Compare Listings

S kolesom po veličastnem Velebitu

Velebike Marathon

Maraton Velebike je postal sinonim za nepozabno kolesarsko izkušnjo vožnje po brezpotju Velebita, mogočnega gorskega masiva, ki se razteza vzdolž 145 kilometrov obale ob Jadranskem morju na eni in Liki na drugi strani. Velebike Marathon je ekskluzivna tura, zasnovana z ljubeznijo za kolesarske odvisnike in ljubitelje neokrnjene narave veličastnega Velebita. To je edini takšen dogodek na Hrvaškem, leta 2023 je organiziran že petič, potekal pa bo od 23. do 27. 8. 2023.

Velebike Marathon

Velebike Marathon, ta edinstvena tura z gorskimi (MTB) kolesi poteka skozi čudovita območja prečudovitega Velebita, ki jih je mogoče raziskati s kolesi, zunaj pohodniških poti. Za odkrivanje povsem novih pogledov na to čarobno planino sta poleg dobre volje potrebna tudi kondicija in spretnost vožnje po makadamskih podlagah in gozdnih cestah.

Sreča spremlja pogumne, nagrada pa so tisti redki trenutki prave sreče, ko vse ostalo (p)ostane nepomembno. Kar pet dni in 280 kilometrov, okrog 3.500 metrov višinske razlike na MTB in »gravel kolesih« po celotnem Velebitu, od krajev Krasno in Zavižan na severnem Velebitu pa do podnožja Crnopca na južnem Velebitu, s spust iz Like do Jadranskega morja preko Malega Alana in mimo veličastnih Tulovih gred. To je pravi Velebike Marathon.  🙂

Zavižan, Lomska duliba, Careva kuća, Veliki Lubenovac, Veliki Kozjak , Veliki Alan, Mrkvište, Štirovača, Klepina Duliba, Kugina kuća, Dabarski kukovi, Skorpovac, Tunel Kukaline, Baške Oštarije, Kuća Svetog Josipa, Rizvanuša, Maslačkova staza, Zir, Mali Alan, Male Jasle, Tulove Grede, Kraljica, Malo Libinje, Sveti Rok, Rovanjska …. to so kraji in poti Velebike Marathona, ki jih je treba prevoziti, obiskati in uživati v njihovi neizmerni čarobnosti.

Za udeležence Velebike Marathona je organiziran prevoz oseb in koles iz Zagreba in nazaj z udobnimi potniškimi kombiji. Tovorni kombi prevaža kolesa in stvari udeležencev Velebike Marathona. Namestitev je rezervirana v več posteljnih sobah v solidnih objektih na Velebitu in zadnji dan v Lovincu. Prehrana je na Velebike Marathonu zagotovljena s tremi obroki dnevno (nekateri obroki so terenski). Prvi dan Velebike Marathona je organiziran obisk Hiše Velebita v Krasnem. Vsak udeleženec Velebike Marathona prejme spominsko majico in bogato torbo dobrodošlice.

Število udeležencev Velebike Marathona je zaradi namestitvenih kapacitet na Velebitu omejeno na 20. Vsak prijavljeni se dogodka Velebike Marathon udeležuje na lastno odgovornost, priporočljivo je individualno nezgodno zavarovanje. Pot Velebike Marathona je večinoma speljana po dobrih makadamskih in gozdnih cestah ter zelo majhen del po asfaltu brez gostega prometa. Velebike Marathon je primeren za dobrega rekreativca, v primeru nezmožnosti vožnje pa vas celo pot spremljajo kombiji.

Na Velebike Marathonu je obvezno MTB ali gravel kolo, 2 rezervni zračnici, čelada, priročno orodje za popravilo manjših okvar, osebna oprema za kolesarjenje, osebna in zdravstvena izkaznica, topla oblačila. Prijavnina na Velebike Marathon v višini 430,00 evrov vključuje: prevoz oseb in koles iz Zagreba in nazaj iz Lovinca, 4 nočitve v trdnih objektih, 3 obroke dnevno z vodo in sokovi na relaciji, kombi logistiko za prevoz dodatnih stvari, vstop v Nacionalni park Severni Velebit in Kućo Velebita, majica Velebit il ne bit, vrečka Srca Velebita z dobrotami.

Kolesarsko prireditev Velebike Marathon vodi Željko Klepić, odličen poznavalec in ljubitelj Velebita, ustanovitelj uveljavljene kolesarske ture Srce Velebita, licencirani gorski vodnik HPS in vodnik avanturističnega turizma HGSS in HGK. Prijave in dodatne informacije na elektronski pošti zeljkoklepic@gmail.com ali gsm telefonu +385 91 34 70 640.

Za konec dodajamo nežno opozorilo Željka Klepića: Velebit je lepa, mogočna planina, a tudi kruta za nepripravljene in tiste brez ustrezne opreme. Temperatura se poleti na Velebitu giblje od 0 do 30 stopinj Celzija. Noči so zelo hladne, dan zna biti zelo vroč. S seboj je treba imeti ustrezna oblačila, tako za vročino kot za mraz. Pred soncem se zaščitite s kremo za sončenje in majico z dolgimi rokavi.

Če bomo na Velebike Marathonu imeli kakšen dan neugodne razmere (močan dež, nevihta), se bomo odpravili z rezervnim načrtom na ogled suhih in varnih »turističnih sladkorčkov«, pač glede na lokacijo, kje se bomo takrat nahajali (Podzemni park Grabovača, Cerovačke šplje, Muzej Nikole Tesle v Smiljanu).

Ps. Fotografije: Velebike Marathon.

Sorodni članki

CRO Race

Osma izvedba mednarodne kolesarske dirke CRO Race bo potekala od 26. septembra do 1. oktobra 2023. Cro Race bo štartal v obmorskem Primoštenu, zaključil pa se bo v hrvaškem glavnem mestu, Zagrebu. Lani, torej leta 2022, je na dirki CRO Race zmagal Slovenec Matej Mohorič, ki je »za dlako«, zaradi bonifikacijskih sekund, ugnal svetovnega zvezdnika, Jonasa Vingegaarda iz Danske. Na preteklih dirkah CRO Race so sodelovale tudi nekateri drugi asi svetovnega kolesarstva: Mark Cavendish, Vincenzo Nibali, Giacomo Nizzolo, Adam Yates.

Nadaljujte z branjem

SkyBike Dubrovnik

SkyBike Dubrovnik je vrhunska adrenalinska atrakcija, ki ponuja osupljiv razgled na zgodovinsko hrvaško mesto. Dubrovnik, neverjetno obmorsko dalmatinsko mestece, znano predvsem po starodavnem obzidju, očarljivi pokrajini in zgodovini, je v svoje kraljestvo pustolovščin vnesel edinstven pridih z uvedbo vznemirljivega izziva Sky Bike. Toda tako, v samem uvodu moramo poudariti, da je Sky Bike Dubrovnik pustolovščina za tiste, ki se ne bojijo višine. Torej, si upate? :-) Poglejmo si SkyBike Dubrovnik nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Visualia Festival Pulj

Visualia Festival (of Light) je festival na Hrvaškem, ki se vsako leto septembra odvija v mestu Pulj (hrvaško Pula). Visualia festival je posvečen sodobnim umetniškim izrazom in inovativni uporabi tehnologije v umetnosti. Poleg edinstvene priložnosti, da obiskovalci doživijo umetniška dela na drugačen način, Visualia Festival ponuja tudi platformo za umetnike z vsega sveta, da izrazijo svojo ustvarjalnost in inovativnost. Če želite doživeti inovativno umetnost in tehnologijo na enem mestu, če želite doživeti neko drugo dimenzijo, čarobnost, ne zamudite priložnosti obiskati Visualia Festivala med 21. in 23. septembrom 2023 v istrskem Pulju.

Nadaljujte z branjem