Compare Listings

Dobra ideja za oddih vse dni v letu

Odkrijte Srem in Slavonijo

Na vzhodu Hrvaške se meje med urbano in podeželsko okolico zabrišejo, ustvarjajo se podobe osupljive narave, neskončnih polj, prijetnih ravnin, edinstvenih arhitekturnih celot, močnih rek in vinorodnih gričev. V vseh odtenkih se pred obiskovalcem odpre nov svet, ki nesebično ponuja vse kar ima ponuditi – sproščen način življenja, dobro poznano gostoljubnost, vrhunsko kulinarično doživetje, vina, ki jih občudujejo tudi najzahtevnejši kritiki, ambientalno arhitekturo, muzeje, gradove in še mnogo več.

Odkrijte Srem in Slavonijo

Na vzhodu Hrvaške obiskovalca pričakajo zanimive prireditve, bogato folklorno izročilo, tamburaška glasba pa tudi raznolika urbana okolica. Tu so nastali najboljši hrvaški stripi, najlepše rock balade in hip-hop uspešnice. Obala reke Donave pa se izkaže kot najlepši oder za filmske in gledališke festivale.

AKTIVNOSTI NA PROSTEM, KI BODO OČARALE PRAV VSAKOGAR

Vzhodna Hrvaška ponuja neštete priložnosti za preživljanje časa na prostem. Tukaj vam predstavimo nekaj takih, ki ne bodo le zanimive, temveč bodo ponudile tudi bogato izkušnjo ter predstavile pokrajino v najlepši luči.

Tematske poti za vse okuse
Vukovarsko-sremska županija ponuja raznolike tematske poti, ki obiskovalcem omogočajo globlji vpogled v bogato kulturno in naravno dediščino tega območja. Vinska pot razkriva okuse Srema in Slavonije ter vabi na raziskovanje priznanih vinskih kleti, kjer lahko okusite vrhunska vina in žganja ter izjemne lokalne likerje.

Zgodovinska pot vas popelje skozi čas, razkrivajoč pomembne zgodovinske dogodke in znamenitosti, kot je Donavski vodni stolp v Vukovarju, ki simbolizira hrvatsko enotnost. Kmečki turizem vas popelje v idilične podeželske kraje, kjer se lahko potopite v avtentično izkušnjo podeželskega življenja, s priložnostjo, da okusite domače kulinarične dobrote. Cerkveni turizem razkriva sakralno dediščino tega območja, s številnimi cerkvami, kapelicami in samostani, ki odražajo bogato versko tradicijo.

Raj za pohodnike
Pohodniki in planinci se bodo najraje odločili za raziskovanje slikovitih pokrajin Srema in Slavonije, saj se jim odpira šest čudovito urejenih pohodniških in planinskih poti. Te poti ponujajo izjemen pogled na obsežna polja, slikovite ravnice, edinstveno arhitekturno dediščino in široke reke. Na koncu dneva se lahko sprostijo v priznanih vinskih kleteh ter občutijo brezskrbni življenjski slog, ki ga ponujata Srem in Slavonija.

Najdaljša od šestih poti vas popelje na 22 kilometrov dolgo potovanje od srijemskega naselja Bapske do posesti Principovac, kjer so leta 1710 zasadili prve trte traminca. Principovac je danes eden izmed najbolj privlačnih vinorodnih območij na celinski Hrvaški. Obiskovalci se lahko sprostijo ob odličnih vinih, v mirnem vzdušju vinogradov z razgledom na Donavo in slikoviti Ilok. Neprecenljiva izkušnja, ki obogati srce z pozitivno energijo in navdušenjem.

Poznate najvzhodnejši kotiček Hrvaške?
Naselje Radoš je najvzhodnejše naselje v Hrvaški in postaja priljubljeno tudi med pohodniki. Tu je vinorodna klet Papak z ekskluzivno kolekcijo, ki nosi ime po slikovitem naselju. Letos sta se odprli dve novi pohodniški poti, ki omogočata raziskovanje te prelepe pokrajine skupaj z značilno sremsko gostoljubnostjo. Obiskovalci tako združijo ljubezen do vina in prečudovite pokrajine s tem ko v pohodniških čevljih odkrivajo najlepše sremske griče.

V kraljestvu ptic
V občini Nijemci se razprostira edinstvena turistična zanimivost – Centar za opazovanje ptic Nijemci. Ta oblika trajnostnega turizma, ne samo, da varuje naravne vire, temveč tudi pripomore k večji konkurenčnosti hrvaškega turizma na mednarodnem trgu. Tu so na voljo čolni za turistične oglede ob reki Bosut, kolesa, čolni in oprema za opazovanje ptic, kot so daljnogledi in teleskopi. Za tiste, ki se s tem še spoznavajo, pa so na voljo priročniki za opazovanje ptic.

Raziskovanje na kolesu
Srem, regija Vukovarsko-sremske županije, nudi razburljive kolesarske poti, ki povezujejo južne in severo-vzhodne dele regije ter se navezujejo na mednarodno kolesarsko pot ob Donavi, ki je del Eurovelo 6. Za tiste, ki kolesarijo ob reki Donavi, je potovanje po sremski poti izvrstna priložnost za celoten ogled regije.

Kolesarska pot tvori krog in omogoča, da se vedno vrnete na začetno točko. Pot bo vodila skozi naselja, gozdove, polja in vinograde, kar ponujajo obisk številnih turističnih znamenitosti. Pot ni zahtevna in ponuja obilico raznolikih doživetij.
Kolesarska pot ob Donavi je del mednarodne donavske kolesarske poti skozi Hrvaško. Pot povezuje mesta Vukovar in Ilok, ki ležita ob Donavi. Pot je dinamična, saj vodi prek Fruškogorskih obronkov, vinogradov in slikovitih vasi, ki imajo številne zanimive spomenike in cerkve.

Kolesarska pot “Pot Vinogradov” je odlična alternativa pogosto prometni poti ob Donavi. Ta pot je zasnovana za kolesarje, jahače in pohodnike ter povezuje Vukovar in Šarengrad. Večinoma poteka po makadamskih cestah ob reki Donavi, skozi vinograde in polja. Pot Vinograda bo zagotovo zadovoljila glavno željo kolesarjev: uživati v lepotah pokrajine in raziskovati naravne in kulturne znamenitosti na poti.

OKUSI SREMA IN SLAVONIJE – NEPOZABNA GURMANSKA DOŽIVETJA

Turisti, ki iščejo pravo domačnost in izvirnost v kulinariki, bodo navdušeni nad projektom “Okusi Srijema in Slavonije”. Edinstvena pobuda združuje šest gostinskih objektov, vključno s podeželskimi domačijami, hoteli in restavracijami, ki ponujajo avtentično domačo hrano pripravljeno po tradicionalnih receptih ter postreženo na način, ki ohranja pristno gostoljubje.

Vsak izmed teh objektov nosi prepoznavni logotip, kar zagotavlja, da boste v njih našli izključno domače kulinarične užitke. Projekt omogoča turistom, da v pristni atmosferi doživijo najboljše okuse Srema in Slavonije ter se prepustijo razvajanju njihovih brbončic.

Raziskovanje kraljestva Iloškega vina
Iločka vinska cesta predstavlja zanimivo in edinstveno vinsko pot, ki se bistveno razlikuje od klasičnih vinskih cest. Skoraj vse vinske kleti so skoncentrirane znotraj samih naselij, ustvarjajoč izjemno doživetje za obiskovalce. Med sabo se razlikujejo po tradiciji proizvodnje, sortimentu in vrsti kleti. Tukaj obiskovalci najdejo tako stare, tradicionalne podzemne vinske kleti, zakopane v gričih ali pod hišami, kot tudi novejše, sodobne vinske kleti.

Priporoča se, da obiskovalci svojo pot začnejo pri Starih iloških kleteh ob dvorcu Odescalch, kjer gostitelji vodijo skozi podzemne komplekse in organizirajo degustacijo. Po želji lahko obiskovalci uživajo v hladnih ali toplih jedeh ob zvokih tamburašev, in imajo možnost prenočevanja v bližini.

Da bi obiskovalci resnično doživeli vinorodne griče in idilične vinograde, se priporoča pot do razglednih točk Vukovo in Principovac. S teh točk se odpirajo osupljivi razgledi na vinograde, reko Donavo, najbolj vzhodne dele Hrvaške ter bližnjo Bačko. Na posestvu Principovac, kjer je tudi restavracija, steklen razgledni bar, apartmaji in športni igrišči, obiskovalci najdejo tudi čudovito vadbišče za golf.

KULTURA

Prestižno priznanje za kulturno izpopolnjeno destinacijo
Destinacija Vukovar – Vučedol – Ilok je bila leta 2016 in 2017 razglašena za zmagovalko nacionalnega izbora za “Evropsko destinacijo izvrsnosti” (EDEN) na področju kulturnega turizma, kar je okrepilo njeno pozicijo kot eno najprestižnejših kulturnih turističnih destinacij v Evropi.

Dvorci in muzeji
Vukovar – Vučedol – Ilok je destinacija, bogata s kulturno-zgodovinsko dediščino, ki ponuja razburljivo doživetje za ljubitelje umetnosti in zgodovine. Med izstopajočimi kulturnimi in zgodovinskimi znamenitostmi te destinacije so:
Dvorec Eltz v Vukovaru – Impresiven dvorec, ki danes služi kot muzej, predstavlja čudovit kos arhitekture in gosti dragocene artefakte iz različnih obdobij.
Dvorec Odescalchi v Iloku – Ta veličasten dvorec s pomembno zgodovinsko vrednostjo vabi obiskovalce, da raziskujejo njegovo bogato zbirko in okolico.
Muzej Vučedolske kulture – Muzej razkriva fascinantno zgodbo in kulturo Vučedola skozi številne arheološke najdbe.
Vukovarski vodotoranj – Vodni stolp je simbol hrvaške enotnosti in pomemben del Vukovarske zgodovine.
Muzej mesta Vinkovac – Ogledate si lahko muzej, ki razkriva več kot 8.000 let neprekinjenega naseljevanja, kar je edinstveno v Evropi.
Rojstvna hiša Ivana Kozarca – Muzej vam predstavi domačega pisatelja Ivana Kozarca in njegovo življenje v njegovi rojstni hiši.

Izjemne zgodovinske znamenitosti in muzeji razkrivajo bogato dediščino destinacije Vukovar – Vučedol – Ilok in ponujajo nepozabno kulturno izkušnjo ter vpogled v zgodovino regije. Ne glede na izbrano tematsko potovanje, Sremsko-vukovarska županija obljublja edinstvene in nepozabne izkušnje, ki omogočajo poglobljeno raziskovanje tega čudovitega območja.

Ps. Avtorji teksta in fotografij so: Miroslav Šlaufhauzer Danijel Soldo, Hrvoje Jurić, Davorin Krešić, Domagoj Sever. Fotografije tudi: TZ VSŽ in TZ mesta Vukovar.

Sorodni članki

Salajland – božična svetlobna čarovnija

Že več kot dobri dve desetletji praznična čarovnija v času božičnih praznikov osvetljuje družinsko posestvo Salaj v Grabovnici pri Čazmi. Tri generacije družine Salaj si vsako leto zagnano prizadevajo, da bi bila čarovnija luči, ki jo z zaposlenimi ustvarjajo na njihovem velikanskem posestvu, vse bolj spektakularna. Ne le, da hočejo Salajevi ustvariti »Božično čarovnijo svetlobe«, za katero je sedaj uporabljenih že skorajda 5 milijonov raznobarvnih lučk (!), ampak hočejo na »posestvu Salaj Land« ustvariti tudi edinstveno izkušnjo, ki bo združevala in osrečevala ljudi. Svetlobne dekoracije Salajlanda si lahko ogledate prav vsak dan med 1. 12. 2023 in 8. 1. 2024.

Nadaljujte z branjem

Zakaj obiskati Advent v Zagrebu?

Zagreb je super. Advent v Zagrebu je »super truper«. To so ugotovili tudi številni veselo-decembrski obiskovalci, ki so Zagreb v zadnjih letih trikrat zaporedoma razglasili za »najboljšo adventno mesto Evrope«. In to ni kar tako, to je zelo prestižna svetovna nagrada. To je priznanje, ki pritegne nove in nove obiskovalce iz celega sveta. In ti, skupaj z nami, v Zagrebu uživajo »na polno«.

Nadaljujte z branjem

Martinovanje v Medžimurju

Začetek novembra je v znaku mladega vina, kar v Medžimurju pomeni le eno – na medžimurski vinski cesti je čas za martinovanje. In ne pozabimo: o kakovosti vin medžimurske vinske ceste pričajo številne Decanterjeve nagrade, ki vsako leto prispejo na naslove lokalnih vinarjev.

Nadaljujte z branjem