Compare Listings

Labirint v obliki ledenodobnega mamuta

Koruzni labirint Kranj

Šestega julija 2024 se je odprl naš največji tematski park na prostem – Koruzni labirint Kranj. Poletna zabava v naravi, ki vsako poletje privablja obiskovalce iz vse Slovenije. Tematika letošnjega Koruznega labirinta Kranj je ledena doba. Labirint se razprostira na petih hektarjih (50.000 kvadratnih metrih) velikem koruznem polju in je v obliki ledenodobnega mamuta.

Koruzni labirint Kranj

Letos, leta 2024, se Koruzni labirint Kranj nahaja ob vzhodni vpadnici v Kranj, tik za avtocestnim izvozom Kranj vzhod. Koruzni labirint Kranj se nahaja na lokaciji Kranj Primskovo, ob vzhodni vpadnici v mesto Kranj. V neposredni bližini je Mercator center Supernova. Za tiste ki prihajate po avtocesti, zavijete na izvozu Kranj vzhod. Dovoz do labirinta je možen samo iz vzhodne strani, po urejeni kolovozni poti. Parkiranje je možno bočno ob labirintu ali v bližnjem Mercator centru.

Organizatorji Koruznega labirinta Kranj pravijo, da so želeli odpotovati v preteklost, se odmakniti od hitrega življenjskega ritma, ki kvari kvaliteto naših življenj. Odmakniti se od pametnih naprav in digitalnega sveta, ki (poleg poletne vročine) še dodatno pregrevajo naše glave in šibijo odnose. Zavrteli so časovni stroj in le ta se je ustavil v ledeni dobi. Kakšna osvežitev in koliko skrivnosti. Takoj so vedeli da je to tisto, kar želijo letos raziskati skozi Koruzni Labirint Kranj. Piko na i pa je dodalo dejstvo, da so v času ledene dobe na področju letošnjega Koruznega labirinta Kranj živeli mamuti. Nedaleč stran odkrito okostje ledenodobnega mamuta to dokazuje tudi znanstveno.

Ker je Koruzni labirint Kranj namenjen odraslim in otrokom in ker ga v Kranju postavljamo že tretje leto, je letošnji nekoliko bolj zahteven. To pomeni, da bo še toliko bolj pomembno sodelovanje, kar pa je tako cilj in ideja projekta. Zabava v naravi, kvalitetno preživljanje prostega časa in druženje.  Teambuilding za družine in prijatelje.

Vsebinsko bo letošnje raziskovanje Koruznega labirinta Kranj tudi raziskovanje prazgodovine, odkrivanje skrivnosti jamskega človeka in spoznavanje prazgodovinskih živali. Obisk Koruznega labirinta Kranj bo olajšal zemljevid, s katerim bodo obiskovalci iskali interaktivne postaje. Del labirinta pa bo ponovno ”neraziskan”, kar pomeni, da ga bodo obiskovalci raziskali brez zemljevida. Tisti ne najbolj vešči, pa se bodo – verjetno – tudi malo izgubili. Ampak saj veste kako pravijo, če se izgubimo, se lahko tudi najdemo. 🙂

Še nekaj odgovorov na klasična vprašanja, za več glej glej tudi spletno stran www.koruzni-labirint.si: Kako dolgo traja obisk labirinta? Povprečno se obiskovalci v labirintu zadržijo 1,5 ure. Sicer pa obisk ni časovno omejen in si sami organizirate raziskovanje. Je potrebna rezervacija ali najava? Ne, najave in rezervacije niso potrebne. Pridete, prevzamete zemljevid in se podate dogodivščini naproti. So vstopi samo ob določenih urah? Ne, vstopi so kadarkoli, čez celi dan. Cene vstopnice za posameznika se gibljejo med 7 in 10 evrov. Za dodatne informacije pokličite na telefon 041 35 65 95.

Poleg poučnih bodo v Koruznem labirintu Kranj tudi zabavne postaje, igre in naloge spretnosti. Zadnje, a ne najmanj pomembno, letos bo potrebno poiskati kar tri skrite točke. Koruzni labirint Kranj je nastal v sodelovanju s fakulteto za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo, kjer so študentje pri predmetu geodezija oblikovali idejne zasnove. Avtorica načrta Koruznega labirinta Kranj je tako postala študentka Urška Urankar. Naj se raziskovanje Koruznega labirinta Kranj začne. Prijazno vabljeni!

Ps. Za pomoč pri pripravi teksta in fotografije gre zahvala ekipi Koruznega labirinta Kranj, ki dodatno sporoča, da se bo Koruzni labirint Maribor, v bližini Razvanja, odprl tam nekje konec julija 2024.

Sorodni članki

Cinehill, filmski festival v Gorskem Kotarju

Cinehill, naslednik popularnega motovunskega festivala, vabi na ogled kopice filmov nagrajenih filmov na najprestižnejših festivalih. Prvo »samostojno Cinehill« izvedbo, tokrat prvič v celoti samo v Gorskem kotarju, bodo zaznamovali tudi številni znani gostje. Odlični filmi, ki jih redko vidite, tisti, ki sproščajo ali odpirajo pomembne teme, ter veliko glasbe, zabave in druženja - to je recept, ki ga festival Cinehill uspešno prenaša iz istrskega Motovuna v Gorski kotar, leta 2024 se bo festivalski program odvil med 24. in 28. julijem.

Nadaljujte z branjem

Center Noordung: poletimo v vesolje

Poletimo v vesolje. Vstopimo v svet neskončnosti. Mimo zvezd, v osrčje neznanega. V Centru Noordung v Vitanju, v markantni stavbi, ki arhitekturno spominja na vesoljsko ladjo, nas bo pozdravila robotka Vita, spoznali bomo delo slovenskega vesoljskega vizionarja Hermana Potočnika Noordunga. Osupnile nas bodo številne razstave, ki nam bodo omogočile, da – na zelo zanimiv način – pokukamo ekstremno daleč v vesolje. S pomočjo virtualnih očal se bomo počutili kot piloti ali astronavti. Za vogalom nas pričakujeta umetniška inštalacija in – najnovejša pridobitev - »vesoljska soba pobega«. Že uvodoma naj poudarimo, da je Center Noordung v Vitanju odlična izletniška izbira za prav vse družine, za prav vse generacije.

Nadaljujte z branjem

Ljubljanske sobe pobega izzivajo

Kaj je soba pobega ali »escape room« igra? Igre »escape room« so interaktivna doživetja, kjer ekipe igralcev rešujejo uganke in izzive, da bi rešile nalogo (misijo) v določenem času, običajno v 60-ih minutah. Koncept, ki ima korenine na Japonskem, je v obliki, kot jih poznamo danes, vzcvetel v Budimpešti, Beogradu in Ljubljani (blagovna znamka Enigmarium) ter se bliskovito razširil po vsem svetu.

Nadaljujte z branjem