Compare Listings

»Dalmatinci smo fenomen.«

Intervju: Mišo Živaljić iz Dnevna doza prosječnog Dalmatinca

»Dalmatinec se rad šopiri. Rad se vozi v dobrem avtu. Rad se pohvali z dobrim poslom. Vendar, če mu to uspe, ne bo za to nikogar požrl. Vse bo obrnil na šalo. Ljubi morje in svoj nogometni klub. Če ima možnost, čaka na turiste kot na božje sonce, a mu na koncu avgusta že presedajo.«

Intervju: Mišo Živaljić iz Dnevna doza prosječnog Dalmatinca

1) Mišo Živaljić, po imenu vas v Sloveniji poznajo le redki. Če pa povemo, da se za vami skriva facebook stran Dnevna doza prosječnog Dalmatinca, oz. po slovensko Dnevni odmerek povprečnega Dalmatinca, se zadeva popolnoma spremeni. Nam lahko predstavite zgodovino te znamenite facebook strani, je morda že dosegla neverjetnih 200.000 všečkarjev?

U dučanu u Zadru …

Vse se je začelo s stranjo  Split na Fejsu, na kateri objavljam stare, pa tudi nove fotografije Splita, profesionalnih fotografov, pa tudi fotografov amaterjev. Ta stran je bila pravzaprav moja prva ljubezen. S starimi kartolinami (razglednicami) Splita sem pravzaprav želel preko interneta povezati ljudi. In v resnici prav zaradi tega prihajajo, iščejo sorodnike, se spoznavajo,… Kar se tiče Dnevne doze, sem spoznal, da ljudje pogrešajo humor, okrog nas pa ga je na pretek. Obstajalo je že nekaj strani s podobno tematiko, na eni od njih sem bil tudi administrator, a na koncu sem ostal samo še jaz. Danas sta Split na Fejsu in Dnevna doza registrirani znamki. In, da, bližamo se 200.000, na kar sem zelo ponosen. Stran sodi v sam vrh FB zanimanj povprečnega Hrvata, ne samo Dalmatinca. 😊

2) Prebral sem, da je ta FB stran sad vaše ljubezni do Splita in Dalmacije na splošno?! Pravite tudi, da želi biti stran odsev realnega življenja v Dalmaciji, začinjena s ščepcem zdravega dalmatinskega humorja?

Da. Ne moreš živeti tu, če ne ljubiš Splita in Dalmacije. In, ko si že tu, je samo še vprašanje, kako dojemaš svet okoli sebe. Ali gledaš na vse negativno ali pozitivno, tragično ali komično. Verjetno približno razumete, kaj mislim s tem, DDPD je velika pozitiva, kajti tak je tudi moj pogled na življenje.

Dnevna doza prosječnog Dalmatinca

3) Vem, da je vaše stališče, da ljudje vedno potrebujemo humor. Kakšen humor imate Dalmatinci radi? Kaj imajo Dalmatinci najraje? Nam lahko poveste, katere objave na vaši slavni FB strani so dosegle največjo gledanost in največ komentarjev? Katera je vam osebno najbolj všeč?

Dalmatinci imajo radi situacije, v katerih je nekdo napravil popolno neumnost in po možnosti pri tem ni nikogar kakorkoli oškodoval. Na primer, nek mladenič je odpotoval v Anglijo na tekmo  Everton – Hajduk in poslal bratu sporočilo, naj sporoči staršem, da je vse v redu, ker je s seboj vzel šolske knjige, da se bo lahko po poti učil. Potrebuje to sploh kak komentar? Pri objavah ne bi mogel reči, da mi je katera glavna. 70% jih »ni normalnih«. 😊

4) Slišal sem, da je bila zaradi določenih  političnih izpadov vaših komentatorjev stran nekaj časa blokirana. Potem ste »vzeli zadevo  v svoje roke« in sedaj skrbno pazite, da nimate več takih ali podobnih težav?!

Stran je z všečki rasla dobesedno dnevno, v trenutku, ko jih je štela 133.000, pa se je zgodilo nekaj, česar ne bi nihče pričakoval. Facebook je ukinil stran!

To se je zgodilo zaradi komentarjev ob obletnici Oluje 2016, ki jih nisem utegnil zbrisati. Naenkrat sem se moral soočiti z dejstvom, da je stran, ki je razveseljevala ljudi, prenehala obstajati. Še isti dan sem se odločil, da bom napravil novo stran. O tem so poročali vsi mediji, kar mi je precej pomagalo, saj ljudje sicer ne bi tako hitro zvedeli, da je stran ukinjena. Ko se namreč prijaviš na FB, ne  zaslediš takoj, da neke strani ni več. Ljudje so se pričeli vračati in tako smo v roku enega leta pri številki 180.000.

5) FB stran Dnevna doza prosječnog Dalmatinca ste tudi avtorsko zaščitili, a se vendar zdi, da se pojavljajo še neke FB strani, ki vas skušajo kopirati? Vas to skrbi ali …

To je stara zgodba, glede na to, da je FB izbrisal vse strani, ki so želele uporabljati enako ime. Pravzaprav v tem primeru ni pomembno niti ime, čeprav isti naziv povzroča zmedo, važne so vsebine. Na naši strani so vsakodnevni izreki, domislice, definicije in satirični prikazi vsakodanjega življenja. Se pravi, niso samo fotografije. Kot pa sami vidite, vsaki objavi sledi ogromno odzivov oboževalcev.

6) Mišo, kolikor vem, ste pravnik, odvetnik. V prostem času pa tudi bloger, strastni zbiratelj starih dalmatinskih razglednic, fotografij in knjig. Ob vsem tem upravljate še FB strani Split na Fejsu in Sinj na Fejsu, pojete in igrate v rock skupini skupini Na potezu, za katero pišete tudi besedila, in pišete še za poslovni portal Business club?  V svojem 40. letu ste tudi mož in skrbni oče dvema otrokoma? Kako vam vse to uspeva?

Vse, kar počnem, imam rad. Včasih mi res vse ne znese, pa naredim le tisto, kar res moram. Tisto, kar si želim, gre potem v drugi plan. No, na koncu se le vse uredi. 😊

7) Mišo,  izkoristil bom priložnost, da poklepetava še o kakih drugih temah (predvsem turističnih, kajti www.pag.si  je v osnovi turistični portal, pa ne samo za otok Pag). Za začetek vas prosim, da mi poveste kaj o povprečnem Dalmatincu? Kakšen je? Kako se Splitčan razlikuje od koga v Zagrebu ali Ljubljani?

Dalmatinec, pravzaprav bi bilo bolje reči, Splitčan, se rad šopiri. Rad se vozi v dobrem avtu. Rad se pohvali z dobrim poslom. Vendar, če mu to uspe, ne bo za to nikogar požrl. Vse bo obrnil na šalo. Ljubi morje in svoj nogometni klub. Če ima možnost, čaka na turiste kot na božje sonce, a mu na koncu avgusta že presedajo. Klasika, na katero smo se navadili.

Okrenit će se, kad tad

8) Veliko ljudi, vsaj pri nas v Sloveniji, sanja o življenju v Dalmaciji na dalmatinski način: lagodno in počasi, z več kavicami dnevno, malo lenarjenja čez dan, dobra hrana in pijača, odlična družba zvečer, zabava, romantika na morju… Koliko se taka slika oddalji (ali približa) realnosti v Dalmaciji? Kakšno je povprečno življenje v Dalmaciji? Kolikor sem seznanjen, se Hrvati iz Dalmacije ne izseljujejo, kot npr. iz Slavonije?

Iz Dalmacije se je odselilo veliko ljudi, največ v Nemčijo in na Irsko. Ti, ki so ostali, si prizadevajo priti v državne službe, kajti podjetja ne poslujejo ravno zavidljivo. Privatni sektor ima težave. Tako, da je zima v Dalmacija mirna, a od nje ni nekih finančnih rezultatov.

9) Mišo, naši bralci mi bodo zamerili, če vas ne vprašam tudi tega: Katero plažo na Jadranu ima vaša družina najraje (ali jih je morda več)? Kateri kraj ali mesto (poleg Splita) vam je v Dalmaciji ali na splošno na Hrvaškem najbolj pri srcu in zakaj?

Split na prvem mestu. Na drugem Bol na Braču. Moram pojasnjevati, zakaj? 😊

10) Izkoristil bom priložnost in vas vprašal še to… Na www.pag.si smo objavili tekst o Splitu. Vendar bi vas, kot domačina, ki hodi naokrog s široko odprtimi očmi, vprašal za nasvet, kaj bi nam priporočili, katere znamenitosti v samem Splitu in okolici so vredne ogleda in obiska?

Standarden izgled dalmatinske plaže

Dioklecijanova palača, Marjan, Salona (Solin). Morda obisk v dalmatinski Zagori, kjer so dobri ljudje, hrana okusna, noči pa ne tako soparne.

11) Dalmatinci ste odlični športniki: nogometaši, tenisači, rokometaši, vaterpolisti … Zakaj je tako? In zakaj cela Dalmacija »kot en« navija za splitski Hajduk?

Ker smo glede na filozofsko-geografsko definicijo – duša. In s tem se vse začne. Tako umetnost kot šport in ljubezen in vsi dosežki. Kaj je človek brez duše?

12) Poleg športa je Split znan tudi po svoji kulturi: glasbi, književnosti, gledališču, arhitekturi… Kot, da je neka nezemeljska  ustvarjalnost treščila  v vašo krasno Dalmacijo?

Točno tako. Mi smo fenomen že od Dioklecijana. 😊

13) Da ne bova samo hvalila… Morda imate tudi kakšno konstruktivno kritiko na račun Splita, Dalmacije, turizma na Hrvaškem na splošno? Kaj vas osebno najbolj moti?

Neobstoječa strategija razvoja turizma. Masovnost. Občutek, da so nekateri goste pričeli jemati kot same po sebi umevne. Drago zaračunavajo sonce in morje.

14) Za sam konec vas še prosim, da daste kak namig še našim »gurmanom iz Slovenije«? Ko bodo v Splitu ali njegovi okolici, kam naj gredo, da kaj dobrega pojedo, in da pri tem denarnica ravno ne shira?

V splitskem mestnem jedru naj obvezno poskusijo testenine s kozicami in šparglji. Verjemite, to je nepozabna jed.

Hvala, Mišo, za prijaznost, za odgovore.

Za konec, le klik na modro povezavo vas loči od znamenite facebook strani Dnevna doza prosiječnog Dalmatinca.

Sorodni članki

Oliver Dragojević in »Trag u beskraju«

Sled v večnosti (po hrvaško Trag u beskraju) je v prvi vrsti pesem v genialni izvedbi Oliverja Dragojevića. »Trag u beskraju« pa je hkrati tudi ime glasbene prireditve, ki jo vsako leto, po smrti velikana hrvaške glasbe, 29. julija leta 2018, sredi poletja prirejajo v Veli Luki, »Oliverjevi domači luki«, na otoku Korčuli. Na koncertu v čast in v spomin na Oliverja Dragojevića je zmeraj slovesno, solze pa še zmeraj tečejo v potokih.

Nadaljujte z branjem

Cinehill – Motovun Film Festival

Motovunski filmski festival bo leta 2023 očaral občinstvo na kar dveh lokacijah. Pripravite se na čarobno doživetje v svetu filma, saj se festival razširja. Tradicionalnemu Motovunu v Istri se pridružuje še Petehovac v Gorskem kotarju. Ker se festival seli iz hribov v gore nosi nova ideja ime Cinehill. Ohranjajoč svojo osnovno idejo Motovun Fulm Festival obljublja množico neodvisnih filmov in navdušujočih umetniško-zabavnih dogodkov, ki so oviti v sproščeno in živahno vzdušje.

Nadaljujte z branjem

Weekend Food Festival

V Rovinju, na največjem gastronomskem dogodku – ne le na Hrvaškem, ampak v regiji -, se bodo v sredini aprila 2023 na Weekend Food Festivalu zbrala nekatera najbolj zveneča svetovna kuharska imena. Obiskovalci, tudi tisti, ki niso »kuharski profesionalci«, bodo verjetno zastrigli z ušesi, ko bodo slišali, da v Rovinj, na Weekend Food Festival, prihaja tudi najbolj znan pizzaiolo na svetu - Franco Pepe.

Nadaljujte z branjem