Compare Listings

Dih jemajoči razgledi, plaže in muzeji

Česa v Dubrovniku ne smete zamuditi

  • 20. julija, 2020
  • Blog

O Dubrovniku se govori že stoletja in gotovo se vam zdi, da ga že poznate, čeprav ga morda še niste imeli prilike obiskati. Zmeraj je idealen čas za doživetje lepot Dubrovnika, mesta, ki je bilo in ostalo večen vir zanimivih tem in lokacij, ki jih je vsekakor potrebno uvrstiti v načrt potovanja.

Česa v Dubrovniku ne smete zamuditi

Poleg neizogibnega obzidja, številnih muzejev, dubrovniških poletnih iger ter drugih zabavnih festivalov, Dubrovnik krasijo številne manj znane zanimivosti, ki nikogar ne bodo pustile ravnodušnega.

Uživanje v fantastičnih razgledih

Če boste prišli v Dubrovnik prvič, morate obiskati hrib Srđ, ki se zaščitniško dviguje nad mestom in obiskovalcem ponuja neverjeten pogled na „biser Jadrana“, otok Lokrum ter Elafitsko otočje. Na Srđ se lahko vzpnete z žičnico, avtomobilom ali peš. Če se boste odločili za žičnico, se je zanimivo seznaniti tudi z njeno zgodovino.

Prva žičnica na celotnem področju Jadrana je bila prav ta, dubrovniška, ki so jo svečano odprli leta 1969. Na žalost je bila med domovinsko vojno popolnoma uničena. Obnovili in spet pognali so jo leta 2010. Današnja žičnica vas bo na vrh pripeljala v samo štirih minutah. Polega razburljive vožnje z žičnico se lahko na Srđu tudi malo zadržite in obiščete Muzej domovinske vojne ali uživate v zahodu sonca ob nenadkriljivem razgledu.

Če imate raje bolj osamljene lokacije, ki obenem ponujajo še prekrasen pogled na Dubrovnik, je park Orsula idealno mesto za piknik, od mesta pa je oddaljen le pol ure peš hoje. Amfiteater parka Orsula je priljubljen poletni oder, s katerega boste gotovo napravili najboljše fotografije na svojem potovanju.

Naslednja lokacija je kot zamišljena za fotografe in fotografske amaterje – še vedno ne preveč razvpito razgledišče Depozit, ki se nahaja 389 stopnic od Pila, zahodnega vhoda v zgodovinsko jedro. Vzpon po ulici Posat do tega mesta je lahko naporen, vendar se trud na koncu še kako izplača.

Kopanje

Od vseh dubrovniških plaž je najbolj znana, pogosto pa tudi najbolj obiskana, plaža Banje. Je v neposredni bližini vzhodnega vhoda v mestno jedro. Plaža je prodnata in idealna izbira za družine z otroki.

Drugi kopališči v bližini mesta, priljubljeni med domačini, sta zagotovo plaži Porporela ter Šulić. Obe sta znani tudi po športnih aktivnostih in če ne želite poletja preživeti samo ležeč na soncu, se lahko z domačini pomerite v vaterpolu, košarki, nogotenisu (lokalni šport, ki združuje pravila tenisa in nogometa ter se igra v parih) ter neizogibnih igrah s kartami.

Porporela je eden od najbolj opevanih predelov Dubrovnika in se nahaja pod trdnjavo svetega Ivana v starem mestnem pristanišču. Zgradili so jo v 19. stoletju, da bi zaščitili pristanišče pred velikimi valovi. Na njenem koncu je rdeč svetilnik (feral), ki je prepoznavem motiv s številnih dubrovniških razglednic. Kot posebna zanimivost na Porporeli se omenja poseben kamen, vgrajen v valobran. Na kamnu je vklesan napis: “ ta kamen, ki tehta 3.159 kg, je 25. februarja 1829 izvrgla nevihta” in priča o moči valov, ki se že stoletja lomijo ob mestnem obzidju. Trdnjava svetega Ivana nudi prijeten hlad, mali bar na nasprotnem vogalu pa še kako potrebno osvežitev za kopalce in sprehajalce.

V Pilah, pod Lovrjencem, se skriva majhna plaža Šulić. Je v majhnem zalivčku, zaščitena pred močnimi tokovi in valovi. V preteklosti je bilo v tem zalivu več usnjarskih delavnic ter barvarnic tkanin, o čemer pričata tudi do danes ohranjeni imeni Tabakarija in Kolorina. Je priljubljeno zbirališče domačinov in prijeten kraj za pobeg pred dnevno gnečo, pa tudi ob vročih dubrovniških večerih.

Avanturizem

Popoln spoj narave in arhitektonske umetnosti starih Dubrovčanov se lahko najbolje doživi z morja, natančneje iz kajaka. Poleg razgledov, ki jih lahko vpijate s sprehajanja po obzidju ter opazovanjem znamenitih streh, skrivnih vrtov in uličic ter živopisanih balkonov, polnih cvetja, je pogled z morske perspektivne impresiven ter nepozaben.

Poleg tega, da je obzidje ščitilo mesto in prebivalce, je imelo v zgodovini tudi pomembno vlogo zastraševanja sovražnikov. Ko plujete pod pečinami in obzidjem, vam postane povsem jasno, zakaj v celotni dubrovniški zgodovini ni bilo kaj dosti obleganj in poskusov zavzetja mesta.

Eden od obveznih postankov, če ste se odločili za izlet s kajakom, je Betina jama. To je prodnata plaža med vilo Šeherezada ter kopališčem Gjivovići in je dostopna izključno po morski poti. Ime je dobila po vzdevku slavnega dubrovniškega znanstvenika Marina Getaldića, ki je v njej izvajal optične poskuse in raziskave.

Ena novejših adrenalinskih atrakcij je Zipline Dubrovnik, ki se nahaja v Vrbici, nad prelepo plažo Trije bratje. Žičnata vrv je postavljena na 70 metrih nadmorske višine in omogoča 250 metrov dolg „let“.

Sprostitev

Lokrum je otok v neposredni bližini Dubrovnika, do katerega prispemo po kratki plovbi iz mestnega pristanišča. Je priljubljeno mesto za počitek in uživanje, tako med domačini kot številnimi turisti. Lokalni obiskovalci ga imajo za oazo miru, saj nas opaja s svojimi barvami, zvokom valov, ki se lomijo ob stenah in nepogrešljivim petjem čričkov.

Na samem vrhu otoka stoji trdnjava Royal, zgrajena v času Napoleona, poleg nje pa se lahko obiskovalci sprehodijo skozi lazaret (karantena), dvorec Maksimilijana Habsburškega iz 19. stoletja, botanični vrt ter ruševine stare benediktinske opatije. Poleg številnih in skrivnostnih kamnitih plaž na vzhodni strani Lokruma, je tam tudi tako imenovano Mrtvo morje. To je slano jezerce, ki je z ozko ožino povezano z odprtim morjem.

V tem zaprtem naravnem zalivčku je morje plitvo in brez valov, kopanje v njem pa je resnično posebno doživetje. Plaža je prodnata in zaradi plitkosti še posebej primerna za majhne otroke. Lokrum je dom nekaj zaščitenim vrstam, o katerih se lahko seznanite z informativnih tabel, ki so postavljene ob sprehajališčih po celotnem otoku. Najpogostejši motiv Lokrumskih fotografij pa so zagotovo pavi, ki s svojim raznobarvnim perjem navdušujejo svoje samice, pa tudi številne obiskovalce.

V dubrovniškem akvatoriju, jugozahodno od Dubrovnika, se nahajajo Elafiti, otočje posebne lepote. Čeprav danes na otočkih ni jelenov, so ime dobili prav po grški besedi elaphos, ki pomeni jelen.

Do Šipana, Lopuda in Koločepa, ki so stalno naseljeni, vozi ladijska linja iz pristanišča Gruž nekajkrat dnevno. Šipan je največji in najbolj oddaljen otok ter edini, na katerem ni cestnega prometa. Lopud je najbolj znan po peščenih plažah, med katerimi je najbolj priljubljena plaža Šunj. Koločep ali Kalamota, kot ga imenujejo Dubrovčani, pa je najjužnejši hrvaški naseljen otok.

Otočje je polno kulturno zgodovinskih spomenikov, predvsem manjših cerkvic, kapelic, stolpov in utrdb, ter številnih dvorcev, od katerih je, na žalost, le nekaj obnovljenih. Katerikoli otok boste izbrali za kratek izlet iz Dubrovnika, pri nobenem ne boste pogrešili.

Dubrovniški muzeji

V Dubrovniku je veliko muzejev, pa tudi sam je poznan kot mesto muzej. Če se boste odločili za raziskovanje muzejske ponudbe, obiščite spletno stran  „Dubrovnik card“, kjer se boste seznanili z edinstveno kartico, s katero imate številne popuste in prihranke. Kartica je na voljo za enodnevni, trodnevni ali tedenski obisk Dubrovnika, med številnimi ugodnostmi pa je tudi vstop na dubrovniško obzidje ter do nekaj kulturno zgodovinskih znamenitosti.

Trdnjava Zgornji vogal je ena od novejših dubrovniških muzejev, prostor, kjer so v 15. stoletju izdelovali topove, ulivali bron, oblikovali zvonove ter številne druge uporabne predmete, potrebne za nemoteno življenje meščanov in trgovino. To je edinstven spomenik znotraj mestnega obzidja v vsej Evropi, saj so bie zaradi nevarnosti širjenja požarov livarne in podobni objekti vedno izven mesta.

Ta dubrovniška livarna pa je bila pod najvišjo obrambno točko mesta, impresivnim stolpom Minčeta. Imeli so jo za varno lokacijo, saj je bila tu zelo majhna nevarnost širjenja požarov. Uporabljali so jo vse do velikega potresa leta 1667, ko je bila v celoti zasuta z ruševinami in nekaj stoletij skoraj pozabljena. Arheološka raziskovanja stolpa so pričeli leta 2003, že 2011 pa je bil muzej odprt za obiskovalce. Nad samo livarno je košarkarsko igrišče, ki so ga leta 2019 razglasili za enega izmed deset najbolj impresivnih na svetu.

Muzej rdeče zgodovine je najmlajši dubrovniški muzej iz leta 2019. Že v nekaj mesecih pa se je znašel na samem vrhu dubrovniških znamenitosti, ki si jih je potrebno ogledati. Je v Gružu, v nekdanji tovarni  grafitnih izdelkov (TUP) na naslovu Ulica Sv. Križa 3. Muzej je umetniški, zgodovinski in raziskovalni projekt, ki želi na svojstven način prikazati zgodovino socializma na Hrvaškem.

Ta genialnen projekt je izpeljala skupina mladih arhitektov, zgodovinarjev in oblikovalcev, ki so na izvrsten način uspeli pričarati vsakodnevno življenje ljudi v Jugoslaviji. Eksponate so zbirali po bolšjih sejmih, preko oglasov in od zbirateljev, spremljajo pa jih interaktivne rešitve in razširjena realnost, tako da lahko z ustrezno aplikacijo zaženete določene vsebine.

Naravoslovni muzej Dubrovnik

Zametki naravoslovne muzejske dejavnosti v Dubrovniku segajo v leto 1872. Prvotno so zbirali material, da bi od avstrijskih oblasti pridobili dovoljenje za ustanovitev tehnične šole, ki pa na žalost ni nikoli zaživela, je pa bil namesto tega ustanovljen Avtohtoni muzej. Zbirka se je znatno obogatila z imenovanjem amaterskega naravoslovca, zbiratelja in preparatorja Balda Kosića za upravitelja muzeja.

Skozi čas se je muzej selil na različne lokacije, saj zaradi velikega števila zbranega materiala prostori niso bili dovolj veliki. Po močnem potresu leta 1979 so muzej zaradi poškodb na stavbi nekdanjega benediktinskega samostana na Lokrumu  zaprli do leta 2009, ko je ponovno odprl svoja vrata na novi lokaciji, v Androvićevi palači, blizu znanega baročnega stopnišča, ki vodi v jezuitski samostan. Zanimive razstave, kreativne postavitve in moderna muzejska ureditev pritegnejo vse obiskovalce, še zlasti mlajšo populacijo.

Ps. Za tekst se zahvaljujemo Iris Vuletić iz dubrovniške turistične agencije Risan. Iris je ustvarila tudi 3D razglednice Dubrovnika. Simbolične fotografije Dubrovnika nam je poslala TZ Dubrovnik.

 

Sorodni članki

Bakine čarolije & Kokingrad

Ali ste vedeli, da so na Hrvaškem, v Baranji, postavili pravo graščino za pernate živali in jo poimenovali »Kokingrad« (ljubkovalno slovensko bi lahko morebiti rekli »putkin grad«)? Na simpatično idejo je prišla družina Balaš, ki na svojem kmečkem turizmu imenovanem Bakine čarolije (Slovenci bi rekli Babičine čarovnije), v baranjski vasici Karanac, - med drugim - obiskovalcem nudi tudi prenočišča (sobe, pa še kakšen apartma bi se našel).

Nadaljujte z branjem

Saj ni res, pa je!

Izvedite veliko zanimivih dejstev o Hrvaški, ki vas bodo nasmejala, a tudi šokirala. Strinjali se bomo - Hrvaška je, brez fige v žepu, čudovita država. Ima zares veliko naravnih lepot, bogato kulturno dediščino, zanimive običaje ter prijazno lokalno prebivalstvo. Poleg tega, tako kot vsako državo, tudi Hrvaško krasijo številne zanimivosti, ki znajo biti smešne ali celo šokantne!? Nekatere od njih morda že poznate, a zagotavljam vam, da boste mnoge spoznali prvič.

Nadaljujte z branjem