Compare Listings

»Sončno bo«

Vreme in otok Pag

  • 23. maja, 2017
  • Blog
  • 0

Otok Pag je priljubljena turistična destinacija zares velikega števila Slovencev. Na roko trumam turistov pa gre tudi odlično vreme. Otok Pag ima namreč v celem letu kar okrog 280 sončnih dni.

Vreme in otok Pag

80 deževnih dni na leto ne more pokvariti odličnega razpoloženja vsem tistim, ki z velikim veseljem obiskujejo ta veliki severno-dalmatinski otok. Otok Pag vas bo s svojim odličnim vremenom in nepogrešljivim soncem vsekakor navdušil. Apartmaji Pag so najbolj iskani v dveh ključnih poletnih mesecih, torej julija in avgusta. Takrat so na Pagu večinoma le zelo sončni in vroči dnevi, kar je tudi glavni razlog, da se desettisoče turistov iz celotne Evrope vsako leto vrača na ta prečudoviti otok.

Dobra stran vremena na otoku Pag je tudi ta, da kljub temu, da so poletja vedno polna sonca, vendar nikoli niso preveč vroča. Izjemno podnebje, ki ga ima otok Pag, namreč omogoča zelo prijetna poletja, ki niso niti prevroča ter seveda tudi ne prehladna, temperature se namreč gibljejo večinoma tam od 22 pa do 30 stopinj, kar je tako rekoč idealna temperatura  za preživljanje vašega dopusta.

Kopalna sezona traja kar okoli 120 dni, morje pa se ogreje do prijetnih 24 stopinj Celzija. Podnebje na otoku je mediteransko. Zanj so značilna vroča poletja in mile zime. Povprečna poletna temperatura zraka je 28 stopinj Celzija, povprečna zimska pa 11 stopinj Celzija.

Otok Pag, severno dalmatinski biser, je zaradi lege pod Velebitom pozimi izpostavljen silovitim udarom burje. Naleti burje znajo biti pozimi tako močni, da so primorani zapreti tudi paški most (ta povezuje celino z otokom). Močni vetrovi s seboj prinašajo slano meglico, ki jo dvignejo iz morja, ter jo spustijo na pašnike. To je privedlo do razvoja pašništva, zato je Pag znan po odličnem paškem siru in paškem pršutu. Zaradi ugodnega podnebja sta se na otoku razvila tudi vinogradništvo in sadjarstvo.

Otok Pag je peti največji hrvaški otok in ima mediteransko podnebje. V kolikor se na otok odpravljate na oddih med katerim želite poležavati na plaži in se ohladiti v morju, potem vam predlagamo obisk med koncem julija in koncem avgusta, pogosto je vreme toplo tudi še septembra. Tudi domačini sami pravijo, da najbolj uživajo na plažah septembra, saj je takrat morje izredno toplo, ozračje pa je prijetno toplo.

Če pa ste bolj športne narave in si želite na kakšen pohod, ali izlet, potem se raje odpravite na Pag v aprilu in maju, lahko pa tudi junija in septembra. Takrat so temperature bolj znosne, ter vam vročina ne bo nagajala.

Vreme Pag je najbolj iskan spletni podatek, ko se prične čas dopustov,  kar govori o tem, da se veliko ljudi pred odhodom na dopust pozanima kakšno vreme bodo imeli. Predlagamo, da se tudi sami, pred samim dopustovanjem, pozanimate na kakšno vreme boste naleteli. Vsekakor pa ne pozabite, da na otoku Pagu prebivajo veseli otočani, ki radi ustrežejo turistom in so vedno prijazni, zato se obisk otoka Paga toplo priporoča, saj boste z njega odnesli same pozitivne in nepozabne vtise. Pa naj bo to sredi vročega poletja ali burjaste zime.

Sorodni članki

Muzil: prepovedano puljsko vojaško “mesto”

Kolosalni utrdbeni sistem, s katerim bi se lahko pohvalil Pulj, je imel 27 utrdb in približno 60 topniških baterij in trdnjav. Pulj je bil tudi glavno vojno pristanišče velike Avstro-Ogrske monarhije. Tokrat se bomo sprehodili po ogromnem, na žalost zaenkrat še zapuščenem in zanemarjenem, Muzilu, mogočnem trdnjavskem sklopu, ki so ga vojaki oboževali – ali pa sovražili.

Nadaljujte z branjem

Dalmatinske TOP besede

Dalmacija je regija sonca, čistega morja, čudovite narave, prijaznih ljudi, prisrčne govorice in – posledično - mnogih zanimivih besed. Zato smo »pravo Dalmatinko« (rojena v Splitu) prosili za izbor enaindvajsetih najbolj uporabnih in – predvsem - zanimivih besed v Dalmaciji.

Nadaljujte z branjem

Dalmacija: dejstva plus 12 zanimivosti

Dalmacija je verjetno najbolj privlačen del Hrvaške, s številnim in raznolikim naravnim bogastvom, okusno hrano in zanimivimi ljudmi z značilnim, samosvojim karakterjem. Sprehodili se bomo čez statistične, pa geografske podatke, vse skupaj pa začinili tudi z zanimivimi dejstvi o Dalmaciji in Dalmatincih. Vabljeni k branju.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.