Compare Listings

Amsterdam, mesto polno šarma

Amsterdam – Top 10 z bonusi

  • 12. septembra, 2023
  • Svet

Amsterdam je predvsem mesto zabave, kanalov, muzejev, atrakcij in popolne svobode. Objavljamo Top 10 turističnih zanimivosti (z bonusi!), ki jih morate videti v Amsterdamu, verjetno najbolj fantastičnem mestu Nizozemske. Predstavljajte si mesto, ki izgleda kot iz pravljice: tu so nasmejani ljudje na kolesih, očarljive in pisane ulice, polne raznolikih in simpatičnih trgovinic, nagnjene in ozke hiše, številni vodni kanali, po katerih plujejo čolni, okrog vas se v Amsterdamu – na vsakem koraku – »dogaja na polno«.

Amsterdam – Top 10 z bonusi

Ja, Amsterdam je zagotovo zelo unikatno mesto, je svetovna metropola šarma. V Amsterdam se mnogi obiskovalci zaljubijo že po nekaj urah. Zakaj? Poglejmo!

Amsterdam je največje mesto na Nizozemskem, po mnenju mnogih tudi najbolj zanimivo. Amsterdam, izjemno priljubljeno mesto (baje ga vsako leto obišče vsaj 15 milijonov turistov), zaradi številnih kanalov ga marsikdo imenuje Severne Benetke, je bilo ustanovljeno konec 12. stoletja, v njem pa danes živi več kot 189 narodnosti z vsega sveta. Prebivalcev v samem Amsterdamu je krepko čez 800 tisoč, v njegovi širši okolici pa domuje najmanj milijon in pol stanovalcev.

V začetku je bil Amsterdam le ribiška vasica, danes pa je največje in najpomembnejše mesto, unikatno kulturno, gospodarsko, finančno in turistično središče Nizozemske. Amsterdam je med nizozemsko zlato dobo (1588 – 1672) postal eno najpomembnejših pristanišč na svetu, največ zaslug za razvoj, razcvet mesta pa mnogi pripisujejo trgovini oziroma trgovanju. Amsterdam se naslanja na Severno morje, skozi mesto teče reka Amstel, ki je kriva tudi za izvor imena Amsterdam; ime mesta – Aemstelredamme – namreč dobesedno pomeni »jez na reki Amstel«.

Še dodatna zanimivost: čeprav Amsterdam, ki ga nekateri imenujejo s hebrejskim imenom Mokum, upravičeno velja za najpomembnejše mesto Nizozemske, po ustavi je Amsterdam vendarle glavno mesto Nizozemske, je sedež nizozemske vlade, parlamenta in vrhovnega sodišča v Haagu, med mestoma je 60 kilometrov ceste. Od Amsterdama do Pariza je skorajda 600 km, še nekoliko bolj oddaljen je Berlin (660 km), do Ljubljane v samem srcu Slovenije pa je dobrih 1.200 kilometrov.

Značilno staro jedro Amsterdama večinoma sega v 17. stoletje in je eno največjih v Evropi, obdano s številnimi vodnimi kanali, ki so na Unescovem seznamu zaščitene svetovne dediščine. Glede na to, da je to mesto Amsterdam, tako kot tudi velik del Nizozemske, zgrajeno pod nivojem morske gladine in da v teh koncih ni planin ali gora, je podnebje severno in hladno, z veliko dežja in vetrov.

Poletja v Amsterdamu so zmerno topla do hladnejša, pomlad je precej prijetna, jesen in zima pa sta izrazito vetrovni, deževni in hladni. Vendar pa turizem v Amsterdamu cveti skozi vse leto, še posebej od marca do oktobra. Za mnoge je Amsterdam najlepše in najljubše mesto ne samo v Evropi, ampak tudi na svetu, v tem članku pa si lahko preberete top 10 turističnih zanimivosti v Amsterdamu, ki jih preprosto morate obiskati (zapisali smo jih v naključnem vrstnem redu).

1. Trg Dam (Dam Square)

Mnogi menijo, da je trg Dam srce Amsterdama. Priti v Amsterdam in ne videti trga Dam je kot priti v Pariz in ne videti Eifflovega stolpa ali koloseja v Rimu. Zato ne zamudite trga Dam, njegove živahnosti in prostornosti. Trg Dam je dobil ime po jezu, na katerem je bil zgrajen, datum nastanka sega v leto 1275. Takrat je bil Amsterdam pristaniško mesto, na morju, na trgu Dam je bila tudi ribja tržnica.

Danes je trg Dam uradno središče mesta, saj se na njem nahaja veličastna kraljeva palača. V Royal Palace Amsterdam, uradno Koninklijk Paleis Amsterdam, lahko vstopite, kupite vstopnico in si ogledate ves sijaj te fascinantne zgradbe, njene arhitekture, kipov.
Poleg kraljeve palače je na trgu še »De Nieuwe Kerk« oziroma protestantska Nova cerkev (angleško The New Church) iz leta 1408. Cerkev se uporablja tudi za kronanja ter za kraljevske poroke (kralj Viljem Aleksander Nizozemski je prestol nasledil leta 2013, leta 2002 se je poročil z Máximo Zorreguieto Cerruti – zdaj kraljico Máximo – , s katero imata tri hčerke; njegova najstarejša hči, princesa Catharina-Amalia, je naslednja v liniji kraljevskega nasledstva).

Trg Dam krasi tudi najpomembnejši vojni spomenik na Nizozemskem, t.i. »Nacionalni spomenik« (zgrajen je bil leta 1956 v spomin na vse žrtve med drugo svetovno vojno, bel betonski obelisk je visok 22 metrov, delno ga ovija spominski zid, spomenik je zasnoval JJP Oud , izdelal pa kipar John Rädecker).

Na trg Dam so naslonjeni tudi nakupovalno središče Bijenkorf, ki je polno luksuznih trgovin, impresiven hotel Krasnapolsky ter več različnih samostojnih trgovin, barov in restavracij. Seveda ne smemo pozabiti tudi na trgu Dam bližnji, znameniti muzej Madame Tussauds. V Amsterdamu je bil muzej voščenih lutk postavljen že leta 1970 in je bil prvi muzej Madame Tussauds v celinski Evropi ter prva tuja podružnica te nenavadne britanske ustanove. Zanimivo za pogledat, ni pa poceni. 🙂

Trg Dam je večinoma časa nabito poln ljudi, cesto tukaj prečkate v ogromni množici obiskovalcev, prav tako je težko najti prazno klop, kjer bi lahko (v miru) posedali. V času državnih praznikov in različnih praznovanj (tudi gejevske parade v Amsterdamu ali navijaških – »športnih« – srečanj) je trg Dam tudi glavno prizorišče mestnih koncertov, uličnih zabavljačev in glasbenikov in še česa (pazite se majhnih prevar, npr. slikanje z maskirano osebo vas bo takoj stalo nekaj solidnih evrov). V davni preteklosti trg Dam ni bil prizorišče zabave in veselja, temveč so tukaj obsojene zapornike obešali vpričo radovednih ljudi.

Od trga Dam se raztezata dve priljubljeni ulici: Damrak – ulica, znana po tako imenovanih plesočih hišah in eden najbolj fotogeničnih krajev, in Damstraat – ulica, polna trgovin, trgovin s spominki, s staro lekarno in Ripley’s Believe it or Not muzejem (o neverjetnih dosežkih, ki jih opisuje znamenita Guinnessova knjiga rekordov). Ulica Damstraat vodi do četrti rdečih luči (znane po prostituciji). Tik ob trgu Dam je je tudi znamenita nakupovalna ulica Kalverstraat.

Bonus nasvet 1: Brezplačno se povzpnite na streho hotela W in uživajte v spektakularnem pogledu na kraljevo palačo in njene čudovite kipe. Nato pa pojdite v Caldi e Freddi, na italijanske jedi za s seboj. Naravnost iz srca Italije v Amsterdam prihajajo lazanje, calcone, sendviči, odlična mortadela in italijanska mocarela – za prste obliznit.

Bonus nasvet 2: Če ste v Amsterdamu tretjo soboto v januarju na tako imenovani državni dan tulipanov, lahko brezplačno prevzamete sveže tulipane na trgu Dam in na več drugih lokacijah (večinoma so to različni vrtovi, ki obiskovalcem ta dan na široko odprejo svoja vrata). Seveda pa velja, da moraš priti po tulipane dokaj zgodaj.

2. Rdeča četrt oziroma četrt rdečih luči (Red Light District)

Druga lokacija, ki jo morate obiskati v Amsterdamu, je četrt rdečih luči. Verjeli ali ne, ta del mesta morate obvezno obiskati, tudi če gre za družinski izlet. To okrožje je znano po prostituciji, poleg tega pa ima različne muzeje, trgovine s spominki, sex shope, restavracije, bare in še veliko več. Mimogrede, tukaj živi več kot 4.000 ljudi.

Rdeča četrt, četrt rdečih luči, ni več tako nevarna kot je bila nekoč, je pa še vedno izjemno obiskana. Morate pa biti pozorni na tatiče in prevarante, ki jih zna biti tukaj kar precej. Prav tako je v tej rdeči četrti skoraj vse pod nadzorom številnih uličnih videokamer, amsterdamski policisti so redno na obhodih, za varnost skrbijo tudi varnostniki, ki jih pogostokrat najamejo same spolne delavke. Zanimivo, kajne?

Tukaj boste spoznali nek drug, popolnoma svobodomiseln, svet. Mogoče je za marsikoga to področje »trgovine seksa«, še dandanes, preveč liberalno, samosvoje. Najboljši del dneva za obisk znamenite amsterdamske četrti je zagotovo večer, saj prav ob mraku, pod okriljem noči, rdeče luči pridejo do popolnega izraza. Upoštevajte pa, da spolnih delavk in delavcev ni dovoljeno fotografirati ali snemati in da je za kršitev te prepovedi zagrožena zelo visoka denarna kazen.

Vas zanima, kako je s prostitucijo v Amsterdamu? V celotni Nizozemski, ne le v Amsterdamu, velja, da je prostitucija legalna (dovoljena), vendar se ne sme izvajati na sami ulici. Zato seksualne delavke v amsterdamski četrti rdečih luči stojijo za oknom, stekleno izložbo, in ponujajo svoje storitve, svojo lepoto, znanje in izkušnje.

Naziv Red Light District izhaja iz rdečih (neonskih?!) luči, ki opozarjajo, da je prav na tem mestu »trenutno deluje« seksualna delavka, ki ponuja svoje žgečkljive storitve. Rdeče luči – seveda – opozarjajo tudi na različne seks šove, predstave. Poudariti moramo tudi, da nizozemske prostitutke plačujejo davke, zdravstveno zavarovanje in vse ostale zahtevane dajatve in prispevke, popolnoma isto torej kot vsak drug zaposlen delavec v tej državi.

Poleg seksualnega turizma za odrasle lahko v četrti rdečih luči obiščete tudi muzej mučenja, muzej marihuane, Amsterdam muzej, Rembrandtovo hišo, se sprehodite po 3D tiskanem mostu, popijete pijačo v enem od tipičnih starih barov, obiščete najstarejšo cerkev v Amsterdamu (iz 13. stoletja), pa tudi spomenik seksualnim delavcem sveta tik ob njej in podobno.

Glede na veliko število obiskovalcev amsterdamske četrti rdečih luči (baje približno 19.000.000 letno!?!) se je nizozemska vlada skupaj z mestnimi oblastmi odločila, da v tem delu Amsterdama uvede določene prepovedi. Tako lahko sedaj npr. kadite marihuano le, če sedite na območju teras t.i. coffee shop-ov, prostorov, kjer se popolnoma legalno prodaja »mehka droga«. Naj vas ne preseneti, če boste na ulici slišali različne krike in žvižge številnih uličnih preprodajalcev, ki upajo, da bodo z goljufanjem turistov zaslužiti nekaj denarja.

Bonus nasvet 1: Pridobite Amsterdam City Pass, kartico, ki omogoča različne popuste na muzejske vstopnice in javni prevoz.
Bonus nasvet 2: Izredno dobro kavo si privoščite v čudoviti kavarni in njegovem vrtu tik ob najstarejši cerkvi v Amsterdamu (Oude Kerk Amsterdam). Pojdite v restavracijo De Waag in okusite čare odlične restavracije v stavbi, ki je videti kot grad, tam so se ljudje v srednjem veku radi družili.

3. Jordaan

Jordaan je izjemno lepa soseska v širšem središču Amsterdama. Znana je po tradicionalnih ozkih hišah z velikimi okni, lepih in kakovostnih restavracijah ter majhnih, originalnih in lokalnih trgovinah, tudi butikih. Priporočam, da se tukaj le lagodno sprehodite, brez načrta in cilja, vsrkate lepoto te stare četrti in raziščete njene najbolj čarobne kotičke.

Na številnih mostovih čez Unescov kanal lahko posnamete popolne fotografije in se na lastne oči prepričate, zakaj Amsterdam velja za eno najlepših mest na svetu, ne imenujejo ga zaman severne Benetke (mostov in mostičkov v Amsterdamu je več kot 1200). Najbolj priljubljene in večje ulice v Jordaanu so: Haarlemmerstraat, Prinsengracht, Westerstraat in ‘9 straatjes’ (devet majhnih ulic).

Če želite resnično doživeti Jordaan, rezervirajte prenočišče v tem delu mesta in se zjutraj zbudite kot domačin ob skodelici vroče kave in dražečem zvoku rac in gosi iz kanalov Amsterdama. Imejte v mislih, da je to eden najdražjih predelov mesta, kar zadeva nastanitev, tako da, če želite res izkusiti čare Jordaana kot domačin, boste morali to – seveda – zelo drago plačati. Ironično je, da je bil Jordaan v preteklosti zelo revna soseska, tam so bila zgrajena stanovanja za delavce in priseljence, ki so sem – v prvi vrsti – prišli iskat predvsem svobodo in ekonomsko neodvisnost. Danes v Jordaanu živi okoli 20.000 ljudi.

V amsterdamski četrti Jordaan lahko obiščete več tržnic, med katerimi je najbolj znana in najboljša Noordermarkt (vsak ponedeljek in vsako soboto). To je popoln kraj za nakupovanje starin, vintage predmetov, nizozemskih krožnikov, organske hrane, oblačil in še več. Če želite ujeti svojo nagrado, pridite na tržnico takoj po odprtju!

Drugi dve tržnici sta Lindenmarkt in Westerstraat, še posebej znani po okusni organski hrani. Poleg tržnic in tipičnih amsterdamskih hiš s »pocukranimi« vrtovi in velikimi okni brez zaves (to vsakogar preseneti), ponuja Jordaan tudi nekaj zanimivih cerkva za obisk. Zvonik markantne cerkve Westerkerk vas zna dodatno presenetiti s svojim razgledom, ki ga nudi. Tu je tudi protestantska cerkev Norderkerk, v obeh omenjenih pa lahko včasih prisluhnete raznim koncertom.

V Jordaanu so tudi trije zanimivi muzeji: muzej klavirjev, v katerem so na ogled predvsem stari mehanski klavirji, muzej pisatelja Thea Thijssena in muzej fluorescentnih luči – Electric Lady Land. Druga zanimivost ne le Jordaana, ampak tudi celotnega Amsterdama so tako imenovani ‘woonboten’, torej čolni na vodi, v katerih so urejena prava pravcata stanovanja. Tam živijo predvsem domačini, ki imajo podedovane čolne, nekateri ‘woonboten’ služijo tudi kot kavarne, kakšnega lahko tudi najamete za prenočitev. Če želite izvedeti več o življenju na vodi in z vodo, vsekakor obiščite Pomorski muzej.

Bonus nasvet 1: Pojdite v Cafe Winkel 43 in poskusite najboljšo jabolčno pito v Amsterdamu. Obiščite picerijo La Perla, ki slovi po italijanskih picah, Bistro Hummus ima najboljši humus v mestu. Pekarna Pancake Bakery ponuja okusne palačinke – navadne, ameriške in poffertjes – tipične, majhne nizozemske.
Bonus nasvet 2: Izposodite si vodno vozilo pedalin in se sami podajte na raziskovanje amsterdamskih vodnih kanalov.

4. Rijksmuseum

Rijksmuseum v Amsterdamu je eden od šestnajstih nacionalnih muzejev na Nizozemskem. Zbirka tega muzeja ponuja pregled bogate nizozemske umetnosti in zgodovine ter vključuje dela nizozemskih mojstrov iz 17. stoletja. Vsekakor velja, da so v Rijksmuseumu na ogled največje mojstrovine nizozemske umetnosti. V tem muzeju lahko občudujete umetnike, kot so Rembrandt, Vermeer in Hals. Rijksmuseum je bil ustanovljen davnega leta 1885, za njegov videz pa je zaslužen nizozemski arhitekt Pierre Cuypers.

Rijksmuseum dobesedno pomeni državni muzej. Verjeli ali ne, obstaja že več kot dvesto let in je – z razlogom – eden najlepših muzejev na svetu. Njegova razkošnost, obseg, velikost, detajli in celotna galerijska kolekcija vas bodo spodnesli noge. Rijksmuseum je tudi danes zelo moderen, kar pa nas ne sme preveč čuditi, saj je v svoji dolgi zgodovini doživel že številne prenove.

V Rijksmuseumu lahko, ob domačih, občudujete tudi druge številne svetovne mojstre. Tudi, če niste iskreni ljubitelj umetnosti, vas bo Rijksmuseum – dobesedno – navdušil, očaral. Poleg mojstrovin, kot so Rembrandtova “Nočna straža”, slike Vermeerja, van Dycka in Jana Steena, muzej Rijksmuseum na ogled postavi tudi impresivno zbirko antičnih predmetov iz nizozemske kulture, pa tudi veliko zbirko grafik in risb ter številne črnobele fotografije.

Bonus nasvet 1: Rijksmuseum je odprt 365 dni v letu od 9.00 do 17.00, vendar se blagajna muzeja zapre ob 16.30. Če ga nameravate obiskati, se pripravite na zares veliko hoje in hkrati sprostite digitalni spomin na mobitelu ali fotoaparatu. Bonus na bonus: vodiči, ki vodijo po muzeju, so odlični, ne bo vam dolgčas. Obiščite The Sea Food Bar za okusne sveže ribe in morske sadeže ali Vegan Junk Food Bar. priljubljeno, na novo odprto vegansko hitro hrano!

Bonus nasvet 2: Kupite svojo vstopnico za Rijksmuseum pravočasno, ker so razprodane tudi nekaj tednov vnaprej, zlasti v visoki turistični sezoni. Če ni vstopnic za datum in uro, ki vam ustreza, poglejte na Ticketswap.nl, uradno partnersko stran za prodajo last minute vstopnic, ki se prodajajo zaradi odpovedi obiska in podobno.
Bonus nasvet 3: Za sprehod si obujte udobne čevlje ali še bolje superge in si namenite vsaj 3 ure časa za ogled tega odličnega muzeja. Ne spreglejte knjižnice zadaj – videti je kot knjižnica iz »čarovniškega« Harryja Potterja. In še zadnji mini nasvet: Pred muzejem vas pričakuje zelo fotogeničen napis I amsterdam.

5. Muzej Anne Frank

Kdo še ne pozna Anne Frank? Ta nizozemska deklica se je s svojo družino več kot dve leti med drugo svetovno vojno skrivala pred nacisti v skrivnem stanovanjskem prizidku, tukaj v Amsterdamu, na naslovu Prinsengracht 263. Anna Frank je na tej lokaciji pisala svoj svetovno znani dnevnik, beležila svoje frustracije, skrbi in strahove, ki so izhajale iz dolgotrajnega življenja v majhnem, ubornem skrivališču.

Ena izmed sob hiše je bogata s citati, fotografijami, zgodovinskimi dokumenti, filmskimi posnetki in originalnimi predmeti iz časa Anne Frank. Obisk muzeja, ki so ga odprli leta 1960, pri marsikomu sproži plaz čustev, saj se pred vami zakotali čudovita, a vendar tudi zelo zelo žalostna, zgodba. V drugi sobi si lahko ogledate originalne dnevnike in spise Anne Frank.

Obisk muzeja Anne Frank traja približno eno uro in je res vreden ogleda, saj zlahka dobimo uvid v temačne čase druge svetovne vojne. Npr. muzej prikazuje tudi zelo ganljive eksponate o preganjanju in diskriminaciji, ki so je bili deležni Židi. V dodatno informacijo, pa tudi za samo reklamo muzeja: roman Dnevnik Anne Frank je bil preveden v več kot sedemdeset jezikov sveta in je bil navdih za številne filme, kot obvezno učno branje se nemalokrat z njim spoznamo že v osnovni šoli.

Bonus nasvet 1: Za Muzej Anne Frank kupite vstopnico prek spleta vsaj tri do štiri tedne vnaprej, zlasti med poletjem, ko Amsterdam obišče največ turistov. Dobronamerno opozorilo: včasih so vstopnice razprodane celo tri mesece vnaprej.
Bonus nasvet 2: S seboj ne nosite stojala za kamero ali mobilni telefon, saj vam ga v prostore muzeja pogumne Anne Frank, ki ga na leto obišče tudi do 2 milijona obiskovalcev, ne bodo dovolili prinesti.

6. Van Goghov muzej

Dobrodošli v Van Goghovem muzeju, živahnem in očarljivem epicentru kulture, ki se mogočno pokloni enemu najvplivnejših umetnikov v zgodovini. Tu sta na ogled življenje in delo Vincenta van Gogha, jaz pa sem tukaj, da vam povem vse podrobnosti o tem, zakaj bi morali obiskati ta čudovit muzej.

Muzej se ponaša z neprimerljivo, osupljivo zbirko Van Goghovih mojstrovin, vključno z “Zvezdno nočjo”, “Sončnicami” in “Spalnico”. To je redka priložnost, da si ta ikonična dela ogledate od blizu in osebno. Raziščite osebno potovanje Vincenta van Gogha, od njegovih zgodnjih dni do njegovih burnih duševnih bojev. Pridobite globlje razumevanje umetnika za platnom in kako so njegove življenjske izkušnje vplivale na njegovo umetnost.

Van Goghov muzej ponuja tudi interaktivne eksponate, ki vam omogočajo, da se potopite v Van Goghov ustvarjalni proces. Ogledate si lahko njegove skice, pisma in spoznate tehnike, s katerimi je ustvaril svoje impresivne slike. Poleg stalne zbirke Van Goghov muzej gosti občasne razstave drugih pomembnih umetnikov, ki so vplivali ali so bili pod vplivom Van Gogha, kar ponuja nove, sveže poglede na njegovo delo. Van Goghov muzej je ena glavnih znamenitosti Amsterdama in ga enostavno morate obiskati.

Bonus nasvet 1: Najbolje je, da na uradni spletni strani muzeja preverite trenutni delovni čas in morebitne posebne razstave. Kupite vstopnico na spletu vnaprej, da se izognete dolgim vrstam. Za globlje izkušnje so na voljo tudi odlični vodeni ogledi. Pridite zgodaj zjutraj ali pozno popoldne, da se izognete gneči. Po ogledu slik se sprehodite po čudovitem t.i. Museumplein-u, kjer se lahko sprostite ob ribniku ali si privoščite piknik. Za zaokroženo umetniško doživetje (če ne boste preveč utrujeni) obiščite tudi bližnji znamenitosti, kot sta Rijksmuseum in Stedelijk Museum.

Bonus nasvet 2: Naštela bom nekaj solidnih restavracij v bližini muzeja Van Gogh. Rijks – ta restavracija z Michelinovo zvezdico se nahaja v Rijksmuseumu in ponuja kulinarično popotovanje skozi nizozemsko kuhinjo. Preizkusite njihov degustacijski meni za nepozabno kulinarično izkušnjo. Cafe George – je udobna in elegantna francoska taverna, ki se nahaja nekaj minut hoje od muzeja. Uživajte v njihovih klasičnih francoskih jedeh in fantastičnem vzdušju. Momo – če ste razpoloženi za azijsko kuhinjo, se odpravite v Momo, ki je znan po odličnem sušiju in fuziji. Notranjost restavracije je umetnina sama po sebi. ??

7. Zuid in Zuidas

Zuid je idealen del mesta, moderen del Amsterdama, ki navdušuje vse ljubitelje dobre arhitekture, urbanizma in dizajna. Če ste ljubitelji modernizma in zanimive arhitekture, potem morate vsekakor obiskati ta del mesta. Zuidas je zagotovo najbolj obiskan del. To je poslovno okrožje, ki se nahaja v južnem delu Amsterdama.

Tu se nahajajo številni administrativni, pa tudi stanovanjski, nebotičniki. Najbolj izstopajo stavbe Valley, ki so na eni strani dramatične, na drugi pa geološko navdahnjene, nebotičniki so poraščeni z raznolikim rastlinjem. Izstopajo predvsem nebotičniki (stolpi 67, 81 in 100), ki so prejeli številne arhitekturne nagrade. Med stolpiči, v četrtem in petem nadstropju, se vije »zelena dolina«, ki očara vsakega uličnega sprehajalca.

Zgradbe, ki jih krasi na deset tisoče drevesc in grmovnic, si lahko vsakdo dokaj podrobno ogleda, vstopa se lahko po dveh zunanjih, kamnitih stopniščih. Projekt Valley (Dolina) je poskus obnovitve zelene dimenzije v harmoniji z vsakdanjim življenjem. Razgledi na stavbe in iz njih so spektakularni in priporočam, da si rezervirate vsaj dobri dve uri za ogled in sprehod. Seveda pa morate upoštevati, da je ta del mesta nekoliko bolj oddaljen, zato si dobro organizirajte čas in dnevni načrt.

Bonus nasvet 1: Najlažji in najhitrejši način, da pridete do Zuida, je z metrojem. Spotoma obiščite Beatrix Park na poti do hotela N-How, ki ima prav tako zanimivo arhitekturo. Park Beatrix ima sicer zanimivo floro in prijetno, mirno vzdušje. Njegov kontrastni meditativni prostor nasproti hektičnosti modernega mesta Amsterdam je prav zanimiv.

Bonus nasvet 2: Če so vam všeč sodobna arhitektura, dizajn in inovacije, obiščite še t.i. »Ijburg« – to je popolnoma nov in na vodi zgrajen stanovanjski predel na vzhodu Amsterdama. Ijburg se nahaja v IJmeerju in je zgrajen na umetnih otokih, ki so bili dvignjeni iz jezera. Ko bo projekt Ijburg popolnoma končan bo tam 18.000 hiš. In še: Loetje je ena izmed odličnih restavracij, ki streže raznolike jedi, predvsem tipične nizozemske jedi, pripravljene na sodoben način.

8. De 9 Straatjes (angleško Nine streets, slovensko Devet ulic)

Tudi svetovni mediji hvalijo sosesko devetih ulic. National Geographic: Devet majhnih ulic – z močnim karakterjem. Lonely Planet: Zaradi takšnih območij se v Amsterdamu počutite zares prijetno. Vanity Fairs: Ste razpoloženi za maloprodajno terapijo? Obiščite De 9 Straatjes. Soseska je očarljiva in navdušujoča. The New York Times: Enostavno najboljše nakupovalno središče v Amsterdamu; očarljiva mešanica dizajnerskih butikov, umetniških galerij, trgovin s starinskimi oblačili, trgovin s spominki ter lokalov za hrano in pijačo.

Vsakdo, ki obišče Amsterdam, se verjetno vsaj enkrat sprehodi po teh ulicah, večina pa se tega sploh ne zaveda ali pa se tega zave šele kasneje. Podobno je z Dioklecijanovo palačo v Splitu, palačo, iz katere se je mesto razvilo in v njem živi še danes. Devet malih ulic, kot zveni ime v dobesednem prevodu, je del slikovitih nakupovalnih ulic, ki se nahajajo v kanalskem pasu Amsterdama, v samem središču Unescove svetovne dediščine. Ta del mesta je Amsterdam iz sedemnajstega stoletja.

V ulicah med znamenitimi kanali Singel, Herengracht, Keizersgracht in Prinsengracht prevladujejo predvsem majhne lokalne trgovinice, tukaj pa so tudi trgovine in restavracije, mojstri različnih obrti in še kaj »kulturnega bi se našlo«. Zanimivo se je le brezbrižno sprehajati po teh devetih uličicah in vsrkavati ta del mesta Amsterdam ter mogoče kupiti kakšno malenkost za spomin. Poudarjamo: De 9 Straatjes je uživaška oaza za ljubitelje nakupovanja.

Priložnost izkoriščamo, da opozorimo na promet. Zaradi velikega števila visokih, mestoma ozkih, včasih pa tudi širokih, mostov pešci, kolesarji in avtomobili z izrecno potrpežljivostjo zmeraj najdejo pot. Če pa boste slišali kolesarski zvonec, vedite, da je nekdo nekomu na poti in po vsej verjetnosti ste to prav vi. 🙂

Bonus nasvet 1: Ne zamudite obiska muzeja Houseboat v tem delu mesta. Bodite pozorni na delovni čas. V muzeju Houseboat Museum lahko iz prve roke izkusite, kako je živeti v barki na amsterdamskem kanalu. Muzej se nahaja v nekdanji tovorni ladji “Hendrika Maria”, zgrajeni leta 1914.
Bonus nasvet 2: Ne zamudite muzeja Grachten (Muzej amsterdamskih kanalov), ki pripoveduje zanimivo zgodbo o zgodovini – predvsem – tistih fascinantnih kanalov, ki so bili zgrajenih »ročno«, brez težke mehanizacije, ki jo poznamo v modernih časih. Priporočam restavracijo Nooch, ki ponuja zanimivo azijsko in indonezijsko kuhinjo, njihove tipične palačinke in suši pa preprosto morate poskusiti. Restavracija ni velika, zato si poskusite pravočasno rezervirati mizo.

9. De Pijp

Če želite spoznati domačine, potem morate iti v Pijp. Ta del Amsterdama je očarljiv, z nekoliko manjšo gnečo kot v središču mesta, razen ob koncih tedna, ko Pijp oživi s številnimi bari, pubi in podobnimi lokali, napolnjenimi večinoma z domačini ali priseljenci v Amsterdam, ki so precej dobro integrirani.

V tem delu mesta je tržnica Albert Cuyp, ena največjih uličnih tržnic v Evropi. To je dolga ulica, kjer lahko kupite vse, od igel do lokomotive, in to skorajda dobesedno. Kupcem so ponujena: živila in pijače, pripravljene jedi (tudi nizozemske specialitete), (cenovno ugodna) oblačila, spominki, začimb iz vseh koncev sveta, lokalni kmetje prodajajo svoje izdelke. Tržnica Albert Cuyp je odprta vsako nedeljo od devetih zjutraj do petih popoldne. Ne zamudite obiska, priča boste pravi mavrični ulični predstavi.

V amsterdamski soseski De Pijp domuje tudi muzej Heineken Experience, ki pripoveduje zgodbo o pivu Heineken, blagovni znamki znani po vsem svetu. Seveda boste izvedeli tudi, kako se sploh izdeluje pivo. Interaktivni ogled zgodovine pivovarskega velikana v nekdanji pivovarni s pokušino piva v degustacijski sobi bo navdušil predvsem ljubitelje tega hmeljskega napitka. Terasa pivskega muzeja Heineken Experience je na višini in ponuja prav dragocen razgled po Amsterdamu.

Bonus nasvet 1: V lepem in sončnem dnevu si je dobro izposoditi vodno plovilo pedalin in raziskovati amsterdamske kanale, kot želite in kjer želite sami, bolj intimno bo in bližje vodi ne gre. Menim pa, da je potrebna dokaj dobra fizična pripravljenost vsaj enega udeleženca »vodnega kolesarjenja«.

Bonus nasvet 2: Če želite kupiti karte za turistične oglede z ladjico, jih je bolje kupiti tukaj kot v samem središču mesta Amsterdam, ker je v De Pijp-u mnogo manj gneče. Izakaya je odlična vrhunska restavracija za idilično vzdušje in fantastično azijsko hrano, če pa imate radi burgerje ali meso, je tu tudi The Butcher and Burger bar.

10. A’DAM Tower (A’DAM stolp)

A’dam stolp je stometrska zgradba v bližini glavne postaje v Amsterdamu. Ta super moderna stavba s čudovito arhitekturo pogosto spreminja barve in pošilja sporoča vsem radovednim očem. A’dam Tower ima spektakularno razgledno ploščad z več napravami za opazovanje mesta Amsterdam, v njem se skrivajo hotel, nočni klub, pisarniški prostori, ter več vrhunskih restavracij in barov. Na vrh stavbe A’dam lahko pridete z dvigalom, ki omogoča osupljive svetlobne predstave, obisk vrha pa močno odsvetujemo, če imate morebiti epilepsijo.

Na uradni spletni strani www.adamlookout.com so zapisali: »Z razgledne ploščadi stolpa A’DAM se vam na višini 100 metrov ponuja neprekosljiv 360-stopinjski razgled na Amsterdam in okolico. Z najvišjega nadstropja stolpa A’DAM si lahko ogledate zgodovinsko mestno središče, znamenite kanale in značilno nizozemsko pokrajino polderjev«.

Najbolje je obiskati A’dam stolp v jasnih in sončnih dneh, na loteriji boste zadeli, če boste ujeli sončni zahod (ne pozabite, da je v Amsterdamu le približno 70 sončnih dni na leto). Sončni zahodi in vzhodi so najboljši čas za obisk A’dam stolpa. Tistim najpogumnejšim priporočam tudi adrenalinsko atrakcijo Over the Edge, najvišjo gugalnico v Evropi, zagugaš se čez rob stavbe, na višini sto metrov. Noro!

Če vam dolgoročna organizacija ne predstavlja večjih težav in boste želeli obiskati kakšno amsterdamsko restavracij, potem to lahko storite tukaj. Sky Bar in restavracija Panorama ponujata široko paleto možnosti za kosilo, prigrizke in pijačo. Vedno postreženo z najlepšim razgledom na mesto. 🙂 Seveda pa brez rezervacije, vsaj nekaj tednov vnaprej, proste mize v restavraciji ne boste dobili. Več sreče znate imeti s sedežem v »nebeškem baru«.

Bonus nasvet 1: Če obiščete A’dam stolp zvečer in greste samo v bar, potem vam ni treba plačati vstopnine. Če pa boste turistično atrakcijo A’dam stolp obiskali v času dnevne svetlobe in boste odšli na razgledni vrh pa boste morali plačati vstopnino (podatek iz leta 2023: osnovna, začetna cena se začne pri 14,50 evra).
Bonus nasvet 2: Z aplikacijo Buienradar boste za svetovno znano gugalnico doplačali le 5 evrov. Vsekakor pa velja, da je bolje, če za »guganje tam gori« izberete nekoliko manj vetroven dan. Restavracija Moon je odličen kraj za nekaj pojesti s čudovitim razgledom (celotna restavracija se ves čas vrti!), vendar morate tukaj rezervirati mizo vsaj tri tedne vnaprej, da poskusite njihov okusen in sodoben meni.

Ker Amsterdam ponuja mnogo, smo se odločili, da TOP 10 razširimo, dodajamo še dodatne turistične znamenitosti. Poglejmo.

11. Hortus Botanicus

Hortus Botanikus je impresiven botanični vrt na Nizozemskem. Je eden najstarejših botaničnih vrtov na svetu, iz 17. stoletja. Prvotno je bil narejen kot vrt za gojenje zdravilnih rastlin za zdravnike in farmacevte. V t.i. »nizozemski zlati dobi« so Nizozemci ta vrt uporabljali za gojenje rastlin za komercialne in druge namene.

V notranjosti botaničnega vrta Hortus Botanicus so umeščeni tudi trije večji rastlinjaki s tropsko klimo, kjer imaš ob vstopu občutek, da si v pravi savani, džungli ali puščavi (s številnimi kaktusi). Hortus Botanicus je čudovit na odprtem, pa – seveda – tudi znotraj »steklenih objektov«. Videli boste paleto rastlin, nekatere so zelo eksotične, še več – nekatere so tudi okusne. Poseben poudarek velja ogroženim rastlinam, nekatere – tukaj na ogled – so najredkejše na svetu.

Bonus nasvet 1: Nočni obisk (morebiti celo s koncertom?!) botaničnega vrta Hortus Botanicus zna biti prijeten in romantičen, V srcu boste začutili čarobno vzdušje.
Bonus nasvet 2: Med amsterdamskim festivalom svetlobe Hortus Botanicus dobi novo podobo, odvijajo se različni dogodki in osebna praznovanja (poroke). De Deli je odlična restavracija v bližini, ki ponuja različne možnosti, še posebej zdravo hrano z njihovim edinstvenim pridihom.

12. Avenija Damrak

Damrak je avenija v samem središču Amsterdama. Damrak je zagotovo ena izmed osrednjih ulic Amsterdama, povezuje trg Dam z osrednjo železniško postajo. Avenija Damrak vedno vrvi od ljudi, domačinov, turistov, koles, prodajalcev in vsega ostalega. Široko avenijo Damrak, delno ob enem izmed kanalov, krasijo številne monumentalne stavbe, ki so bodisi nakupovalna središča bodisi hoteli, restavracije in podobno. Po aveniji Damrak se je najbolje sprehoditi zgodaj zjutraj, saj je popoldan tukaj zelo velika gneča.

Na aveniji Damrak so skoncentrirane glavne finančne institucije mesta Amsterdam. Tam je bila nekoč tudi znamenita amsterdamska borza Berlage, ki pa je danes spremenjena v nakupovalno središče. Avenija Damrak je polna kavarn, restavracij, pa tudi menjalnic, trgovin in muzejev. Tukaj lahko zlahka rezervirate izlet z ladjo, ti so med turisti izredno popularni.

Na eni strani kanala so znane “plešoče hiše Damrak-a”, ki so videti še posebej lepe ponoči, ko so osvetljene. Kaj so plešoče hiše Damrak-a? To so nekoliko ukrivljene, z veliko domišljije – plešoče, zgodovinske hiše na aveniji Damrak. Te plesoče hiše Damrak-a so ikonična lokacija v Amsterdamu, ki jo morajo videti (vsi) turisti in – seveda – fotografi, ki se radovedno sprehajajo po mestu.

Bonus nasvet 1: Priporočam, da poskusite slavni krompirček Manneken Pis z več kot 25 različnimi vrstami omak. Če je dolga vrsta, se sprehodite do Flamse Friets, saj so tudi ti krompirčki odlični. Za hiter prigrizek so vam na voljo slastni sendviči in hrenovke v HEMA, v Amsterdam Cheese Store pa je vredno poskusiti različne sire. Ko vam zmanjka sladkorja, je tu gastro lokacija Pancakes Amsterdam Centraal, kjer slovijo kot vrhunski mojstri slastnih palačink.
Bonus nasvet 2: Ne hodite v Body Worlds, ker je to ena navadna turistična prevara. Če ste žejni, pojdite v igralnico, ker imate tam brezplačne gazirane pijače, kavo ali čaj, tudi če ne igrate na njihove igralne avtomate. Seveda pa je prijava v sistem igralnice obvezna.

13. Soseska Noord

Noord je mirnejši del Amsterdama, ki je dokaj blizu centra. Tu živi veliko domačinov, celotno okrožje pa je obdano z reko IJ in vodo. Na tej strani mesta je Adamov stolp, o katerem smo že pisali in ga morate obiskati. Priporočam tudi Straat Museum, NDSM in Eye Museum (filmski muzej).

Ta del mesta ni tako star in nima neke posebne stare arhitekture, a je vseeno poln zanimivih turističnih vsebin. Neizogibna je tudi vožnja z brezplačnim trajektom buiksloterweg ali IJ proti NDSM verf, kjer se nahaja prvi muzej grafitov na svetu – STRAAT. Ta del mesta je bil izključno industrijski, danes pa je stanovanjski, ustvarjalni in zabaviščni del, v enem izmed številnih barčkov Noord-a se boste počutili izjemno.

Bonus nasvet 1: Ob vikendih obiščite IJ-Hallen, enega največjih in najbolj edinstvenih uličnih sejmov v Evropi.
Bonus nasvet 2: Če ste tukaj z otroki, so vam lahko zelo zanimivi Twiske in Norderpark ter interaktivni muzej Wondr Experience.

14. Živalski vrt Artis

Če se radi nasmejite zanimivim, norčavim in ljubkim živalim, potem je obisk živalskega vrta Artis prava stvar za vas. Upam le, da boste imeli srečo in ujeli enega od tistih redkih sončnih dni v letu (le 70 jih je!) , saj je sončno in jasno vreme najboljše za raziskovanje tega čudovitega kraja, idealnega tako za mlajše in starejše generacije ljudi. Ob lepšem vremenu je večina živali zunaj svojih ograd, tako da jih obiskovalci lahko lažje opazujejo. V primeru dežja in mraza se živali nemalokrat skrijejo v svoje ograde, vsaj večina jih ima možnost bivanja tako znotraj kot zunaj objektov.

Artis Amsterdam je eden najstarejših živalskih vrtov na Nizozemskem, pa tudi v Evropi. Nahaja se v vzhodnem delu mesta Amsterdam in je idealna lokacija, ko ste že nekoliko utrujeni od kopice koles in turistov, smeti in hrupnih zvokov, ki jih prinaša samo mestno jedro. Živalski vrt Artis je bil ustanovljen leta 1838, na ogled je 750 različnih vrst živali in več kot 300 vrst dreves in rastlin. Vrtovi so lepi, še posebej poleti in spomladi, ko cvetijo številne rože.

Pridite zgodaj zjutraj po odprtju in ostanite vsaj štiri ure. V Artisu lahko uživate v vrtovih metuljev in netopirjev, se sprehodite po afriški savani, raziskujete različne ptičje hišice, si ogledate planetarij, akvarij in insektarij. Obisk živalskega vrta je namenjen tako otrokom kot odraslim, pa tudi parom in skupinskim obiskom.

Bonus nasvet 1: Na vhodu, ob plačilu vstopnice, dobite zemljevid živalskega vrta. Sledite mu sistematično, ker boste le tako obiskali in videli čim več. Verjemite, se splača. Znotraj je tudi restavracija z okusno zdravo hrano z različnimi možnostmi s čudovitim pogledom na čudovit živalski vrt!
Bonus nasvet 2: V sončnih dneh okusite čare restavracij z zdravo hrano in ne zamudite muzeja Mikropia – prvega muzeja mikrobov na svetu. V bližini je tudi muzej Troppen – o različnih ljudstvih in krajih iz bogate nizozemske kolonialne preteklosti.

Zaključek o Amsterdamu. Amsterdam je nedvomno eno najbolj zanimivih, zabavnih, kulturnih in živahnih mest na svetu. Verjetno ne bi smeli podcenjevati tudi športne plati Amsterdama, na koncu koncev tu domuje nogometni klub Ajax, ki vsekakor spada med najboljše klube Evrope. V neposredni okolici Amsterdama se najdejo tudi značilne, peščene, plaže, glej fotografijo Zandvoort Beach.

Amsterdam morate obiskati ne glede na letni čas, za najboljšo turistično izkušnjo pa vsekakor priporočam pomlad in poletje. Bodi »kul« tudi ti, obišči Amsterdam in ustvari najbolj edinstvene spomine, spoznaj najbolj nore like na ulicah tega norega mesta in začuti pridih svobode govora, bivanja in izražanja.

Ps. Tekst je napisala Valentina Vučičić, ki v Amsterdamu živi in dela že skorajda celo desetletje. Fotografije (dokaj naključno ob samem tekstu): različni fotografi, Turistična skupnost Amsterdama, spletna stran www.iamsterdam.com – in Turistična skupnost Nizozemske – Netherlands Board of Tourism, na spletni strani www.nbtc.nl.

Sorodni članki

  • Svet

Nizozemska – TOP 10

Nizozemska ni velika država v rangu Francije, Nemčije, Španije ali Velike Britanije, a vendar je vsekakor polna zanimivih in fascinantnih krajev, destinacij, ki potrpežljivo čakajo, da jih turisti pridno in zavzeto raziščemo. Nizozemska je dežela polna tulipanov, mlinov na veter, nižin, sira, značilnih cokel, vodnih kanalov, mostov in ljubkih hišic, ki te hitro spomnijo na znano knjigo iz otroštva: Janko in Metka. Nizozemska je zagotovo turistična meka za vse tiste popotnike, ki radi raziskujejo.

Nadaljujte z branjem
  • Svet

Ob jadranski obali do pete italijanskega škornja, 6. del

Vsega lepega je enkrat konec. Tako se je zgodilo tudi z najinim potovanjem Italija 2023. Predzadnji dan sva, tako kot filmski James Bond, obiskala slovito Matero, ki slovi po svojih neverjetnih zgodbah življenja ljudi v jamah. Zelo fotogenično mesto Matera sva zapustila z mešanimi občutki, meni je bilo super, Alenki nekoliko manj. Po dolgi vožnji na sever Italije sva prespala v hotelskem Lido Di Classe, ki nama je naslednji dopoldan nudil uživaško poležavanje na morski peščeni plaži. Čakal naju je le »še stari dolg«, da si pogledava Raveno in njene slavne mozaike. Avantura, Italija 2023, je bila prekrasna, toda tudi vrnitev v domovino zna biti zelo sladka, kajne? Še posebej, ko na spletnem Valu 202 v avtu spremljaš Rogličevo končno zmago na kolesarskem Giru.

Nadaljujte z branjem
  • Svet

Ob jadranski obali do pete italijanskega škornja, 5. del

Počasi, toda vztrajno se je približeval finale najinega popotovanja po Italiji 2023. Tudi sedaj sva verjela, da se bo najina potovalna izbira izkazala »vsaj za dokaj srečno«. Zagotovo je bil Otranto, s svojimi najožjimi jadranskimi vrati, popoln zadetek v polno. Vsaj meni se je zdelo mestece Otranto, s svojimi turkiznimi barvami morja, idealno za lenobno dopustovanje. Mogoče nekoč. Tudi Torre Sant'Andrea in Grotta della Poesia naslednji dan sta naju dobesedno očarala, od številnih obiskovalcev si lahko slišal mnogotere zadovoljne zvoke v stilu: »oooh in aaaah«. Ne vem zakaj, toda razočaral me je Lecce, skorajda zasovražil pa sem pristaniški Taranto. Poglejmo.

Nadaljujte z branjem