Compare Listings

Casanova Tour: zgodbe & čustva

Casanova Tour presega vsa pričakovanja

Prav tiste ulice in mestne točke, kjer se je Casanova sprehajal med svojim bivanjem v Vrsarju, na novo zaživijo z Istra Inspirit igralci, oblečenimi v srednjeveške kostume, saj nas skozi story telling koncept popeljejo v minule čase na CASANOVA TOURu. Pozor, tokrat bomo pisali v superlativih.

Casanova Tour presega vsa pričakovanja

O Istri Inspiritu in sprehodu z najbolj znanim ljubimcem na svetu, Casanovi, piše naš hrvaški prijatelj, Goran Rihelj iz www.hrturizam.hr. Goranu hvala tudi za fotografije.

Kako bi lahko bolje pričeli zgodbo o Istra Inspiritu, eni najboljših svetovnih turističnih zgodb, tudi po mnenju Svetovne turistične organizacije (UNWTO), kakor z neko drugo zgodbo?

Knjiga ostane knjiga, brošura je le brošura, informativna tabla je samo tabla. In,  kakorkoli napisane besede opisujejo neko dogajanje, lahko to postane pravi in poseben doživljaj le, če ga doživimo v živo. Vsi poznamo moč zgodb, ki nas spremljajo od malih nog  preko mladosti, službe, kasneje pa celo sami postanemo pripovedovalci zgodb kot starši in te iste zgodbe pripovedujemo našim otrokom. Moč pripovedovanja je od nekdaj in bo tudi v prihodnje spremljala človeštvo. Zakaj? Zato, ker zgodbe v nas budijo močna čustva in doživetja, ter se s tem močno zasidrajo. Čista biologija.

Zato je svet marketinga v promociji že zdavnaj sprejel »storytelling« koncept. Že od nekdaj velike blagovne znamke ne prodajajo izdelkov, pač pa čustva, doživljaje, saj se izdelki poistovetijo s človeškimi osebnostmi. Tako Nike ne prodaja tenisk, Harley Davidson ne prodaja motorja in tudi Coca-Cola ne prodaja pijače.

In turizem je predvsem to, najboljše od vsega – zgodbe, emocije in doživetja. Tu je “trik” vprašanje: Česa se spominjate z zadnjega dopusta? Namestitve ali nekih posebnih trenutkov z družino? Odgovor je, sem prepričan, nek doživljaj, trenutek, čustvo, in ne hotel ali namestitev. Prav moč zgodbe je tudi mene pripeljala v Vrsar, ljubezensko gnezdece Giacoma Casanove, pustolovca in najbolj znanega svetovnega zapeljivca, ki je davnega leta 1743 živel leto dni v Vrsarju. Ta informacija, ne glede na to, kako zanimiva je, pa ne bi imela neke posebne vrednosti brez ustrezne interpretacije ter zagotovo ne bi dolgo ostala v spominu.

In prav tu na oder stopi zgodba, storytelling ter Istra Inspirit, večkratno nagrajen projekt doživljajskega turizma, ki bogati kulturno-turistično ponudbo polotoka  z oživljanjem zgodovinskih dogodkov na avtentičnih lokacijah, skozi uprizorjene istrske legende in mite.

Tako so Istra Inspirit igralci turiste vpeljali v minule čase ali na potovanje skozi čas, na avtentične ulice in lokacije Vrsarja, kjer se je Casanova sprehajal med bivanjem v Vrsarju, in to vse skozi storytelling koncept ali interaktiven sprehod v kostumih. ‘Ob številnih kulturnih in zabavnih manifestacijah, ki jih tradicionalno prirejajo v poletnih mesecih, bo Vrsar tudi to poletje svojim gostom ponudil enkratno doživetje potovanja v zgodovino. Razen Starega semnja, ki oživlja Vrsar v času Vrsarske grofije  in ki bo tudi letos v dveh izvedbah, smo pričeli tudi s Casanova Tourom. Kot dosedanji Casanovafest, bo tudi ta nova interaktivna tura imela za glavno temo lik Giacoma Casanove in opis njegovega bivanja v Vrsarju iz slavnih Memoarov,” je poudarila Natalija Vugrinec, direktorica Turistične skupnosti občine Vrsar.

Dodala je še, da je to dogajanje nadaljevanje zgodbe s Casanovafesta iz preteklih devet let in ki je s predavanji, predstavami, filmskimi projekcijami, razstavami in koncerti predstavil tematiko ljubezni in erotike v različnih zvrsteh umetnosti.

Za turistično sezono (2018) so v sodelovanju z Istra Inspiritom pripravili novi koncept – vodeno interaktivno tura v šestih terminih, da bi čim večjemu številu gostov omogočili seznanitev z zanimivo bogato zgodovino našega mesta.

V prihodnji sezoni nameravamo dopolniti Casanova Tour  z gastronomskim doživetjem, v skladu z EU projektom „Uživam v tradiciji“, v katerem je TZ Vrsar eden od partnerjev, in ki ima za svojo temo ohranjanje in turistično oplemenitenje avtohtonih živil in jedi. Prepričani smo, da bo takšno dogajanje za goste v naši okolici izredno privlačno in da bo imelo tudi  znaten promocijski učinek,’ je poudarila Vugrinčeva.

Casanova Tour je odličen primer promocije destinacije skozi kulturno zgodovinsko dediščino ter njene interpretacije na način storytellinga v gledališki izvedbi. Izvedba, ki je, brez pretiravanja, več kot impresivna, v stilu legendarnih in znamenitih igralcev Hollywooda. Saj poznate tisti občutek, ko neka filmska scena postane legendarna, in točno taka je bila ta izvedba. Sicer v Istra Inspirit projektu pod umetniškim vodstvom režiserke Petre B. Blašković sodeluje preko 200 različnih umetnikov, izvajalcev in igralcev.

Profesionalni igralci Istra Inspirita v sklopu ‘Casanova Toura’ vse obiskovalce odpeljejo na nepozabno potovanje v čas Vrsarske grofije, ko je zapeljivec in pustolovec, Giacomo Casanova, dvakrat bival v Vrsarju. Prvič je, kakor sam navaja v svojih ‘Memoarih’, ki služijo kot osnova scenariju te inovativne ture, obiskal Vrsar za tri dni v avgustu 1743. leta, še kot siromašen in neugleden duhovnik. Drugič pa je prispel v Vrsar kot vojak med potovanjem z mletskega otočka Malamocco, ko se je njegova ladja zvečer zasidrala v vrsarskem pristanišču. Giacomo Casanova, ki ga spremlja sloves največjega ljubimca v zgodovini, se je v Vrsar domnevno vračal zaradi lepih Vrsarčank.

Obiskovalci so skozi zabavno poučno vsebino lahko spoznali intimnejšo stran Casanovinega Vrsarja, ter vse zanimive prigode, ki so karakterizirale njegovo bivanje v Vrsarju. Poleg tega pa so obiskali še razgledišče pod cerkvico Sv. Antona, razgledišče Casanova, glavna mestna vrata ter Casanovovo zatočišče v sklopu mestnih zidov, ter na tak način spoznali Vrsar na drugačen in, prepričan sem, na nepozaben način. Igralsko zasedbo, ki sodeluje v Casanova touru, sestavljajo  Frano Novljan, Šandor Slacki, Luka Barešić, Sedina Cerovac in Ivona Bulešić. S svojo osupljivo in na moč navdihnjeno interpretacijo so seznanili, nasmejali in naspletkarili vse prisotne ter jih skozi interakcijo pritegnili v zgodbo. Turisti so tako tudi sami postali del zgodbe.

Ker sem bil že seznanjen z Istra inspirit zgodbo, sem imel velika pričakovanja in jasno predstavo, kaj me čaka, vendar, če sem iskren, ta niso bila le izpolnjena, temveč zelo presežena. Navdušil me je nivo igralske izvedbe ter kako so se igralci vživeli  v vloge. Ob staromestni kulisi Vrsarja, igralskih kostumih in prepričljivosti interpretacije je bila zgodba več kot verodostojna. Z gotovostjo lahko rečem, da so se obiskovalci počutili, kot da so v resnici v tistem času in prostoru. Na trenutke so nas v realnost vračali le slučajni mimoidoči, ki so vizualno “prekinjali” občutek zgodovine in potovanja skozi čas.

Zagotovo nikoli ne bi tako dobro spoznal Vrsarja, niti mi ne bi ostal v tako lepem spominu, če bi se sam sprehajal po mestnih ulicah. Zato je storytelling koncept v turizmu tako pomemben, saj se pravzaprav gre za močna čustva in doživljanja.

Odlične turistične zgodbe, na www.hrturizam.hr

No, kot sem omenil že na začetku te zgodbe, beseda je beseda, ter ne glede na to, kako močne so lahko besede in da lahko sprožijo cel plaz verižnih reakcij, pa prave doživljaje in vrednost te zgodbe lahko razumete samo, če jo doživite. Zato bi Istra Inspirit interpretacije morale biti ena od obveznih predmetov za vse študente turističnih smeri.

Kakorkoli že, če želite izvedeti, kaj je storytelling koncept,  pa vam vsekakor priporočam, da doživite eno od trinajstih Istra Inspirit zgodb, ne glede na to ali prihajate iz sveta turizma ali marketinga. V skrajnem primeru, če menite, kakor je to sicer v navadi v Lepi naši (Hrvaški) – vse kar je naše, je zanič  ali če mislite, da sem z uporabo superlativov v opisu pretiraval, vas izzivam, da se prepričate sami.

Za konec bomo objavili še mini fotogalerijo, za fotografije hvala TZ Vrsar:

Sorodni članki

Zakaj obiskati Advent v Zagrebu?

Zagreb je super. Advent v Zagrebu je »super truper«. To so ugotovili tudi številni veselo-decembrski obiskovalci, ki so Zagreb v zadnjih letih trikrat zaporedoma razglasili za »najboljšo adventno mesto Evrope«. In to ni kar tako, to je zelo prestižna svetovna nagrada. To je priznanje, ki pritegne nove in nove obiskovalce iz celega sveta. In ti, skupaj z nami, v Zagrebu uživajo »na polno«.

Nadaljujte z branjem

Ivana Brlić Mažuranić, 150. obletnica rojstva

V srcu Slavonskega Broda stoji čarobna Hiša Ivane Brlić Mažuranić, ki privablja tako tuje turiste kot tudi dnevne izletnike v svoje pravljično okolje. Zgodovinska znamenitost, ki vabi na potovanje skozi pravljice, se je od svojih začetkov uveljavila kot obvezen obisk v izobraževalnih programih, ponujajoč edinstveno doživetje, navdihnjeno s kulturno raznolikostjo in pristno pozitivnostjo.

Nadaljujte z branjem

Visualia Festival Pulj

Visualia Festival (of Light) je festival na Hrvaškem, ki se vsako leto septembra odvija v mestu Pulj (hrvaško Pula). Visualia festival je posvečen sodobnim umetniškim izrazom in inovativni uporabi tehnologije v umetnosti. Poleg edinstvene priložnosti, da obiskovalci doživijo umetniška dela na drugačen način, Visualia Festival ponuja tudi platformo za umetnike z vsega sveta, da izrazijo svojo ustvarjalnost in inovativnost. Če želite doživeti inovativno umetnost in tehnologijo na enem mestu, če želite doživeti neko drugo dimenzijo, čarobnost, ne zamudite priložnosti obiskati Visualia Festivala med 21. in 23. septembrom 2023 v istrskem Pulju.

Nadaljujte z branjem