Compare Listings

Kraška lepotica Cetina

Cetina, turkizni diamant

Reka Cetina proti Jadranskemu morju, izliva se pri Omišu, vali neizmerne količine vode. Na Cetini je postavljeno »kar nekaj« elektrarn. Cetina pridno zaliva kraška polja. Cetina osrečuje tudi turiste; nudi nam številne prekrasne razglede, spomnimo se samo fotogeničnega izvira Cetine, ali pa nas vabi na številne adrenalina polne športne aktivnosti.

Cetina, turkizni diamant

Cetina steče iz podnožja Dinare, najvišje planine na Hrvaškem. Vzdolž toka, ki je dolg 105 kilometrov, reka Cetina povezuje Vrliko, alkarski Sinj, Trilj, Zadvarje in gusarski Omiš.  Porečje Cetine je veliko 1463 kvadratnih kilometrov. Cetina je poleg Krke in Zrmanje največja hrvaška reka, ki se izliva v Jadran. Cetina je najbolj vodnata oziroma ima največji pretok od vseh rek v hrvaški Dalmaciji. Cetina je tudi ena izmed najlepših hrvaških rek, vsekakor vredna naše pozornosti.

Že sam izvir Cetine, ki ga obožujejo ljubitelji fotografije, kaže na njeno lepoto. Reka Cetina izvira na nadmorski višini 385 metrov v bližini istoimenskega naselja Cetina (6 kilometrov od večje Vrlike) iz treh kraških izvirov: Veliko vrilo, Vukovića vrilo in Batica vrilo. Izviri se združijo v umetnem jezeru Peručko, od koder Cetina s polno močjo nadaljuje svoj tok proti Jadranu.

Nam je pomembno predvsem fotogenično Veliko vrilo, ki ga nekateri imenujejo tudi Glavaševo vrelo (naletimo lahko tudi na ime Milaševo jezero). To čarobno modrozeleno oko je prava spektakularna naravna znamenitost. Izviri Cetine obsegajo nekaj manj kot 30 hektarjev površine in so od leta 1972 zaščiten naravni spomenik. Največji cetinski izvir Veliko vrilo je kraško brezno oz. tako imenovana kopenska modra luknja.

Točne globine te »strašljive modre luknje«, vsaj kolikor je meni znano, še niso določili, strokovnjaki menijo, da je Veliko vrilo zagotovo globoko med 120 in 130 metri, ne obstaja pa malo potapljačev, ki trdijo, da je brezno globoko vsaj 150 metrov.

Potop v veliki izvir Cetine je izredno zahteven, npr. leta 2009 je ob potopu življenje izgubil mariborski potapljač. Tudi osvežilno kopanje zahteva veliko dozo poguma, saj se tudi poleti temperatura vode na samem izlivu giba tam okrog le osmih stopinj Celzija.

Na cesti od cetinskega največjega in najbolj znanega izvira proti Vrliki stoji cerkev sv. Spasa, to je eden izmed najpomembnejših hrvaških spomenikov iz zgodnjega srednjega veka.  Cerkev sv. Spasa je bila zgrajena v drugi polovici 9. stoletja, v času vladavine kneza Branimirja. Okoli cerkve sv. Spasa je bilo pokopališče z več kot 1.000 grobovi nad katerimi je bilo v 14. in 15. stoletju postavljenih 800 stečkov.

Tik nad samim Velikim vrilom so domačini v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja postavili krasno pravoslavno cerkev (svetega odrešenja), ta pa je postala neizogiben del odlične fotografije na največjem izviru Cetine. Dodajmo le še, da izvir Cetine nestrpno pričakuje razgledišče s polnilnico za električna kolesa, potem pa se odpravimo naprej po toku reke Cetine.

Le po petih 25 kilometrih od svojih izvirov se Cetina pri kraju Garjak steka v umetno jezero Peruća, ki so ga zgradili že leta 1960. Pregrada umetnega jezera, ki je narejena iz zbite zemlje, je visoka kar 64 metrov. Umetno jezero Peruća meri 13 kvadratnih kilometrov, dolgo je 20 km, njegova največja globina je 64 metrov, zgrajeno pa je bilo za potrebe HE Peruća.

Na Cetini je sicer postavljenih še nekaj drugih hidroelektrarn: Orlovac (v sodelovanju z BiH), Đale, Kraljevac in Zakučac. Po moči in proizvodnji je HE Zakučac največji obrat v porečju Cetine, tam se ustvari le nekaj manj kot 70 celotne letne proizvodnje. Te elektrarne tvorijo hrbtenico hrvaške oskrbe z električno energijo. Cetina doseže najvišji vodostaj novembra in decembra, najnižjega pa avgusta in septembra.

Kod teče Cetina, ko zapusti umetno jezero Peruća? Odgovor nam podaja zmeraj koristna wikipedija: Ko zapusti jezero, reka Cetina teče skozi kraško območje in Sinjskim poljem proti mestu Sinj. Cetina pod Gardunom, blizu kraja Trilj, vstopi v kanjon in teče proti jugu. Bregovi v kanjonu so bližje in višji, reka pa je tam globoka in počasna. Včasih je voda hitro tekla in gnala številna mlinska kolesa, vendar so jezovi Cetino upočasnili.«

Reka Cetina pri kraju Bisko zavije na jugovzhod, tu jo spremlja jadranska avtocesta A1. Cetina pri Šestanovcu svojo vodo zvali pod avtocesto A1, počasi obrača proti jugu in kmalu za Zadvarjem, v velikem ovinku, zavije okoli hribovitega Mosorja (ta skriva Ilinac, največji hrvaški slap) ter se še naprej vali proti zahodu. V Omišu, kamor Cetina ob poletnih vročih večerih ljudem prinese osrečujočo svežino, se izliva v Jadransko morje.

Vso pot do morja reko Cetino »dopolnjujejo« mnogi pritoki (izviri, potoki, rečice). Da je teh pritokov zares številno, je razvidno že iz tega originalnega stavka, ki ga uporabljajo v Dalmatinski zagori: »Tako ti trista i šezdeset vrila šta se u Cetinu sliva«.

Med stotinami teh pritokov bomo našteli le največje: Rumin, Kosinac in Ruda. Dragović in Dabar sta prav tako leva pritoka, glavni desni pritok Cetine pa je Vojskava (včasih poimenovana tudi Karakašica).  Vzdolž reke se vrstijo Cetinsko, Vrličko, Koljansko, Ribarićko, Hrvatačko in že omenjeno Sinjsko polje.

Reka Cetina, je prava zelena dalmatinska reka. Očarajo njeni veličastni kanjoni, gosta vegetacija, raznolikost reliefa, obale Cetine so obdane z bujnim zelenjem. Reko Cetino tu in tam krasijo čudoviti otočki, brzice in slapovi. Najvišji, 49 metrov visok, je slap Visoka Gubovica, nekateri ga imenujejo tudi Velika Bukovica. Hrvaška turistična skupnost je zapisala: »Celoten tok reke Cetine od izvira do izliva je nenehna igra spreminjanja mirne, krotke reke, ki vijuga skozi doline in razburkane vode, stisnjene med ozke soteske in kanjone«.

To lepoto nedotaknjene narave dopolnjujejo tudi številne, večinoma v slabem stanju, srednjeveške ali antične trdnjave, ki so se »odločile paziti na reko Cetino«: trdnjava Glavaš (nad izviri Cetine), trdnjava Prozor (nad krajem Vrlika), trdnjava Travnik (blizu Potravlja in Satrića), trdnjava Sinj (nad Sinjem), trdnjavi Čačvina in Nutjak – po domače »Kuletina« (blizu Trilja), trdnjava Zadvarje (kanjon pri Zadvarju), trdnjava Kunjak (že blizu izliva, v Kučićih) ter trdnjave Visuć, Mirabela (Peovica) in Fortica (Starigrad) ob gusarskem Omišu.

Kanjon reke Cetine je znan tudi kot pomembno zgodovinsko in arheološko najdišče. Arheologi so tukaj našli sekire iz kamene dobe, ostanke orožja rimskih legionarjev, srednjeveško orodje itd. Na območju okoli reke in na dnu Cetine so najdbe zgodovinskega pomena.

Reka Cetina je torej lepa, daje energijo in pitno vodo (»njena voda« je speljana tudi na otok Brač, vodo Cetino pa tudi stekleničijo). Vsekakor pa je reka Cetina tudi »turistična reka«. Nudi številna pohodniška in kolesarska raziskovanja, adrenalinska zip-line in kanjoning, na »zgornjih tokovih reke Cetine« so v uporabi predvsem manjši gumijasti kajaki in kanuji.

V spodnjem toku, med »točko« Slime in znanim gostiščem Radmanove mlinice (šest km od Omiša), pa je na dvanajstih kilometrih dolžine zelo popularen predvsem rafting, »jahanje po brzicah«.

Iz Omiša, kakšnih osem kilometrov navzgor po reki, dokler seže od leta 1963 razglašen »pas zaščitene pokrajine«, turiste prevažajo tudi manjše panoramske ladjice. Kopalcev v reki ni kaj dosti, pa to niti ne preseneča, saj temperatura Cetine, tudi ob izlivu, doseže le okrog 20 stopinj Celzija.

Smo še kaj pomembnega pozabili zapisati? Da, dvoje. Prvič, najverjetneje so reko Cetino že stari Hrvati poimenovali po reki Cetyini na Poljskem. Drugič, pojdite in raziskujte reko Cetino, pojdite in raziskujte tudi notranjost Hrvaške. Verjemite, ne bo vam žal.

Ps. Za fotografije se zahvaljujemo TZ Omiš in TZ Vrlika, planinskemu entuziastu Srećku Vukovu (glej Via Adriatica) in fotografinji Branki Dominis Mišić.

Sorodni članki

Čipka iz agave

Benediktinski samostan v mestu Hvar na istoimenskem dalmatinskem otoku je kulturni in zgodovinski spomenik. Samostan, v katerem danes živi le okrog ducat nun, je svetovno znan po edinstveni čipki, ki je narejena iz nežnih nitk rastline agave. Tradicija izdelovanja hvarske čipke iz agave, ki je zelo cenjena predvsem zaradi svojih kompleksnih vzorcev in detajlov iz tisoče tankih niti, sega slabih 150 let nazaj. »Tehnologija izdelovanja takšne vrste čipke« je bila v mestece Hvar baje prinesena iz španskega otoka Tenerife (del Kanarskih otokov).

Nadaljujte z branjem

Speleon in Baraćeve špilje

Speleon velja za prvi (interaktivni) muzej podzemne dediščine na Hrvaškem. Multimedijski center Speleon je nastal na osnovi najdb v kompleksu kraških jam, ki so znane z imenom Baraćeve špilje (opomba: hrvaško - špilja, slovensko - jama). Vzpostavitev centra za obiskovalce – Speleon - na tematiko Baraćevih kraških jam je vsekakor priložnost za celovitejši razvoj celotnega območja Rakovica in dodatno valorizacijo Baraćevih jam kot privlačnega, a vsekakor premalo poznanega naravnega bisera Like.

Nadaljujte z branjem

Sveta Marija, otok na otoku

Čudež narave: na otoku Mljetu je jezero, na katerem se nahaja še en otok, to je majhen otoček Sveta Marija. Otok Mljet se ponaša z naravnim fenomenom, otočkom Sveta Marija, ki je svoje mesto pod soncem našel na južni strani Velikega jezera. Otoček Sveta Marija je zelo slikovit, pred dobrim tisočletjem so na njem benediktinci zgradili samostan s cerkvijo sv. Marije. Benediktinski samostan in čudovita cerkev na otočku Sveta Marija tvorita spomenik izjemne harmonije in arhitekturnega navdiha.

Nadaljujte z branjem