Compare Listings

Prvi hrvaški biološki bazen že privablja tujce

Prvo biološko kopališče na Hrvaškem

Zeleno, trajnostno, biološko in naravno – absolutni hit v zadnjih letih – še posebej v turizmu. Trajnostna potovanja ter počitek v neokrnjeni naravi so trendi, ki jim sledi tudi hrvaški bjelovarsko-bilogorski kraj. Čazma – idilično mestece, 45 minut oddaljeno od Zagreba, je postalo eden glavnih zelenih protagonistov na Hrvaškem. S projektom Čazma Natura, znotraj katerega so eno leto nazaj odprli prvo biološko kopališče na Hrvaškem in je postalo vzvod zelenega razvoja celotnega kraja.

Prvo biološko kopališče na Hrvaškem

Čazmo so namreč zaradi prvega biološkega bazena na Hrvaškem začeli obiskovati tudi gostje iz sosednjih mest, županij in okoliških držav. Po prvi sezoni je postala kraj za počitek in rekreacijo v naravno čisti vodi, brez kemikalij. Zaradi prvega biološkega kopališča pa gostje prihajajo tudi izven poletne sezone.

Kopališče je od odprtja obiskalo več kot 20.000 ljudi. Poleg gostov, ki prihajajo na bazen zaradi kopanja, je biološko kopališče izven kopalne sezone prepoznano kot idealno mesto za študijska potovanja. Gostili smo dijake in osnovnošolce, delegacijo iz Severne Makedonije, Poljske ter znane hrvaške blogerje, poudarja Dajana Petrina, vodja prvega Biološkega kopališča na Hrvaškem oziroma projekta Čazma Natura. Čazma se lahko pohvali s tem, da je zgradila prvi in doslej edini biološki bazen na Hrvaškem, ki se čisti z rastlinami in mikroorganizmi, ne s klorom ali drugimi kemikalijami. Zato v vodi ni škodljivih snovi.

Biološki bazen je le eden v nizu objektov, ki smo jih realizirali v okviru treh in pol milijona evra vrednega projekta Čazma Natura, s katerim smo ustvarili okoli 10 novih turističnih atrakcij v mestu in s katerim želimo Čazmo pozicionirati kot središče zelenega turizma v Bjelovarsko-bilogorski županiji, je povedal čazmanski župan Dinko Pirak.

Biološko kopališče je prelomnica in odskočna deska za razvoj celinskega turizma v Čazmi, ki je s prvim biološkim kopališčem postala poletna turistična destinacija, saj obiskovalcem ponuja pestro ponudbo in zanimivosti za daljše bivanje.

Foto: Turistična skupnost Hrvaške in fotograf Davor Kirin.

Sorodni članki

Muta si zasluži naš obisk

Domačini v Muti se najverjetneje premalo zavedamo, kakšne lepote nas obdajajo. Najverjetneje se tega zavemo šele, ko se odselimo s teh čudovitih krajev in se tja kasneje še kako radi vračamo. Koroška je za mnoge Slovence regija tam nekje na severu, katero - žal - mnogi še niso niti obiskali. Kaj šele, da bi zašli v občino Muta ter se povzpeli na številne razgledne hribe nad njo.

Nadaljujte z branjem

Čipka iz agave

Benediktinski samostan v mestu Hvar na istoimenskem dalmatinskem otoku je kulturni in zgodovinski spomenik. Samostan, v katerem danes živi le okrog ducat nun, je svetovno znan po edinstveni čipki, ki je narejena iz nežnih nitk rastline agave. Tradicija izdelovanja hvarske čipke iz agave, ki je zelo cenjena predvsem zaradi svojih kompleksnih vzorcev in detajlov iz tisoče tankih niti, sega slabih 150 let nazaj. »Tehnologija izdelovanja takšne vrste čipke« je bila v mestece Hvar baje prinesena iz španskega otoka Tenerife (del Kanarskih otokov).

Nadaljujte z branjem

Naj dopust na Hrvaškem postane cenejši

Govori se, da je počitniško poletje v Hrvaški drago. Kdorkoli trdi tako, še nikoli ni odkril skritih lokalnih restavracij, kupoval v lokalnih trgovinah, obiskoval lokacij, ki jih poznajo le domačini, ali rezerviral namestitev preko lokalnih agencij brez provizije.

Nadaljujte z branjem