Compare Listings

Počitnice v srcu Istre

Golden Valley Aappartment & Ranch

»Čaroben košček zelenega raja za popolne počitnice, nedaleč od morja in mesta, kjer se lahko spoznamo tudi z domačimi živalmi.« Tako opisujejo Golden Valley Ranch gostje, ki so tu, v vzhodnem delu Istre, že preživeli krasen oddih.

Golden Valley Aappartment & Ranch

Istra je znana po tem, da ne nudi samo sonca in morja, pač pa je polna polj, oljčnih nasadov, vinogradov, vinskih kleti in gostilnic, številnih treking in kolesarskih poti, skoraj na vsakem griču je kakšno slikovito mestece, nešteto je naravnih znamenitosti (slapov, hribov, gozdov).

Tudi, če nisi nastanjen ob morju, v Istri to ne pomeni slabosti, pač pa prednost in priložnost za še bolj celovito doživetje prelepe narave, pristnega vzdušja in številnih možnosti preživljanja počitnic. Tu je vse precej blizu in dostopno, tako morje, mesta, hribi, adrenalinske zadeve in naravne znamenitosti.

Tako sta razmišljali tudi lastnici Golden Valley Aappartment & Ranch, Ana in Jasmina Paraker, ki sta pred letom dni zapustili nervozni vrvež glavnega mesta Zagreba, in se odločili, da bosta tukaj, v malem in mirnem mestecu Martinski v vzhodni Istri (od Pazina le 26 km, od Labina pa 10 km, do Opatije nekoliko več, 55 km), kjer naglice ne poznajo, uredili hišo za svoje goste.

Lastnici Golden Valley Aappartment & Ranch sta veliki ljubiteljici narave, zato ju je še posebej pritegnil zeleni del Istre in notranjost, ki pa je hkrati tudi blizu morja. Tu je blaga klima, narava je čudovita, 12 km proč je Rabac s svojim zalivom, zaradi bližine pa je Istra zanimiva tudi tujcem, voznikom iz sosednjih držav.

Bolj kot se bližamo lokaciji, kjer bomo preživeli nekaj kakovostnega časa, bolj narašča vznemirjenje, saj se kar vrstijo zanimive vasice, bujni gozdovi, lepo urejene počitniške hiše in prekrasna polja rdeče zemlje, na kateri uspeva vse mogoče. Nekaj 100 m od odcepa z glavne ceste se oko spočije na lepo pokošeni trati, ki obdaja rumeno-oranžno  hišo. Da smo prispeli, potrdi tudi tabla na drevesu z napisom Golden Valley APP & Ranch.

Pravi idiličen prizor – v senci pod velikim orehom je postavljena kovana miza ter stoli, ki kar vabijo h klepetu in počitku. Zraven svoje veje razprostira tudi murva in kar mimogrede roka zaide po sladke sadeže in jih zanese v usta. Na vejo je obešena še gugalnica, s katere nam ponese oko na vinograde in lepe travnike, obdane s kamnitimi zidci. Na malem vrtičku si lahko po želji naberemo zelišča in zelenjavo, pa tudi dišečo sivko, ki se v vijoličnih barvah maje v vetru.

Velika pokrita terasa z mizico, svežim cvetjem v vrču in udobno oblazinjenimi stoli nam da slutiti, da se tukaj z velikim tekom uživajo zajtrki in drugi obroki, srka kava, bere knjige, počiva ali klepeta. Obrobljena je z lonci, posodami in koriti, zasajenimi s cvetjem in zanimivim rastlinjem, ki jih obletavajo razni metulji in čebele.

Ves spodnji del hiše je namenjen gostovemu udobju. V prostorih je položena lepa keramika, bleščeče čista, tako kot ves apartma. Takoj pri vhodu pa nas že čakajo copati, da si spočijemo utrujene noge. Levi del je namenjen počitku, na razpolago sta dve spalnici z zakonskima posteljama in velikimi omarami ter predalniki za vse stvari, ki jih imamo s seboj. Zraven je še ena soba z eno posteljo, sobnim kolesom in omaro. Ležišča so zelo udobna, kar nam po dnevu raziskovanj Istre pomeni zelo veliko.

Dve kopalnici s kadjo (s tušem), oziroma samo s  tušem, WC-jem, umivalnikom in dovolj velikim ogledalom ter poličkami za toaletne potrebščine, pa tudi pralnim strojem in velikim bojlerjem nam omogočata, da se tukaj dobro počutimo.

Na desni strani apartmaja je velik dnevni prostor, moderno in zelo okusno urejen. Na usnjeni bež sedežni garnituri z udobnimi blazinami se lahko namesti in zlekne tudi velika družina. Klubska mizica in počivalnik za noge naredita kotiček še bolj udoben.

Hiter internet in velik TV z veliko satelitskimi programi delata brezhibno. Očarljivost prostora še poudarja zanimiva razsvetljava, številne drobne malenkosti, slike in cvetje v lepih vazah in posodah. Pozornost pritegne litoželezna peč in takoj vemo, da so tudi hladnejši, deževni ali turobni zimski dnevi in večeri ob prasketanju polen in toploti, ki se širi naokrog, tukaj prijetni. Iz dnevnega prostora vodijo vrata na teraso, samo korak in že smo v prelepi naravi.

Ko ne želimo jesti zunaj na terasi, se usedemo za veliko okroglo mizo v jedilnem delu sobe s štirimi stoli. Tukaj lahko igramo tudi družabne igre ter načrtujemo prihodnje aktivnosti, saj sta lastnici za pomoč in lažjo orientacijo zbrali prospekte, letake, knjige in zemljevide za bližnjo in daljno okolico in jih postavili na predalnik.

Kuhinja je brez vrat povezana z bivalnim prostorom. Ima moderno opremo z dvema velikima hladilnikoma in zamrzovalnim delom, pomivalno korito, plinski štedilnik s pečico, grelec vode, toaster, dovolj posode in potrebnih kuhinjskih pripomočkov.

Gostiteljici vam lahko po želji pripravita tudi odlične in obilne zajtrke, prednost dajeta domačim izdelkom (jajca, kravji in kozji sir, domač jogurt, pršut in šunka, sveže pečen kruh) in sezonskim pridelkom (omleta s šparglji, paradižnik, mlad čebulček in česen)

Kar pa daje ranču še posebno vrednost, je možnost najema različnih vozil (glej spletno stran) ali pa druženja z domačimi živalmi. Lastnici sta uredili ograjen del za kokoši in pisanega petelina, ki ponosno stopica za svojim haremom. Glavna zvezda pa je konj Trojan, prelep mlad rjavec, dobrodušen in zaupljiv, ki rad pohrusta kak priboljšek. Lahko ga tudi zajahamo in se podamo z njim v bližnjo okolico.

Družbo v novozgrajenem hlevčku mu delajo tri koze s prisrčnimi imeni: Tonka, Zvonka in Lola. Obožujejo čohljanje, za mestne ljudi, še posebej pa za otroke, pa bo zanimiva tudi dnevna molža. Sveže kozje mleko in sir lahko dobite tudi za zajtrk, prav tako domača jajca. Na posestvu so še zajci in ovca Mery ter jagnje z imenom Capuccino.

Gostje lahko živali hranijo in jih tudi odpeljejo na pašo. Pozabiti pa ne smemo niti domače psičke Ase, jazbečarke, ki s svojo radovednostjo in nežnostjo takoj ogreje srca (tudi vaših štirinožnih prijateljev).

Gostje se na ranču tako na čisto sproščen način povežejo z naravo in živalmi, spremljajo letne čase in uživajo plodove z vrta, sadovnjaka in vinograda. Počitek v senci dreves, sončenje s pogledom na vinograd, kurjenje ognja na odprtem ognjišču zvečer, opazovanje prekrasnih sončnih zahodov in zvezd na jasnem nočnem nebu brez svetlobnega (in virusnega!) onesnaženja je le nekaj prednosti in priložnosti za ustvarjanje lepih spominov.

Za več informacij, fotografij in kontakt pa vabljeni, da obiščete lepo urejeno spletno stran https://www.goldenvalley.eu/.

Sorodni članki

Bakine čarolije & Kokingrad

Ali ste vedeli, da so na Hrvaškem, v Baranji, postavili pravo graščino za pernate živali in jo poimenovali »Kokingrad« (ljubkovalno slovensko bi lahko morebiti rekli »putkin grad«)? Na simpatično idejo je prišla družina Balaš, ki na svojem kmečkem turizmu imenovanem Bakine čarolije (Slovenci bi rekli Babičine čarovnije), v baranjski vasici Karanac, - med drugim - obiskovalcem nudi tudi prenočišča (sobe, pa še kakšen apartma bi se našel).

Nadaljujte z branjem

Limoni Šik

Limoni. Oranži. Meloni. Lubi. A niso to prekrasna imena za likerje? Limoni – LIMONIN LIKER ŠIK - je izdelan izključno iz neškropljenih limon z obale italijanskega Amalfija. Oranži – POMARANČNI LIKER ŠIK - je logično nadaljevanje zgodbe limoninega likerja. Tudi osnovna surovina mlajšega brata Limonija prihaja iz južne Italije, konkretno s Sicilije. Meloni - MELONIN LIKER ŠIK – osnovo pridobi v zaledju slovenske Istre, približno na 400 metrov nadmorske višine, v vasi Koromači v občini Koper, kjer rastejo okusni meloni (melone), s katerimi je izbor sadnih likerjev pridobil na pestrosti. Lubi - LUBENIČIN LIKER ŠIK – pa nastane, ko se združijo mehka istrska pokrajina, mediteransko podnebje in ljubezen do rodovitne zemlje.

Nadaljujte z branjem

Hotel Rotondo, hotel s srcem

Skorajda v samem centru kraja Seget Donji, v neposredni bližini Trogirja, je leta 2007 zaživel družinski hotel Rotondo. Uvodoma moramo poudariti, da hotel Rotondo ni »navaden« ali le povprečen dalmatinski oziroma hrvaški hotel. V prvi vrsti se hotel Rotondo štirih zvezdic, ki je odprt 365 dni na leto, ponaša s srčnim in prijaznim osebjem. Upravnik hotela Anđelko Duvančić ni brez razloga leta 2021 postal »najboljši turistični delavec Hrvaške«. Direktorica Gordana Piteša pa, kljub številnim zahtevnim izzivom, hotel Rotondo s hitrimi koraki pelje v »smer trajnostnega, zelenega, ekološkega« ter hkrati intenzivno, skupaj z ekipo, pripravlja številne nove zanimive programe in dogodke, ki bodo privabljali nov segment gostov tudi izven glavne, poletne sezone. Spoznajmo hotel Rotondo nekoliko pobliže.

Nadaljujte z branjem