Compare Listings

10 najpogostejših napak

Kako planirati potovanje in dopust?

50 odstotkov dopustniških užitkov je vezanih na same priprave, pričakovanje, veselje pri planiranju, seznanjanje z deželo in ljudmi iz literature ter od drugih popotnikov. Le 30 odstotkov radosti je vezanih na sam časovni potek dopusta in 20 odstotkov za podoživljanje vtisov, pregledovanje fotografij, spominkov, pripovedovanju drugim. Potovanje včasih zahteva dober načrt.

Kako planirati potovanje in dopust?

Končno dopust, potovanje pred nami. Veselimo se ga celo leto in si toliko obetamo od njega. Počitek, zabavo, sprostitev, odkrivanje novega, odklop od vsakdana, … Velikokrat pa se zgodi, da se naša pričakovanja ne udejanijo in se nam pripeti marsikaj, kar nam dopust zagreni.

Ali veste, da spada pakiranje med bolj stresne dogodke v življenju? In da se veliko parov že pred dopustom pošteno skrega, namesto, da bi tudi v pripravah na ta, najlepši del leta uživali in se dopusta veselili..

Nekaterim je planiranje dopusta velik užitek, za druge pa nujno zlo, ki se ga lotijo prepozno ali z veliko nejevolje, saj je potrebno misliti na veliko stvari. Marsikaterim stresnim in neljubim situacijam se lahko izognemo, če upoštevamo nekaj spodnjih nasvetov in se tako izognemo 10 najpogostejšim napakam.

  1. Pravočasne informacije – osnova vsega

Smo v dobi interneta, kjer so informacije dostopne takoj in v obilju. Prebrskajmo spletne strani, bloge, forume, napravimo si izbor tega, kaj bi radi videli in doživeli. Preberimo popotne vodnike, zemljevide, začrtajmo okviren program po dnevih – potek poti, kje se bo začela in kje končala. Razdalje med zanimivostmi si lahko pogledamo na Google maps, da dobimo občutek, koliko časa potrebujemo od enega do drugega kraja.

Ne odlašajte do zadnjega trenutka, da boste našli najlepšo plažo, primeren apartma ali ceno trajekta. Prihranili si boste čas in živce. Preverimo odpiralne čase muzejev, znamenitosti, da ne bomo prišli par minut pred zaprtjem in jih uskladimo z našim počitniškim programom. Za nekatere oglede je potrebno imeti vnaprejšnjo rezervacijo. Rezerviramo nočitve, apartmaje, rent-a-car / skuter ali se dogovorimo za pravočasen servis avtomobila pred odhodom na pot.

Uravnotežite svoje želje s svojim budžetom. Seznanimo se tudi s cenami, vstopninami, da lahko ocenimo, koliko bomo približno v ta namen potrošili. Za odličen dopust nikakor ni nujno, da odpotujete na primer na Sejšele v hotel s 5 zvezdicami, imenitno se imate lahko tudi v bližnjem kampu, v ljubkem apartmaju na hrvaški obali ali na planinarjenju.

  1. Uskladite se s sopotniki

Zelo pomembno je, da imate podobna pričakovanja glede dopusta. Zagotovo bo prišlo do napetosti, če bo nekdo želel samo poležavati na plaži, se sončiti in reševati križanke, drug pa bi bil rad športno aktiven, tretji bi najbolj užival v kofetkanju  ali nočnih zabavah, kdo drug pa v raziskovanju kulturno-zgodovinskih znamenitosti ali pokušanju kulinaričnih dobrot. Že doma se pogovorite, kaj si kdo želi, da bi bil dopust po njegovem okusu. Uskladite se in vključite za vsakega nekaj. Ne odlašajte do zadnjega trenutka in poiščite kompromis, tako bo na dopustu precej manj kreganj in razočaranj ter nezadovoljstva.

Foto: HTZ in Ivo Pervan

 3. Koliko stvari imate preveč s seboj in katerih sploh ne potrebujete?

Če zanemarimo, da ni prijetno tovoriti nešteto kovčkov, torb, vrečk, potovalk…, plačati za dodatno prtljago in paziti na vse te stvari, ki ste jih vzeli s seboj – razmislite, če res vse to potrebujete? Res potrebujete pet parov sandalov? In ujemajočih torbic? Pustite doma čevlje, ki jih še niste nikoli nosili in vzemite svoje najljubše, v katerih si boste lahko brez žuljev ogledovali mesto ali šli zvečer ven. Verjetno vsako leto na povratku z dopusta v kovčku najdete nekaj neuporabljenih majic, hlač, oblekc, puloverjev in si rečete, da drugo leto pa boste res vzeli manj s seboj. Naj bo letos res tako.

  1. Načrtujte si tudi čas za nenačrtovane dogodke.

Na dopustu ste, res ni potrebno imeti razporejene vsake minute in ure dneva. Naj se zgodi tudi kaj nepričakovanega in uživajte v spontanosti. Ima svoj čar. Nič zato, če boste v trgovini v vrsti čakali pet minut dlje. Medtem lahko poklepetate. Avtobus zamuja. Bo že prišel, itak imate časovno rezervo. Vreme je slabo. Boste pa kaj drugega počeli. Vse to je del dopusta in vam naj ne povzroča dodatnega stresa in slabe volje. Pripravite si seznam, kaj morate narediti in videti, pa tudi časovnico, tako se boste lažje prilagajali neplaniranim dogodkom.

  1. Ne imejte prevelikih pričakovanj.

Vsi smo že kdaj doživeli, da se nam je najbolj pričakovan dogodek, do potankosti zamišljen, povsem ponesrečil. In obratno, česar se nismo niti veselili, je prav imenitno in prijetno izpadlo. Dovolite si na dopustu le počivati, napolniti baterije ali spremeniti vsakdanjo rutino. To bo več kot dovolj, da bo vaš dopust odličen. Vse, kar se bo dogodilo še zraven tega, pa bo češnja na torti.

Foto: HTZ in Aleksandar Gospič

 6. Ko gre kaj po zlu, imate obenem novo dogodivščino in nov spomin.

Morda bo prigoda še bolj zanimiva kot če bi bila planirana. Velikokrat ljudje postanejo panični, ko se stvari obrnejo drugače kot so si zamislili. Že zaradi malenkosti lahko nekateri iz evforije padejo v depresijo in iz muhe naredijo slona ter zakomplicirajo življenje vsem okoli sebe. Umirite se in rešitev se bo kmalu pokazala. Verjetno boste čez nekaj časa na vse skupaj gledali kot na smešen pripetljaj, ki vam je popestril dopust.

  1. Se znate sprostiti in početi to, kar vas veseli?

Ali veste, kaj vas resnično sprosti? Ne zgledujte se preveč po drugih, morda pa vam res ne ustreza cele dneve srkati koktejlov na plaži ali roštiljati vse dni. Raziskujte naravo, vpišite se v tečaj potapljanja, fotografirajte, preskusite se v SUPu ali surfanju, pojdite v letni kino,… Ko počnete to, kar imate radi, boste srečni in sproščeni, zadovoljni s seboj in to je ravno smisel dopusta.

Največkrat si želimo na dopustu početi to, za kar med letom nimamo časa. Kdor je ves čas na poti, bo izjemno cenil mir in eno lokacijo. Tisti, ki večino leta presedi za pisalno mizo, potrebuje gibanje, dogajanje, družbo. Kdor je vpet v ponavljajoče delovne procese, bo neizmerno zadovoljen, če se mu bo zgodilo kaj nepričakovanega in nenavadnega, raziskoval bo in potoval. Poslušajte svoje telo in možgane in se razvajajte na sebi svojstven način.

 8. Tudi mobitel in računalnik lahko malo počivata.

Če imate srečo, da imate v službi zamenjavo, izkoristite to in pozabite za nekaj dni na šefa, službo, sodelavce ter ne preverjajte vsake pol ure sporočil, pošte, facebooka in prijateljev. Dopust ne pomeni, da samo zamenjate okolje (pisarno za plažo), vse ostalo pa ostane enako. To je del leta, ko si lahko privoščite odklop od poslovnih mailov, dela na računalniku, dolgih telefonskih pogovorov. Po drugi strani pa, če to ni mogoče in morate biti v stiku s službo, poskusite to omejiti na določen del dneva, ko ste na voljo, preostanek časa pa namenite sebi in svojim bližnjim ter se spočijte.

Foto: HTZ

 9. Ne zanemarite v celoti svoje vsakodnevne rutine.

Dopust je namenjen oddihu, odklopu od vsakdanjih obveznosti. Vendar pa ni potrebno, da počnete vse nasprotno kot sicer. Največkrat se odrečemo telovadbi, katera pa bi naj bila stalnica preko celega leta, resda na dopustu v milejši obliki. Pojdite na sprehod ob obali, kolesarite, plavajte, telo vam bo hvaležno, pa tudi s trudom čez leto pridobljeno kondicijo boste lažje ohranili.

 10. Težko je iti iz službe takoj na dopust in nato naravnost spet v službo.

Prilagoditev na nov način preživljanja dni je lahko stresna, saj se ne moremo kar enostavno preklopiti, kot s stikalom. Možgani so še aktivni, potrebujejo nekaj časa, da se prestavijo v »nižjo prestavo«, telo se šele čez nekaj dni navadi na drug ritem vstajanja, hranjenja, novo okolje. Priprava na dopust je tudi del počitnic. Idealen dopust traja vsaj tri tedne.

Prvih par dni smo še obremenjeni z mislimi na službo, pripravo na odhod na dopust, iščemo nov ritem dneva, šele nato začnemo sproščeno uživati. Zadnjih nekaj dni pa že po malem spet razmišljamo, kako bo spet doma, kaj vse je treba spet postoriti. Nekateri potrebujejo tudi dopust od dopusta, neko prehodno obdobje, da v miru razpakirajo in se počasi z mislimi spet prestavijo v  delovni tek.

Skratka, že doma si okvirno zamislite, kaj vse bi radi na dopustu počeli, videli, okusili, se uskladite s sopotniki in pridobite pravočasno dovolj informacij. Predvidite si še nekaj »praznih lukenj«, ki se bodo na licu mesta polnile z novimi, nepričakovanimi vtisi in dogodki, na katere pravzaprav nimate vpliva. In prav je tako. Uživajte v tem in svojih sposobnostih, prilagajanja in spontanega reševanja situacij. In vaš dopust bo nepozaben in prijeten.

Sorodni članki

Muzil: prepovedano puljsko vojaško “mesto”

Kolosalni utrdbeni sistem, s katerim bi se lahko pohvalil Pulj, je imel 27 utrdb in približno 60 topniških baterij in trdnjav. Pulj je bil tudi glavno vojno pristanišče velike Avstro-Ogrske monarhije. Tokrat se bomo sprehodili po ogromnem, na žalost zaenkrat še zapuščenem in zanemarjenem, Muzilu, mogočnem trdnjavskem sklopu, ki so ga vojaki oboževali – ali pa sovražili.

Nadaljujte z branjem

Dalmatinske TOP besede

Dalmacija je regija sonca, čistega morja, čudovite narave, prijaznih ljudi, prisrčne govorice in – posledično - mnogih zanimivih besed. Zato smo »pravo Dalmatinko« (rojena v Splitu) prosili za izbor enaindvajsetih najbolj uporabnih in – predvsem - zanimivih besed v Dalmaciji.

Nadaljujte z branjem

Trajekt + trajekta + trajekti = Jadrolinija

Jadrolinija, življenjska sila hrvaškega dela jadranske obale, ima nenadomestljivo vlogo v življenju prebivalcev otokov in obalnih mest, v povezavi s celino ter razvoju gospodarstva in turizma. Poleg pomembnega položaja v življenju domačinov Jadrolinija obiskovalcem z vsega sveta odpira pot do lepot jadranske obale in tako aktivno sodeluje pri oblikovanju hrvaške turistične ponudbe.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.