Compare Listings

Bodimo modrejši kot kače

Kače na Hrvaškem

Na Hrvaškem je šestnajst vrst kač, vendar se nam ni treba bati vseh, le tri vrste so strupene. Strupene vrste so modras, navadni gad in mali gad. Kače so aktivne v predvsem toplem okolju, torej ravno v času našega poletnega oddiha. Kako ravnati ob srečanju s kačo? Poglejmo podrobneje.

Kače na Hrvaškem

Pred nami so sončni, toplejši dnevi, na katere nestrpno čakamo, saj jih bomo lahko preživeli na zraku, v naravi in na hrvaški obali brez ene same skrbi. Ampak žal, tudi v raju na morju, se pojavijo skrbi, ki povzročajo težave. Težave lahko povzročijo luskavi, zviti plazilci. Da, govorim o kačah, ki jih je na Hrvaškem malo morje. Samo en kačji ugriz nam lahko ne samo pokvari dopusta, temveč nas stane življenja, če ne ravnamo pravilno.

Na Hrvaškem je šestnajst vrst kač, vendar se nam ni treba bati vseh, le tri vrste so strupene. Strupene vrste so modras, navadni gad in mali gad. Kače so aktivne v predvsem toplem okolju, torej ravno v času našega poletnega oddiha. Na njih moramo biti pozorni neprestano. Namreč aktivne so podnevi, ponoči, nahajajo se v naravi in zidanih območjih. Pogosteje jih najdemo v zaraščenih grmih, na drevesih, med skalami, v vinogradih, a kačo lahko srečamo tudi v dnevni sobi našega apartmaja.

Kače nimajo sposobnosti samostojnega uravnavanja telesne temperature. Izkoristile bodo naše, vaše ali sosedovo klimatizirano stanovanje za ohlajanje, kadar bodo temperature previsoke. Njihovo telo je posebej prilagojeno temu, da se lahko plazijo skozi luknje in različne ozke prostore. Zato, da se srečanja z neprijetnim plazilcem izognemo, moramo imeti stanovanje primerno zaprto.

Vse kače so mesojede in se prehranjujejo z majhnimi živalmi, kot so druge, manjše kače, ptiči in ribe. Za nas so lahko celo koristne, saj jedo različne škodljivce, ki nam uničujejo pridelek na vrtu. Med njimi so razni glodavci, polži in žuželke. Če kača ni strupena, smo lahko njenega obiska celo veseli. Odvisno česa se bolj ustrašimo: kače ali uničene solate.

Naj vam povem, da je strah pred kačami odveč. Le znati morate pravilno reagirati ob srečanju s kačo in ob njenem ugrizu.  Pri tem seveda pomaga prepoznavanje strupenih in nestrupenih kač.

 1. MODRAS

Modras velja za nevarno žival in nanj lahko naletimo povsod na Hrvaškem. Vrsta je najbolj razširjena na Hvaru. Naseljuje suha, kamnita pobočja z redkim rastlinjem, gozdom in grmičevjem ter peščenimi sipinami. Na območjih človeškega bivališča naseljujejo predvsem železniške nasipe, kmetijska zemljišča in območja podrtij, kot so razni kupi ruševin. Modrasa prepoznamo po značilnem rogu na nosu. Lahko je svetlo rjave, sive ali rdečo rjave barve. Na hrbtni strani kače je izrazit cikcakast vzorec. Pri samcih je bolj izrazit kot pri samicah. Njegove oči so navadno zlate ali bakrene barve. Druga posebnost modrasa je tudi njegova velikost. Zraste lahko vse do 95 centimetrov.

V hladnejšem obdobju leta ni potrebe, da smo na modrasa pozorni. Ta namreč prezimi od dveh do celo šest mesecev. V toplih mesecih pa bi lahko rekli, da nadoknadi zamujeno, saj je dejaven tudi ponoči. Kljub njegovi razširjenosti po Hrvaški in veliki možnosti, da ga srečamo, si moramo zapomniti, da modras NI agresivna kača. Če nimamo neposrednega stika z njim, nas zagotovo ne bo ugriznil. Agresivni postanejo samo, kadar so presenečeni. Takrat reagirajo različno. Nekateri postanejo negibni in glasno sikajo, nekateri sikajo in zbežijo, spet drugi pa bodo ugriznili v trenutku.

Modrasi sprostijo različno količino strupa v žrtev. Včasih je ugriz suh (brez strupa), včasih vbrizgajo ves strup, včasih pa samo del količine. Kača namreč oceni, kakšno nevarnost ji predstavljamo in če nas lahko uporabi kot hranilo. Ker smo preveliki, da bi se z nami prehranjevala, je tudi količina vbrizganega strupa manjša. Neuporabljen strup modras prihrani za njegov plen, na primer miš, ki jo lahko pokonča.

 1. NAVADNI GAD

Navadni gad je zelo podoben modrasu. Najbolj opazna razlika med navadnim gadom in modrasom je rog na modrasovem nosu, ki ga gad nima. Modras je tudi nekoliko večji. Navadni gad zraste do 60 centimetrov dolžine, izjemoma do maksimalno 85 centimetrov. Tudi pri njem je izrazit cikcakast vzorec na hrbtni strani, ki je pri samičkah temnejši, čeprav je preostala koža samičk svetlejša. Na glavi navadnega gada je opazljiva lisa v obliki črke X ali V. Med drugim sta si modras in navadni gad skladna v življenjskem slogu. Navadni gad prav tako prezimi hladnejši del leta, navadno vse od oktobra do marca. Tudi agresiven ni po naravi in ob srečanju z nami bi reagiral enako kot modras.

Njihov življenjski prostor pa se razlikuje. Omejen je na zlasti vlažna območja, kot so močvirja in barja, čeprav se zadržuje tudi na sončnih predelih, peščenih in kamnitih predelih. Manj pogosto je, da bi navadni gad zašel na vrtove.

 1. MALI GAD

Kot že samo ime pove, je mali gad najmanjša kača iz skupine gadov v Evropi. Zraste do največ 50 centimetrov, tehta pa do samo največ 100 gramov. Tudi njegov strup je šibkejši kot strup drugih strupenih kač na Hrvaškem. Njegova osnovna barva je siva, rjava ali pa meji na rumeno. Strupene kače na Hrvaškem imajo skupen očiten prepoznaven znak: cikcakast vzorec na hrbtni strani. Pri malem gadu so luske urejene v 19 vrstic in med njimi je opazna temnejša koža.

Mali gad se temeljno nahaja v gorskih območjih, najpogosteje na nadmorski višini nad 1000 metrov. Živi v hribih, poraščenih z rastlinjem, ali na visokih suhih travnikih. Na nižji nadmorski višini ga redko najdemo na neposeljenih, neurejenih področjih.

Mali gad velja za »živčno« kačo, in sicer zaradi njegove velikosti. Ne bo nas sam napadel, a če mi pridemo v kakršenkoli stik z njim, lahko pričakujemo takojšen ugriz.

KAKO RAVNATI OB SREČANJU S KAČO IN NJENEM UGRIZU

 1. V naravo gremo primerno opremljeni.

Kačji ugriz lahko pogosto enostavno preprečite. Kadar se odpravite v naravo, si oblecite dolge hlače in nadenite primerno obutev, ki bo pokrila celotna stopala. Tako kači ob srečanju onemogočite neposreden stik s kožo in zmanjšate možnost, da strup sprosti neposredno v vas. S seboj vedno nosite mobilni telefon. Če bo do težav prišlo, telefon takoj uporabite za klic pomoči.

 1. Kači damo mir!

Če kačo opazite, nikoli ne dregajte vanjo in je ne jezite. Kača se boji nas bolj kot mi nje in v samoobrambi bo reagirala agresivno. Najbolje je, če svojo pot nadaljujete vsaj meter stran od nje.

 1. Ostanimo mirni.

Če je do kačjega ugriza prišlo iznenada, nepričakovano in ga niste uspeli preprečiti, morate ostati mirni. Zaradi stresa in adrenalina se krvni pretok poveča, kar povzroči hitrejše širjenje strupa po telesu.

 1. Poiščemo zdravniško pomoč.

V veliko primerih, kača ni strupena in njen ugriz ni nevaren. Kakorkoli, kačji ugriz VEDNO obravnavamo kot strupenega. Nemudoma pokličete zdravniško pomoč. Do njenega prihoda popolnoma mirujete.

 1. Imobiliziramo območje ugriza.

Ugriznjene okončine ne premikajte, rane ne dražite, režite ali se je sploh dotikajte. To poveča možnost okužbe. Ne igrajte se junakov in sesajte strupa z usti. Strup se prehitro razširi in nemogoče ga je izsesati, kot nas učijo v filmih.

 1. Odstranimo nakit in druge dodatke.

Ko je do ugriza prišlo, snemite prstane, verižice, zapestnice in ure, saj lahko pride do zatekanja posameznih udov. Pri zatekanju nakit omejuje pretok krvi.

 1. Ugriznjeno okončino držimo pod nivojem srca.

Tako zmanjšamo vračanje krvi in s tem širjenje strupa v druge organe.

 1. Ne zaužijemo kakršnekoli hrane ali pijače.

Uživanje hrane ali pijače pospeši presnovo, kar povzroči, da se strup hitreje prebavi.

Zapomnite si teh osem nasvetov in ob srečanju s kačo vaš oddih na Hrvaškem ne bo uničen.

Zapomnite si, da kače niso same agresivne in ugriznejo samo v samoobrambi. Zapomnite si, da do ugriza pride redko in še redkeje so posledice usodne. Bodite modrejši kot kače, modrejši kot modrasi in uživajte dopust do polne mere.

Ps. Za fotografije se www.pag.si zahvaljuje Rajko Peraniću (foto zapisi iz Paga) in Srečku Vukovu (Via Adriatica), tekst je spisala naša mlada prijateljica Manca Šerbinek.

Sorodni članki

Želiš biti pilot?

Pripnite se za vznemirljivo potovanje na ljubljanskem simulatorju letenja! To ni le vožnja; to je turbulenc polna eskapada, ki vam omogoča, da se vzpenjate kot izkušeni pilot. S pilotsko kabino, ki je praktično resnična, in virtualnim nebom, ki čaka, da ga osvojite, je vsak vzlet z letalom Airbus A320 neskončno vznemirljiv. Ne glede na to, ali si želite postati letalec ali pa vas le žene adrenalin, na tem simulatorju lahko uresničite svoje sanje o premagovanju gravitacije. Zato zamenjajte vsakdanjo rutino za kapitanski sedež, kjer je višja od nadmorske višine le raven zabave! Pripnite si varnostne pasove - čaka vas neverjetna pustolovščina!

Nadaljujte z branjem

Rucksarch je »kul«

Rucksarch je zasnovan s ciljem prispevanja k promociji ter turizmu bogate arhitekture in znamenitosti Slovenije na kreativen in zanimiv način. V naboru izdelkov tako najdete tako nahrbtnike kot tudi torbe z arhitekturnimi motivi. Z Rucksarch-om ne nosite le praktičnega dodatka- nosite kulturo, zgodovino in arhitekturo s seboj. Rucksarch vsekakor ni le modni dodatek - je vodnik k razumevanju in spoštovanju kulturne dediščine in okolja.

Nadaljujte z branjem

Aura ustvarja zaklade Istre

Destilarna Aura je prava pravcata »hiša žganj«. Destilarna Aura, ki je sčasoma nastala po prelomu tisočletja, je – skupaj s svojimi številnimi in zelo prepoznavnimi trgovinami, predvsem v hrvaški Istri - kraj, kjer lahko okusite in izveste vse o vrstah žganj, za izdelavo katerih se pri njih uporabljajo samo naravna divja zelišča in divji sadeži.

Nadaljujte z branjem