Compare Listings

Dugi otok: tekaška preizkušnja vabi

Dugi otok Trail

Enajstega marca 2023 se lahko udeležite tekaške preizkušnje Dugi otok Trail. Tri različno dolge tekaške rute so speljane po čudovitih potkah Dolgega otoka, tekače bo očarala očarljiva pokrajina naravnega parka Telašćica, pogledi jim bodo redno uhajali na bližnje otoke zadrskega arhipelaga. Osrednja lokacija športnega dogodka Dugi otok Trail je Sali, slikovito mestece na obali otoškega dragulja.

Dugi otok Trail

Organizatorji Dugi otok Trail-a vabijo: »Pridružite se nam na Dugem otoku, otoku edinstvenosti in kontrastov, največjem v skupini severnodalmatinskih otokov, kjer obalo zaznamujejo ostri kontrasti, kot so strme in osupljive skale, previsi naravnega parka Telašćica, tihi zalivi in peščene plaže, kjer lahko uživate v čudoviti in nedotaknjeni naravi in turkiznem morju, zaradi česar je območje Telašćice popolnoma zasluženo pridobilo status naravnega parka. Ko boste tekli mimo starih cerkva, pa tudi ostankov liburnijskih zidin, antičnih vil in številnih suhih zidov, boste priča bogati zgodovinski in kulturni dediščini ter načinu življenja, ki je na Dugem otoku obstajal že od prazgodovine.

Če se sprašujete, zakaj bi se tekma Dugi otok Trail in njena proga bistveno razlikovala od katere koli druge otoške dirke, na kateri ste (mogoče) že bili, in če se ne morete odločiti, ali bi prišli na dirko Dugi otok Trail ali ne, vam zagotavljamo, da je Dugi otok, ta otoški biser, dobesedno ustvarjen za aktivnosti na prostem, za outdoor šport in turizem.

Ob zaključku dirke Dugi otok Trail vas čaka raznolik sejem otoških izdelkov in nepogrešljiva zabava. Če niste vedeli, so naše »fešte« znane po svojevrstnem, odličnem »štihu«, spomnimo se samo edinstvene prireditve Saljske užance in njene glavne atrakcije – Tovareće mužike. Ali sploh moramo omeniti, da vas čaka odlična hrana? Ne skrbite, tudi kakšen kozarček rujnega vina se bo zlahka našel.

Tekaško tekmovanje Dugi otok Trail ima tri dolžinske kategorije, tri tekaške proge: Bay Green – 11 km (385 m+), Cliff Blue – 25 km (840 m+) in Red – 38 km (1080 m+). Poglejmo posamezne proge nekolike nekoliko podrobneje.

Tekaška proga Bay Green (11 km) je primerna za začetnike, lahko pa je tudi izziv za zagrete tekmovalce. Začetek tekaške proge Bay Green je na rivi v kraju Sali, s tekaške proge Bay Green pa se ponujajo čudoviti razgledi na razčlenjen zaliv Telašćica in njene otočke. Nihče ne more ostati ravnodušen ob pogledu z najlepše razgledne točke Grpašćak (glej tekst z naslovom Grpašćak, atrakcija na Dugem otoku), s katere se vidjo znameniti klifi Dugega otoka, zaliv Telaščica in znameniti Kornati v daljavi.

Cilj najkrajše tekaške proge Bay Green je ob jezeru Mir. Organizator bo prepeljal tekmovalčeve stvari do cilja, v mestece Sali pa se boste tekmovalci vrnili z organiziranim prevozom, z ladjico. Prevoz po morju, ki je vključen v ceno štartnine, omogoča dodaten vpogled na edinstveno lepoto naravnega parka Telašćica. Omejitev za dokončanje tekaške proge Bay Green je 3 ure.

Tekaška proga Cliff Blue (25 km) od tekmovalcev zahteva določeno stopnjo kondicije in izkušenj (ter spretnosti) in ni namenjena popolnim začetnikom, medtem ko je za napredne začetnike lahko zelo dober izziv. Štart tekaške proge Cliff Blue je pri jezeru Mir, tekmovalce na štart od mesteca Sali pripelje ladjica. Takoj po štartu pri geološkem fenomenu, slanem jezeru Mir, se tekači »povzpnejo« do impozantnih skal, kjer šteje previdnost. Tekaški odsek pri klifih ima namreč tehnično zahtevnejše dele in od tekmovalcev zahteva dodatno spretnost in večjo previdnost.

Ta del ima tudi nekaj najlepših razglednih točk na poti, na več kosih tekaške proge Cliff Blue pa zaidete tudi v gosto sredozemsko rastlinje, medtem ko večinoma tečete po poti, ki je poraščena z mahom, travo. Tako pogosti kontrasti na progi so tekačem še posebej zanimivi, imajo svoj čar.

Tekaška proga Cliff Blue poteka mimo še enega otoškega fenomena – Žmanskega jezera, ki ima sladko vodo. V preteklosti, ko se je več domačinov ukvarjalo s kmetijstvom, ko se je gladina jezera dvignila, so otočani trgali grozdje kar iz plitvih čolnov. Za lažje razumevanje tu tukaj wikipedija: »Plodna polja v okolici Žmana se v deževnih zimskih mesecih spremenijo v Malo in Veliko Jezero.«

Pred prihodom v cilj, v kraju Sali, mnogokrat tečete v/ob oljčnih nasadih. Dodatna informacija: organizator bo prepeljal vse tekmovalčeve stvari do cilja (za to prejmete vreče v štartnem paketu). Na štart vas do jezera Mir popelje organiziran prevoz z manjšo ladjico (ta vožnja je vključena v samo ceno štartnine). Omejitev za dokončanje tekaške proge Cliff Blue je 5 ur.

Tekaška proga Red (38 km) od tekmovalcev zahteva visoko stopnjo pripravljenosti in izkušenj (ter spretnosti) in ni namenjena začetnikom. Začne se iz mesta Sali in ob morju preko Telaščice doseže jezero Mir, od koder se dvigne do mogočnih skal, klifov. Tekaški del ob teh izredno visokih skalah ima tehnično zahtevnejše dele in od tekmovalcev zahteva spretnost in večjo previdnost. Ta del ima tudi nekaj najlepših razglednih točk na poti, na več delih proge Red pa zaidete v gosto sredozemsko rastlinje, medtem ko tečete po poti, poraščeni z mahom. Tako pogosti kontrasti na progi so izredno zanimivi, tudi dokaj nenavadni.

Pot poteka mimo še enega otoškega fenomena – Žmanskega jezera, ki je napolnjen s sladko vodo. Dodatna zanimivost: v preteklosti, ko se je mnogo več ljudi ukvarjalo s kmetijstvom, ko se je gladina jezera dvignila, so otočani trgali grozdje kar iz čolnov z majhnim ugrezom. Od Žmanskega jezera, po več vzponih in spustih, prispete do Žmana, slikovitega kraja na severni obali Dugega otoka. Od Žmana vodi pot vseskozi ob morju, vse do cilja v mestecu Sali. Omejitev za dokončanje tekaške proge Red je 7 ur.

Štartnina za Dugi otok Trail 2023 se giba od 25 do 29 evrov po osebi (odvisno od izbire proge). Štartnina vključuje: organizacija dirke, tekmovalni paket (majica ali drug izdelek, darilo sponzorja), štartno številko z varnostnimi zatiči za pritrditev številke, diplome za udeležence, topel obrok po tekmi, pivo po dirki, okrepčilo na poti (sladki in slani prigrizki, sadje, sokovi, voda), nagrade in medalje za najhitrejše, priprava proge, varnost proge (HGSS in drugi prostovoljci), brezplačen prevoz z ladjo iz mesta Sali do zaliva Mir do starta (kategorija Cliff Blue) in prenos stvari do cilja, brezplačen prevoz z ladjo iz zaliva Mir nazaj v Salo (kategorija Bay Green) in prevoz stvari do cilja, v primeru poškodbe ali odstopa prevoz z vozilom do cilja (v nujnih primerih, če je res potrebno), vstopnica v PP Telaščica (Naravni park Telašćica), fotografije iz tekmovanja.

Sicer pa predlagamo, da obiščete tudi uradno spletno stran https://www.dugiotoktrail.com/ (tam je mogoča tudi prijava na Dugi otok Trail), zanimive informacije pa so na voljo tudi na družabnih omrežjih, www.facebook.com/dugiotoktrail in www.instagram.com/dugiotoktrail.

Fotografije in pomoč pri pripravi teksta: Dugi otok Trail.


Sorodni članki

Aerodrom Zagreb

Aerodrom Zagreb, letališče Zagreb, je mednarodno letališče, ki se nahaja približno 16 kilometrov južno od središča Zagreba, glavnega mesta Hrvaške. Uradno se zagrebško letališče imenuje Zračna luka Franjo Tuđman. Aerodrom Zagreb je največje letališče na Hrvaškem in je pomembno vozlišče za letalski promet v regiji. Zaradi številnih poceni letov, ki jih nudijo številni letalski prevozniki, je letališče v Zagrebu zmeraj bolj priljubljeno tudi med Slovenci.

Nadaljujte z branjem

Croatia Rally; reli elita na Hrvaškem

Croatia Rally je četrta dirka svetovnega prvenstva v reliju (WRC) 2023. Najboljše reli posadke na svetu se bodo na Hrvaškem pomerile na 20 hitrostnih preizkušnjah. Hrvaški reli, WRC Croatia Rally, bo potekal od 20. do 23. aprila 2023 v petih hrvaških županijah - Varaždinski, Krapinsko-zagorski, Zagrebški, Karlovački, Primorsko-goranski in mestu Zagreb.

Nadaljujte z branjem

Zadar Wine Festival

Zadar Wine Festival, največji vinski festival v Dalmaciji, združuje več kot 100 vinskih razstavljavcev iz vse Hrvaške, pa tudi iz nekaterih drugih držav, med njimi je tudi več vinarjev iz Slovenije. Tako bodo obiskovalci imeli možnost degustacije različnih evropskih in svetovnih vin zelo raznolikih vinarjev in distributerjev.

Nadaljujte z branjem