Compare Listings

Hiša Franko spet s tremi zvezdicami!

Michelinove zvezdice – Slovenija

Slovenska gastronomija je ponovno zabeležila izreden uspeh. V Michelinovem vodniku za Slovenijo za leto 2024 je uvrščenih kar 63 restavracij, kar je štiri več kot lani. Hiša Franko z Ano Roš je obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice, Restavraciji Milka z Davidom Žefranom pa so Michelinovi ocenjevalci ponovno prisodili dve zvezdici. Z eno zvezdico se ponaša osem restavracij, med njimi je novinka Restavracija Pavus. Slovenija se s tem uvršča v družbo evropskih gastronomskih velesil.

Michelinove zvezdice – Slovenija

Pet novih restavracij je nagrajenih z Bib Gourmand za odlično razmerje med ceno in kakovostjo, skupno je v tej kategoriji uvrščenih kar 10 restavracij. Prav tako osem restavracij pa se ponaša z zeleno zvezdico za trajnost, s čimer se Slovenija znova uvršča na prvo mesto med evropskimi državami po številu zelenih Michelinovih zvezdic na prebivalca. Poglejmo podrobneje.

Slavni kulinarični vodnik Michelin je petič zapored izpostavil najboljše slovenske restavracije in ponovno potrdil vrhunsko kakovost, trajnostno usmeritev in raznolikost slovenske gastronomije. V Michelin Guide Slovenia za leto 2024 ponovno s tremi zvezdicami blesti Hiša Franko s chefinjo Ano Roš. Hiša Franko je obdržala tudi zeleno zvezdico in je tako ena od zgolj 145 restavracij na svetu s tremi zvezdicami in 33. restavracija na svetu, ki se ponaša tako s tremi kot z zeleno zvezdico hkrati. Ana Roš je ena od zgolj osmih žensk, chefinj na svetu s tremi Michelinovimi zvezdicami ter ena od dveh, ki se ponašata s kombinacijo treh Michelinovih in zelene zvezdice.

Michelin tri zvezdice podeljuje restavracijam z izjemno kulinariko, za katere je vredno načrtovati čisto posebno pot. Izjemne rezultate so dosegle tudi ostale restavracije, ki so se uvrstile v letošnji Michelinov vodnik za Slovenijo. Z dvema zvezdicama se, tako kot lani, ponaša restavracija Milka z Davidom Žefranom. Z dvema zvezdicama Michelin označuje odlično kulinariko, za katero je vredno narediti ovinek. Pri Michelinu so navedli: »V kategorijah dve in tri zvezdice sta Michelinove inšpektorje ponovno navdušili Hiša Franko in Milka. Konsistentnost njihovih predlogov, ki je na tako visoki ravni prefinjenosti absolutno izjemna, se odraža v dejstvu, da so ohranili svojo odličnost na najvišji ravni.«

Z eno zvezdico se ponaša osem restavracij; nova zvezdica v Laško

Svetlo na mednarodnem gastronomskem zemljevidu sije tudi osem restavracij s po eno Michelinovo zvezdico. Gre za restavracije z visokokakovostno kulinariko, vredno postanka. Novinka v družbi z eno zvezdico odlikovanih zvezdic je Restavracija Pavus s chefom Markom Pavčnikom (Laško). Slovenija se tako uvršča na šesto mesto med evropskimi državami po številu Michelinovih zvezdic na prebivalca.

Pri Michelinu so zapisali: »Restavracija Pavus, ki so jo inšpektorji pred časom priporočili zaradi kakovostne kuhinje, je letos prejela svojo prvo Michelinovo zvezdico, kar ponazarja prepričljiv napredek njene kulinarične ponudbe. Ta lokal, ki se nahaja v nekdanji graščini iz 13. stoletja v Laškem, vodi nadarjeni Marko Pavčnik. Ponuja značilno kuhinjo, ki na novo interpretira štajersko kulinarično tradicijo in prikazuje najboljše lokalne pridelke. Med jedmi, ki so jih inšpektorji izpostavili, je postrv z bezgovo omako, začinjeno z dišavnimi zelišči in svežimi jagodami, ki je posebej značilna za šefovo kulinariko. Odlična vinska karta prikazuje najboljše oznake v državi, vključno z močnimi belimi vini regije.«

Restavracije z eno Michelinovo zvezdico: COB, chef Filip Matjaž; Dam, chef Uroš Fakuč; Gostilna pri Lojzetu, chef Tomaž Kavčič; Grič, chef Luka Košir; Hiša Denk, chef Gregor Vračko; Hiša Linhart, chef Uroš Štefelin; Pavus, Marko Pavčnik; Restavracija Strelec, chef Igor Jagodic.

Restavracije z zeleno zvezdico kot vir navdiha za gurmane in industrijo

Prav tako osem restavracij se ponaša z zeleno Michelinovo zvezdico, kar slovensko gastronomijo uvršča na prvo mesto po številu zelenih zvezdic na prebivalca v Evropi. »V letošnjem izboru je osem vzornih slovenskih obratov, prejemnikov zelene zvezdice. Osem restavracij, ki so z združevanjem kulinarične odličnosti z izjemnimi ekološko odgovornimi zavezami vir navdiha tako za gurmane kot za celotno industrijo,« pravijo pri Michelinu.

Na novo je zeleno zvezdico prejela Galerija okusov, v kateri ustvarja chef Marko Magajne. Michelin navaja: »Med izpostavljenimi pobudami sta inšpektorje še posebej navdušila zavezanost restavracije k sodelovanju skoraj izključno z obrtniki, ki se nahajajo do 50 kilometrov od restavracije, pa tudi uporaba sestavin, proizvedenih na posestvu, ki pripada restavraciji, in pa politika obrata brez plastike.«
Zelena zvezdica izpostavlja restavracije s trajnostnimi praksami. Priznanje lahko prejmejo le tiste restavracije, ki se tudi sicer uvrščajo v eno od drugih kategorij Michelinovega vodnika.

Restavracije z zeleno Michelinovo zvezdico: Galerija okusov, chef Marko Magajne; Gostilna Krištof, chef Uroš Gorjanc; Gostilna Repovž, chef Grega Repovž; Grič, chef Luka Košir; Hiša Franko, chefinja Ana Roš; Hiša Linhart, chef Uroš Štefelin; Mahorčič, chefinja Ksenija Krajšek Mahorčič; Špacapanova hiša, chef Ago Špacapan.

Pet novih restavracij Bib Gourmand, štiri na novo v izboru Selected

V izboru Bib Gourmand je letos uvrščenih kar 10 restavracij. Na novo se s to oznako za restavracije, katerih ponudbo odlikuje najboljše razmerje med ceno in kakovostjo, ponašajo Gostilna in vinoteka Faladur, Kodila, Lalu, Restavracija Majerca ter Restavracija Triangel.
Restavracije z distinkcijo Bib Gourmand: Gostilna in vinoteka Faladur; Gostilna na Gradu; Gostilna Rajh; Gostilnica Ruj; Jožef; Kodila; Lalu; Mahorčič; Restavracija Majerca; Restavracija Triangel. V vodnik je skupno uvrščenih 63 restavracij. Izbranih (selected) je 43 restavracij. Nove v tem izboru so A3 (Brestanica), Miza za štiri (Zgornja Polskava), Pen klub (Ljubljana) ter Repovž (Šentjanž).

Ob tem pa so v vodnik kot izbrane uvrščene še AFTR, Altroke, Breg, B-Restaurant, City Terasa, Danilo, Dvor Jezeršek, Etna, Galerija okusov, Georgie Bistro, Gostilna AS, Gostilna Francl, Gostilna Krištof, Gostilna Vovko, Gredič, Hiša Krasna, Hiša Torkla, JB Restavracija, Julijana, Kendov Dvorec, Kogo, Landerik, MAK, Ošterija Debeluh, Otočec Castle, Peti 181, Restavracija 1906, Restavracija Calypso, Restavracija CUBO, Restavracija Hotela Marina, Restavracija Sedem, Restavracija Shambala, Rizibizi, Sophia, Stara Gostilna, Sushimama, Špacapanova hiša, Vila Planinka in Vila Podvin.

Mag. Dejan Židan, državni sekretar, pristojen za notranji trg, šport in lesarstvo na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, izpostavlja: »Slovenija je privlačna, zelena turistična destinacija z gostoljubnimi prebivalci in kakovostno turistično ponudbo. V svetu se naša država vse bolj uveljavlja kot vrhunska gastronomska destinacija. Za tovrstno prepoznavnost je poskrbel tudi najprestižnejši gastronomski vodnik, v katerem so predstavljene nekatere naše restavracije, ki se uvrščajo v vrh svetovne gastronomije.

Iskreno čestitam vsem kuharskim mojstrom – chefinjam in chefom, ki so navdušili mednarodne ocenjevalce ter pridobili priznanja v obliki zvezdic, zelenih zvezdic in drugih priznanj. Prepričan sem, da je v Sloveniji še veliko vrhunskih gastronomskih ustvarjalcev, ki so ostali prezrti in bi si prav tako zaslužili uvrstitev v vse pomembne svetovne gastronomske vodnike. Veliko vas prisega na trajnost in lokalne sestavine, iz katerih ustvarite prave kulinarične mojstrovine, ki jih odlično dopolnijo vrhunska vina slovenskih vinarjev.«

Dubravka Kalin, generalna direktorica Direktorata za turizem na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, je navedla: »V vsakem kotičku Slovenije nas pričakajo gostoljubni ljudje, lepa narava, bogata kulturna dediščina in vrhunska kulinarika. Do nedavnega smo to poznali domačini in turisti, od leta 2020 pa so nekatere naše vrhunske restavracije uvrščene v Michelinov vodnik in nas kot gastronomsko destinacijo spoznava ves svet.

V ta gastronomski vodnik je letos uvrščenih 63 restavracij iz Slovenije, od teh je ena opremljena s 3 zvezdicami, na kar smo ponosni. Prav posebno priznanje si zaslužijo chefinje in chefi, ki prisegajo na odgovorno gastronomijo, ki skrbijo za čim manj odpadne hrane in ostankov hrane ter se povezujejo z lokalnimi pridelovalci. Vsem iskreno čestitam in želim veliko kreativne energije tudi v prihodnje.«

Mag. Maja Pak Olaj, direktorica STO, pa je ob razglasitvi izbora poudarila: »Slovenija se z rezultati ocenjevanja Michelinovega vodnika za leto 2024 uvršča v družbo evropskih gastronomskih velesil. Pred šestimi leti smo v slovenskem turizmu prepoznali odličnost in hiter razvoj slovenske gastronomije ter se strateško odločili, da jo pri preboju na svetovni oder podpremo s sodelovanjem z gastronomskimi vodniki z največjimi dosegi.

To zavezo smo tudi uresničili in tako v sodelovanju z globalno priznano znamko Michelin že peto leto nagrajujemo odličnost, kakovost in trajnost slovenske gastronomije. Od prvega leta, ko je zvezdice prejelo šest restavracij, do danes, ko 10 restavracij nosi skupno 13 zvezdic, smo s pomočjo Michelina zabeležili milijonske dosege, zanimanje za slovensko gastronomijo pa se je izredno povečalo.

Posebno priznanje velja trajnostnim prizadevanjem, ki se odražajo tako v osmih zelenih Michelinovih zvezdicah kot v 66 restavracijah, ki se v Zeleni shemi slovenskega turizma ponašajo z znakom Slovenia Green Cuisine. Ponosni smo na vse chefe, chefinje, lastnike restavracij in njihove ekipe, še posebej na Ano Roš in Hišo Franko, ki se ponašata s tremi zvezdicami in zeleno zvezdico. Iskrene čestitke vsem, ki ste soustvarili ta uspeh!«

Gwendal Poullennec, mednarodni direktor vodnika Michelin, pa je dejal: »Inšpektorji vodnika Michelin imajo vsako leto privilegij, da opazujejo vztrajni napredek slovenske kulinarične scene. Vodijo jih lastniki restavracij, ki želijo promovirati svoje območje in kulinarično identiteto na najvišji ravni ter blestijo tudi s svojo zavezanostjo k vse zahtevnejši ponudbi. 18. junija, na mednarodni dan trajnostne gastronomije, predstavljamo naš slovenski izbor, ki vključuje eno novo Michelinovo zeleno zvezdico, ki ponazarja vse večjo skrb lokalnih strokovnjakov, da si predstavljajo obrise bolj krepostne in trajnostne gastronomije.«

Prvo izdajo Michelinovega vodnika smo v Sloveniji dobili leta 2020 in že v prvem letu sodelovanja dosegli izjemne uspehe: Michelin je podelil zvezdice šestim restavracijam, in sicer petim po eno, eni pa dve. V letu 2021 smo dobili eno zvezdico več – šest restavracij je prejelo eno zvezdico, ena pa dve. Leta 2022 pa je bilo restavracij z eno zvezdico devet, ena restavracija pa je tudi to leto prejela dve zvezdici.

Razglasitev leta 2023 je prinesla eno restavracijo s tremi zvezdicami, eno restavracijo z dvema zvezdicama ter sedem restavracij z eno zvezdico. Slovenija je imela tudi sedem restavracij z zeleno zvezdico. To jo je ob razglasitvi rezultatov uvrstilo na prvo mesto po številu zelenih zvezdic glede na število prebivalcev. V vodnik je bilo skupaj uvrščenih 59 restavracij.

Poudarimo še: Michelin Guide Slovenia je priložnost za razvoj in večjo prepoznavnost slovenske kulinarike, destinacij in restavracij. Prisotnost ‘rdeče biblije’ v Sloveniji je v zadnjih letih pomembno prispevala ne le k povečanemu obisku in dvigu kakovosti ponudbe izbranih slovenskih restavracij, ampak tudi k širšemu razvoju slovenske kulinarike in h krepitvi destinacij. Vodnik odpira tudi nove priložnosti za lokalne skupnosti.

Gastronomija kot pomemben motiv obiska destinacije

Analiza glavnih motivov obiska destinacije Slovenije, ki jo spremljamo preko rezultatov Ankete o tujih turistih (2021/2022) je pokazala, da raznolika gastronomska ponudba predstavlja pomemben motiv obiska destinacije (66 % navedb kot zelo pomemben oz. pomemben motiv, kar jo uvršča med najpomembnejše motive obiska destinacije). Nadalje je anketa pokazala, da so vtisi o gastronomski ponudbi Slovenije zelo dobri (delež navedb: zelo dobro 42 %, dobro 35 %), tako je ocenjena tudi njihova kakovost (delež navedb: zelo dobro 47 %, dobro 33 %) ter pozitivno vplivajo na splošni vtis o destinaciji. V strukturi izdatkov v povprečju 17 % dnevnih izdatkov turisti namenijo za prehrano.

Strategija slovenskega turizma 2022-2028 opredeljuje gastronomijo kot enega od ključnih povezovalnih produktov slovenskega turizma. Vizija Slovenije kot gastronomske destinacije je postati prepoznavna destinacija z visokokakovostno, inovativno, prepoznavno gastronomijo ter avtentično kulinarično ponudbo hrane in vina, ki jo ustvarjajo izjemni posamezniki in številni butični ponudniki kakovostne hrane, ki svojo ponudbo gradijo na lokalni pridelavi živil in ustvarjalnih jedeh, ki so odraz naravnih bogastev, znanja in srčnosti v pripravi.

Ključno k tem ciljem prispevajo restavracije, uvrščene v Michelinov vodnik. Restavracije, uvrščene v prepoznavni rdeči vodnik, tudi tiste s tako zaželenimi zvezdicami, so razpršene po celotni Sloveniji. Njihova povečana priljubljenost spodbuja obisk tudi manj obiskanih turističnih regij ter vabi obiskovalce – zahtevnejše goste z višjo kupno močjo – vse leto. Prav tako Michelin z zelenimi zvezdicami prepoznava, nagrajuje ter spodbuja nadaljnji razvoj trajnosti v slovenski gastronomiji, kar je v sozvočju z vizijo zelene butičnosti slovenskega turizma.

Ps. Tekst in fotografije: Slovenska turistična organizacija, glej www.slovenia.info.

Sorodni članki

Slovenske gorice so preprosto čudovite

Ob pogledu na Slovenske gorice z višine se nam na obzorju izriše čudovita valovita gričevnata pokrajina, kjer so doma dobrosrčni in hudomušni ljudje, zmeraj pripravljeni, da vam odprtih rok in s širokim nasmehom ter z velikim spoštovanjem do narave, razkažejo svoj dom. Pogled na gričevnato pokrajino Slovenskih goric bogatijo številni, skrbno urejeni in prostrani vinogradi na prisojnih legah, vrhove gričev pogosto krasijo cerkvice, okoli katerih so običajno nastala trška jedra. Četudi ima danes večina cerkva baročno podobo, sodijo nekatere med njimi tudi v poznogotsko, včasih celo romansko obdobje.

Nadaljujte z branjem

Advent v Varaždinu

Advent v Varaždinu, ki je leta 2023 prejel naziv Najlepši advent na Hrvaškem, se je leta 2024 vrnil s še boljšim programom in edinstvenim prazničnim vzdušjem. Pestro dogajanje v Varaždinu je polno presenečenj in trenutkov, ki bodo obiskovalcem v spominu ostali za vedno.

Nadaljujte z branjem

Festival istrskih tartufov

V soboto in nedeljo, 2. in 3. novembra 2024, bo Buzet gostil Festival istrskih tartufov. Gre za enega največjih jesenskih dogodkov v Istri, ki bo letos potekal že 21-tič. Dvodnevni festival bo s svojim bogatim programom, kulinarično ponudbo in obilico zabave v osrčje severne Istre privabil številne gastronomske navdušence. Ker je Buzet zelo blizu državne meje, je prireditev zelo atraktivna tudi za številne Slovence.

Nadaljujte z branjem