Compare Listings

»Hrvaški zeleni« projekt O2

Koogle Earth, Forest In The Box ter Seed Bombs

Koogle Earth vam omogoča, da vzgojite drevo s stekleni krogli. Forest In The Box pa je je lesena škatla s pripravljenim materialom za gojenje sadik dreves v škatlicah iz recikliranega papirja. Oba izdelka, ki sta lahko odlično darilo, sta del projekta O2.

Koogle Earth, Forest In The Box ter Seed Bombs

Projekt O2, projekt kisik, je hrvaški ekološki projekt za razvoj ozaveščenosti in potrebe po zaščiti gozdov z družbenim aktivizmom zasajenim drevjem. Vsak posameznik lahko preko dveh lično izdelanih izdelkov, Koogle Earth (»zemeljska krogla«) in Forest In The Box (gozd v škatli«), vzgaja svoje »lastno« drevo. V projektu O2 so razvili tudi Seed Bombs (»semenske bombe«), biološko razgradljive kroglice z drevesnimi semeni.

Vsa semena imajo izjavo o poreklu (potrdilo oz. certifikat), na voljo pa so samo avtohtone in neinvazivne vrste. Projekt na trg prinaša biotehnološke rešitve z multidisciplinarnim pristopom k agronomiji, gozdarstvu, podjetništvu, spletnim tehnologijam in socialnim omrežjem. Cilj projekta je spodbuditi družbeno odgovorno vedenje z nakupom izdelkov in podporo projektu s strani posameznikov, skupin in podjetij.

Svet se premika proti potencialno katastrofalnim scenarijem, če ne bomo hitro ustavili in obrnili negativnih trendov krčenja gozdov in emisij toplogrednih plinov. Zakaj bi sadili drevesa, pogozdovali? Mi poznamo vsaj nekaj krasnih razlogov, našteli jih bomo vsaj nekaj.

Drevesa, gozdovi so zelena pljuča našega planeta, Zemlje. Oskrbujejo nas z nujno potrebnim kisikom in shranjujejo ogljik, preprečujejo erozijo tal in so dom za številne (divje) živali. Sajenje dreves je zagotovo izjemno trajnosten način, da ugodno vplivamo na okolje. Obstajajo pa še nekateri drugi, zelo »človeški, čustveni« razlogi. Sajenje drevesa ima velik simboličen pomen, saj s tem dejanjem ustvarimo nekaj, kar bo živelo še dolgo za nami. Drevesa ponujajo tudi lepe spomine, zlasti če jih posadimo ob posebnih priložnostih, kot je na primer rojstvo otroka.

Prekrasno drevo bo poleti ponujalo senco, pozimi pa bodo skozi veje brez listov prihajali sončni žarki. Drevo bo zadrževalo vodo in tako zmanjševalo nevarnost poplav. Posadimo si drevesa, ki obrodijo sočne pridelke ter tako prihranimo denar?!. V drevesih je veliko lepote, veliko listja,  poleti zelenega, jeseni pa v lepih rdečih odtenkih. Nekatera drevesa tudi dišijo. Drevo je lepo, kakršnokoli že je. Ste vedeli, da se ljudje bolje počutimo tam, kjer raste veliko dreves? Skratka, svet je srečnejši z drevesi.

Sedaj pa nazaj k projektu O2 in njihovim zanimivim, ekološkim izdelkom. Projekt O2 je združil tri različne ljudi, dr. Dušana Jelića, Gorana Ladišića in steklarko Martino Šimunković, tri entuzijaste in iskrene ljubitelje narave ter ekologije. Vsi trije so  odlični strokovnjaki na različnih področjih, s ciljem ustvariti naravne in ekološke rešitve za gojenje mladih drevesnih poganjkov in pogozdovanje s končnim ciljem zmanjšanja ogljikovega dioksida.

Prva dva izdelka, ki sta nastala v okviru projekta O2, sta Koogle Earth in Forest In The Box z inovativno formulo, ki uporabniku omogoča, da drevo vzgoji popolnoma sam. Skupna značilnost obeh izdelkov je, da se drevo, potem ko zraste do velikosti, ki je primerna za presajanje, presadi v naravo.

Koogle Earth je ročno pihana steklena krogla, ki igra vlogo mini rastlinjaka kot idealnega okolja, nekakšnega zelenega inkubatorja, za rast semen in razvoj drevesnih poganjkov.

Ročno izdelana krogla Koogle Earth se oblikuje tudi s pomočjo delno zgorelega gozda, zato projekt O2 sodeluje tudi pri čiščenju območja po gozdnih požarih, saj se uporabijo, reciklirajo ostanki nepopolno zgorelega lesa po gozdnih požarih. Rastlino, ki se je v krogli ukoreninila in sčasoma preraste svoje mere, je treba nežno odstraniti in presaditi v naravo.

Forest In The Box je sestavljen iz lesene škatle s pripravljenim materialom za gojenje več sadik dreves v »posodicah« iz recikliranega papirja.

Izdelek Forest In The Box je izdelan iz 100 odstotkov biološko razgradljivih materialov in je zelo poučne narave, namenjen predvsem družinam z otroki, vrtcem in šolam v okviru učnega načrta o rasti dreves oziroma rastlin nasploh.

Seed Bombs, »semenske bombe«, so nekakšni »samokalitveni« zavojčki (bombice, kroglice) drevesnih semen, ki jih brezpilotni zrakoplovi samodejno odvržejo v zraku, da bi tako čim bolj učinkovito izvedli pogozdovanje predvsem na težko dostopnih območjih. Seed Bombs so odlično orodje za pogozdovanje na od požarov požganih, posekanih ali degradiranih površinah. Semena, ki se uporabljajo v samokaljenih vrečkah iz mešanice različnih deležev gline, peska in substratov, so obvezno in izključno le iz avtohtonih drevesnih vrst, značilnih za območje, ki ga je treba pogozditi.

V okviru projekta O2 trenutno razvijajo spletno aplikacijo Tree for Life, ki bo uporabniku zagotovila informacije o lokacijah primernih za sajenje drevesa, informacije o tem, kje je najbližje in najboljše območje sajenja, katere vrste dreves je priporočljivo saditi na teh območjih, kdaj in kako saditi itd.

Cilj projekta O2 je spodbuditi ljudi, da sodelujejo v enostavnih in prisrčnih ekoloških aktivnostih, ki  prinašajo veliko osebnega zadovoljstva pa tudi občutek povezanosti ter koristnosti družbi in okolju. Izdelki iz projekta O2 so lahko dostopni na trgu, lokalno izdelani, cenovno ugodni, dizajnersko osmišljeni in estetsko oblikovani ter – nesporno – družbi in okolju zelo koristni. Skratka, Koogle Earth in Forest In The Box sta odlični eko-ideji za darilo, kajne?

Ps. Za pomoč pri pripravi teksta in foto material se zahvaljujemo sodelavcem pri projektu O2 ter fotografinji Martini Cvek. Bralce vabimo, da obiščete njihovo facebook ali spletno stran, koogle.hr (tam najdete še nekaj drugih lepih, steklenih izdelkov).

Sorodni članki

Tatjana Šavorić o avanturi Via Adriatica

Tatjana Šavorić je žena, mama trem otrokom, medicinska sestra, planinka. Tatjana Šavorić je s svojim 25 kil težkim nahrbtnikom v 45 dneh prehodila vseh 1.100 kilometrov po hrvaški obmorski planinski poti imenovani Via Adriatica. Tatjana Šavorić je prva in edina ženska, ki je Vio Adriatico v zimskih razmerah prehodila sama. O svojem podvigu je Tatjana Šavorić, na naše veliko veselje, napisala knjigo z naslovom Moja Planina - Kroz gore uz more, od Prevlake do Istre.

Nadaljujte z branjem

Z Martino Markov po parkih Hrvaške

Narava Hrvaške je znana po svoji lepoti in raznolikosti - morje, reke, gore, močvirja ... V tej paleti veličastne narave na Hrvaškem najdemo tudi osem narodnih parkov in dvanajst naravnih parkov. Nekateri so bolj znani, nekateri manj znani, a vsi so posebni - vredni obiska. O svojih slikanicah piše hrvaška pisateljica Martina Markov.

Nadaljujte z branjem

Monografija Parkovi Hrvatske

20 parkov (8 narodnih in 12 naravnih), kar 324 strani in celo 249 fotografij, 20 odličnih novinarskih reportaž. Medijska hiša Hanza Media s ponosom predstavlja luksuzno monografijo „Parkovi Hrvatske“, knjigo, ki vas bo navdušila, navdihnila, izobrazila in h kateri se boste nenehno vračali.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.