Compare Listings

Prvi hrvaški biološki bazen že privablja tujce

Prvo biološko kopališče na Hrvaškem

Zeleno, trajnostno, biološko in naravno – absolutni hit v zadnjih letih – še posebej v turizmu. Trajnostna potovanja ter počitek v neokrnjeni naravi so trendi, ki jim sledi tudi hrvaški bjelovarsko-bilogorski kraj. Čazma – idilično mestece, 45 minut oddaljeno od Zagreba, je postalo eden glavnih zelenih protagonistov na Hrvaškem. S projektom Čazma Natura, znotraj katerega so eno leto nazaj odprli prvo biološko kopališče na Hrvaškem in je postalo vzvod zelenega razvoja celotnega kraja.

Prvo biološko kopališče na Hrvaškem

Čazmo so namreč zaradi prvega biološkega bazena na Hrvaškem začeli obiskovati tudi gostje iz sosednjih mest, županij in okoliških držav. Po prvi sezoni je postala kraj za počitek in rekreacijo v naravno čisti vodi, brez kemikalij. Zaradi prvega biološkega kopališča pa gostje prihajajo tudi izven poletne sezone.

Kopališče je od odprtja obiskalo več kot 20.000 ljudi. Poleg gostov, ki prihajajo na bazen zaradi kopanja, je biološko kopališče izven kopalne sezone prepoznano kot idealno mesto za študijska potovanja. Gostili smo dijake in osnovnošolce, delegacijo iz Severne Makedonije, Poljske ter znane hrvaške blogerje, poudarja Dajana Petrina, vodja prvega Biološkega kopališča na Hrvaškem oziroma projekta Čazma Natura. Čazma se lahko pohvali s tem, da je zgradila prvi in doslej edini biološki bazen na Hrvaškem, ki se čisti z rastlinami in mikroorganizmi, ne s klorom ali drugimi kemikalijami. Zato v vodi ni škodljivih snovi.

Biološki bazen je le eden v nizu objektov, ki smo jih realizirali v okviru treh in pol milijona evra vrednega projekta Čazma Natura, s katerim smo ustvarili okoli 10 novih turističnih atrakcij v mestu in s katerim želimo Čazmo pozicionirati kot središče zelenega turizma v Bjelovarsko-bilogorski županiji, je povedal čazmanski župan Dinko Pirak.

Biološko kopališče je prelomnica in odskočna deska za razvoj celinskega turizma v Čazmi, ki je s prvim biološkim kopališčem postala poletna turistična destinacija, saj obiskovalcem ponuja pestro ponudbo in zanimivosti za daljše bivanje.

Foto: Turistična skupnost Hrvaške in fotograf Davor Kirin.

Sorodni članki

Gulet: prestižno butično križarjenje

Ko si predstavljamo idealno potovanje, nas pogosto prevzamejo slike čudovitih plaž, turkiznega morja in spektakularnih sončnih zahodov. Obala Jadranskega morja v teh sanjah pogosto zaseda posebno mesto, Hrvaška pa s svojo izjemno naravno lepoto uresničuje želje mnogih turistov. Kako bi te sanjarije dopustnikov lahko naredili še bolj spektakularne? Odgovor se skriva v besedi - gulet. Križarjenje na guletih, prekrasnih jadrnicah, je namreč zelo romantično, vsekakor pa mogoče najbolj privlači tudi dejstvo, da je celotno potovanje ukrojeno po željah potnikov.

Nadaljujte z branjem

Sveta Marija, otok na otoku

Čudež narave: na otoku Mljetu je jezero, na katerem se nahaja še en otok, to je majhen otoček Sveta Marija. Otok Mljet se ponaša z naravnim fenomenom, otočkom Sveta Marija, ki je svoje mesto pod soncem našel na južni strani Velikega jezera. Otoček Sveta Marija je zelo slikovit, pred dobrim tisočletjem so na njem benediktinci zgradili samostan s cerkvijo sv. Marije. Benediktinski samostan in čudovita cerkev na otočku Sveta Marija tvorita spomenik izjemne harmonije in arhitekturnega navdiha.

Nadaljujte z branjem

SkyBike Dubrovnik

SkyBike Dubrovnik je vrhunska adrenalinska atrakcija, ki ponuja osupljiv razgled na zgodovinsko hrvaško mesto. Dubrovnik, neverjetno obmorsko dalmatinsko mestece, znano predvsem po starodavnem obzidju, očarljivi pokrajini in zgodovini, je v svoje kraljestvo pustolovščin vnesel edinstven pridih z uvedbo vznemirljivega izziva Sky Bike. Toda tako, v samem uvodu moramo poudariti, da je Sky Bike Dubrovnik pustolovščina za tiste, ki se ne bojijo višine. Torej, si upate? :-) Poglejmo si SkyBike Dubrovnik nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem