Compare Listings

Darilo se splača

Dobrodošlica – lepo darilo

Dobrodošlica je “fajn”, kajne? Obdarovanje gostov, najemnikov apartmajev, ni niti nova, niti redka praksa v tujini, pa tudi na Hrvaškem je vse pogostejša in jo mnogi najemodajalci aktivno uporabljajo, razloži Darko Kontin, lastnik apartmajev, lastnik spletne aplikacije za upravljanje z apartmaji ter urednik bloga Iznajmljivači 2.0.

Dobrodošlica – lepo darilo

Dobrodšlica?! Gre lahko za darilo dobrodošlice, ki jo gost prejme ali ga čaka na dan prihoda, ali za zahvalno darilo, ki ga dobi ob odhodu.  Ali obdarujete svoje goste? Ob prihodu ali odhodu? Kakšna darila imate pripravljena za njih? Če niste eden lastnikov apartmajev s tovrstno tradicijo, v nadaljevanju preberite, zakaj bi bilo dobro, da jo začnete uporabljati in kakšnih koristi se lahko nadejate. Če svoje goste že obdarujete, pa preberite nekaj praktičnih nasvetov, ki vam bodo pri tem dodatno koristili.

Darilo kot del vložka v promocijo

Podobno kot na večino vlaganj v turizmu, se tudi na darila pogosto gleda kot na čisti strošek. Na nekaj, kar razen lepe geste do gosta nima neke dodatne vrednosti za lastnika.

Seveda temu ni tako. Pravo darilce lahko prinese lastniku več koristi kot jo on da gostu. Zamislite si primer, ko se gost z dopusta vrne domov in po par tednih pripravi druženje s prijatelji. Vsi ne bodo pripovedovali o svojem letovanju pri vas, razen, če ste jih resnično navdušili. Pa tudi zaradi službe in vseh ostalih obveznosti jim bo do takrat to že ušlo iz spomina, ne glede na to, kako dobro se imeli.

Če pa ste jim podarili steklenico vina ali oljčnega olja, kak spominček ali celo album s slikami, so večje možnosti, da se pričnejo pogovarjati o vas. »Od kod imaš tako dobro vino?« ali »Kje si kupila tisto olje, ki si ga dala na solato?« sta samo dva primera, kako lahko določene malenkosti spodbudijo pogovor in priporočilo za vas. Ustno priporočilo je danes najboljša promocija.

Da pa se stvari ne prepustijo naključju, je lastnik tisti, ki bi moral ponuditi darilo, ki bo priročno in vpadljivo na pogled, ki ga bodo z veseljem porabili ali razstavili v gostovem domu.

Foto: HTZ

Na kaj je potrebno paziti pri izbiri daril?

Univerzalne definicije popolnega darila ni. So pa neke smernice, ki jih je dobro upoštevati, da bosta tako gost kot lastnik zadovoljna z učinkom darila.

Če darilo ni estetsko privlačno ali dobro za zaužitje, ga lahko že na začetku odpišete iz kakršnekoli promocije, ker bo najverjetneje končalo nekje, kjer ga ne bo nihče niti videl niti uporabljal. Nadalje, če ni specifično ali prepoznavno po nečem, se bo gost čez nekaj mesecev težko spomnil, od kod ga ima in tako lahko pričel zgodbo o vas. In, nazadnje, če darilo (če to omogoča) nima nekega podatka o vas, vsaj imena, boste zmanjšali možnost vtisnjenja vaše znamke v zavest potencialnih gostov. Tudi, če se vaše ime v pogovoru omeni, si ga bo bodoči gost veliko bolje zapomnil, če ga bo lahko tudi prebral.

Za darilo je zaželeno, da je tudi osebno. Nekaj, kar bo gosta spominjalo na mesto dopustovanja ali na vas kot gostitelje. Če vse to upoštevamo, je jasno, da nima smisla podariti steklenice vina iz Turčije, kupljene v lokalni trgovini.

Omeniti je potrebno tudi to, da vsako leto menjate ali imate vsaj dve vrsti daril, ki jih podarjate gostom. Tako gost, ki se je k vam vrnil že dvakrat ali večkrat, ne dobi vedno istega darila.

Kaj svojim gostom podarjajo hrvaški najemodajalci?

Že pred časom smo preko twitterja povprašali domače najemodajalce, kaj podarjajo svojim gostom in goste, kaj prejemajo od domačih lastnikov. Odgovore smo združili z nekaterimi našimi predlogi in nasveti, kako jih čim bolje izkoristiti za promocijo ter pripravili osnoven seznam najboljših in najkvalitetnejših daril.

Priporočamo naslednje:

Vina, žganja, olja in tekočine vseh vrst. Mislim, da je to najpogostejše darilo, ki ga gosti prejmejo na Hrvaškem. Pazite le, da gre za kvalitetne in / ali domače izdelke, da jih gosti po enem pokušanju ne bi »namerno založili«. Pakiranje je prav tako pomembno, saj gost doma ne bo hranil žganja ali vina v steklenici od Coca-Cole ob drugih svojih pijačah. In na koncu še nalepka. Brez nje resnično nima smisla podarjati takega darilo. Skoraj vsi, ko izpijejo vino ali kako drugo pijačo, vzamejo steklenico v roke in pogledajo, od kod je. Zato investirajte v lepo steklovino in dobro nalepko z vašimi podatki in napolnite steklenice s kvalitetnimi zadevami.

Razni spominki. Lahko so domače izdelave ali kupljeni. Sem sodijo razne sveče, nakit, figurice, slike in podobno. Ne glede na to ali ste sam svoj mojster ali suvenirčke kupujete v trgovini s spominki, pazite na to, da so prepoznavni za vaše mesto ali sam prostor, ki ga oddajate. Če pa spominek že ni povezan z vašim krajem, naj ima nek napis ali nalepko, da se ve, od kod je (npr. škatla s školjkami, na kateri piše »Apartmani Kruna«). Prav tako pazite, da je spominek lep in da se lahko in tudi želi razstaviti nekje v gospodinjstvu, saj bo le tako na ogled vsem in bo lahko opravil svoje delo za vas.

Digitalna darila. CD, DVD ali USB s slikami, videi ali drugimi zadevami z gostovega letovanja. To je odlično promocijsko darilo, ker so lahko na njem poleg slik gostov še mnoge druge, prefinjeno vključene promocijske vsebine. Ob vsem tem pa so lahko deljivi, kar je zelo pomembno, ko se želite oglaševati. In razen malo potrošenega časa za to, da se vzame fotoaparat v roke in vse posname na CD ali usb ključek, ni drugega stroška.

Darila, ki se izkoristijo takoj. Tukaj bi omenil brezplačne večerje, pijačo ali kake druge dodatne vsebine, ko jih ponujate, vendar so plačljive. Taka darila imenitno pripomorejo k odličnim spominom na letovanje in povišujejo verjetnost, da bodo gostje ob povratku pogosteje pripovedovali, kako so se imeli. Vendar pazite, da bo tako darilo v resnici vredno spomina. Vložite v veliko hobotnico pod peko ali kaj drugega, kar za gosta ni vsakodnevna dobrina, in že bodo iskali svoje fotoaparate in se hvalili svojim prijateljem.

To je le nekaj možnih idej za idealno darilo, ki ne bo koristno le za gosta, temveč tudi za lastnika.

Avtor teksta: Darko Kontin
Darko Kontin je lastnik apartmajev, lastnik spletne aplikacije za upravljanje z apartmaji ter urednik bloga Iznajmljivači 2.0.

Sorodni članki

Dalmatinske TOP besede

Dalmacija je regija sonca, čistega morja, čudovite narave, prijaznih ljudi, prisrčne govorice in – posledično - mnogih zanimivih besed. Zato smo »pravo Dalmatinko« (rojena v Splitu) prosili za izbor enaindvajsetih najbolj uporabnih in – predvsem - zanimivih besed v Dalmaciji.

Nadaljujte z branjem

Trajekt + trajekta + trajekti = Jadrolinija

Jadrolinija, življenjska sila hrvaškega dela jadranske obale, ima nenadomestljivo vlogo v življenju prebivalcev otokov in obalnih mest, v povezavi s celino ter razvoju gospodarstva in turizma. Poleg pomembnega položaja v življenju domačinov Jadrolinija obiskovalcem z vsega sveta odpira pot do lepot jadranske obale in tako aktivno sodeluje pri oblikovanju hrvaške turistične ponudbe.

Nadaljujte z branjem

Jadran, hrvaški diamant

Jadran oziroma Jadransko morje, predvsem »hrvaški del Jadrana«, je v našem tokratnem fokusu. Verjetno v Sloveniji ni odraslega človeka, ki še ni slišal za Jadran in čarobno Jadransko morje; velika večina od nas je na Jadranu preživela številne nepozabne počitnice, dopustniške dni. Odpravimo se torej na modri Jadran.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.