Compare Listings

TV in WIFI sta nuja

Ste se prišli kopat ali gledat televizijo?

Darko Kontin iz Iznajmljivači 2.0 opozarja: Televizija, internet in klimatizirani prostor morajo postati standard za vsak apartma, ki želi oglaševati svoje zvezdice.

Ste se prišli kopat ali gledat televizijo?

Darko Kontin: Pred kakimi petnajst leti sem šel z družino na morje. Starši, sestra (takrat štiriletna) in jaz (takrat osemletnik) smo sedli v avto in šli proti Njivicam na Krku, če me spomin ne vara. Nismo imeli rezervacije, temveč smo se vozili po mestu in iskali znameniti »Zimmer frei«.

Tako smo parkirali na nekem dvorišču in izstopili iz avta, k nam pa je pristopila lastnica apartmaja.  Dober dan, dober dan, kaka je cena, to in ono,… In tik preden se je oče dogovoril za namestitev, je še vprašal, če je v apartmaju televizor.

Pa kaj vam bo televizija, prišli ste se kopat! – je odgovorila lastnica, vsa zaprepadena, kako to, da se tile turisti ne želijo takoj vreči v morje, temveč celo mislijo na televizijo! S tem apartmajem ni bilo nič, Na svidenje in smo šli naprej.

Kje je bil problem?

Prišla je družina z dvema otrokoma, ravno v taki starosti, ko bi lahko 24 ur na dan buljila eno in isto risanko, vsak dan znova (no, prav, to lahko tudi danes, pri več kot dvajsetih letih, ;))  in ki sta utrujena po celem dnevu, preživetem na plaži ter je TV verjetno edini izum moderne dobe, ki ju lahko zadovolji. Da ne omenjam tega, da otroci v enem dnevu izredno težko  spremenijo svoje navade ter se iz stanovanja s televizorjem preselijo v apartma brez TV in to kar za 10 dni. Ne govorim o odvisnosti, veste tudi sami, da vam TV manjka. Torej, predpostavimo lahko, da je TV ena od pomembnejših stvari v ponudbi vašega apartmaja.

Drugi problem je bilo stališče lastnice. Kaj vam pa bo TV? Draga gospa, zakaj pa vi predvidevate, da smo prišli samo in edino na kopanje in da bomo na plaži preživeli dan od 7.30 do 20.30 ter nato takoj odšli spat? V primeru dežja bi bili vsaj dva dni v apartmaju. Kjer bi buljili v steno? Danes, ko o tem razmišljam, se na nek način počutim prizadet – če bi mi bilo samo do kopanja, bi lahko ostal doma v kadi. Tako pa pridem za 10 dni in sem pripravljen tudi plačati za spremembo okolja, počitek, uživanje, ne pa samo za namestitev po kopanju. V tem trenutku bi se zagotovo počutil dobesedno kot samo še ena številka v nizu te sezone, kar je za gosta zelo slab občutek.

Za primerjavo, že leta hodi moja družina k lastniku, ki vsakemu gostu pripravi popolnoma brezplačno fino večerjo, z obilico sveže ulovljenih morskih rib, ogromnih lignjev in podobno. Zagotovo se bo gost bolje počutil v takem okolju, ko  mu pokažete, da vam je mar zanj in da ga niste samo sprejeli v apartma, on se pa »naj samo lepo kopa«.

Rešitev

Torej, tako je – lastniki, če jih še nimate, nabavite TV. Poskrbite, da so naši kanali dobro vidni, uvedite satelitsko, plačljivo TV, karkoli. DVD player, zakaj pa ne? Ni vam potrebno ravno kupovati 50 centimetrov velike plazme, vendar se da za približno nekaj sto evrov nabaviti pošten TV in spremljajočo tehniko, in verjemite – ta investicija gostom mnogo pomeni.

Ne predvidevajte, česa si gostje želijo in jim s ponudbo ne vsiljujte svojega mnenja. Gosti niso prišli, da se prilagodijo vam, temveč ravno obratno. Vi se morate prilagoditi njim. Zato raje vprašajte in postopno prilagajajte svojo ponudbo njihovim zahtevam.

Meni osebno sploh ni do morja, skopam se enkrat ali dvakrat in mi je dovolj, nisem ljubitelj letnih dopustov, kjer se vsako jutro spodbuja odhod na plažo. Raje bi šel za par dni v apartma in bil tam samo zaradi spremembe okolja. Nekdo bo odhod na morje izkoristil za raziskovanje otoka, za planine, nekdo bo šel vsako jutro v mesto na kavo, v restavracijo na kosilo, užival v dalmatinski hrani in podobno. In gledal bo TV.

Podobno je s klimatskimi napravami. Že zdavnaj so minili časi, ko se je na ta dragoceni aparat gledalo kot na luksuz in statusni simbol. Namestite jo v vsako sobo v apartmaju in pika, brez kompromisa. Ko se gost po vročem in soparnem dnevu vrne s plaže, je najmanj, kar mu je potrebno, še vročina v apartmaju, oken pa ne sme odpreti, ker ga bo napadla gomila komarjev. Da, obstajajo tudi tiste tablete in spirale proti njim, vendar s tem ne rešite problema.

Klima prav tako gostu veliko pomeni, ko ga na plaži opeče sonce, pa težko spi, peče ga hrbet, vse ga boli, pa še vroče je. Verjemite, to sem skusil na lastni koži.

  1. stoletje

Prihajamo do nečesa, kar morajo naši lastniki šele sprejeti – internet. Ponovno poudarjam, ne predvidevajte in ne obsojajte kogarkoli, ki na letni dopust vzame s seboj prenosnik in želi biti on-line. Dandanašnji so službe drugačne, mnoge se opravljajo izključno preko interneta in ob neprestani dosegljivosti, pa se je malo težje samo »odklopiti«. Letos sem temu vsaj kolikor toliko sledil z on-line aktivnostim, malo zjutraj, malo zvečer in je nekako šlo.

Da pa bi bil lahko on-line, potrebujem povezavo z internetom, ki si jo bom zagotovil z mobilnim internetom, ali pa bom imel v apartmaju Wi-Fi. Seveda bom raje izbral drugo možnost. Napeljite ADSL v apartmaje, vzemite predplačniško razmerje na flat paket in dajte gostom geslo za omrežje. Hvaležni vam bodo do smrti.

Naj vam ne pade na pamet internet še posebej zaračunati. Flat ADSL ni drag in hinavsko bi bilo gostom kratiti to možnost njegovega koriščenja. Poseben primer so gosti, ki so resnično zagrizeni koristniki interneta in bodo raje na hodniku, kot pa da so brez interneta  :).

In tako se vračam h gospe iz začetka zgodbe – ne predvidevajte, zakaj je gost tukaj in se ne čudite, če kak dan ne gre na plažo. Danes imajo otroci prenosne računalnike, želijo ostati s stiku s prijatelji preko Facebooka, se pravi – internet je postal del njihovega življenja, enako, kakor je bilo to tudi s TV.

Raje ga ponudite in omogočite gostu dodatno udobje pri njegovih navadah, namesto, da ga silite na naglo prilagajanje okolici, ki mu najverjetneje ne bo ljuba – pa imejte to za razvajenost ali »meščansko« vzgojo, če želite, vendar bi morali televizija, internet in klimatizirani prostor postati standard za vsak apartma, ki želi oglaševati svoje zvezdice.

In za konec, Finska je uvedla internet kot ustavno pravico za vse svoje državljane, zakaj torej  hrvaški turizem tega istega ne bi mogel omogočiti vsakemu svojemu turistu?

Avtor teksta: Darko Kontin
Darko Kontin je lastnik apartmajev, lastnik spletne aplikacije za upravljanje z apartmaji ter urednik bloga Iznajmljivači 2.0.

Sorodni članki

Bungee jumping na Hrvaškem

Bungee jumping, skok z elastiko, je že okrog dvajset let adrenalinska storitev, ki odlično dopolnjuje paleto številnih (športnih) turističnih dejavnosti na Hrvaškem. Bungee Jumping nam bo ob navalu ogromne doze adrenalina po žilah pomagal premagati naš notranji strah. Saj veste, že George Carlin, ameriški stand-up komik, satirik, igralec in pisec je davno dejal: »Nimam strahu pred višino, imam pa strah, da bi z nje padel«.

Nadaljujte z branjem

Oliver Dragojević in »Trag u beskraju«

Sled v večnosti (po hrvaško Trag u beskraju) je v prvi vrsti pesem v genialni izvedbi Oliverja Dragojevića. »Trag u beskraju« pa je hkrati tudi ime glasbene prireditve, ki jo vsako leto, po smrti velikana hrvaške glasbe, 29. julija leta 2018, sredi poletja prirejajo v Veli Luki, »Oliverjevi domači luki«, na otoku Korčuli. Na koncertu v čast in v spomin na Oliverja Dragojevića je zmeraj slovesno, solze pa še zmeraj tečejo v potokih.

Nadaljujte z branjem

Motovun Film Festival

Motovun Film festival, filmski festival v srednjeveškem mestu Motovun, je bil prvič organiziran leta 1999. Motovun Film Festival je posvečen predvsem filmom, posnetim v majhnih in neodvisnih produkcijah po vsem svetu. Vendar Motovun Film Festival ne ponuja le »cel hrib filmov«, ampak tudi številne druge prireditve (koncerti, delavnice, druženja, okrogle mize, zabave), ki očarajo na tisoče obiskovalcev, ki so koncem julija zgrnejo v Motovun, istrsko mestece na hribu.

Nadaljujte z branjem