Compare Listings

Za dežjem NE posije vedno sonce

Kaj početi na morju, ko je slabo vreme?

Dopust. Nekaj najlepše preživetih dni v letu. Vsak si v svoji glavi zamisli svoje popolne počitnice, a na žalost stvari niso nikoli takšne, kot si jih predstavljamo. Kadarkoli nas lahko preseneti dež, slabo vreme. Ampak brez skrbi, za vas imam nekaj uporabnih nasvetov, kako preživeti počitnice v »slabem« vremenu.

Kaj početi na morju, ko je slabo vreme?

Slabo vreme? Prvi korak v kakršni koli vremenski situaciji je, da moramo ostati pozitivni. Sami si lahko pokvarimo počitnice z negativnim odnosom in prav tako si jih lahko polepšamo s pozitivnim. Sama se na morju, ko dežuje, največkrat zatečem k raznim družabnim igram, zato je priporočljivo najti nekaj prostora za njih v kovčku, ko gremo na potovanje.

Ena izmed osebno najljubših iger mi je poker. Ob njem čas hitro mine. Poleg pokra sta mi ljuba Activity in Pictionary.  Activity vsebuje več kot 440 pojmov, ki jih je potrebno opisati, pokazati ali narisati. Pictionary je zelo podoben Activityju, le da se z njim ukvarjajo boljši risarji, saj je potrebno vse pojme samo risati.

Potem je tu še igra, ki jo vsi prav gotovo poznate, Človek, ne jezi se. Sama priporočam človek, ne jezi se za šest ali več igralcev, saj več igralcev sodeluje, bolj je igra zanimiva. Počutite se sproščeno povabiti sosede iz kampa ali apartmaja. Žal v hotelu odnosi med sosedi niso zmeraj najboljši, ali bolje rečeno, odnosov med sosedi sploh ni. Pa še dodaten nasvet, pri tej igri se NE jezite, gre le za kvalitetno preživet čas.

Primerne igre za več igralcev so razne igre s kartami (tudi teh ne pozabite pospraviti v kovček oz. torbo pred odhodom). Poznamo veliko različnih iger, ki vsebujejo karte, med njimi so tarok, rus, vojna, bridž in še bi lahko naštevala. Za mlajše igralce je seveda najbolj primerna vojna, s katero se lahko sooči večje število igralcev, je lahka in zabavna.

Družabne igre so lahko še kako zanimive, a moramo se zavedati, da lahko dežuje več dni in slej ko prej se bomo naveličali konstantnega igranja.

Mlajši otroci med starostjo od 3 do 10 let, še posebej deklice, so nore na barvice, voščenke, bleščice, vodene barvice, flomastre … Verjemite  mi, še pred nekaj leti sem bila ena izmed njih. Tokrat vam ne bom predlagala, da vse potrebščine vzamete s seboj, saj morda ne boste o tem odločali vi. Če imate majhnega otroka, se bodo absolutno znašle v kovčku.

Na deževni dan uporabite te potrebščine, da zamotite svojega otroka in si odpočijete. Na kamne ali školjke lahko slikajo razne vzorce z vodenimi barvicami ali temperami, lahko izdelujejo papirnate ladjice ali naredijo svečnik.

Za naslednjega potrebujete:

  • Mavec
  • Svečo
  • Razne okrasne dodatke

Postopek izdelave:

Mavec oblikujete ali oblikujejo, a mislim, da bodo otroci potrebovali vašo pomoč, v poljubno obliko. Nanj položite svečko in ga okrasite s školjkami, z ogrodjem morskega ježka, biseri ipd. Ko se mavec posuši, nastane lep okrasni svečnik.

Med tem, ko otroci pridno izdelujejo in ustvarjajo, si mamice in atiji odpočijte ter izkoristite čas zase.

Ženske! Ni boljšega časa, da poskrbimo za lep videz, kot na deževnem dopustu. Ko zunaj lije kot iz škafa, vam svetujem, da se usedete za mizo in si uredite nohte ali pričesko. Ob lepem sončnem dnevu nam velikokrat zmanjka časa, da še dodatno poskrbimo za osebno higieno, saj imamo preprosto preveč aktivnosti ali pa, priznajmo, imamo prosti čas, a ga raje izkoristimo za sončenje in poležavanje na plaži.

Ena izmed najboljših metod za preživljanje časa je branje knjige. Prepričajte se, da s seboj prinesete vsaj dve dobri, daljši knjigi, ki vas bosta takoj prevzeli in ukradli nekaj ur vašega življenja.

Poznate tisti pregovor, po dežju vedno posije sonce? A ne vedno. Velikokrat po dežju sledijo turobni dnevi, sicer brez dežja, a tudi sonca ni na spregled.

Ti dnevi so kot nalašč, da gremo na izlet, da si ogledamo vse znamenitosti, kulturno in naravno dediščino, katerih obisk smo do sedaj kar naprej prelagali. Lahko odpotujemo v večja mesta, si ogledamo cerkve, spomenike, se povzpnemo na razne razgledne točke, obiščemo bungalove in še in še. Pravzaprav so naše dejavnosti odvisne od kraja ali mesta, v katerem preživljamo počitnice.

Za bolj strastne športnike so ti dnevi namenjeni rekreaciji. Nihče ne mara telovadbe v največji vročini, ko ti pot teče iz pod čela, preden narediš korak. Ko se temperature znižajo in se sonce skrije za oblake, lahko to izkoristite za sprehode, tek, jogo na terasi, kolesarjenje …  Takšna telovadba nam z lahkoto pomaga izgubiti nekaj dodatnih kilogramov, ki smo jih pridobili v času počitnic.

Upam, da vam bodo moji nasveti pomagali lepo preživeti počitnice, še bolj pa, da vam jih sploh ne bi bilo potrebno uporabiti. Zraven vseh nasvetov, ki jih najdete tako v tem kot tudi v drugih prebranih člankih, ne pozabite uporabljati lastne domišljije, s pomočjo katere lahko preživite deževne, a nepozabne počitnice.

Spisala: Manca Šerbinek

Sorodni članki

Vodnjan vabi tudi spomladi

Če se na glavnem vodnjanskem trgu, ki se imenuje Narodni, obračate za 360 stopinj, boste opazili barve fasad, ki vas lahko upravičeno spominjajo na tople dni in sončno ter cvetočo naravo. Obiščite Vodnjan in doživite prebujanje pomladi v slikovitih in skritih kotičkih tega istrskega mesta ter uživajte v pisani paleti njegove okolice.

Nadaljujte z branjem
  • Blog

Glavani Park: ko se zašibijo kolena

Moram priznati, da sem bila malce na trnih, ko sem ob vstopu v Glavani Park visoko nad seboj zagledala žice, čisto tanke, pa zibajoče prečke in nihajoče vrvi, vse nekje visoko nad krošnjami. Ojej, sem pomislila, pa menda ja ne…

Nadaljujte z branjem

Brioni Cup, jadralna regata

Čez »podaljšani vikend«, od 21. do 23. aprila 2023, bo potekala ena najlepših regat na Jadranu. Brioni Cup je elegantna jadralska regata, ki se odvija v zanimivem puljskem arhipelaga. Vse skupaj zaokrožujeta pridih elitnosti neverjetne narave in toplina strastnih ljudi, ki jih združuje prav – jadralski Brioni Cup.

Nadaljujte z branjem