Compare Listings

Treking zasvoji

Treking, šport zavidanja vreden

Za razliko od cestnega teka, kjer boste prišli, odtekli in odšli z določenim časom na uri, treking in trail tekme vnesejo v tek še novo dimenzijo: avanturo. Kar je na cestnih tekih predvidljivo, je na trekingih večkrat popolna neznanka. Treking je zagotovo zanimiv šport.

Treking, šport zavidanja vreden

Treking je šport kot se šika … „S takimi spomini ne bom nikoli postal bedni starec.“ – je izjavil po Mljetskem trekingu leta 2011 Bojan Jevševar, kultni treking tekač, največji pesnik med tekači in največji tekač med pesniki, zmagovalec Treking lige 2007 in nekaj epskih Ultra kategorij, med katerimi je tudi  „peklenski“ Velebit 2007.

Če pridete le na eno treking ali trail tekmo, boste razumeli, kaj je želel pesnik povedati. In če ste že zakorakali v tekaški svet, morda šele kot začetnik in si še ne drznete sodelovati na kaki treking ali trail tekmi – vas popolnoma razumemo: strah vas je, da boste tam tudi ostali in postali treking odvisniki! To se je namreč zgodilo že mnogim!

Treking in trail sta za  za razliko od cestnega teka časovna nepredvidljiva. Za tiste, ki so navajeni razmišljati „po sekundah“,  bo tovrstni koncept pomenil težavo. Nasprotno pa bo za tiste, ki se znajo prepustiti času, prostoru in življenjskim radostim, to prelomnica, kjer bo tek dobil drugo dimenzijo in v resnici postal pustolovščina.

Pogosta je zmota že pri razumevanju samih osnov treninga in priprav, ki bi se naj razlikovali za treking / trail tekači in „pocestniki“. Tako za prve kot za druge je osnova „cesta“. Prav tako je zmotno, da so „pocestniki“ slabši pri trailu kot „hard core trekerji“. Dober „pocestnik“, če se odloči za trail, bo po minimalnem času prilagajanja  kot za šalo „pohrustal“ večino trekerjev. Razlog je preprost: sistem treninga je praktično enak, razen da se le-ta med vikendi namesto dolgočasnih dolgih treningov po nasipu isto počne nekje v hribih.

Za tiste, ki šele vstopajo v svet teka,  pa sta treking in trail morda celo lažja vstopnica kot sodelovanje na neki cestni tekmi. Preprosto zato, ker pri trekingu ni nujno potrebno teči in ne boste izpadli „reva“, če boste hodili, kar bi se vam na primer lahko zgodilo na kakem polmaratonu.

Statistično gledano kar 80% trekerjev prehodi celo več kot 50% poti.  Seveda je to razmerje med hojo in tekom odvisno od fizične pripravljenosti posameznika, ki lahko variira med 1% in 99%.  Tereni kot pašmanski škraping ali tudi Krk kdaj pa kdaj ne omogočijo niti najboljšim, da bi celo tekmo pretekli. Tako lahko nekatere tekme pri isti dolžini trajajo tudi dvakrat dlje.

Poleg teh „prednosti“, so tekme treking lige poleg športnih doživetij ustvarile še kult družabno-turističnega dogodka. Treking tekme niso le sistem „pridi, teci, odidi“, temveč paket vsebin in doživetij, ki nudijo udeležencem še neko dodano vrednost: doživeli bodo avanturo, spoznali nove terene in kraje, na katere si sami ne bi nikoli drznili, stkali nova prijateljstva in se pri tem še imenitno zabavali!

Morda še ne veste, da je „treking“ kot ideja nastal prav na Hrvaškem. Kot izdvojena športna disciplina iz osnovnega avanturističnega teka je kot tak edinstven na svetu. Prvi tovrsten koncept se pojavi na prvi treking tekmi na Hrvaškem v juliju 2003 na Velebitu pod imenom „Velebitski treking“. 140 km dolga avantura je trajala polne tri dni in noči po brezpotjih Velebita.

V svetu splošno sprejet pojem trekking  se razlikuje od našega, t.i. „tekmovalnega  trekinga“, ki vključuje fizično aktivnost gibanja po nogah (hojo, tek ali kombinacijo obojega) po različnih prehodnih in manj prehodnih terenih in vegetacijskih sestavih (planinah, hribih, otokih, ravninah, gozdovih ipd.) v različnih vremenskih pogojih in letnih časih, po označenih in neoznačenih stezah in terenih brez obstoječih poti ob nujni orientaciji in obvezni uporabi predpisane osebne opreme, in to brez pomoči motoriziranih ali drugih pripomočkov za premikanje.

Treking tekme so lahko različnih dolžin in se lahko odvijajo na različnih naravnih območjih. Pravila treking tekme določajo, da morajo udeleženci mimo vseh kontrolnih točk in etap na način, ki ga določa vsakokraten pravilnik treking tekme. Zmagovalec postane tekmovalec, ki najhitreje  pride mimo vseh kotrolnih točk in upošteva vsa pravila posamične tekme.

Koncept „Treking liga“ se pojavi leta 2005, ko se v enotno ligo združi sklop večih tekem z imenom „Treking liga“. Do leta 2016 jih je bilo že 11 s skupno 105 tekmami na področju Hrvaške, Slovenije, Črne Gore ter Bosne in Hercegovine BiH s preko 10.000 sodelujočimi posamezniki.

O razporedu tekem in kategorijah ter za več informacij obiščite stran: www.treking-liga.com.

Tekme Treking lige Merkur Osiguranje iz leta v leto nudijo nove izzive in doživetja, organizatorji pa se trudijo  deležencem pripraviti pustolovščine, ki si jih je vredno zapomniti.

Vsaka tekma je edinstvena avantura za prav vsak okus in različne fizične zmožnosti, saj je vsakokrat na izbiro nekaj različnih težavnostnih kategorij (Light / Active / Challenger / Marathon / Ultra).

Na skrbno izbranih destinacijah ob izjemnih varnostnih pogojih, strokovnem nadzoru, s podrobnimi  informacijami o lokaciji, logistični podpori in zemljevidih, boste odkrili najlepše in najbolj skrite kotičke vsake izbrane lokacije, pospremljene z dobro zabavo, druženjem in sklepanjem novih poznanstev in prijateljstev.

In ne samo to, to bo tudi najcenejša izbira za nove dogodivščine, ki jih boste shranili med večne spomine. Ko boste prišli enkrat, vam jamčimo, da boste to želeli ponoviti še drugič! Kajti Treking liga je preprosto tisto največ, kar lahko doživite in si  zamislite na Hrvaškem.

Vendar bodite pozorni na spremljajoče pojave: preprosto zasvoji! In zaenkrat še ni zdravila zanjo.

Sorodni članki

Highlander Velebit

Highlander je daljinska pohodniška preizkušnja na kateri udeleženci v petih dneh večinoma premagajo 100 kilometrov po neobljudenih poteh, spijo na organiziranih lokacijah na prostem ter vse kar potrebujejo (razen hrane in vode) nosijo s seboj. Ekipa pohodniškega festivala Highlander udeležence pričaka na kontrolnih točkah, kjer je poskrbljeno za dodatna okrepčila, dodatno zabavo ter druženje.

Nadaljujte z branjem

Plava Laguna Ironman 70.3 Poreč

Vse je pripravljeno za prvi Plava Laguna Ironman 70.3 Poreč. Eno najprestižnejših tekmovanj na svetu bo potekalo 16. oktobra 2022 in kakor pove že samo ime - v istrskem Poreču. Že nekaj dni prej, vse od 13. oktobra, bo hrvaški Poreč dobesedno živel v duhu vse bolj popularnega triatlona, dan pred tekmovanjem Ironman 70.3 pa bo npr. potekalo tudi tekmovanje IronKids.

Nadaljujte z branjem

Vela Luka Outdoors

Če si želite napolniti baterije v izteku poletja, pred samim prihodom jeseni in doživeti najlepšo jadransko otoško avanturo, se sredi septembra odpravite na čudovit otok Korčulo, v Velo Luko in se udeležite festivala Vela Luka Outdoors. Vela Luka Outdoors se bo leta 2022 odvil med devetim in enajstim septembrom 2022.

Nadaljujte z branjem