cravaticum je edinstven butični muzej na svetu, tam se vse vrti okrog kravat, nahaja pa se v samem središču Zagreba. Zgodovinska dejstva in zanimive zgodbe o kravati so v glavnem hrvaškem mestu predstavljene skozi zanimivo, sodobno in interaktivno razstavo, ki vas bo nezaustavljivo povlekla v zanimiv svet kravate, vse od njenih romantičnih začetkov pa do avantgardne prihodnosti. Obisk majhnega muzeja Cravaticum priporočamo prav vsem, ki si želijo odkriti zanimiva dejstva in skrivnosti o najbolj priljubljenem modnem dodatku, ki izvira prav iz Hrvaške.

Nadaljujte z branjem